Банално!Отново табло...

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

Потребител
Аватар
Кара: това,за което е мечтал
Детайли за колата: BMW E34 520i Touring

Re: Банално!Отново табло...

Мнение от cvetalin_kostadinov » 03 Апр 2014, 18:57

Темата е стара , но да запитам все пак. Ето две снимки на моето табло - запознатите да кажат от къде се получава това силно осветяване на прозорчето - възможно ли е да е от този така наречен "сензор за светлина" или проблема е друг?

1.JPG

2.JPG
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: '96 Е34 tds touring Individual
Мечтае да кара: E34 M5 Touring

Мнение от exvitermini » 04 Апр 2014, 14:11

Има ли някой с излишно табло да се пробвам и аз да се справя с този кабел. Някое отписано табло... По принцип в ebay има такъв кабел, но искам да го видя на живо. Сблъсквал съм се и друг път с подобни проблеми, къде успешно, къде не толкова...

ентусиаст
Аватар
Кара: 03'Е53 М62TUB44
Мечтае да кара: Е34 540/6 touring
Детайли за колата: Петица с много седмици

Мнение от dan-dam » 04 Апр 2014, 14:57

cvetalin_kostadinov написа:Темата е стара , но да запитам все пак. Ето две снимки на моето табло - запознатите да кажат от къде се получава това силно осветяване на прозорчето - възможно ли е да е от този така наречен "сензор за светлина" или проблема е друг?

1.JPG

2.JPG

Най-вероятно някой е сменял крушката отзад и е сложил по-силна.

Потребител
Аватар

Мнение от cvetalin_kostadinov » 04 Апр 2014, 19:42

И аз си помислих това в първия момент и разглобих таблото изцяло . Наистина двете крушки,които осветяват прозорчето бяха по 1.5 W , а другите за самите контроли по 1.2 W - обаче като погледнах по рамата на колата се оказва, че наистина са толкова и те отпадат като виновник.

За колегата, който иска да види въпросния кабел - мога да го снимам подробно / захвати , позиция и т.н./ . Таблото се разглобява много лесно и има достъп до кабела , но лошото е ,че при мен видимо е като нов.

Използвах да проверя дали работят всички останали крушки и се оказа ,че 5 са изгорели . Поръчах си същите на Osram и ги подмених, обаче остава това силно осветяване. :roll:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от exvitermini » 07 Апр 2014, 16:20

cvetalin_kostadinov написа:И аз си помислих това в първия момент и разглобих таблото изцяло . Наистина двете крушки,които осветяват прозорчето бяха по 1.5 W , а другите за самите контроли по 1.2 W - обаче като погледнах по рамата на колата се оказва, че наистина са толкова и те отпадат като виновник.

За колегата, който иска да види въпросния кабел - мога да го снимам подробно / захвати , позиция и т.н./ . Таблото се разглобява много лесно и има достъп до кабела , но лошото е ,че при мен видимо е като нов.

Използвах да проверя дали работят всички останали крушки и се оказа ,че 5 са изгорели . Поръчах си същите на Osram и ги подмених, обаче остава това силно осветяване. :roll:

Да питам, дали така си взел колата или изведнъж е станало?
Единия вариант е да идва повече напрежение на крушката, другия вариант е да се е прецакала оранжевата пластмаска (от прегряване примерно) която дава равномерната оранжева светлина. Май при теб липсва оранжевия параван и крушките директно осветяват дисплея? Може би някой се е опитвал да оправя пикселите и е прецакал паравана...

Относно кабела, проблема не е в целостта му а в лошия контакт между него и пистите, въпроса е ако може някак да се подобри този контакт или чрез натиск или... цената на кабела той е 25 долара с доставката до бг, но да видим дали е същия...

Ще се радвам на едни хубави и ясни снимки на този кабел и захвата му...

Потребител
Аватар

Мнение от cvetalin_kostadinov » 08 Апр 2014, 19:38

Ето и обещаните снимки:

1. Откопчаваме самото табло и виждаме къде е дисплейчето
m_1.jpg

m_2.jpg

m_3.jpg

Следва ....

Потребител
Аватар

Мнение от cvetalin_kostadinov » 08 Апр 2014, 19:43

...
m_4.jpg

2. С нещо тънко /например игла/ се разтварят закопчаващите крачета на горната пластмасова рамка
m_5.jpg

и се разглобява
m_6.jpg

Следва .....

Потребител
Аватар

Мнение от cvetalin_kostadinov » 08 Апр 2014, 19:47

.....
m_7.jpg

m_8.jpg

Това трябва да е пластмасовата основа , през която минава светлината от крушките /на вид не е толкова зле/
m_9.jpg

Следва....

Потребител
Аватар

Мнение от cvetalin_kostadinov » 08 Апр 2014, 20:09

......

Оказва се , че някой преди мен си е правил опити и е напукал, и счупил ъглите на самото дисплейче
m_10.jpg

Иначе захвата и от двете страни на лентовия кабел се явяват някакви метални "П" - образни пластинки + предполагам някакво задържащо и осигуряващо проводимост лепило.

m_11.jpg

m_12.jpg

Следва....

Потребител
Аватар

Мнение от cvetalin_kostadinov » 08 Апр 2014, 20:19

....
m_13.jpg

Ето тук ми се струва ,че е изтекло нещо от самия дисплей , но може и да си въобразявам

m_14.jpg

Иначе таблото си беше така като взех колата, и като се вгледам внимателно всички сегментчета от цифрите са си на място , просто заради силното осветяване не се различават.
Възможно е и самия дисплей да си е заминал, понеже между двете стъклени плоскости от които е направен се вижда ,че има нещо и ако този материал е изтекъл или изгорял да изглежда така.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от exvitermini » 09 Апр 2014, 10:17

Нищо не е изтекло колега, така са дисплеите виждал съм това което прилича на разлято лепило. Като гледам снимките паравана е там, след обяд ще раглобя моето да видя как стоят нещата и да сравним. Благодаря за снимките.

Толкова просто ми се вижда решението на тези пиксели, че след обяд ще разглобя моето. Тия 2те метални скоби които притискат лентовия кабел ги извади и с клещи ги стисни навсякъде равномерно за да се свият и след като се поставят наново, да дават по силен натиск и да не чезнат пикселите. Като гледам скобите имат по 23 ребра, всеки от които притиска по 2 писти на лентовия кабел. Този натиск обикновено с времето намалява и затова изчезват някой пиксели (лош контакт) Аз съм ремонтирал подобен захват на лентов кабел на автокасетофон, и след стискане на ламаринката, пикселите си идват! Това разбирасе го направи ако ти изчезват пикселите на километража.

16:00 Промяна на поста

Току що приключих с демонтажа и монтажа на таблото и пластините на лентовия кабел. След демонтажа на стягащите пластини леко ги свих с тънки клещи или просто с равномерен натиск . След това сложих малка лепенка от двете страни на дисплея където ляга стягащата пластина. Идеята на лепенката е да одебели леко мястото и да даде по-голям натиск пластината. Пластината стяга и лепенката и кабела. Процедурата е същата и за лентовото кабелче на дисплейчето на автомата, само че там са 11 ребра. Лентовите кабели освен с натиск, те са и залепени за дисплеите и при махане на скобите (пластините) те трябва да се държат за дисплея. Ако са се разлепили най-вероятно ще трябва ново лепене, като в ebay виждам, че има някакви специални Т-образни поялници. При мен не се бяха разлепили. Отне ми около час всичко. Колко съжалявам, че не взех фотоапарата :( Остава тест на таблото, при контакт показателите са ясни - всичко е ок, но трябва жега... да видим ще изчезнат ли.

Към колегата cvetalin_kostadinov
Колега, лампата за качеството на маслото, под тази за изминатите километри след контакт свети ли, че на снимката не се вижда?

Потребител
Аватар

Мнение от cvetalin_kostadinov » 09 Апр 2014, 14:39

Добре , ще чакам да видим какво ще излезе при теб.

Потребител
Аватар

Мнение от cvetalin_kostadinov » 09 Апр 2014, 15:42

Да , свети , просто на снимките не е на контакт , а на положението преди контакта.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е34 с ... ръжда

Мнение от ивчо » 09 Апр 2014, 19:41

Другари - хвала ...
Много ме радвате, и ме вдъхновявате тез дни да погледна и моето табло !!
Реално ще сваля и касетофона, защото при него ги няма много голяма част от пикселите, и ще видим дали действа това със стискането на "зъбчетата" на тази пластина !
Браво още веднъж !
Още една смислена тема ! :yes: :bowdown: :bchug: :ok:
Механджията написа:е, пример, аз снощи клатих здраво мойта, сутринта с кеф станах, кафенце, после вместо обичайните 15мин до бачкането пътувах близо 25... лежерно така, кефаджийско.... а тия дет бързат, дали са ебали? :mhihi:

The night is dark and full of lo6o :mhihi: :paranoid:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от exvitermini » 09 Апр 2014, 22:34

Не смея да кажа нищо ама 40 км. проход тази вечер и пикселите на таблото не са мръднали... времето ще покаже, утре ще направя некоя снимка

ивчо написа:Реално ще сваля и касетофона, защото при него ги няма много голяма част от пикселите, и ще видим дали действа това със стискането на "зъбчетата" на тази пластина !

Не всички имат такава пластина ама виж все пак ако има...

ПредишнаСледваща

Назад към E34