Питане относно бензинова помпа.

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

Мафиозо!
Аватар

Питане относно бензинова помпа.

Мнение от rado_rf » 11 Дек 2011, 10:04

Такааа. Филма продължава. След като сменихме бобини, дебитомер и ново ЕКУ на колата с надлежно проверен номер, няма промяна в работата на двигателя. Муден, едва набира обороти. Стигнахме до извода, че е възможно проблема да е в бензиновата помпа.

Въпроса ми е какви са признаците за прецакана помпа? Нямам проблем със стартирането на двигателя независимо при какви температури. Не съм мерил налягането на помпата, защото не знам как да го измеря, нито пък имам необходимите инструменти.
И още един въпрос - как точно работи ТПС-а и как да го измеря с мултицета? Какви стойности трябва да показва?

Искам да благодаря специално на колегата asi_tulev, който се вдигна от Самоков и дойде до Елин Пелин с описаните чаркове.
"Няма нищо по-хубаво от това да се изсереш на метеното и няма нищо по-лошо от това да метеш изсраното" - древна мъдрост

Полковника
Аватар
Кара: мухите да се лепят по лявото стъкло

Re: Питане относно бензинова помпа.

Мнение от TheBoss » 11 Дек 2011, 10:23

Ако не си го направил, извади помпата и почисти цедката, през която смуче! Смени и бензиновия филтър! Това е консуматив, който доста хора подценяват. А той трябва да се сменя на 15-20К. Аз лично го сменям на две смени на маслото. Ако след почистването и смяната не се оправи, отивай на майстор да замерите колко атмосфери подава помпата. Помпата се мери с манометър. Регулаторът на налягане е 3 бара. т.е. налягането на помпата преди него трябва да е над тия 3 бара. След него трябва да си е три постоянно. Там обаче няма как да го замериш май. Поне аз не се сещам за начин. Но поне замерете колко бара подава самата помпа. Друг вариант е да мернете колко дава на изхода на рейката и да го сравните с друга кола. Пробвайте на ниски, средни и високи обороти, като на средни и високи оставете колата да поработи поне 30 секунди и гледайте дали няма пад на налягането.
Изображение

Регулаторът е с Но6, може да замерите на Но16, а изходящото на Но15.

Ако някой е правип подобна процедура също може да сподели опит. Успех Радо!

ЕДИТ: сега погледнах пак схемата, май бензинът влиза през 15 и излиза през 16. Т.е. рейката се пълни с гориво и като даде повече от 3 бара пуска назад към резервоара. Така че смело мери преди и след. Може да се окаже, че помпата е добре, но клапан-регулаторът пуска по-рано и в рейката няма достатъчно налягане.
Изображение

Мафиозо!
Аватар

Мнение от rado_rf » 11 Дек 2011, 11:16

А, ТПС-а :oops: ?
"Няма нищо по-хубаво от това да се изсереш на метеното и няма нищо по-лошо от това да метеш изсраното" - древна мъдрост

Летящия холандец
Аватар
Кара: M3E30х2,M3E36х2,M3E92,M5E39х2 и др.

Мнение от ///Явор » 11 Дек 2011, 11:22

зацепена ли е като хората тая кола
Изображение
С ЧАТ НА Л.С. НЕ МИ СЕ ЗАНИМАВА Работно време 10:00-18:00 тел:0887616782

Мафиозо!
Аватар

Мнение от rado_rf » 11 Дек 2011, 11:27

Не виждам причини да не е зацепена като хората, защото умря изведнъж . Като форд. Пък и как е възможно веригата да прехвърли??? Освен трансплантацията никакви други интервенции не е имало по мотора.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: мфили

Мнение от cod-cdbp » 11 Дек 2011, 11:53

rado_rf написа:Не виждам причини да не е зацепена като хората, защото умря изведнъж . Като форд. Пък и как е възможно веригата да прехвърли??? Освен трансплантацията никакви други интервенции не е имало по мотора.

Ритни резервоара, виж разбии малко боклуците с дрифт :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: T-34

Мнение от rdvr_burgas » 13 Дек 2011, 17:21

Задръстена генерация :?:
R6 - Was sonst?

Мафиозо!
Аватар

Мнение от rado_rf » 17 Дек 2011, 16:24

rdvr_burgas написа:Задръстена генерация :?:

Длибоко ме съмнява. Вече се снабдих с манометър. Сега ще поизчакам времето да се пооправи поне малко, че в тоя вятър рискувам да ме шибне капака :mhihi:. После ще постна и снимки от цялата операция.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от cod-cdbp » 17 Дек 2011, 18:26

rado_rf написа:

Длибоко ме съмнява. Вече се снабдих с манометър. Сега ще поизчакам времето да се пооправи поне малко, че в тоя вятър рискувам да ме шибне капака :mhihi:. После ще постна и снимки от цялата операция.

Използвай инструмента - универсална талпа
Изображение
Изображение

Аватар
Кара: Капак от Е32 на тавана на 34-ката
Мечтае да кара: ЗиЛ-157; АН-12
Детайли за колата: Бяла и стара

Мнение от kemakozeE36 » 17 Дек 2011, 18:28

cod-cdbp написа:
rado_rf написа:

Изображение

Tва са само заготовки, ето как изглежда в готов вид :mhihi:
Изображение
Изображение
Изображение

Мафиозо!
Аватар

Мнение от rado_rf » 17 Дек 2011, 19:52

cod-cdbp написа:
rado_rf написа:

Ше те използвам аз тебе :mhihi: . Сега сериозно - мисля да приложа на практика съветите на Босев. И ако верно се окаже, че помпата ме е ебавала през цялото време ще я размажа с чука, после ще я хвърля от покрива на блока и накрая ще я запаля :bang:

ентусиаст
Аватар
Кара: на 15''ки
Мечтае да кара: 300C hemi 6.1L

Мнение от biem_w » 18 Дек 2011, 9:35

извади входящия маркуч за снабдяване на бензин при мотора и го дръж здраво да не се омажеш целия с бензин а някой да върти на контакта да пали.Ако прави стабилна струя около една педя няма да е помпата. друг е момента като извадиш помпата от резервоара и като и дадеш + и - но не на празна помпа . най малкото което може да направиш е да и сипеш масло защото 1 секунда на сухо може да е фатална за помпата. Като почне да работи трябва да се тресе в раката ти а не само да жужи там нещо. Много пъти съм купувал от форума Жужящи помпи и само верно тва правят но не и да бачкат.
Информация само по телефона! Не ми се играе на чат срещи!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от cod-cdbp » 18 Дек 2011, 9:49

Всичко хубаво, но за помпата не съм съгласен - може и на сухо да работи, въпроса е да не прегрява преди всичко и да не се прекалява защото се износва нагнетателния елемент. Другото което може да я спре е пясък и боклуци в елемента, ама това е неизбежно почти с нашите горива. ;)
Изображение

Мафиозо!
Аватар

Мнение от rado_rf » 30 Дек 2011, 15:31

Айде сега малко и за ТПС-а.
Днес замерих... кво замерих сега ще ви кажа:
Гледаме ТПС-а отгоре надолу, съответно най-горния извод е - 1, средния - 2, долния - 3.

Между 1 и 2
Затворен - 4,07
Отворен - 1,34

Между 1 и 3
Затворен - 4,06
Отворен - 4,06

Между 2 и 3
Затворен - 1,49
Отворен - 4,44

Заминало ли е тъпото копеле или си е наред :evil:

ентусиаст
Аватар

Мнение от @2bar » 30 Дек 2011, 18:06

здраво е копелето. другаде е проблемът.

Следваща

Назад към E34