Смяна на маслото на автоматична скоростна кутия.

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: E34 М50B25
Мечтае да кара: E34 V12
Детайли за колата: 1995г.Е34 М50В25TU

Re: Смяна на маслото на автоматична скоростна кутия.

Мнение от BABHOMED » 23 Юли 2010, 12:12

Малко тъп въпрос..Днес се наврях под колата за да видя модела на кутията..Но се оказа че няма никаква табелка или маркировка никаде.Има ли такива модели без табелки и ако не,къде точно трянва да се намира табелката.
Гарван граче над безмълвното поле,души се лутат загубили надежда.Щитове и саби с предсмъртни вопли в тишината кънтят.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: мфили

Мнение от cod-cdbp » 23 Юли 2010, 12:22

бележката се намира над пробката за наливане, което е доста високо и скрито в тунела.
Варианта е да гледаш колата или на канал или на подемник, но само ако някой не я е скъсал.
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от Peter Angelov » 14 Сеп 2010, 11:59

Здрасти, какво ще кажете за тази вид кутия: 4HP24

:arrow: http://bmwfans.info/parts/catalog/E31/C ... box_4hp24/

и

http://bmwfans.info/parts/catalog/E31/C ... ing_parts/

Видях че в задната дясна страна на двигателния отсек имам нещо като щека за мерене на маслото. За мен работи много добре кутията, но какво трябва да направя за да продължи така да работи.
Какво ще кажете в книжката за колата пише че е препоръчително колата да се кара на ТРЕТА предавка в градски условия :!: това е препоръка от BMW. Пише че по този начин се намалява значително често смяна на скорости. Може би искат да кажат че да не менка между 3 и 4 скорост.

Какво следва да се смени на въпросната кутия :?:

Предварително благодаря

старши ентусиаст
Аватар
Кара: мфили

Мнение от cod-cdbp » 14 Сеп 2010, 12:20

Петре 4hp22/24 са едни от най-здравите модели на ZF. За да продължи да работи единствено трябва смяна на маслото.
Препоръчвам ти или сам или в доверен сервиз да свършиш тази работа, за да може максимално много време да се източва маслото за да се смени по-голямо количество от него. Като цяло кутията събира 13 литра (това на изуст) когато е напълно празна. Филтъра и гарнитурите си ги купи нови и оригинални по възможност. Маслото е обикновен АТФ Д2, който може да се закупи навсякъде, но колкото по скъп май е толкова по добре, но не винаги, така че имай едно на ум ;)

А това за градското каране за първи път го чувам... :dunno:
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от BABHOMED » 14 Сеп 2010, 12:41

И аз съм го чувал за градското каране има малко логика но нз кое е по добре да карам бързо на ниска предавка или (до трета) или бързо и на висока предавка.Мился че товяа е пряко свързано и със стила на каране......Дочух от няколко места за някави добавки за маслото на скоростните кутии някой има ли някакво наблюдение или информация ?
Такам..днес погледнах сервизната книжка от Gemini4 и пише че е със АTF-sintetic ??..Е то ясно че е ATF но кой декстрон 2 или 3 ...Или единия от двата декстрона е синтетика а другия не ..Някой има ли представа.
Гарван граче над безмълвното поле,души се лутат загубили надежда.Щитове и саби с предсмъртни вопли в тишината кънтят.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от nane » 16 Ное 2010, 20:25

а как да измеря температурата на маслото в скоростите да е между 30 и 50 градуса.колата е е39 525коман реал 2003г. п.п декстрон 3 ли ми е маслото с зелена лепенка е на кутията ама не се разбира ништо явно този преди мен се е опитвал да кара по душаме

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Бмв
Мечтае да кара: Памела Андерсен
Детайли за колата: Поръчкова с фул екстри

Мнение от dobromir » 12 Дек 2010, 19:19

Колега аз на моята кутия си сложих Кастрол АТФ и няма проблеми и тя беше с зелен етикет мисля, че това е точното масло.

ентусиаст
Аватар

Мнение от BABHOMED » 15 Дек 2010, 0:28

В легендата за възможни грешки (надписи на големия борд) които може да покаже ми направи впечатление че има грешка масло в скоростната кутия ..Някой има ли представа дали има датчик който измерва нивото.И ако има такова нещо при кои модели е...Предполагам при по-новите.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е38 725 tds;Pajero 2 ;E66 730d

Мнение от stefan_bmw7 » 06 Яну 2011, 18:54

_65536_kb_sec_ написа:
Djelebov написа:...Знам, че това не е нещо ново, за колегите, който сами си сменят маслото, но не го видях в темата, а се оказа, че някой хора, които с тва си вадят хляба също го забравят :( Така че наглеждайте професионалистите, докато ви сменят маслото и ако се наложи и давайте дразнещи съвети и акъли :mhihi:

По принцип е достатъчно да се вкара на D и да се изброят бавничко всички скорости...

И аз имам въпрос колеги ,докато се преминава през PRND432 колата трябва ли да е на подемник(или повдигната на крик) и да се махне кракът от спирачките за да се вътят клелетата,или просто се преминава през всички предавки с натисната спирачка
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от dobromir » 06 Яну 2011, 20:41

Трябва да е натисната спирачката докато ги изреждаш и това изреждане го правиш 2 3 пъти .

Потребител
Аватар
Кара: 316i 2000г.

Мнение от Инструктора » 21 Яну 2011, 0:34

316i, 12.1999 по VIN кутията е А4S 310R, отдолу е със зелена лепенка на която пише "WARNING No oilchange or top-off necessary LIFETIME Transmission oil fill'' на 155к е може и повече ако е превъртан километража. Интересува ме какво ще ме посъветвате: да сменям ли маслото на кутията въпреки че доколкото разбирам английски от БМВ казват да несе сменя. Страх ме е да не се вкарам сам в разни филми при положение че в момента кутията си работи мн добре превключва мн плавно, дори и на доста стръмни наклони не мърда и сантиметър назад но незнам дали ако чакам да почне да дава някакви признаци на разваляне дали вече няма да е късно. Купих я наскоро колата и незнам предните собственици дали са пипали нещо по скоростната кутия. Мерси предварително.
DSC01373.JPG
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

ентусиаст
Аватар

Мнение от BABHOMED » 21 Яну 2011, 0:46

Ами имам доста наблюдения върху мои познати които си менят маслата на Е39 въпреки че пише да не се сменя и нямат никакви грижи и проблеми !? ...Малко съм против това но все пак нещо щом работи не го пипай ..
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от dobromir » 21 Яну 2011, 8:44

по добре не го пиптай маслото ако не знаеш дали предният собственик дали го е сменял. Успех

Потребител
Аватар

Мнение от praskov » 03 Мар 2011, 21:08

така, изчетох цялата тема и понеже ми предстои смяна на маслото на е-34ката с кутия 5hp-18р,та се чудя има ли някакъв начин да се източи маслото от турбината защото там са около 2л масло,и оставянето на това количество масло обесмисля донякъде наливането на новото,относно литрите,преди известно време отварях за ремонт кутия на опел омега с мотор на бмв тдс но опел слагат техни кутии gm-25,та като се изми основно кутията както и турбината и пътищата до радиятора,кутията събра 8.5л масло,но след 30000км маслото беше на цвят като ново понеже не остана и капка от старо масло,така че ще помоля хора които наистина са правили не пълно а поне на 80% източване на кутията да споделят,виждъл съм автомат на мерцедес,но там хората са оставили пробка в турбината и нещата се получават перфектно,не че и на тази турбина неможе да се постави пробка ,но след това тряба да се балансира перфектно.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Кенеф за великани
Мечтае да кара: Alpina B10 biturbo

Мнение от Zubcho » 06 Мар 2011, 21:52

5hp18 събира 11л. масло ако е източена куията на цяло. Демек трябва да я свалиш от колата за да източиш или поне да й откачиш тръбите отстрани към охлаждането. Не забравяй, че и по радиаторите остава масло и трябва да се духне с въздух за да излезе останалото масло (300-400гр)
Пийте си редовно хапчетата от сушени жаби и карайте внимателно по острите завои, че да не ви се подострят колите.

Аз карам според ЗЗдП, и спазвам ограничението на скоростта, а ти?

ПредишнаСледваща

Назад към E34