За олиото и TDS-a

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

Аватар
Кара: bmx

Re: За олиото и TDS-a

Мнение от vinio » 12 Яну 2012, 14:52

Отработеното масло става и му е нужно само качествено прецеждане.Има го на 80ст. за литър и може да си купиш цял варел.
За олиото се изясни от линковете и трябва сериозно рафиниране ,за да стане биодизел.Отделно се намира в много малки количества.
п.п. Иво смени заглавието на алтернативни горива за тдс,за да засегнем и метана ;)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е30
Мечтае да кара: е30

Мнение от Станислав Попов » 12 Яну 2012, 17:09

Аз тествах моето ЮМЗ (124-ка) на олио , прецедено а-у там както си му е реда , даже го смесих 50/50 с нафта и изобщо не бях доволен . Миризмата направо е убийствена :mhihi: . След като го налях тръгнах да качвам Бузлуджа и забелязах голям спад във вървежа , но тя е без мурбо... и това беше първото ми и последно сипване на олио.... иначе и аз знам за много хора дето яко карат. Ако е някой дрънгел от сорта на Опел астра дето ще се избие за 2 месеца какъв е дерта :yes:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Мнение от zvetiko » 12 Яну 2012, 17:13

Може да смениш двигателя с 2.8 и да си сложиш газов инжекцион.При твойто каране за около 1 година ще избиеш всичко. ;) Иначе влизаш в разни приключения,най-малкото ,от които е миризмата-спомням си как вонях като карах на биодизел,но пък вървеше много по-добре от нафта. ;)А сетих се как по онова време се разказваше за разни сърби ,които пред Метро отваряли бутилките с олио и наливали в мерцедесите си. ;)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Кенеф за великани
Мечтае да кара: Alpina B10 biturbo

Мнение от Zubcho » 12 Яну 2012, 18:42

Искам да отправя въпрос към Преско:
1. Какъв е проблема за помпата (освен отлаганията по нея ако остане олио вътре) ако се прекарва през нея олио с консистенцията на нафтата? Пак казвам олиото ще се ползва за дълъг път, а в града ще има нафта в резервоара. Самото олио ще се прецежда през 2 филтъра, след това ще се загрява за премахване на водата + бензин 5% в него.
2. Как в Англия колеги с тдс-и и омеги 2.5тд карат по 30-50-60 000 мили и нямат проблем с помпите, а в БГ имат? Говорим за каране с години на олио.

Също искам да знам какво олио са наливали колегите в ТДС-ите си и ако е било отработено прецеждали ли са го предварително? Водата махали ли са чрез загряване или др. технология или са наливали директно в резервоара?

Хубаво е да отговорим първо на тези въпроси по-горе и след това да коментираме строшените ГНП-та. Дали през едно ГНП ще прекарваш нафта или нещо друго със същия вискозитет мисля, че е все едно нали?
Пийте си редовно хапчетата от сушени жаби и карайте внимателно по острите завои, че да не ви се подострят колите.

Аз карам според ЗЗдП, и спазвам ограничението на скоростта, а ти?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 12 Яну 2012, 19:46

Колега има още един неприятен момент че био горивото развива плесени и бактерии които неминуемо се отлагат по цялата горивна система и я задръстват.Дори на някои и от по новите дизелови двигатели има изрично указание да не се употрябява био дизел камо ли отработено олио .В конкретния случай е интересно какви са препоръките на производителя за ползване на алтернативно гориво.
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E34 TDS
Мечтае да кара: M5 с гуми за горене

Мнение от D_U_D_E_ » 12 Яну 2012, 20:29

vinio написа:Отработеното масло става и му е нужно само качествено прецеждане.Има го на 80ст. за литър и може да си купиш цял варел.
За олиото се изясни от линковете и трябва сериозно рафиниране ,за да стане биодизел.Отделно се намира в много малки количества.
п.п. Иво смени заглавието на алтернативни горива за тдс,за да засегнем и метана ;)

:yes: наистина да вземем да го засегнем, защото само добри отзиви чувам за метан на дизел, па и за газ на дизел- не знам до колко е вярно, но един познат това му беше дезертацията в университета по ДВГ, до колкото ми е казвал е доста стабилно.

ентусиаст
Аватар
Кара: шлеп

Мнение от rottweiler » 12 Яну 2012, 21:08

Вчера като бях в София и пред нотариуса се заговорих с таксиджията. та неговата шкода беше дизел със газ. каза ми че неговото градско е към 3,3.5 нафта и около 5 газ. Седях и гледах е така - :shock:
Изображение Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: E34 524td лЕто господне '90-то
Мечтае да кара: по път без дупки

Мнение от alchohol » 12 Яну 2012, 21:10

rottweiler написа:Вчера като бях в София и пред нотариуса се заговорих с таксиджията. та неговата шкода беше дизел със газ. каза ми че неговото градско е към 3,3.5 нафта и около 5 газ. Седях и гледах е така - :shock:

Е каква е тая кола с 3.5 на градско :shock: , аз още не съм виждал такава
Дизела е кат' копейка- дрънне, бръмне и офейка :driving: :driving: :driving:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 12 Яну 2012, 21:18

alchohol написа:
rottweiler написа:Вчера като бях в София и пред нотариуса се заговорих с таксиджията. та неговата шкода беше дизел със газ. каза ми че неговото градско е към 3,3.5 нафта и около 5 газ. Седях и гледах е така - :shock:

Газодизел .Минималното количество нафта е 35% от горивото и повече .Другото е пропан или метан зависи от варианта.В БГ незнам някъде да монтират такава уредба на лек автомобил но вече може и да има поне аз не съм чувал.
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

ентусиаст
Аватар
Кара: шлеп

Мнение от rottweiler » 13 Яну 2012, 0:13

alchohol написа:

толкова нафта + толкова газ заедно/100км
Изображение Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от traba » 13 Яну 2012, 0:53

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е30 М50Б25
Мечтае да кара: икономично

Мнение от Stiks » 13 Яну 2012, 0:56

пробвано - лампата на ТДС-а светеше и и сложих 5л нерафинирано олио (мисля над 50% от сместа е било олио) при което колата заработи мн по безшумно, двигателя утихна и си вървеше нормално. Олиото директно от туба ... без цедки и тн.
да тръгне ТДС-а и нафта ще види той само зимата и то не на 100% :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е36 M52B20 Touring E34 M50B25

Мнение от shopaza » 13 Яну 2012, 9:37

за цедна да спомена най финно става като вържеш крачола на дънки на възел и наливаш.С това някаде четох че е най финното което може да се намери и така го правех и аз и нямах проблем.Аз карах едно 124 мерцедесче комби 3000 дизел и нямаше ама НИИИИИИИКЪВ проблем :mhihi: завалията отзаде миришеше на банички ама като знам че днеска си зимам 20 кила олио жално ми ставаше да ида до бензиностанция :lol:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е30
Мечтае да кара: е30

Мнение от Станислав Попов » 13 Яну 2012, 9:41

Тука сътвориха такова газ-дизел още преди 2-3 години , един си вкарва Черокито 2.1тд рено мотора да му сменим маслото и гледам изпарител :shock: ама май тогава не беше толкова напреднала технологията и скоро я свали .. не знам поради какви причини.. май и на метан я учи след това :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е36 M52B20 Touring E34 M50B25

Мнение от shopaza » 13 Яну 2012, 22:28

Те и с водородни клетки ги учат :D :mhihi:
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към E34