МАП сензор

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

кандидат ентусиаст
Кара: 324 ТД

Re: МАП сензор

Мнение от dupeto » 03 Сеп 2010, 10:27

:OT:

бе "колега", spiro, 5 години не си писъл, чел си само, кво научи. май нищо. поне правилата да беше научил. за 1 ден имаш 8 поста, 7 от които излишни. тва те прави 98 процентов спамер. аре ако нямаш кво да кажеш полезно, най-учтиво те моля да почетеш още 5 години и тогава да започнеш с коментарите кой "чел недочел".... и тая тема стана пълен шет, заради някъв дет вчера получил факс и решил да залива форума с мнения. моля модераторите да проверят случая и се извинявам, че не пиша по темата.....

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 03 Сеп 2010, 23:37

spiro- написа:много се извинявам :oops:
Не исках да предизвиквам каквато и дае интрига,моля да ме извините.
Мисълта ми беше че описания начин за мерене на мап не е критерий за изправността му.

Тук си много прав колега , това е за домашни условия така да се каже и върши работа да се види поне граничните стойности поддържа ли ги или е тотално мъртвило. Характеристиката на мапа ( налягане-напрежение е линейна ) и лесно може да се засече с десетина измервания в границите ли е. Ама я ми кажете сервиз в който като им кажа моля измерете мапа ми държи ли правилната характристика и да не ми се изсмеят с все сила в лицето или да :shock: все едно съм зелено човече. Е те затова писах тая тема само и само да помогна с описание макар и на елементарна но безплатна и лесна част от диагностика на даден проблем. Благодаря.
Последна промяна vladobate на 04 Сеп 2010, 23:49, променена общо 1 път

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E34 TDS
Мечтае да кара: M5 с гуми за горене

Мнение от D_U_D_E_ » 04 Сеп 2010, 12:44

евала колегата vladobate :yes: . При мен е както при теб, само че с цифрички а не с букви. И стойностите са точно каквито ги написа. Може ли дължината на маркучето да играе роля в работта на МАПа ?

кандидат ентусиаст
Кара: 324 ТД

Мнение от dupeto » 07 Сеп 2010, 10:02

днес замервах обстойно. с новия и стария датчик величините са едни и същи, на празен ход, 850 оборота 2.31 волта, при подаване на газ стига до 3.5+ волта, което ме навежда на мисълта, че датчикът е ок. какво значи "над 2.70 картата на тдс с количествено измерване на входящия въздух е в авариен режим"... колега, ако имаш повече инфо за проблема, моля да споделиш, както и други подобни цифри и измервания. все си мисля , че моята кола е в авариен режим, пак да кажа, става дума за М21Б24 не TDS, но мисля нещата са сходни...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 07 Сеп 2010, 23:43

А сега нещо практично. Първото видео, измерване на мапа , когато колата е на място.
http://www.youtube.com/watch?v=yUbzunVTwu4

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 08 Сеп 2010, 1:26

Ето и второто , когато колата е в движение.
http://www.youtube.com/watch?v=9Pwtyo6PFUM
ПС: гадния звук е от леко отворения ми прозорец. Не излитам спокойно :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E34 TDS
Мечтае да кара: M5 с гуми за горене

Мнение от D_U_D_E_ » 16 Сеп 2011, 12:57

колеги имам едно въпросче за мапа. Вчера гледах една тдс-ка на едно аверче и забелязах, че вакум маркучето което идва от колекторите първо влаза в някаква кутия метална(резистор ли е що е не знам) а датчика е свързан към нея, а при мен направо си влиза в датчика. Това някакво изпълнение ли е или има и други такива. Ако може някой да даде една снимка на мап-че, че не можах да намеря с търсачката.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 730д
Мечтае да кара: космически кораб Сатурн 5

Мнение от Пресиян Василев » 16 Сеп 2011, 17:40

D_U_D_E_ написа:колеги имам едно въпросче за мапа. Вчера гледах една тдс-ка на едно аверче и забелязах, че вакум маркучето което идва от колекторите първо влаза в някаква кутия метална(резистор ли е що е не знам) а датчика е свързан към нея, а при мен направо си влиза в датчика. Това някакво изпълнение ли е или има и други такива. Ако може някой да даде една снимка на мап-че, че не можах да намеря с търсачката.

Гледал си някоя стара е34-ка.Там МАП-а е в метална кутия.
Диагностиката не е гледане на телевизия !
Бензина служи за измиване на дизелови части.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 17 Сеп 2011, 2:51

Пресиян Василев написа:
D_U_D_E_ написа:колеги имам едно въпросче за мапа. Вчера гледах една тдс-ка на едно аверче и забелязах, че вакум маркучето което идва от колекторите първо влаза в някаква кутия метална(резистор ли е що е не знам) а датчика е свързан към нея, а при мен направо си влиза в датчика. Това някакво изпълнение ли е или има и други такива. Ако може някой да даде една снимка на мап-че, че не можах да намеря с търсачката.

Гледал си някоя стара е34-ка.Там МАП-а е в метална кутия.

:yes: Да-а-а и мойта новата сега е с такъв в метална кутийка ( малко грубичко ма нейсе ). И май мери до повечко налягане , айдее-е на чипването :mhihi: , ако и компа пуска повече аванта ще е лудница :mhihi: .

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 525tds
Мечтае да кара: MIG29

Мнение от jogr » 13 Май 2014, 17:20

Оппп и аз едно бързо въпросче (тъпо ама въпросче :lol: ). Нещо колата позамря както се казва... реших да премеря МАП-а ииии чудо - запалена 3.34v, колкото повече газ давам волтажа пада и пада!? :D Поръчал съм нов датчик (от ebay), но ми стана интересно тези данни от какво са породени - умрял МАП или друг проблем?

П.С. Сега се сетих, не знам дали има значение, но вакуума на МАП-а е вързан директно за турбината, а този за колектора минава през бууст контролер и отива в разтоварващия клапан!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 13 Май 2014, 19:51

jogr написа:Оппп и аз едно бързо въпросче (тъпо ама въпросче :lol: ). Нещо колата позамря както се казва... реших да премеря МАП-а ииии чудо - запалена 3.34v, колкото повече газ давам волтажа пада и пада!? :D Поръчал съм нов датчик (от ebay), но ми стана интересно тези данни от какво са породени - умрял МАП или друг проблем?

П.С. Сега се сетих, не знам дали има значение, но вакуума на МАП-а е вързан директно за турбината, а този за колектора минава през бууст контролер и отива в разтоварващия клапан!

Така както го описваш ако няма нещо бъгаво в бустконтролера може турбото да е предало богу дух. Аз имах такава случка с бившия малък тдс, правеше вакум в маркуча след турбото :shock: да и аз така се ококорих, беше блокирало тотално, а двг си искаше да диша и ето ти подналягане. Не съм замервал мап в това състояние, но може и да отчита занижение в такъв случай. А и ти къде мериш. И последно само за протокола, защото много се бърка, вакум към мапа или турбото няма.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от jogr » 13 Май 2014, 21:44

[/quote]
Така както го описваш ако няма нещо бъгаво в бустконтролера може турбото да е предало богу дух. Аз имах такава случка с бившия малък тдс, правеше вакум в маркуча след турбото :shock: да и аз така се ококорих, беше блокирало тотално, а двг си искаше да диша и ето ти подналягане. Не съм замервал мап в това състояние, но може и да отчита занижение в такъв случай. А и ти къде мериш. И последно само за протокола, защото много се бърка, вакум към мапа или турбото няма.[/quote]

МАП-а го меря при включена букса на първо и трето краче... пробвал съм две турбини, никаква разлика, горивото е на 3,2 по ДИС. Почти не пуши- само в много високи обороти... би трябвало да понавървява ама иок! Другата седмица пристига новия МАП и ще се пробва!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 13 Май 2014, 22:37

Добре де манометъра какво показва . С бустконтролер си трябва манометър иначе какво правиш не е ясно та той какво показва за налягането в турбината.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от jogr » 14 Май 2014, 7:06

Манометърът не седи постоянно на колата, последния път като го закачах даде 0,9 бара и то при около 2500об., което не е нормално (пробвах и с друга турбина резултат същия), за това и реших да проверя МАП-а. Просто ми стана интересно какви са тия стойности и то намаляващи при положение, че всички знаем какво трябва да е :D . Живи и здрави, като дойде новия ще го сложа, замеря и пиша...

В началото като взех колата съм сигурен че го мерих и тогава показваше без газ 1,64v.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от jogr » 15 Май 2014, 16:54

Изключително съм глупав :lol: Днес пак реших малко да си поиграя с този МАП
Изображение
Първото мерене на позиция 3 (бял) и 1... там дава 3,4v и колкото повече давам газ то намалява
На позиция 2 (кафяв) и 1 си дава 1,61v и колкото повече натискам педала се качва! Просто като гледам филмчето моят МАП дава по-малки стойности - предполагам това се отразява на вървежа?

ПредишнаСледваща

Назад към E34