M20-ката не иска да работи на бензин!

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: M20-ката да откача
Мечтае да кара: Е34-М20Б25
Детайли за колата: Бяло,спретнато е34.

M20-ката не иска да работи на бензин!

Мнение от BmWpOwEr83 » 22 Окт 2014, 17:35

Здравейте колеги имам един проблем!Значи колата е е34-ка М20Б20 1990г.С обикновенна газ не е инжекцион.На газ пали,работи и върви нормално,но на бензин само пали и крепи малки обороти!Като му подам газ на празен ход почва да тъпче и му трябват около 10 секунди с пълна газ,че да стигне 4к оборота и изведнъж като ги мине се изрязва както трябва.Но това на празен ход в движение е абсурдно да се кара на бензин!Проверена ми е помпата прави налягане 2.5 както си трябва да е,дюзите са чистени(2 чифта имам и 2-та са чистени на ултразвук),бензинови филтър е нов на няма и 300км!Усъмних се в дебитомера,обаче днеска го свалих и клапата му се движи свободно и не засича(което ме навежда на мисълта,че е здрав).Колкото и абсурдно да ви звучи искам да си оправя колата да я карам на бензин щото на газ е стисната и все едно карам 60 коня автомобил.Те не стига,че 130 са малко за това купе ами и с газта е мъка направо,а на бензин все едно карам друг автомобил.Някой ако е имал подобен проблем нека да сподели или ако знаете майстор в Плевен който може да каже от какво е,а не да гадая и да сменяме части само! :oops: А и само да споделя,че бензин имам!Аз като ида на бензиностанция по-малко от 20 лева не сипвам!Винаги я държа около 30 литра,даже онзи ден съм и налял пак.Та възможноста да нямам гориво също я изключвам!
I LOVE BMW

Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е34 с ... ръжда

Re: M20-ката не иска да работи на бензин!

Мнение от ивчо » 22 Окт 2014, 19:13

Е ти половината неща си забравил :mhihi:
Пуши ли черно !?
Датчика на термостата гледал ли си го какво бае ?!
После самият регулатор на рейката - там също трябва да се погледне как е положението (сваляш вакуум маркуча и ще си проличи) !
На дебитомер-а има единдатчик за входяща температура - чисти го със спрей за дросел клапи ...
А като за начало може да разкачиш акумулатора, за да махне някой "грешки" от карането на чесън (там виж код за радио и т.н.) !
Казваш на газ няма проблем !?
Също може да свалиш и ключето на дросел клапата - обикновенно се събира масло там :mhihi: , и става чудно !
Да не цоца въздух от някъде ?!
Механджията написа:е, пример, аз снощи клатих здраво мойта, сутринта с кеф станах, кафенце, после вместо обичайните 15мин до бачкането пътувах близо 25... лежерно така, кефаджийско.... а тия дет бързат, дали са ебали? :mhihi:

The night is dark and full of lo6o :mhihi: :paranoid:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от BmWpOwEr83 » 22 Окт 2014, 19:47

Колата не пуши черно!Датчика не съм го гледал не го знам къде и да го видя как да го позная наред ли е!Регулатора на рейката ми прави проблеми преди месец-2 като не искаше да пали колата и на 2-те горива!2 минути въртене чак тогава палеше сменен е и сега пали от раз колата!Със стария като махна маркучето фърляше бензин яко в колектора и се давеше.С този в момента като сваля маркучето не опуска гориво!Акомулатора съм го изключвал не веднъж!Не е от това!А къде е този датчик на дебитомера ? Въздух не го чувам да смуче,маркуча ми е здрав и не би трябвало да смуче,а и не се чува,поне аз не мога да го разбера дали смуче или не.
I LOVE BMW

Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ивчо » 22 Окт 2014, 20:26

Купи си за начало спрей за чистене на карбуратори ...
Датчика на входящият въздух не е толкова важен, но и от него се получава инфо за "сместа" ! След като си свалял дебитомер-а, няма шанс да не си го видял - едно стърчащо e
Изображение
Toва черното дето виси като полилеЙ :mhihi:
И си е важен за тоз джетроник :
Изображение
После със същият спрей, може (не може, ами е желателно) да провериш откъде смуче въздух ...
На повечето места където са съединени всички 133 вакуумни маркуча, стреляш по веднъж и ако е оттам - ще вдигне веднага оборотите !
Но това го изключвам, понеже казваш че на газ работи добре ..
И сегаааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааа :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Свали си кихалката и виж колко е ръждясала клапата ...
Съответно заяжда - и оттам познай кой чука на врататаааааааааааааааааааааа ... :mhihi:
И ще ти е смешно, ама аз докато го хвана ми се такова таковата ...
А ако случайно тя се движи безпроблемно - заповядай да я чуя таз кола (ако си от София де) :bchug:
Механджията написа:е, пример, аз снощи клатих здраво мойта, сутринта с кеф станах, кафенце, после вместо обичайните 15мин до бачкането пътувах близо 25... лежерно така, кефаджийско.... а тия дет бързат, дали са ебали? :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от BmWpOwEr83 » 22 Окт 2014, 21:17

Колега много ти благодаря за изчерпателните отговори.Имам що годе някакви познания та каквото мога сам ще сътворя ако не успея да си я оправя ще ходя да я закачат на компютър да видят от къде е проблема!Не съм от София за съжаление иначе с удоволствие бих дошъл за една среща!Тия дни ще го мъча да видя какво става!
I LOVE BMW

Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ивчо » 22 Окт 2014, 21:29

Ай драсни да видим какво ще излезе :) :bchug:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от BmWpOwEr83 » 22 Окт 2014, 21:57

Задължително!Утре не но в петък и събота имам време ще сваля пак дебитомера да проверя този датчик за входящия въздух и да го пръсна.Ще погледна и кихалката в какво състояние е! :bchug:
I LOVE BMW

Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Мнение от zvetiko » 23 Окт 2014, 17:42

BmWpOwEr83 написа:Задължително!Утре не но в петък и събота имам време ще сваля пак дебитомера да проверя този датчик за входящия въздух и да го пръсна.Ще погледна и кихалката в какво състояние е! :bchug:

Колега, показанията на датчика за входящият въздух се вземат само при запалване на двигателя. Трябва да се провери датчика на дроселовата клапа- може да подава неправилна информация за положението и. Датчика за температура на антифриза също може да подава неправилни данни и трябва да се види какво показва. Може да пробваш да размениш местата на двете букси на термостата. ;) Разгледай всички маркучи по които не тече антифриз- ако от някъде ти се струва, че може да влиза въздух го оправи. Слабо място за паразитен въздух е и кихалката след дебитомера, плочката за газта. Може да дадеш и няколко снимки на двигателя от близо, за да се види за какво става въпрос.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 25 Окт 2014, 11:29

Ключето на др клапата няма чак такъв ефект като описаните но не е лошо да се провери .Дава три сигнала
, просто според тях ползва три отделни горивни карти с различна резолюция.
затворена клапа -празен ход
междинен режим
пълно отворена -фул тротъл
Ако създава проблем единствения вариант е да дава показание за празен ход постоянно -затворена клапа
Дебитомера най вероятно е скапан според мен .На буксата могат да се измерят показанията
-датчика на въздуха
-показанията на логаритмичния потенциометър
датчика от схемата по горе се вижда ясно на кой пин излиза
потенциометъра обаче е калибриран и настроен от каква стойност да почва и да свършва , показанията не са линейни така че най важното нещо е да се върти клапата на ръка докато се измерва , не трябва да има никакво прекъсване в показанията през целия ход на клапата .Няма да описвам точно методиката за проверка тъй като я има на много места в мрежата .Но това в общи линии е най важното .
Датчиците за температура на водата за приборите и мотроника се мерят за 3 минути елементарно .За да се пръска в плочката на потенциометъра трябва да се разлепи пласмасовата капачка .Аз лично не вярвам от това да се оправи , просто пистите се изтриват и перцата не контактуват добре което не се оправя със спрей.
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: е30 м50б25
Мечтае да кара: и да си свирка...

Мнение от KPETEH » 25 Окт 2014, 12:08

Изключи дебитомера. Не знам дали м20 може да работи без, но при моето м50 съм със същия проблем, ходих на диагностика и се оказа, че дебитомера на празен ход държи повече волти отколкото трябва и дави колата. Без дебитомер, работата се стабилизира, ама така или иначе при нормално каране е зле. Нема повер. Търся си друг аз. Пробвай и ти.
"Крайно мнение, породено от висше чувство на справедливост с цел заличаване на простите, тарикате и селяните, които погазват моралните ценности на народа..." "Винаги има време да станеш дебел..."

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от BmWpOwEr83 » 25 Окт 2014, 21:37

Клапата ми се движи абселютно свободно през целия ход!Но ми казаха,че не само от това зависи състоянието от дебитомера и силно се съмняват в него повечето хора с който съм се консултирал!Тази седмица чакам час за майстор да видим какво ще излезне и ще споделя. :bchug:
I LOVE BMW

Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от BmWpOwEr83 » 19 Ное 2014, 18:16

Колеги здравейте!!!Забавих се малко понеже чаках майсторчето да ме извика за диагностика и 2 седмици колата седя ей така!В крайна сметка се оказа температурния датчик който е до рейката с дюзите те са 2 син и кафяв!Кафявия е отгоре,а синия е по-забутан и се оказа той виновника.Закачаме колата и гледам какво да видя при топъл мотор(беше достигнал нормална температура)на компютъра показва,че датчика отчита -59 градуса!Човека слага някви уреди които залъгват,че датчика е наред тоес зададе 80 градуса и колата моментално си промени работата!Та така го разбрах кой е цената му е 15 лева :mhihi: но за тия 15 лева ми строви живота!Сега да чукна на дърво колата пее и на 2 те горива :bowdown: :bchug:
I LOVE BMW

Изображение

Назад към E34