Запитване за парно на е34

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар

Re: Запитване за парно на е34

Мнение от vladobate » 29 Сеп 2012, 20:41

Как така обратната вода колега. Ако не ползваш парно клапаните са затворени и обратна вода няма , в смисъла по който аз го разбирам изхода от купето на парното .

ентусиаст
Аватар
Кара: E65

Мнение от ddddk » 30 Сеп 2012, 14:13

metalium написа: ...

Благодаря за разясненията, колега. Стана ми ясно.

И аз мисля, че е най-добре да управляваш помпата като я включваш, когато поне един от клапаните се отвори. И задължително през реле да е задвижването.
Сега, въпросът е клапаните "нормално отворени" ли са или "нормално затворени"?
Сигурен ли си в това, което съм цитирал по-долу?
metalium написа:... когато колата е угасена и не е даден контакт клапаните ми стоят отворени и когато подам контакт затварят а това е когато парното е спряно...

По-логично ми се струва обратното, защото магнетвентилите не обичат да стоят дълго време под напрежение...

Поздрави,
Д
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 30 Сеп 2012, 20:23

Ами колега незнам дали ще стане защото моето е34 не е с климатроник а двозоново парно с климатик и когато колата е угасена и не е даден контакт клапаните ми стоят отворени и когато подам контакт затварят а това е когато парното е спряно..... и по тая логика и помпата ще върти напразно и няма смисъл..... По принцип аз от там мислех да хвана ток да ми задейства реленцето и от там съответно помпата ама не ми се получи... и затова го направих да се задеиства от бутона кадето контролира от каде да смучи въздух :) когато го цъкна да върти въздуха само вътре в купето и тя се вклучва :) Поне при мен е така а вече при теб незнам :)[/quote]
Разбира се ,че е така заблудил съм се , абсолютно си прав . Клапаните на парното са отворени по дефаулт тъй като имат пружинки които държат котвите в положение отворено за преминаване на водата , а при подаване на напрежение на бубинките котвите се придвижват под въздействието на електромагнитните сили и затварят отвора за водата . Вариант е релето управляващо помпичката да е с нормално затворен контакт така че при подаване на напрежение на някоя бубинка (демек неработещо парно ) да се задества бубината на релето и то да отвори нормално затворения контакт при което помпичката не получава захранване и не работи ( както и клапаните не пропускат топла вода ). Съответно при пускане на парното бубинките на клапаните остават без захранване и пружинките избутват котвите им и те отварят отвора за водата , а същевременно бубинката на релето за помпичката губи захранване и тя се връща в начално положение при което затваря нормално затворения контакт ( нарича се така защото при липса на захранване на бубината контакта е затворен ) и през него се подава захранване на помпичката която заразботва . Пфуууу дълго беше :mhihi: . Та колега твоя вариант ще задейства помпичката само когато ти решиш пък и не само ( защото при пускане на климатика пак се задейства въртенето на въздуха само в купето ) . Пък и варианта зимата да си със затворена клапа и само циркулация в купето не е особено подходящо в предвид запотяване на стъклата което ще е неизбежно в един момент. А ето и една снимка изрових на разглобени клапани.
100_5576-21.JPG
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 30 Сеп 2012, 21:53

Сега трябва да измериш и дали напрежението на клапаните е 12в през цялото време когато работи парното.Все пак парното е двузоново и има регулация на температурата а тя става с отварянето и затварянето на клапаните...
Аз бих я сложил тая помпа веднага след изхода от главата работеща постоянно.Хем изпарителя ще загрява бързо хем няма се чудя и за парното.Нищо и няма че работи постоянно .Няма ги караме още 20 години тия коли ?!
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

Предишна

Назад към E34