Размер на гумите
Модератор: Технически модератори
72 мнения
• Страница 1 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5
- MISHO_BMW
- Потребител
-
- Кара: E34 tds и E30 M50
Размер на гумите
Колеги искам да попитам тъй като карам BMW Е 34 комби. И сега съм с 17'' джанти. А за зимата ще взема 15'' ама дали да са 195/65/15 или 205/65/15.
- Stanchev
- старши ентусиаст
-
- Кара: 7er
- bmwfena
- БМВманиачения
-
- Кара: ПЕЧКА понавървяваща
- Мечтае да кара: на ядене и пиене
- methanol
- Бобо Дебелия
-
- Кара: E30/E36/E34
- Stanchev
- старши ентусиаст
-
да и повече ще друса и ще криви джантите.
много хитро
айде сега ми кажи как ще върви повече в сняг, като по-тънката гума има предимство единствено и само в дълбок и НЕотъпкан сняг
като направим сметка дали тая година ще има сняг, камоли дълбок, колко време ще е дълбок (ако го има) и колко време няма да е отъпкан
и като сметнем разликата от 195 до 205 е точно 10 мм, направо ми иде да легна по гръб и да се смея 20 миннути.
п.п. Бисере, щом толкова се харчат тънките зимни дай да ти давам 195/65/15, а може да ми дадеш 225/60/15 или 225/55/16 и ще доплатя малко отгоре
много хитро

айде сега ми кажи как ще върви повече в сняг, като по-тънката гума има предимство единствено и само в дълбок и НЕотъпкан сняг

като направим сметка дали тая година ще има сняг, камоли дълбок, колко време ще е дълбок (ако го има) и колко време няма да е отъпкан
и като сметнем разликата от 195 до 205 е точно 10 мм, направо ми иде да легна по гръб и да се смея 20 миннути.
п.п. Бисере, щом толкова се харчат тънките зимни дай да ти давам 195/65/15, а може да ми дадеш 225/60/15 или 225/55/16 и ще доплатя малко отгоре

- bmwfena
- БМВманиачения
-
ти с тия 225 как ще караш в сняг ве...не приказвай хуморескиStanchev написа:да и повече ще друса и ще криви джантите.
много хитро![]()
айде сега ми кажи как ще върви повече в сняг, като по-тънката гума има предимство единствено и само в дълбок и НЕотъпкан сняг![]()

- Stanchev
- старши ентусиаст
-
абе ти може си видел ама във вашия край май сняг сте нямали, аз съм карал и ти казвам че и широките са добре 

- bmwfena
- БМВманиачения
-
няма да споримStanchev написа:абе ти може си видел ама във вашия край май сняг сте нямали, аз съм карал и ти казвам че и широките са добре

- zvetiko
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е39М54В30
Stanchev написа:да и повече ще друса и ще криви джантите.
много хитро![]()
айде сега ми кажи как ще върви повече в сняг, като по-тънката гума има предимство единствено и само в дълбок и НЕотъпкан сняг![]()
15 години съм карал с 195/65/15-и зимата и лятото.След , което 1.5 година карах с 205 и не бях очарован.По тясната гума дава по-голямо налягане и от там по-добро сцепление при лоши пътища каквито са българските -през зимата киша,сняг,пясък,през лятото-пясък,прах,камъчета.Широката гума има смисъл при хубави пътища-има контакт на по-голяма площ и от там по-голяма стабилност,при лоши пътища голямата контактна повърхност се превръща в огромен недостатък.И да допълня-винаги карам само със зимни гуми-износват се по-бързо,но поради голямото количество каучук лепят страшно добре , заради по-големите грайфери чистят пътя под тях през лятото,за зимата -няма какво да обяснявам.Когато спирам рязко със зимни гуми през лятото усещането е ,че колата се вкопава във асфалта и ABS включва много рядко и за кратко,докато ри летните,почти винаги.Един път сложих летни-спират много по-лошо,защото не се лепят-твърди са заради многото пластмаса,пързалят се заради мръсотията по пътя,която не могат да почистят под себе си.
- klintan66
- старши ентусиаст
-
- Кара: E34TDS , CL 500, Е65
Добре ,зимни ,зимни но така пък няма ли нещо като "топуркане" от грайфера? И твоя стил на шофиране трябва да е доста агресивен ...Иначе аз под 205 никога не съм падал . 215 отпред, 225 отзад . Ако зора е голям , спадам малко гумите за 2-3 дена докато се стопи леда и така...А когато се заледи и пътя стане дупка до дупка от непочистен сняг , направо оставям колата на топло в гаража и само таксиzvetiko написа:Stanchev написа:да и повече ще друса и ще криви джантите.
много хитро![]()
15 години съм карал с 195/65/15-и зимата и лятото.След , което 1.5 година карах с 205 и не бях очарован.По тясната гума дава по-голямо налягане и от там по-добро сцепление при лоши пътища каквито са българските -през зимата киша,сняг,пясък,през лятото-пясък,прах,камъчета.Широката гума има смисъл при хубави пътища-има контакт на по-голяма площ и от там по-голяма стабилност,при лоши пътища голямата контактна повърхност се превръща в огромен недостатък.И да допълня-винаги карам само със зимни гуми-износват се по-бързо,но поради голямото количество каучук лепят страшно добре , заради по-големите грайфери чистят пътя под тях през лятото,за зимата -няма какво да обяснявам.Когато спирам рязко със зимни гуми през лятото усещането е ,че колата се вкопава във асфалта и ABS включва много рядко и за кратко,докато ри летните,почти винаги.Един път сложих летни-спират много по-лошо,защото не се лепят-твърди са заради многото пластмаса,пързалят се заради мръсотията по пътя,която не могат да почистят под себе си.

- sote_1
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: като простаците на бензин
- Мечтае да кара: BMW 7.. IL
- Детайли за колата: 520 M50 VANOS
1993. лето и 530DA комбе
bmwfena написа:ти с тия 225 как ще караш в сняг ве...не приказвай хуморескиStanchev написа:да и повече ще друса и ще криви джантите.
много хитро![]()
п.п. Бисере, щом толкова се харчат тънките зимни дай да ти давам 195/65/15, а може да ми дадеш 225/60/15 или 225/55/16 и ще доплатя малко отгоре![]()
Гумата на Е34 макс е 205 65 15..отам нагоре е лудост.Мисля че много гуми съм видял кои как вървят-аз бих сложил на Е34ката 195 65 15-повече не коментирам пък ти ако искаш си сложи сликове.....твой си е проблема и си решаваш ти
колега не се заяждам ама миналата година с 225/55/16 на боровец бях като снегорин
с широката гума се качваш на снега не се окопаваш
за лъзгането спор няма ама за вървене нема стигане
гумите са пирели
разни вектри с 175 ме гледаха

- bmwfena
- БМВманиачения
-
виждам че ве влече манията на широките гумиsote_1 написа:bmwfena написа:ти с тия 225 как ще караш в сняг ве...не приказвай хуморескиStanchev написа:да и повече ще друса и ще криви джантите.
много хитро![]()
п.п. Бисере, щом толкова се харчат тънките зимни дай да ти давам 195/65/15, а може да ми дадеш 225/60/15 или 225/55/16 и ще доплатя малко отгоре![]()
Гумата на Е34 макс е 205 65 15..отам нагоре е лудост.Мисля че много гуми съм видял кои как вървят-аз бих сложил на Е34ката 195 65 15-повече не коментирам пък ти ако искаш си сложи сликове.....твой си е проблема и си решаваш ти
колега не се заяждам ама миналата година с 225/55/16 на боровец бях като снегорин
с широката гума се качваш на снега не се окопаваш
за лъзгането спор няма ама за вървене нема стигане
гумите са пирели
разни вектри с 175 ме гледаха

- Vlados
- с две лица
-
- Кара: на задно предаване
За този модел дават следните размери:
Летни - 225/65/15
Зимни - 205/65/15
От там нататък всичко останало зависи от теб - възможности, опит, кеф и т.н.
Летни - 225/65/15
Зимни - 205/65/15
От там нататък всичко останало зависи от теб - възможности, опит, кеф и т.н.
- zvetiko
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е39М54В30
klintan66 написа: Добре ,зимни ,зимни но така пък няма ли нещо като "топуркане" от грайфера? И твоя стил на шофиране трябва да е доста агресивен ...Иначе аз под 205 никога не съм падал . 215 отпред, 225 отзад . Ако зора е голям , спадам малко гумите за 2-3 дена докато се стопи леда и така...А когато се заледи и пътя стане дупка до дупка от непочистен сняг , направо оставям колата на топло в гаража и само такси
Топуркане наистина има и не возят "мазно" като летните,но с летни при моя начин на каране-близо до другите коли и завои с голяма скорост в кварталните улички,бих правил постоянно катастрофи.Със зимни гуми през лятото колата се кара невероятно прецизно и знаеш точно къде ще спре.

72 мнения
• Страница 1 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5