Икономайзер е34 бензиново.

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

Чичо Митко
Аватар
Кара: Х5 и W209
Мечтае да кара: DDT на море :)

Re: Икономайзер е34 бензиново.

Мнение от Митко Стоянов » 26 Мар 2012, 15:51

JIKI_RACER написа:
mitko_n1 написа:Вземай табло с температура на маслото, не се занимавай с тоя икономайзер.

Митак , пак да продължи филма ли викаш ? Мен не ми пречи така да е ама са като съм свикнал да ми мърда стрелкичката :)...освен да я вържа към някоя ламбда да си играе нон стоп.
Щом искаш да ти мърда, тегли чоп на коя от 4-те сонди да го вържеш :winky:
Изображение

Женската жестокост край няма. Аз и подарих милиони животи.... а тя ги изплю :mhihi: :mhihi: :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 518
Мечтае да кара: БМВ с кожен салон

Мнение от ЗАЯДЛИВ ЗМЕЙ » 26 Мар 2012, 16:23

Искам да кажа ,че тубата с ракията е отворена и краставиците са нарязани -намаляват със всеки изминал час :) !
Изображение
М50B20 - Ни на баир ме радва , ни в завой ме плаши!

Аватар
Кара: bmx

Мнение от vinio » 26 Мар 2012, 16:36

JIKI_RACER написа:Искам да кажа ,че тубата с ракията е отворена и краставиците са нарязани -намаляват със всеки изминал час :) !

:OT:
да поканиш и Митака....с два поста спечели наградата на темата,до като ние си спамихме в нея :D
па ако не си егоист викни ни всички :D :bchug:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ЗАЯДЛИВ ЗМЕЙ » 26 Мар 2012, 16:48

vinio написа:
JIKI_RACER написа:Искам да кажа ,че тубата с ракията е отворена и краставиците са нарязани -намаляват със всеки изминал час :) !

:OT:
да поканиш и Митака....с два поста спечели наградата на темата,до като ние си спамихме в нея :D
па ако не си егоист викни ни всички :D :bchug:

Аз маслото винаги мога да го вържа , исках икономайзера да си гогледам как гори 6/100 а пък аз наливам 15 и се замозалъгвам :)

Ракията е най лесна ,само се организирайте.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Хилядолетен сокол

Мнение от NikiNikolov » 27 Мар 2012, 7:07

Брояч на импулси от някой инжектор през 555 :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ЗАЯДЛИВ ЗМЕЙ » 27 Мар 2012, 9:46

NikiNikolov написа:Брояч на импулси от някой инжектор през 555 :mhihi:

КОлкото по-рано го измислиш толкова повече ракия ще остане :) .

И аз си мисля че нещо от дюзата ще тряя да се помисли.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Мнение от zvetiko » 27 Мар 2012, 10:35

Дори когато всичко е оргинално показанията на икономайзера, през повечето време са меко казано ,леко измислени или айде да го кажем по-меко-без реално практическо приложение. ;) Да не говорим ,че след няколко дни каране, без да се гледа икономайзера,по положението на педала за газта се знае чудесно къде е стрелката му.Ако пък всичко бъде неоргинално с някаква измислена платка хептен няма да си заслужава цялата процедура.Освен това БМВ и икономично каране с 3000 кубиков двигател... :mhihi:
Най-добре изпийте ракията без да си товарите мозъците с ненужни глупости. ;)

ентусиаст
Аватар
Кара: шлеп

Мнение от rottweiler » 27 Мар 2012, 11:13

Защо не опиташ с някое от Pedal position sensor. Няма ли да почне да играе с педала на газта?
Изображение Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ЗАЯДЛИВ ЗМЕЙ » 27 Мар 2012, 12:18

zvetiko написа:Дори когато всичко е оргинално показанията на икономайзера, през повечето време са меко казано ,леко измислени или айде да го кажем по-меко-без реално практическо приложение. ;) Да не говорим ,че след няколко дни каране, без да се гледа икономайзера,по положението на педала за газта се знае чудесно къде е стрелката му.Ако пък всичко бъде неоргинално с някаква измислена платка хептен няма да си заслужава цялата процедура.Освен това БМВ и икономично каране с 3000 кубиков двигател... :mhihi:

В интерес на истината май ще излезе по икономичен и от 28цата , а не е като да не му раздавам газчица..
Са реално погледнато и оборотомер не ми трябва и кво ли не още ама ме кефи да си гледам стрелчицата .Тя дори ми дава на крачно по малко разход отколкото на автопилот ,ама няма да говоря че ще ме оплюйте :) ...знаачи продължаваме с ракията , краставиците са 1 буркан вече :) - икономайзер няма!
Изображение

Чичо Митко
Аватар
Кара: Х5 и W209
Мечтае да кара: DDT на море :)

Мнение от Митко Стоянов » 27 Мар 2012, 13:29

JIKI_RACER написа:
zvetiko написа:Дори когато всичко е оргинално показанията на икономайзера, през повечето време са меко казано ,леко измислени или айде да го кажем по-меко-без реално практическо приложение. ;) Да не говорим ,че след няколко дни каране, без да се гледа икономайзера,по положението на педала за газта се знае чудесно къде е стрелката му.Ако пък всичко бъде неоргинално с някаква измислена платка хептен няма да си заслужава цялата процедура.Освен това БМВ и икономично каране с 3000 кубиков двигател... :mhihi:

В интерес на истината май ще излезе по икономичен и от 28цата , а не е като да не му раздавам газчица..
Са реално погледнато и оборотомер не ми трябва и кво ли не още ама ме кефи да си гледам стрелчицата .Тя дори ми дава на крачно по малко разход отколкото на автопилот ,ама няма да говоря че ще ме оплюйте :) ...знаачи продължаваме с ракията , краставиците са 1 буркан вече :) - икономайзер няма!
За темпомата спор няма, и аз съм на мнение, че крачно е по-икономично. Колкото до икономайзера - май сам ще си пиеш ракията :winky:
Изображение

Женската жестокост край няма. Аз и подарих милиони животи.... а тя ги изплю :mhihi: :mhihi: :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ЗАЯДЛИВ ЗМЕЙ » 24 Авг 2012, 10:19

Някой нещо ново по въпроса да сподели ? че не ми работат половината тъпотии по борда :)
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: E34 524td лЕто господне '90-то
Мечтае да кара: по път без дупки

Мнение от alchohol » 24 Авг 2012, 12:42

Я и аз да се включа с въпросче :D .
Бабето ми е м21д24, обаче помпата е сменена с механична и икономайзера "работи", ама само като пусна по инерция. Има ли начин да се оправи да работи нормално или е мисията невъзможна?
Дизела е кат' копейка- дрънне, бръмне и офейка :driving: :driving: :driving:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ЗАЯДЛИВ ЗМЕЙ » 24 Авг 2012, 14:16

alchohol написа:Я и аз да се включа с въпросче :D .
Бабето ми е м21д24, обаче помпата е сменена с механична и икономайзера "работи", ама само като пусна по инерция. Има ли начин да се оправи да работи нормално или е мисията невъзможна?

ебаваш се ти с дъртото , ама аз съм сериозен . Икономайзерчето на м54 е по кан , а на наще е с кабелче , трябва да измисля с нещо да хвана сигнал от някоя дюза освен сигнал и да се преработи.
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от Naftalino » 24 Авг 2012, 14:33

Да взема да изкажа скромно мнение по темата, пък после и по извън нея:)
Сигналът на икономайзера най-вероятно, според мен, се формира от времеконстантата на впръскване, или кой както му казва, отнесена към скорост (или време при стационерен режим); дебита на дюзите, и броя на цилиндрите ще се явят като коефициенти във формулата. Та въпросния сигнал идва в готов вид към уреда в таблото от ЕКУ-то с 99% сигурност (оффтопик: на едни стари волва процесора е интегриран в таблото, борда също, та там 10 вида табла с почти еднакъв вид). Ако намериш от къде на ЕКУ е изведен сигнал към уреда в таблото на някой от моделите в които е монтиран въпросния М54В30, там ще е и където да вържеш Е34-вия уред/табло. Има веротност да не проработи, ако са сменили типа на измерателната система/уред, решимо е с адаптация, точността ще е под въпрос. Да показва вярно също ще е предизвикателство с няколко възможни решения:
1. Да се пренапише частта от софта, която изчислява въпросния сигнал (пффф, отпада)
2. Да обработиш сигнала, в зависимост от типа на уреда зависи и начина/сложността, остава въпроса с точността.
3. Кастъм-скала за уреда, очертава се като най-лесния вариант, оня въпрос остава.
4. Електронен модул с процесор към цифров дисплей или аналогов уред, някой написва софта за процесорчето, хилядократно по-лесно ще намериш човек в сравнение с вариянт 1, мисля че се продават и готови модули. Ще можеш да ползваш и директно сигнал от дюза, не задължително от ЕКУ. Обаче означава едва ли не, да си направиш паралелен мини-борд само за моментен разход?!?! Теоретично ще е доста точно, обаче понеже пак споменавам по тоя въпрос- все си мисля, че чак толкова точни не са дори и оригинално, пък на кой ли му и трябва, за тея цел борда го смята най-точно, обаче с тия кан-ове забрави за оригинален Е34 борд (моя не работи отново по липса на чип, но по памет има функция моментен разход).
П.С. Точно видях последния коментар за кан-шината...обработка на даниите в самото табло... В такъв случай, май-май, остава само вариант 4, с аналогов изход и към Е34-уреда. Онова от линка за 90$ е точно каквото Vinio обясни, удължава-скъсява въпросната времеконстанта, ще става май и за "калибриране" на други неща...

Извън темата, на мен големия ми интерес в момента е какъв тип е самият уред на Е34, ако някой измъкне схема на самото табло ще е чудно, със стъпков мотор леко ме съмнява да е, класическа магнито-електрическа системка ще е най-вероятно, с някакъв обхват лесно проверим...Мисля да му манифактурирам една скала и с няколко допълнения да се превърне в манометър за турбо (БУуууст такъв:)) Крадена идея, ама..., някъде четох, че преди години е имало налични срещу нескромна сума $$$ налични такива уреди за Е34, някъде по американише тунинг сергиите май...

Аватар
Кара: E34

Мнение от ivan. » 24 Авг 2012, 15:57

Май сам ще трябва да откриваш топлата вода-м54 на е34 надали някой го тук се мъчил като тебе да го изкусури до последната подробност :yes:
До колегата с дизела ,то на дде-то си оставил да командва само авансатора на помпата-
няма ''плочка'',няма реостат на педала на газта...порови се в е30 как стоят нещата.
Изображение
by ''kompleksa''

ПредишнаСледваща

Назад към E34