Нивомер на горивото и неговите показания РЕШЕНИЕ

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Re: Нивомер на горивото и неговите показания

Мнение от zvetiko » 06 Яну 2013, 16:41

vladobate написа:
fox1981 написа:
vladobate написа:И каква е логиката да взима предвид изминати километри и то само за последното запалване ( масово се пише че след изключване от контакт и повторно запалване се оправят нещата ) . Въобще това нивомер ли или дава допълнителна информация някаква ... ами нивомер си е . Цялата какафония е причинена от самия нивомер в резервоара , приемете че след 20 години заслужено може да си дава почивка отвреме навреме и да показва квото му е кеф. Някой да го е чистил или още повече да си е монтирал нов и не само него ами цялата инсталация или още повече компа и него и да е рефрешнал софта и т.н. И това на колко китра в резервоара че масово се карат на дъното . Един колега го излекува с малко надупчване , почва да реагира адекватно , без платки. Нека някой да постне къде го пише това за смятането на изминатите километри щото и на това има проверка откачате буксата на дифа и гледате ще прави ли мизерии пак . Честита нова година :D !

Ами според мен,показанията на горивото е една сметка!Никой като е правил тези коли не е предполагал че ще ги караме на алтернативно гориво,така че смята литрите,през компа и предполагаемия разход на 100км и ето го и падането не стрелката.Аз имам и друга кола не БМВ,дето го прави по същият начин,колата е с борд и там много точно се вижда как стават нещата.След повторно палене си мери пак горивото...това е.

Добре колега ама това е нелепо , затова постни откъде ти е информацията нали не мислиш , че ей така ще повярвам на нелогично обяснение. Имам предвид откъде накъде за да ти покаже данните от нивомера ( това е реално съще съществуващ уред ) ще смята разход айде да не бъркаме две различни неща. При смятането на разхода съм съгласен че компа използва алгоритъм иданните са сумарни от информацията от различни датчици , но нивото на горивото се мери пряко за разлика от разхода , за който няма разходомер директно мерещ стойноста . Иначе като бутна плочката на гнп ( на тдс-а ) и разходомера почне да показва грешни данни заради заблуда от заводските настройки би трябвало да промени и данните за количеството гориво в резервоара , ако смята наистина и разхода , е да ама не не мърда. Търсете причината другаде . Полплавъка събира мтъсотия от горивото с течение на годините и не реагира на нивото коректно и също така не отчита достатъчно бързо . Нивомера се състои от поплавък , лостов механичъм и преобразувател на механично преместване в електрически сигнал . Прминаването на този сигнал през компа може да е единствено заради успокояване на усредняване на данните от нивомера поради постоянната промяна заради това че горивото е течност и се движи постоянно поради движението на автомобила при което се мени и нивото постоянно .

Там е работата както вече писах, че не показва просто показанията на нивомера в резервоара, а както и при доста други функции на БМВ се прави проверка и по други пътища, в случая информацията за изразходваното гориво се засича по още критерии и накрая на уреда се отразява някаква средна изчислена стойност.
Това разсъждение за бутането на плочката не е коректно- като мръднеш плочката няма как стрелката на нивомера да мръдне или да кажем след като колата измине 100метра, после когато колата почне да се кара и да харчи не можеш да знаеш какво точно показва нивомера.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 06 Яну 2013, 17:22

Е добре ама никой не даде техническа литература където да го пише това и само се правят предположения , а нивомера си е реално съществуващ и служи за едно единствено нещо да мери ниво. През компа минава сигнала заради неправилната форма на резервоара при което явно опитно е установено при дадено ниво ( данните идват от нивомера ) какво количество гориво реално има . Ако е така както се твърди за пресмятане на разход то ако имате 80 литра бензин и карате 20 минути на газ би трябвало компа да е решил че му е свършило горивото ( щото уж смята по някакъв алгоритъм и т.н. ) и да покаже нулев резултат за количество бензин , ама извинявайте ама дори и с 300км/ч да се кара няма как да ги изразходи тия 80 литра ако ще по какъвто и алгоритъм поне малко логичен да го смята . Айде кажете кой с колко гориво е бил и за колко време му пада стрелката до нула . А интервенции по инсталацията пти слагане на газ тъй или иначе има и какво се случва не мога точно да обясня освен описаното в горния ми пост . И други колеги ми споделиха ,че им се случва такова нещо , но при повечко гориво в резервоаа описаното явление с падането на стрелката го няма вече . Затова е и спора . И примера с мърдането на плочката е добър защото по този начин се заблуждава пресмятането на разхода ( факт е разходомера показва занижени стойности при чипване или бутане към повече гориво ) , а щом пресмятането на разхода е променено оттам и показанието за нивото на гориво в резервоара ще е различно щом се твърди че то зависи и от разхода . При бензин ще е същото с пускане на повечко гориво при промяна на времената на впръскване както е при чипване и пак ще има промяна в показанието за количествототечност в резервоара . Махането на датчика на дифа би трябвали да създаде отново предпоставка за грешни данни в нивопоказанията на таблото лесно е за проверка . Отново призовавам дайте инфо официално че е така както се твърди с такава сигурност , а то всъщност е едно предположение и то нелогично , питам пак защо аджеба се смята и разход , толкова важна функция ли е нивопоказанията за горивото та да се дублират и смятат по друг съмнителен начин и то с огромна грешка . ПС : Ха сетих се и друго , откачате буксата на нивомера в резервоара и да видим какво ще сметне компа :D , нали дублира показанията му с други данни .

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от zvetiko » 06 Яну 2013, 18:22

Колега, доказателството е, че който е с газов инжекцион има този проблем, при това не само при БМВ, срещал съм и в други форуми колеги да се оплакват от този проблем, давали са и решението- в някои газаджийници предлагат платки , с които го решават, само не ме карай да се ровя сега за глупости, но ако много държиш.... ;) Ето един пример, където са бистрили и обяснявали: ;)

http://www.kolegi.info/viewtopic.php?f=21&t=1369

Като каза плочка, я кажи защо беше нагласил милимоловете на Зъба на 20 и колата му едвам креташе и харчеше 18. ;)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E34 TOURING `95 без номер на мотора

Мнение от BigMUZZY » 06 Яну 2013, 19:05

Конкретния пример го има още в първото ми мнение: тръгвам от В. Търново с 20 литра гориво, на Сопот спрях на бензиностанцията на Ромпетрол, защото ми светеше червената лампа ( не карах кротко ), сипах 10 литра и стрелката при запалването отиде на 30 литра. Ако 20-30 литра за вас е малко количество, за мен не е.
...Тез` две бири `що ги каза ...?

ентусиаст
Аватар
Кара: 03'Е53 М62TUB44
Мечтае да кара: Е34 540/6 touring
Детайли за колата: Петица с много седмици

Мнение от dan-dam » 06 Яну 2013, 19:40

И аз съм така вече на втора Е34-ка. А. и един приятел се оплакваше от същия проблем на друга марка автомобил и той спомена същото-компа си смята и от там отчита намаляване на бензина.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 06 Яну 2013, 19:43

zvetiko написа:Колега, доказателството е, че който е с газов инжекцион има този проблем, при това не само при БМВ, срещал съм и в други форуми колеги да се оплакват от този проблем, давали са и решението- в някои газаджийници предлагат платки , с които го решават, само не ме карай да се ровя сега за глупости, но ако много държиш.... ;) Ето един пример, където са бистрили и обяснявали: ;)

http://www.kolegi.info/viewtopic.php?f=21&t=1369

Като каза плочка, я кажи защо беше нагласил милимоловете на Зъба на 20 и колата му едвам креташе и харчеше 18. ;)

Ако си коректен в изказването си няма да ми говориш за проблем който ясно не оспорвам в никое от мненията си , а в начина по който се дава обяснение на ефекта и ти на това пак не даваш отговор откъде почерпи информацията . Ама карай ти си спец със специално оборудване . На колегата настроих помпата на 4 и малко като стойност по Инпа със същия комп и програма по която си настройвам всички тдс-и покрай мен. Мойта на такава стойност настроена харчи 6.5л/100 магистрала със 120-130км/ч и 11 макс. градско . На 20 мислиш ли, че ще мръдне таз кола нанякъде . И не виждам какво общо има това с темата . На мен също нивомера ми прави номера , а нямам газова .... някакви преположения какво смята компа в тоя случай . ПС: И айде стига с тия милимолове , няма такъв филм . Това е единица за измерване на количество вещество и е право пропорционално на обема ( милилитри ) откъдето следва че колкото е по-голяма цифрата при настройка с диагностика толкова повече ще е обема впръскано гориво , а то всъщност е точно обратното. От това следва ,че тези цифри не са милимолове , а по-скоро нещо обратно пропорционално и по-скоро времето за което ще се впръсне тази единица гориво . Демек колкото е по-голямо то ( времето ) следва ( от формулата за дебита ), че толкова по-малко гориво ще премине за единица време демек по-малък дебит и оттам по-малко нафтичка за изгаряне. И това е обсъждано преди сто години ама няма кой да чете и осмисля нещата , някой тогава каза че били милимолове и айде поредния мит ....
Последна промяна vladobate на 06 Яну 2013, 20:11, променена общо 1 път

Потребител
Аватар
Кара: е30 2.3 вече и е34 комби с м50б20

Мнение от Kiril Mitkov » 06 Яну 2013, 20:11

Колеги,и при мен се случва това ,дори преди е34 имах е30,и при него се получаваше същото ,но според мен отговора се крие в това че и на двете коли резервоара е разделен на две и на някой завои горивото преминаваот единияв другия.Преди седмица пътувах от Шумен за Варна и понеже в един участък от пътя карах с 200,след един дълъг завой лампата ми светна ,а преди него показваше почти 20 литра.и накрая като влязах във Варна (явно нивата са се изравнили)пак отиде на 20 почти.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: мфили

Мнение от cod-cdbp » 06 Яну 2013, 22:38

Kiril Mitkov написа:Колеги,и при мен се случва това ,дори преди е34 имах е30,и при него се получаваше същото ,но според мен отговора се крие в това че и на двете коли резервоара е разделен на две и на някой завои горивото преминаваот единияв другия.Преди седмица пътувах от Шумен за Варна и понеже в един участък от пътя карах с 200,след един дълъг завой лампата ми светна ,а преди него показваше почти 20 литра.и накрая като влязах във Варна (явно нивата са се изравнили)пак отиде на 20 почти.

Колега, на Е34 резервоара не е разделен 8)
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 518
Мечтае да кара: БМВ с кожен салон

Мнение от ЗАЯДЛИВ ЗМЕЙ » 06 Яну 2013, 22:58

cod-cdbp написа:
Kiril Mitkov написа:Колеги,и при мен се случва това ,дори преди е34 имах е30,и при него се получаваше същото ,но според мен отговора се крие в това че и на двете коли резервоара е разделен на две и на някой завои горивото преминаваот единияв другия.Преди седмица пътувах от Шумен за Варна и понеже в един участък от пътя карах с 200,след един дълъг завой лампата ми светна ,а преди него показваше почти 20 литра.и накрая като влязах във Варна (явно нивата са се изравнили)пак отиде на 20 почти.

Колега, на Е34 резервоара не е разделен 8)

Ама 20 литра бензин само му мокрят дъното.
с 20 лева бензин го имам тоя тка наречен проблем , с 50 литра бензин стрелката си е на местото...
Карайте си колите и не го мислете. Като заредя 10 литра не ги отчита веднага , след час се сеща..ама като и напраскам 100 лева веднага скача демек стари бангии.
Изображение
М50B20 - Ни на баир ме радва , ни в завой ме плаши!

кандидат ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: Цял живот E34 и Е36 и Е30!
Детайли за колата: E34 520I - 94г. седан
E36 318I - 96г. кабрио

Мнение от rosko_76 » 07 Яну 2013, 14:17

И при мен е така...сложа ли за 20лв. понякога лампата си свети друг път пък стрелката се вдига!!! но сложа ли 20 литра и нагоре няма мърдане, винаги отчита. Явно проблема е при малко количество безин....годинките са им много на колиците ни е вече много не довиждат :)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E34 540i
Мечтае да кара: Z4 M

Мнение от p01s0n » 07 Яну 2013, 15:32

Да при мен е същата работа. И аз съм с ГИ, но не го прави само на дълги разстояния. Просто когато имам бензин под 1/4 от резервоара и стрелката полудява. Днеска в града поне 2 пъти ми светваше резервата и после се оправя. Като знаеш колко си налял няма какво да те притеснява, а друг е въпроса, че зимата гори много повече бензин и сутрин я чакам по над 5 минути да прехвърли на гас. При Е36 това се случваше много рядко, а при е46 винаги е била съвсем точна стрелката.

Аватар
Кара: E34

Мнение от ivan. » 08 Яну 2013, 10:43

:OT: :mhihi: а тая ''плочка'' на Зъба има ли човек ,който да не я е пипал тук :wave:
по темата:
този проблем не е проблем с нивомера и само на бензин 10 лв гориво не ги хваща.
А за допълнителната платка на таблото,дали не е за да отчита газта заводският нивомер при включване на газ.....защото съм виждал такава кола ,но друга марка :roll:
Изображение
by ''kompleksa''

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 518
Мечтае да кара: БМВ с кожен салон

Мнение от ЗАЯДЛИВ ЗМЕЙ » 08 Яну 2013, 10:53

ivan. написа:

:OT: :mhihi: а тая ''плочка'' на Зъба има ли човек ,който да не я е пипал тук :wave:
по темата:
този проблем не е проблем с нивомера и само на бензин 10 лв гориво не ги хваща.
А за допълнителната платка на таблото,дали не е за да отчита газта заводският нивомер при включване на газ.....защото съм виждал такава кола ,но друга марка :roll:

Аз не съм я пипал щото като видя дизел се изприщвам.
Изображение
М50B20 - Ни на баир ме радва , ни в завой ме плаши!

Чичо Митко
Аватар
Кара: Х5 и W209
Мечтае да кара: DDT на море :)

Мнение от Митко Стоянов » 08 Яну 2013, 12:01

Майстор Цветко, много четеш, малко ебеш :mhihi: :mhihi: :mhihi: Докат умуваш "милимоловете" , комшията ше разцепи жена ти :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Проблема си е в малкото бензин и измерването му само в единия край на резервоара.
Изображение

Женската жестокост край няма. Аз и подарих милиони животи.... а тя ги изплю :mhihi: :mhihi: :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от zvetiko » 08 Яну 2013, 13:25

Митко Стоянов написа:Майстор Цветко, много четеш, малко ебеш :mhihi: :mhihi: :mhihi: Докат умуваш "милимоловете" , комшията ше разцепи жена ти :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Проблема си е в малкото бензин и измерването му само в единия край на резервоара.

Аз не се притеснявам- моята не е к*а като твоята, а и нямам съмнения в себе си. :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Проблема вече 10 пъти писах в какво е, но като не можеш да го проумееш- май трябва да попрочетеш малко. ;)

А за допълнителната платка на таблото,дали не е за да отчита газта заводският нивомер при включване на газ.....защото съм виждал такава кола ,но друга марка

Ванка не съм се интересувал какво точно емулира платката и не мога да ти отговоря. Може би служи да се прекъснат някои от сигналите, които се вземат в предвид при изчисленията какво да покаже нивомера, когато колата се движи на газ- все едно е спряла и няма консумация.

ПредишнаСледваща

Назад към E34