скърцане във волана

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: carefully

скърцане във волана

Мнение от White 1913 Power » 20 Дек 2008, 20:07

колеги днес сложих зимните гуми и преди малко ми се наложи да направя доста голям спирачен път та след него започна да скърца при въртене на волана много неприятно на някой случвало ли му се е

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW e39, VW Golf, Audi
Мечтае да кара: Е60 М5

Мнение от dokie » 20 Дек 2008, 21:26

Къде се чува това скърцане... на мен на асфал малко ми скърцат гумите и като въртя на място понякога прещраква нещо (каре, кутия - нз) но за скърцане трябва да има триене на гумен компонент - някъде отпред по окачването ... при въртене на волана на място (само че на кола с предно) - се чуваше и то много силно скърцане (триене) на гума - дори и на затворени прозорци ... инжектирах му малко масло в маншончето на шарнира (чисто нов - "качествен") и спря - след няколко дни пак се появи ... карам лошо :mhihi: - сега вече не скърца а тропа :uups:

младши ентусиаст
Аватар

-

Мнение от White 1913 Power » 20 Дек 2008, 21:34

скърцането се чува и на затворени врати като е на място се чува по силно а като почна да карам скърцането се променя и почва да звучи по друг начин чува се от към кормилният прът а можеби и от шенкела който е под него

ентусиаст
Аватар

Мнение от dokie » 21 Дек 2008, 0:27

Ако можеш накарай някой да гледа (слуша) докато въртиш - откъде точно иде. Нз на място обаче дали ще можеш лесно да въртиш на загасен двигател - пробвай да вдигнеш предницата, ама при падане на съпротивлението от асфалта може да изчезне... а това на канал де...
Нека някой с повече опит помогне, че на мен май само тъпи идеи за диагностициране ми се раждат... :roll:

ентусиаст
Аватар

Мнение от AcOrP » 21 Дек 2008, 13:18

dokie написа:Ако можеш накарай някой да гледа (слуша) докато въртиш - откъде точно иде. Нз на място обаче дали ще можеш лесно да въртиш на загасен двигател - пробвай да вдигнеш предницата, ама при падане на съпротивлението от асфалта може да изчезне... а това на канал де...
Нека някой с повече опит помогне, че на мен май само тъпи идеи за диагностициране ми се раждат... :roll:
Без канал или рампа трудно ще го хванеме каде точно е вчера като го слушахме се чуваше някаде отпред в ляво но неможе да се локализира дали е карето,кормилния накраиник или хебела.

младши ентусиаст
Аватар

-

Мнение от White 1913 Power » 21 Дек 2008, 14:44

значи сега като излизах с колата в движение не се чува нищо но когато загася мотора и започна да въртя волана се чува едно такова скърцане както скърцат болтовете на джанти при яко затягане

ентусиаст
Аватар

Мнение от dokie » 21 Дек 2008, 22:27

AcOrP написа:
dokie написа:Ако можеш накарай някой да гледа (слуша) докато въртиш - откъде точно иде. Нз на място обаче дали ще можеш лесно да въртиш на загасен двигател - пробвай да вдигнеш предницата, ама при падане на съпротивлението от асфалта може да изчезне... а това на канал де...
Без канал или рампа трудно ще го хванеме каде точно е вчера като го слушахме се чуваше някаде отпред в ляво но неможе да се локализира дали е карето,кормилния накраиник или хебела.

Гледал съм "майстори" как "преслушват" с летви и разни други приспособления - идеята е да доведе звука до ухото не по въздуха, а по метал (тръбичка) или дърво...
Пръсни тук там с омасляващ спрей (аз с обезмасляващ си играх) - само малко омаза отдолу, ама... и то едно по едно - до момента на изчезване на звука...
ПП: виж някъде видимо да не трие нещо... затяга ли волана някъде (или да прехвърля)...
знам че не е същото ( и то изобщо), ама на една лада се съсипахме докато открием проблема (подобен, но с допълнителни симптоми) а то какво излезе - тампона на двигателя се сплескал и увиснал самия двигател върху кормилната щанга......

младши ентусиаст
Аватар
Кара: ...

Мнение от 520i » 22 Дек 2008, 9:43

На мен така ми скърца около 2 месеца и накрая се показа около 30см луфт,не може да се кара.Повече от 40 и дотам,даже пак си е шубе.Първо единия майстор каза че било от болта.Да ама не.Оказа се кормилната щанга.Дано и при теб не е това,че бая пара беше.

младши ентусиаст
Аватар

-

Мнение от White 1913 Power » 22 Дек 2008, 15:11

аз щангата я смених преди няма и месец надявам се да не е от това колеги давайте още съвети че утре пътувам на дълъг път с много завои и ме хваща страх

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от kita » 22 Дек 2008, 15:23

В много от случайте,скъца спомагателния хебел.Пробвай да го напръскаш обилно със спрей за ръжда.Нов е около 30лв.

младши ентусиаст
Аватар

-

Мнение от White 1913 Power » 23 Дек 2008, 0:28

наистина везните се накланят за хебела дано да е той

Назад към E34