Нека дискутираме маслото и ТДС-а

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: ейшейсе и едно
Мечтае да кара: М2 + М5 Е39
Детайли за колата: За тез пари Е39.

Нека дискутираме маслото и ТДС-а

Мнение от Monky » 30 Юли 2013, 13:17

Здравейте,

Дойде време за смяна на масло и съм пред дилема. От както имам колата слагам 10W40 БМВ наливно от Митака 7, което е ясно, че е читаво. Доказателство за това може да се счита и един мой авер, който измина 150к километрка с една ТДС-ка Е39 само с това масло и все още си върви като хората. Дилемата обаче е, че на пазара в БГ вече има нов играч, предлага се масло ENEOS, японско.

Има един вид, който ми привлече вниманието: http://www.eneos-bulgaria.bg/?page=prod ... oductID=10, ето и характеристики http://www.eneos-bulgaria.bg/filesProdu ... m10W40.pdf

Еми това е дилемата: БМВ наливно, към 80 лв, ЕНЕОС струва към 120 лв. (8 литра.). Едното е полу синтетика, другото е пълна синтетика. Не съм виждал друга марка, която да прави пълна синтетика 10W40.

Дайте мнения, почвам да си мисля, че за нашите стари дизели пълната синтетика е по-добър вариант, но пък разликата в цената е доста голяма.

старши ентусиаст
Аватар

Re: Нека дискутираме маслото и ТДС-а

Мнение от bmw325tds » 30 Юли 2013, 13:22

Според мен разликата в цената е МНОГО голяма. При положение, че с наливното масло няма проблеми.
И аз карам със същото наливно масло и двигателя работи добре.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е34 TDS
Мечтае да кара: E31 M60B40

Мнение от naki4a » 30 Юли 2013, 15:51

По принцип в аутодатата го дават, само пълна синтетика 10W,5W та дори и 0W за по-студените държави :yes:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Din » 30 Юли 2013, 16:54

Ако си доволен от маслото с което си карал до сега, не виждам причина да го сменяш.Поемаш риска това масло да не е точното масло за твоя мотор
аз лично не бих го сменил
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 525d

Мнение от kikko » 30 Юли 2013, 20:02

Din написа:Ако си доволен от маслото с което си карал до сега, не виждам причина да го сменяш.Поемаш риска това масло да не е точното масло за твоя мотор
аз лично не бих го сменил

Прав е колегата,щом си доволен от досегашното,мисля че няма нужда от експерименти.Освен това алтернативата е и доста по-скъпа. :yes:
E60 M57TUD25 Sedan Silbergrau metallic
E87 M47D20 Hatch Sparkling Graphite metallic
E65 M67TUD44 Sedan Black Sapphire metallic
E34 M50B20 Sedan Calypsorot metallic

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Monky » 30 Юли 2013, 21:00

Аз може и да съм доволен, но нашите дизели са на незнайно колко много километри, а ги караме с полу синтетика. Моят вече след няколко години имам чувството, че трака повече от колкото трябва.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: the real 5er
Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe

Мнение от Dirty M5 driveR » 30 Юли 2013, 21:35

Ами ако искаш пълна синтетика заложи на нещо доказано като Мотул, Кастрол, Мобил. Не вярвам да са много тези, които са го опитвали това японско масло. Като се има предвид и цената му и как на българина и 10лв. за литър са му много. Но пък има вероятност да се окаже наистина добро.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E34 TOURING `95 без номер на мотора

Мнение от BigMUZZY » 31 Юли 2013, 0:11

Признавам, тракането също е фактор, който трябва да се отчита при двигатели на тези години. Все пак, Тате ме е учил: работи ли, не го пипай! Ако колата работи нормално, не гори масло и не се чуват повдигачи, не мисля, че има нужда да се променя работеща формула
...Тез` две бири `що ги каза ...?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Monky » 31 Юли 2013, 11:56

BigMUZZY написа:Признавам, тракането също е фактор, който трябва да се отчита при двигатели на тези години. Все пак, Тате ме е учил: работи ли, не го пипай! Ако колата работи нормално, не гори масло и не се чуват повдигачи, не мисля, че има нужда да се променя работеща формула

Те повдигачите се чуват ама масло не гори :)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е34 с ... ръжда

Мнение от ивчо » 31 Юли 2013, 16:28

Защо не повишиш самият клас масло ?! 5W40 да речем ?!
БМВ имат също такова !
Щом нямаш харчове, 5-цата ще му дойде отлично !
Иначе и аз съм да си кротнеш на д-то, и да и караш с масло което е изпитано вече ! В смисъл имаш впечатления ! Ако пък толкова те сърби, пробвай с Енеос !
Механджията написа:е, пример, аз снощи клатих здраво мойта, сутринта с кеф станах, кафенце, после вместо обичайните 15мин до бачкането пътувах близо 25... лежерно така, кефаджийско.... а тия дет бързат, дали са ебали? :mhihi:

The night is dark and full of lo6o :mhihi: :paranoid:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Monky » 31 Юли 2013, 19:02

Реших и сложих от същото, експерименти ще си правя на по късен етап :) Изключително много се издразних обаче, като си търсех филтри, тъй като сменям всичките на едно се видях в чудо (маслен, горивен и въздушен). Миналата година съм дал 115 лева за всичко, тази скочи до 160. И то като се има предвид, че сменям на 8 хиляди и взимам средно качество, защото няма смисъл да вземам Ман, Бош и т.н като сменям толкова на често.

Благодаря на всички за мненията!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Din » 31 Юли 2013, 19:18

това + маслото нали
маслен около 16 лв
въздушен около 20 лв
горивен около 35 лв
и 100 лв масло
ми толкова :)
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Monky » 01 Авг 2013, 18:59

Din написа:това + маслото нали
маслен около 16 лв
въздушен около 20 лв
горивен около 35 лв
и 100 лв масло
ми толкова :)

Толкова :)

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 02 Авг 2013, 23:12

Всички пишете за двигатели и как ги чувате да мъркат и мяукат :) . Не мисля че може кой да е спец изтъкнат да диагностицира как работи двигателното масло само на слух или на "усет" , затова единствено се разглобява до дъно , всичко друго е само "приказки без край" . Има и друго важно звено в тдс за което си заслужава ползването на добро масло , турбината , затова и синтетика било 10 или 5 като първи температурен индекс и 30 или 40 като втори е все препоръчително. Горяло масло , ами да си гори това не е големия проблем на маслото ( изключвам течности наречени масло щото го продава за такова ) , а на двг , затова и са измислени ремонтите и сервизите :mhihi: . Имате ли проблеми с двг погрижете се за него , маслото като основна функция има първо да охлажда след това да смазва и да чисти , изводите по натам са лесни. Успех . ПС: Турбината не трае кьопаво масло , а тдс без читава такава си е каручка неземна :mhihi: .

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Monky » 03 Авг 2013, 0:10

vladobate написа:Всички пишете за двигатели и как ги чувате да мъркат и мяукат :) . Не мисля че може кой да е спец изтъкнат да диагностицира как работи двигателното масло само на слух или на "усет" , затова единствено се разглобява до дъно , всичко друго е само "приказки без край" . Има и друго важно звено в тдс за което си заслужава ползването на добро масло , турбината , затова и синтетика било 10 или 5 като първи температурен индекс и 30 или 40 като втори е все препоръчително. Горяло масло , ами да си гори това не е големия проблем на маслото ( изключвам течности наречени масло щото го продава за такова ) , а на двг , затова и са измислени ремонтите и сервизите :mhihi: . Имате ли проблеми с двг погрижете се за него , маслото като основна функция има първо да охлажда след това да смазва и да чисти , изводите по натам са лесни. Успех . ПС: Турбината не трае кьопаво масло , а тдс без читава такава си е каручка неземна :mhihi: .

Съгласен съм, но кой би си разглобил двигателя, за да види дали маслото става. Сипваме уж кадърно масло и се молим да е правилното. Знаем ли въобще дали ще нацелим качествено масло да продават в тая държава, ментаци има на всичко, било то Кастрол, Мобил и т.н.

Малко оффтопик: Оня ден гледам в Карфур някакъв човек гледа масло да си купи и ми стана любопитно каква кола кара, че да не го бърка да си купи масло от там...Голф 2 1.6 дизел :)

Следваща

Назад към E34