Има ли смисъл от ъпгрейд на стабилизиращи щанги?
Модератор: Технически модератори
27 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
- zvetiko
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е39М54В30
Re: Има ли смисъл от ъпгрейд на стабилизиращи щанги?
Postman написа:zvetiko написа:Газовият инжекцион наистина е свързан с икономии,без промяна на динамиката на двигателя и има реален смисъл от него.![]()
Когато двигателя не е с необходимите динамични характеристики,колата не може да се кара правилно с голяма скорост в завой,да не говорим за поредица от завои, това ,че си сложил не знам какво си окачване,а както 99% правят само елементи от него ти създава привидно чуство на сигурност и резултата е ,че те дават по новините.![]()
Ако ти чувстваш, че имаш право да компроментираш работата на баварските инженери с един газов инжекцион, би трябвало и аз да чувствам че имам същото право, но с някакво измислено окачване... Обърнато в контекста на темата - който иска да си сложи дебели стаб. щанги нека си сложи, а по новините дават и тези, които заради една щанга са си повярвали, че могат да карат, както и онези, на който са им гръмнали бутилките, т.е. повярвали са си че ще им е евтино... както виждаш това е философски спор, а не техническии може да си го водим до другия петък.
Като обобщение - ти казваш няма смисъл да се ъпгрейдват стабилизиращите щанги - хубаво, така мислиш, така си написал, други казват има смисъл - пак хубаво, а дали е правилно да се ъпгрейдват - същата работа - за теб не е, за друг е... какво има да му спориме толкова
Когато тия двигатели са правени цените на горивата са били съвсем други.

Въпроса опира до това ,че се вземат амортизирани коли за 2000лв. и някои си мислят ,че като сложиш по-дебела стабилизираща щанга втора ръка за още 20лв. и вече се е качил на М5-та и можеш да прави всичко по завоите.
Ето колегата го казва:
Окачването за съответното каране на една кола е цяла,скъпоструваща концепция,която се намира във взаимовръзка с двигателя,силовото предаване,кормилното управление,спирачната система,системи за активна и пасивна сигурност на колата ,така ,че ако от всичко необходимо сложиш само една по-дебела стабилизираща щанга си създаваш някакво измислено чувство за сигурност и резултата ще е този:Пределно ясно е, че поведението на колата няма да се промени коренно. За това се иска цял кит окачване, наистина добри гуми и т.н., и не напоследно място шофьор, който умее да ги оползотвори.
Зверска катастрофа край Хасково
Затова мисля ,че подобни ,даже не може да се каже половинчати решения ,не трябва да се насърчават.
zvetiko написа:...
Разбрах гледната ти точка и благодаря, че я сподели!
- georgivar
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е36 328i Touring '96
За съжаление инвестирах вече в нови гуми 15-ки, че не можах да намеря читави джанти по-големи да са за модела и да са на нормална цена. И не ми се дават още поне 1000 лева за нови гуми, но друг размер. Иначе амортисьори и пружини са стокови.
Та да разбирам, че общо взето няма смисъл при тая конфигурация...
georgivar написа:
ще има ефект ако смениш цялото окачване ,само за щанга не си струва,освен ако не ти пречи в гаража една такава щанга с тампони...поне това аз разбрах от темата

То и аз на твоята дилема (отказах се да го превя за сега ),в моят случай искам да сменя задната,която е на 17мм и да сложа на 18мм ...
- texudo
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: усмихнат
- Мечтае да кара: совалка
+1 За по-дебели стабил. щанги, разлика има дори и със стоково окачване.
"Наслаждавай се на малките неща,осбено на половия си орган.Големите проблеми тръгват от малките работи..."
texudo написа:+1 За по-дебели стабил. щанги, разлика има дори и със стоково окачване.
то е ясно,че има....ама има и много рицари
texudo написа:+1 За по-дебели стабил. щанги, разлика има дори и със стоково окачване.
Колегата сподели мнениение точно по темата , аз също съм ЗА . Всички останали препоръки са само препоръки и възможности( също съм абсолютно съгласен с тях ) , но нямат общо със зададения въпрос , а засягат друга тема вярно също свързана с окачване и поведение , но една тема не може да обвини автора че е рицар и рацер . Или някой иска да каже че по-дебелата щанга ще направи колата по-нестабилна щото тампоните на горните му носачи ( примерно ) са стокови пък виж то трябвало да са М-кови или плътни или не знам кви си .
- texudo
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: усмихнат
- Мечтае да кара: совалка
vladobate написа:texudo написа:+1 За по-дебели стабил. щанги, разлика има дори и със стоково окачване.
Колегата сподели мнениение точно по темата , аз също съм ЗА . Всички останали препоръки са само препоръки и възможности( също съм абсолютно съгласен с тях ) , но нямат общо със зададения въпрос , а засягат друга тема вярно също свързана с окачване и поведение , но една тема не може да обвини автора че е рицар и рацер . Или някой иска да каже че по-дебелата щанга ще направи колата по-нестабилна щото тампоните на горните му носачи ( примерно ) са стокови пък виж то трябвало да са М-кови или плътни или не знам кви си .
Това за рицарите-рацерите ще го приема, като опит за острумие от страна на колегата vinio
По темата аз съм щанги от М5 на е34 525, и имам вече към 7000-7500км с тях, като половината са с гуми 235/45/17, другите със зимни 195/65/15. Амовете и пружините са ми сток, без потропващи биалетки, накрайници и прочие. Мога да ти кажа, че разликата в поведението на автомобила има и то е най-вече изразено при рязка смяна на посоката (примерно избягване на дупки и т.н.), колата стои една идея по стегната и е доста по информативна, ако мога така да се изразя. Не стават чудеса в управлението и поведението на автомобла само със замяната на по-дебели щанги, но определено е по-добре и е едно добро начало.
п.с. И аз съм с тампони от е32 на горните носачи, но ги смених с такива доста след щангите
Поздрави
"Наслаждавай се на малките неща,осбено на половия си орган.Големите проблеми тръгват от малките работи..."
- martinrezzy
-
-
- Кара: e36 320i Touring
- Мечтае да кара: по хубави пътища
- Детайли за колата: винаги в перфектно състояние и бензин до капачката
georgivar написа:Ако сменя стабилизиращите щанги отпред и отзад с по-добели (за коли със спортно окачване). Ще има ли осезаема разлика в стабилността и усукването на купето?
стабилизаторите са много важна част от окачването.те предават силите на натиск (тежест) от външното за завоя колело към вътрешното (олекнало) и го ''слагат'' на земята което повишава сцеплението...без усилени стабилизатори има голям риск от преобръщане...успех
- zvetiko
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е39М54В30
martinrezzy написа:georgivar написа:Ако сменя стабилизиращите щанги отпред и отзад с по-добели (за коли със спортно окачване). Ще има ли осезаема разлика в стабилността и усукването на купето?
стабилизаторите са много важна част от окачването.те предават силите на натиск (тежест) от външното за завоя колело към вътрешното (олекнало) и го ''слагат'' на земята което повишава сцеплението...без усилени стабилизатори има голям риск от преобръщане...успех
Това обяснява защо постоянно виждам обърнати Е34-ки- очевидно е било заради недобре изчислени стабилизиращи щанги.
- VesoPesa
- старши ентусиаст
-
- Кара: ше кола, а я смени за кенеф... :(
- Мечтае да кара: E24 650csl, E34 550csl, E31 850csi, 2002tii turbo
Още по-очевидно ти си оригинален като светлинен меч от интернет...
- Zubcho
- старши ентусиаст
-
- Кара: Кенеф за великани
- Мечтае да кара: Alpina B10 biturbo
Аз се чудя защо ми се обръща колата по таван всеки път като завия по-рязко. Утре махам стабилизиращите щанги на цяло.
Пийте си редовно хапчетата от сушени жаби и карайте внимателно по острите завои, че да не ви се подострят колите.
Аз карам според ЗЗдП, и спазвам ограничението на скоростта, а ти?
Аз карам според ЗЗдП, и спазвам ограничението на скоростта, а ти?
27 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2