За олиото и TDS-a

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 520i

Re: За олиото и TDS-a

Мнение от doktormik » 10 Яну 2012, 6:03

точно преди няколко дни по БТВ или НОВА(не съм сигурен), имаше репортаж за един пич някъде от Бургас май беше..караше пикапче,беше направил цяла система в колата-резервоар,подгревател на олиото и т.н...даже имаше и някакъв превключвател-пали на нафта,и след това превключва на олио...с малко повече хъс и късмет при ровичкане в нета може да се намери запис на репортажа....интересно е

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Кенеф за великани
Мечтае да кара: Alpina B10 biturbo

Мнение от Zubcho » 10 Яну 2012, 19:38

Не случайно пуснах този линк.

http://www.openhardware.de/mechatronics ... index.html

Иначе в момента съм на нафта от 2.16 за литър, тъй че ми е по-евтино да карам на нея, от колкото да купя олио от магазина и да го наливам. Идеята ми е, че ще вземам олиото на 30ст. за литър и с цялата галимация ще стигна на 60ст. за литър. Иначе единственото което може да преебе мотора е водата в олиото. Пак казвам хората карат ТДС-и на олио над 30-40 хиляди МИЛИ и нямат проблеми с помпата или с мотора, но всички казват, че не трябва да има вода.

Проверката се прави така...
http://www.youtube.com/watch?v=0ChUkpeZuow

Може да се наблюдава по-малка мощност като се кара на олио, което е нормално. Може да се ползва добавка за повишаване на цетановото число ако не ви устройва как върви на олио тдс-а :D
Пийте си редовно хапчетата от сушени жаби и карайте внимателно по острите завои, че да не ви се подострят колите.

Аз карам според ЗЗдП, и спазвам ограничението на скоростта, а ти?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E34 TDS
Мечтае да кара: M5 с гуми за горене

Мнение от D_U_D_E_ » 11 Яну 2012, 14:26

Изкара ли някой 10-20 К км на олио започвам и аз, че с тея цени на нафтата с олиото си избиваш паричките за помпа на всеки 500км

ентусиаст
Аватар
Кара: Е34 525ТДС
Мечтае да кара: Е 38 Дизел
Детайли за колата: Снегорин
http://prntscr.com/c056ee

Мнение от \MITETO\ DSB » 11 Яну 2012, 17:20

Иво за прецеждане взимаш филтър за абсурбатор и си готов. ;)
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: E34 524td лЕто господне '90-то
Мечтае да кара: по път без дупки

Мнение от alchohol » 11 Яну 2012, 18:07

D_U_D_E_ написа:Изкара ли някой 10-20 К км на олио започвам и аз, че с тея цени на нафтата с олиото си избиваш паричките за помпа на всеки 500км

То хубаво, ама откъде толкова отработено олио, че другото си е на цената на нафтата, та и по-нароре.
Дизела е кат' копейка- дрънне, бръмне и офейка :driving: :driving: :driving:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E34 TDS
Мечтае да кара: M5 с гуми за горене

Мнение от D_U_D_E_ » 11 Яну 2012, 19:17

чувал съм тук за Варна, не съм сигурен, но се имало фирми които си продават олиото отработеното много отдавна, даже подписвали договори и т.н.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Zubcho » 11 Яну 2012, 19:32

В София има фирми изкупуващи тази мазнина. Всяко заведение е длъжно да има такъв договор. Аз лично до сега съм уговорил 4 заведения и от др. месец им оставям съдове и започваме. Предполагам, че 10-15л седмично ще се събират.

Някой ако има празни шишета от мин. вода по 10л и ще ги хвърля да ми ги даде моля :)
Пийте си редовно хапчетата от сушени жаби и карайте внимателно по острите завои, че да не ви се подострят колите.

ентусиаст
Аватар
Кара: E34 524td лЕто господне '90-то
Мечтае да кара: по път без дупки

Мнение от alchohol » 11 Яну 2012, 20:06

Ами с неотработено олио примерно 50/50 с нафта, или това само лятото, за зимата може би няма да стане :?:
Дизела е кат' копейка- дрънне, бръмне и офейка :driving: :driving: :driving:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Zubcho » 11 Яну 2012, 20:44

alchohol написа:Ами с неотработено олио примерно 50/50 с нафта, или това само лятото, за зимата може би няма да стане :?:

Ако под неотработено олио разбираш такова, което да идеш и да си купиш от магазина и да налееш в резервоара, отговорът е да. Можеш да го смесиш но 70/30 в полза на нафтата понеже има опасност от замръзване. Ако искаш да караш 50/50 сипваш 5% бензин. Примерно за 70 литра 3.5л бензин. Ако искаш да си сигурен изчакай 15 март и така.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 730д
Мечтае да кара: космически кораб Сатурн 5

Мнение от Пресиян Василев » 11 Яну 2012, 21:00

Няма да пиша повече в тая тема ,но това е една луда история.
Нека събера снимки утре и другиден ,ще постна да се унагледи форумно ,за какво иде реч след каране с олио,било то рафинирано,не или биодизел.
ТДС-а неможе да върви с олио ,помпата се чупи.
Диагностиката не е гледане на телевизия !
Бензина служи за измиване на дизелови части.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 520d

Мнение от popov_chris » 11 Яну 2012, 21:05

Има вариант да питаш в някой химически магазин за по възможност по-голяма бюхнер-фуния: стъклена с решетка върху която се слага изрязан кръг филтърна хартия (продава се евтино на големи листа с различни пориозности), вакумно шише (тригълна дебела стъкленица със допълнителен страничен отвор, най добре по-голям обем 5-10 литрови) и накрая една водоструйна помпа закррепяща се за чешмата. Накрая връзваш помпата с шишето посредством гумен маркуч и системата за филлтриране е готова. В най лошия случай тия работи излезат няколко стотин лева но пък ако човек не ги счупи са си вечни. Продават се почти във всеки магазин или фирма за лабораторни материали. Казваш им тези въпросните термини и/или им обясняваш какво искаш да правиш и се сдобиваш със апаратурата за целта. А и в повечето случаи хората които ги продават са доста компетентни и не е изключено да посъветват дори за по-добър и изгоден вариант от предлаганя от мен. Това е по въпроса за филтрирането. За сушенето се използват в химията различни соли които не се разтварят в органични течности като олиото. Най-голям капацитет и съответно най изгодно излиза Безводния Натриев Сулфат (не съвсем научно казано: 1 молекула гълта 10 молекули вода). Така без загряване се решава проблема като е хубаво безводния натриев сулфат да се добави преди филтрирането и да се престои да кажем 1 нощ с периодични разбърквания и след филтрирането олиото е готово за ползване. Всичко това което съм написал го има в почти всяка хим-снаб фирма.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Го на Ракйя
Мечтае да кара: на ракия и да си разреждам с вода или бърза HONDA

Мнение от em1l » 11 Яну 2012, 23:55

Искам снимките да видя от Пресиан. Аз за олио от давна се зарибих да слагам Славянко ми вкара мухата.Та имам 10л използвано но не ми оставя време да го прецедя и налея.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Pei4 » 12 Яну 2012, 0:54

Имам познати карат 124ки на олио и голф 2 - никакви проблеми. Проблема вече е друг
1)доста хора взеха да карат на олио - трудно се намира
2)поради търсенето вдигнаха цените до 0,50 - 0,60 стотинки/ литър
http://www.youtube.com/watch?v=PZX2BRdXkzA

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E34
Детайли за колата: Комбинезон

Мнение от chino///M » 12 Яну 2012, 11:24

Здравейте колеги,и аз доста се интересувам от тази тема,понеже от скоро съм с tds.Има и друг вариант който включва повече занимавка:прави се съединение между натриева основа и метилов алкохол или изопропилов като първо се титрова олиото за да се разбере количеството натриева основа,а алкохола се слага 200 милилитра на литър.След това сместа се изсипва в олиото(използвано от ресторантите)като предварително е подгряно до определена температура.Получава се биодизел и глицерол глицегола се маха(той гори и зимата може да се смесва с дървени трици и да се слага в камината).Полученото съединение се нарича метил-естер което вече НЕ е олио и в нашите красавици може да се налива в определено количество:лятото - 50% нафта и 50% биодизел,а зимата 70% нафта и 30% биодизел.Само не разбрах как се маха водата!!

русата мафия!
Аватар
Кара: E34
Мечтае да кара: E34

Мнение от Ronka » 12 Яну 2012, 13:36

em1l написа:Искам снимките да видя от Пресиан. Аз за олио от давна се зарибих да слагам Славянко ми вкара мухата.Та имам 10л използвано но не ми оставя време да го прецедя и налея.

После тря смениш 'кара го на ракия' с 'кара го на олио' :mhihi:

Не знам,мен би ме било страх, горивата са толко зле, че замърсяват, задръстват помпи и тн, пък с олио,ракия, вода и всякакви други напитки не бих пробвала, не и ако не е тестов автомобил :smoke:
ИзображениеIs...

Много като тебе вече плакаха ...

ПредишнаСледваща

Назад към E34