Има ли смисъл от ъпгрейд на стабилизиращи щанги?

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Re: Има ли смисъл от ъпгрейд на стабилизиращи щанги?

Мнение от zvetiko » 12 Мар 2012, 12:10

Postman написа:
zvetiko написа:Газовият инжекцион наистина е свързан с икономии,без промяна на динамиката на двигателя и има реален смисъл от него. ;)
Когато двигателя не е с необходимите динамични характеристики,колата не може да се кара правилно с голяма скорост в завой,да не говорим за поредица от завои, това ,че си сложил не знам какво си окачване,а както 99% правят само елементи от него ти създава привидно чуство на сигурност и резултата е ,че те дават по новините. ;)

Ако ти чувстваш, че имаш право да компроментираш работата на баварските инженери с един газов инжекцион, би трябвало и аз да чувствам че имам същото право, но с някакво измислено окачване... Обърнато в контекста на темата - който иска да си сложи дебели стаб. щанги нека си сложи, а по новините дават и тези, които заради една щанга са си повярвали, че могат да карат, както и онези, на който са им гръмнали бутилките, т.е. повярвали са си че ще им е евтино... както виждаш това е философски спор, а не технически :) и може да си го водим до другия петък.
Като обобщение - ти казваш няма смисъл да се ъпгрейдват стабилизиращите щанги - хубаво, така мислиш, така си написал, други казват има смисъл - пак хубаво, а дали е правилно да се ъпгрейдват - същата работа - за теб не е, за друг е... какво има да му спориме толкова :)

Когато тия двигатели са правени цените на горивата са били съвсем други. ;) Освен това не знам да има загинали от гръмнали газови бутилки,но с „подобрено“ окачване сигурно са доста. ;)

Въпроса опира до това ,че се вземат амортизирани коли за 2000лв. и някои си мислят ,че като сложиш по-дебела стабилизираща щанга втора ръка за още 20лв. и вече се е качил на М5-та и можеш да прави всичко по завоите.
Ето колегата го казва:

Пределно ясно е, че поведението на колата няма да се промени коренно. За това се иска цял кит окачване, наистина добри гуми и т.н., и не напоследно място шофьор, който умее да ги оползотвори.
Окачването за съответното каране на една кола е цяла,скъпоструваща концепция,която се намира във взаимовръзка с двигателя,силовото предаване,кормилното управление,спирачната система,системи за активна и пасивна сигурност на колата ,така ,че ако от всичко необходимо сложиш само една по-дебела стабилизираща щанга си създаваш някакво измислено чувство за сигурност и резултата ще е този:

Зверска катастрофа край Хасково

Затова мисля ,че подобни ,даже не може да се каже половинчати решения ,не трябва да се насърчават.

ентусиаст
Аватар

Мнение от Postman » 12 Мар 2012, 12:36

zvetiko написа:...

Разбрах гледната ти точка и благодаря, че я сподели!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е36 328i Touring '96

Мнение от georgivar » 12 Мар 2012, 13:06

За съжаление инвестирах вече в нови гуми 15-ки, че не можах да намеря читави джанти по-големи да са за модела и да са на нормална цена. И не ми се дават още поне 1000 лева за нови гуми, но друг размер. Иначе амортисьори и пружини са стокови.

Та да разбирам, че общо взето няма смисъл при тая конфигурация...

Аватар
Кара: bmx

Мнение от vinio » 12 Мар 2012, 13:48

georgivar написа:
Та да разбирам, че общо взето няма смисъл при тая конфигурация...

ще има ефект ако смениш цялото окачване ,само за щанга не си струва,освен ако не ти пречи в гаража една такава щанга с тампони...поне това аз разбрах от темата :roll:
То и аз на твоята дилема (отказах се да го превя за сега ),в моят случай искам да сменя задната,която е на 17мм и да сложа на 18мм ...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: усмихнат
Мечтае да кара: совалка

Мнение от texudo » 12 Мар 2012, 19:56

+1 За по-дебели стабил. щанги, разлика има дори и със стоково окачване.
"Наслаждавай се на малките неща,осбено на половия си орган.Големите проблеми тръгват от малките работи..."

Аватар
Кара: bmx

Мнение от vinio » 12 Мар 2012, 22:25

texudo написа:+1 За по-дебели стабил. щанги, разлика има дори и със стоково окачване.

то е ясно,че има....ама има и много рицари

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 12 Мар 2012, 23:54

texudo написа:+1 За по-дебели стабил. щанги, разлика има дори и със стоково окачване.

Колегата сподели мнениение точно по темата , аз също съм ЗА . Всички останали препоръки са само препоръки и възможности( също съм абсолютно съгласен с тях ) , но нямат общо със зададения въпрос , а засягат друга тема вярно също свързана с окачване и поведение , но една тема не може да обвини автора че е рицар и рацер . Или някой иска да каже че по-дебелата щанга ще направи колата по-нестабилна щото тампоните на горните му носачи ( примерно ) са стокови пък виж то трябвало да са М-кови или плътни или не знам кви си .

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: усмихнат
Мечтае да кара: совалка

Мнение от texudo » 13 Мар 2012, 4:20

vladobate написа:

Колегата сподели мнениение точно по темата , аз също съм ЗА . Всички останали препоръки са само препоръки и възможности( също съм абсолютно съгласен с тях ) , но нямат общо със зададения въпрос , а засягат друга тема вярно също свързана с окачване и поведение , но една тема не може да обвини автора че е рицар и рацер . Или някой иска да каже че по-дебелата щанга ще направи колата по-нестабилна щото тампоните на горните му носачи ( примерно ) са стокови пък виж то трябвало да са М-кови или плътни или не знам кви си .

Това за рицарите-рацерите ще го приема, като опит за острумие от страна на колегата vinio
По темата аз съм щанги от М5 на е34 525, и имам вече към 7000-7500км с тях, като половината са с гуми 235/45/17, другите със зимни 195/65/15. Амовете и пружините са ми сток, без потропващи биалетки, накрайници и прочие. Мога да ти кажа, че разликата в поведението на автомобила има и то е най-вече изразено при рязка смяна на посоката (примерно избягване на дупки и т.н.), колата стои една идея по стегната и е доста по информативна, ако мога така да се изразя. Не стават чудеса в управлението и поведението на автомобла само със замяната на по-дебели щанги, но определено е по-добре и е едно добро начало.
п.с. И аз съм с тампони от е32 на горните носачи, но ги смених с такива доста след щангите
Поздрави
"Наслаждавай се на малките неща,осбено на половия си орган.Големите проблеми тръгват от малките работи..."

Аватар
Кара: e36 320i Touring
Мечтае да кара: по хубави пътища
Детайли за колата: винаги в перфектно състояние и бензин до капачката

Мнение от martinrezzy » 31 Окт 2013, 7:15

georgivar написа:Ако сменя стабилизиращите щанги отпред и отзад с по-добели (за коли със спортно окачване). Ще има ли осезаема разлика в стабилността и усукването на купето?

стабилизаторите са много важна част от окачването.те предават силите на натиск (тежест) от външното за завоя колело към вътрешното (олекнало) и го ''слагат'' на земята което повишава сцеплението...без усилени стабилизатори има голям риск от преобръщане...успех

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Мнение от zvetiko » 31 Окт 2013, 11:10

martinrezzy написа:
georgivar написа:Ако сменя стабилизиращите щанги отпред и отзад с по-добели (за коли със спортно окачване). Ще има ли осезаема разлика в стабилността и усукването на купето?

стабилизаторите са много важна част от окачването.те предават силите на натиск (тежест) от външното за завоя колело към вътрешното (олекнало) и го ''слагат'' на земята което повишава сцеплението...без усилени стабилизатори има голям риск от преобръщане...успех

Това обяснява защо постоянно виждам обърнати Е34-ки- очевидно е било заради недобре изчислени стабилизиращи щанги.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: ше кола, а я смени за кенеф... :(
Мечтае да кара: E24 650csl, E34 550csl, E31 850csi, 2002tii turbo

Мнение от VesoPesa » 03 Ное 2013, 20:57

Още по-очевидно ти си оригинален като светлинен меч от интернет...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Кенеф за великани
Мечтае да кара: Alpina B10 biturbo

Мнение от Zubcho » 05 Ное 2013, 8:46

Аз се чудя защо ми се обръща колата по таван всеки път като завия по-рязко. Утре махам стабилизиращите щанги на цяло.
Пийте си редовно хапчетата от сушени жаби и карайте внимателно по острите завои, че да не ви се подострят колите.

Аз карам според ЗЗдП, и спазвам ограничението на скоростта, а ти?

Предишна

Назад към E34