За олиото и TDS-a
Модератор: Технически модератори
Re: За олиото и TDS-a
Отработеното масло става и му е нужно само качествено прецеждане.Има го на 80ст. за литър и може да си купиш цял варел.
За олиото се изясни от линковете и трябва сериозно рафиниране ,за да стане биодизел.Отделно се намира в много малки количества.
п.п. Иво смени заглавието на алтернативни горива за тдс,за да засегнем и метана
За олиото се изясни от линковете и трябва сериозно рафиниране ,за да стане биодизел.Отделно се намира в много малки количества.

- Станислав Попов
- младши ентусиаст
-
- Кара: е30
- Мечтае да кара: е30
Аз тествах моето ЮМЗ (124-ка) на олио , прецедено а-у там както си му е реда , даже го смесих 50/50 с нафта и изобщо не бях доволен . Миризмата направо е убийствена
. След като го налях тръгнах да качвам Бузлуджа и забелязах голям спад във вървежа , но тя е без мурбо... и това беше първото ми и последно сипване на олио.... иначе и аз знам за много хора дето яко карат. Ако е някой дрънгел от сорта на Опел астра дето ще се избие за 2 месеца какъв е дерта 

- zvetiko
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е39М54В30
Може да смениш двигателя с 2.8 и да си сложиш газов инжекцион.При твойто каране за около 1 година ще избиеш всичко.
Иначе влизаш в разни приключения,най-малкото ,от които е миризмата-спомням си как вонях като карах на биодизел,но пък вървеше много по-добре от нафта.
А сетих се как по онова време се разказваше за разни сърби ,които пред Метро отваряли бутилките с олио и наливали в мерцедесите си. 

- Zubcho
- старши ентусиаст
-
- Кара: Кенеф за великани
- Мечтае да кара: Alpina B10 biturbo
Искам да отправя въпрос към Преско:
1. Какъв е проблема за помпата (освен отлаганията по нея ако остане олио вътре) ако се прекарва през нея олио с консистенцията на нафтата? Пак казвам олиото ще се ползва за дълъг път, а в града ще има нафта в резервоара. Самото олио ще се прецежда през 2 филтъра, след това ще се загрява за премахване на водата + бензин 5% в него.
2. Как в Англия колеги с тдс-и и омеги 2.5тд карат по 30-50-60 000 мили и нямат проблем с помпите, а в БГ имат? Говорим за каране с години на олио.
Също искам да знам какво олио са наливали колегите в ТДС-ите си и ако е било отработено прецеждали ли са го предварително? Водата махали ли са чрез загряване или др. технология или са наливали директно в резервоара?
Хубаво е да отговорим първо на тези въпроси по-горе и след това да коментираме строшените ГНП-та. Дали през едно ГНП ще прекарваш нафта или нещо друго със същия вискозитет мисля, че е все едно нали?
1. Какъв е проблема за помпата (освен отлаганията по нея ако остане олио вътре) ако се прекарва през нея олио с консистенцията на нафтата? Пак казвам олиото ще се ползва за дълъг път, а в града ще има нафта в резервоара. Самото олио ще се прецежда през 2 филтъра, след това ще се загрява за премахване на водата + бензин 5% в него.
2. Как в Англия колеги с тдс-и и омеги 2.5тд карат по 30-50-60 000 мили и нямат проблем с помпите, а в БГ имат? Говорим за каране с години на олио.
Също искам да знам какво олио са наливали колегите в ТДС-ите си и ако е било отработено прецеждали ли са го предварително? Водата махали ли са чрез загряване или др. технология или са наливали директно в резервоара?
Хубаво е да отговорим първо на тези въпроси по-горе и след това да коментираме строшените ГНП-та. Дали през едно ГНП ще прекарваш нафта или нещо друго със същия вискозитет мисля, че е все едно нали?
Пийте си редовно хапчетата от сушени жаби и карайте внимателно по острите завои, че да не ви се подострят колите.
Аз карам според ЗЗдП, и спазвам ограничението на скоростта, а ти?
Аз карам според ЗЗдП, и спазвам ограничението на скоростта, а ти?
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Колега има още един неприятен момент че био горивото развива плесени и бактерии които неминуемо се отлагат по цялата горивна система и я задръстват.Дори на някои и от по новите дизелови двигатели има изрично указание да не се употрябява био дизел камо ли отработено олио .В конкретния случай е интересно какви са препоръките на производителя за ползване на алтернативно гориво.
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
- D_U_D_E_
- младши ентусиаст
-
- Кара: E34 TDS
- Мечтае да кара: M5 с гуми за горене
vinio написа:Отработеното масло става и му е нужно само качествено прецеждане.Има го на 80ст. за литър и може да си купиш цял варел.

- rottweiler
- ентусиаст
-
- Кара: шлеп
Вчера като бях в София и пред нотариуса се заговорих с таксиджията. та неговата шкода беше дизел със газ. каза ми че неговото градско е към 3,3.5 нафта и около 5 газ. Седях и гледах е така - 

- alchohol
- ентусиаст
-
- Кара: E34 524td лЕто господне '90-то
- Мечтае да кара: по път без дупки
rottweiler написа:Вчера като бях в София и пред нотариуса се заговорих с таксиджията. та неговата шкода беше дизел със газ. каза ми че неговото градско е към 3,3.5 нафта и около 5 газ. Седях и гледах е така -
Е каква е тая кола с 3.5 на градско

Дизела е кат' копейка- дрънне, бръмне и офейка

- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Газодизел .Минималното количество нафта е 35% от горивото и повече .Другото е пропан или метан зависи от варианта.В БГ незнам някъде да монтират такава уредба на лек автомобил но вече може и да има поне аз не съм чувал.alchohol написа:rottweiler написа:Вчера като бях в София и пред нотариуса се заговорих с таксиджията. та неговата шкода беше дизел със газ. каза ми че неговото градско е към 3,3.5 нафта и около 5 газ. Седях и гледах е така -
Е каква е тая кола с 3.5 на градско, аз още не съм виждал такава
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
- rottweiler
- ентусиаст
-
- Кара: шлеп
alchohol написа:rottweiler написа:Вчера като бях в София и пред нотариуса се заговорих с таксиджията. та неговата шкода беше дизел със газ. каза ми че неговото градско е към 3,3.5 нафта и около 5 газ. Седях и гледах е така -
Е каква е тая кола с 3.5 на градско, аз още не съм виждал такава
толкова нафта + толкова газ заедно/100км

- Stiks
- младши ентусиаст
-
- Кара: е30 М50Б25
- Мечтае да кара: икономично
пробвано - лампата на ТДС-а светеше и и сложих 5л нерафинирано олио (мисля над 50% от сместа е било олио) при което колата заработи мн по безшумно, двигателя утихна и си вървеше нормално. Олиото директно от туба ... без цедки и тн.
да тръгне ТДС-а и нафта ще види той само зимата и то не на 100%
да тръгне ТДС-а и нафта ще види той само зимата и то не на 100%

- shopaza
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е36 M52B20 Touring E34 M50B25
за цедна да спомена най финно става като вържеш крачола на дънки на възел и наливаш.С това някаде четох че е най финното което може да се намери и така го правех и аз и нямах проблем.Аз карах едно 124 мерцедесче комби 3000 дизел и нямаше ама НИИИИИИИКЪВ проблем
завалията отзаде миришеше на банички ама като знам че днеска си зимам 20 кила олио жално ми ставаше да ида до бензиностанция 

- Станислав Попов
- младши ентусиаст
-
- Кара: е30
- Мечтае да кара: е30
Тука сътвориха такова газ-дизел още преди 2-3 години , един си вкарва Черокито 2.1тд рено мотора да му сменим маслото и гледам изпарител
ама май тогава не беше толкова напреднала технологията и скоро я свали .. не знам поради какви причини.. май и на метан я учи след това 

- shopaza
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е36 M52B20 Touring E34 M50B25