Банално!Отново табло...
Модератор: Технически модератори
- cvetalin_kostadinov
- Потребител
-
- Кара: това,за което е мечтал
- Детайли за колата: BMW E34 520i Touring
Re: Банално!Отново табло...
Темата е стара , но да запитам все пак. Ето две снимки на моето табло - запознатите да кажат от къде се получава това силно осветяване на прозорчето - възможно ли е да е от този така наречен "сензор за светлина" или проблема е друг?
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- exvitermini
- младши ентусиаст
-
- Кара: '96 Е34 tds touring Individual
- Мечтае да кара: E34 M5 Touring
Има ли някой с излишно табло да се пробвам и аз да се справя с този кабел. Някое отписано табло... По принцип в ebay има такъв кабел, но искам да го видя на живо. Сблъсквал съм се и друг път с подобни проблеми, къде успешно, къде не толкова...
- dan-dam
- ентусиаст
-
- Кара: 03'Е53 М62TUB44
- Мечтае да кара: Е34 540/6 touring
- Детайли за колата: Петица с много седмици
cvetalin_kostadinov написа:Темата е стара , но да запитам все пак. Ето две снимки на моето табло - запознатите да кажат от къде се получава това силно осветяване на прозорчето - възможно ли е да е от този така наречен "сензор за светлина" или проблема е друг?
Най-вероятно някой е сменял крушката отзад и е сложил по-силна.
- cvetalin_kostadinov
- Потребител
-
И аз си помислих това в първия момент и разглобих таблото изцяло . Наистина двете крушки,които осветяват прозорчето бяха по 1.5 W , а другите за самите контроли по 1.2 W - обаче като погледнах по рамата на колата се оказва, че наистина са толкова и те отпадат като виновник.
За колегата, който иска да види въпросния кабел - мога да го снимам подробно / захвати , позиция и т.н./ . Таблото се разглобява много лесно и има достъп до кабела , но лошото е ,че при мен видимо е като нов.
Използвах да проверя дали работят всички останали крушки и се оказа ,че 5 са изгорели . Поръчах си същите на Osram и ги подмених, обаче остава това силно осветяване.
За колегата, който иска да види въпросния кабел - мога да го снимам подробно / захвати , позиция и т.н./ . Таблото се разглобява много лесно и има достъп до кабела , но лошото е ,че при мен видимо е като нов.
Използвах да проверя дали работят всички останали крушки и се оказа ,че 5 са изгорели . Поръчах си същите на Osram и ги подмених, обаче остава това силно осветяване.

- exvitermini
- младши ентусиаст
-
cvetalin_kostadinov написа:И аз си помислих това в първия момент и разглобих таблото изцяло . Наистина двете крушки,които осветяват прозорчето бяха по 1.5 W , а другите за самите контроли по 1.2 W - обаче като погледнах по рамата на колата се оказва, че наистина са толкова и те отпадат като виновник.
Да питам, дали така си взел колата или изведнъж е станало?
Единия вариант е да идва повече напрежение на крушката, другия вариант е да се е прецакала оранжевата пластмаска (от прегряване примерно) която дава равномерната оранжева светлина. Май при теб липсва оранжевия параван и крушките директно осветяват дисплея? Може би някой се е опитвал да оправя пикселите и е прецакал паравана...
Относно кабела, проблема не е в целостта му а в лошия контакт между него и пистите, въпроса е ако може някак да се подобри този контакт или чрез натиск или... цената на кабела той е 25 долара с доставката до бг, но да видим дали е същия...
Ще се радвам на едни хубави и ясни снимки на този кабел и захвата му...
- cvetalin_kostadinov
- Потребител
-
Ето и обещаните снимки:
1. Откопчаваме самото табло и виждаме къде е дисплейчето
Следва ....
1. Откопчаваме самото табло и виждаме къде е дисплейчето
Следва ....
- cvetalin_kostadinov
- Потребител
-
...
2. С нещо тънко /например игла/ се разтварят закопчаващите крачета на горната пластмасова рамка
и се разглобява
Следва .....
2. С нещо тънко /например игла/ се разтварят закопчаващите крачета на горната пластмасова рамка
и се разглобява
Следва .....
- cvetalin_kostadinov
- Потребител
-
.....
Това трябва да е пластмасовата основа , през която минава светлината от крушките /на вид не е толкова зле/
Следва....
Това трябва да е пластмасовата основа , през която минава светлината от крушките /на вид не е толкова зле/
Следва....
- cvetalin_kostadinov
- Потребител
-
......
Оказва се , че някой преди мен си е правил опити и е напукал, и счупил ъглите на самото дисплейче
Иначе захвата и от двете страни на лентовия кабел се явяват някакви метални "П" - образни пластинки + предполагам някакво задържащо и осигуряващо проводимост лепило.
Следва....
Оказва се , че някой преди мен си е правил опити и е напукал, и счупил ъглите на самото дисплейче
Иначе захвата и от двете страни на лентовия кабел се явяват някакви метални "П" - образни пластинки + предполагам някакво задържащо и осигуряващо проводимост лепило.
Следва....
- cvetalin_kostadinov
- Потребител
-
....
Ето тук ми се струва ,че е изтекло нещо от самия дисплей , но може и да си въобразявам
Иначе таблото си беше така като взех колата, и като се вгледам внимателно всички сегментчета от цифрите са си на място , просто заради силното осветяване не се различават.
Възможно е и самия дисплей да си е заминал, понеже между двете стъклени плоскости от които е направен се вижда ,че има нещо и ако този материал е изтекъл или изгорял да изглежда така.
Ето тук ми се струва ,че е изтекло нещо от самия дисплей , но може и да си въобразявам
Иначе таблото си беше така като взех колата, и като се вгледам внимателно всички сегментчета от цифрите са си на място , просто заради силното осветяване не се различават.
Възможно е и самия дисплей да си е заминал, понеже между двете стъклени плоскости от които е направен се вижда ,че има нещо и ако този материал е изтекъл или изгорял да изглежда така.
- exvitermini
- младши ентусиаст
-
Нищо не е изтекло колега, така са дисплеите виждал съм това което прилича на разлято лепило. Като гледам снимките паравана е там, след обяд ще раглобя моето да видя как стоят нещата и да сравним. Благодаря за снимките.
Толкова просто ми се вижда решението на тези пиксели, че след обяд ще разглобя моето. Тия 2те метални скоби които притискат лентовия кабел ги извади и с клещи ги стисни навсякъде равномерно за да се свият и след като се поставят наново, да дават по силен натиск и да не чезнат пикселите. Като гледам скобите имат по 23 ребра, всеки от които притиска по 2 писти на лентовия кабел. Този натиск обикновено с времето намалява и затова изчезват някой пиксели (лош контакт) Аз съм ремонтирал подобен захват на лентов кабел на автокасетофон, и след стискане на ламаринката, пикселите си идват! Това разбирасе го направи ако ти изчезват пикселите на километража.
16:00 Промяна на поста
Току що приключих с демонтажа и монтажа на таблото и пластините на лентовия кабел. След демонтажа на стягащите пластини леко ги свих с тънки клещи или просто с равномерен натиск . След това сложих малка лепенка от двете страни на дисплея където ляга стягащата пластина. Идеята на лепенката е да одебели леко мястото и да даде по-голям натиск пластината. Пластината стяга и лепенката и кабела. Процедурата е същата и за лентовото кабелче на дисплейчето на автомата, само че там са 11 ребра. Лентовите кабели освен с натиск, те са и залепени за дисплеите и при махане на скобите (пластините) те трябва да се държат за дисплея. Ако са се разлепили най-вероятно ще трябва ново лепене, като в ebay виждам, че има някакви специални Т-образни поялници. При мен не се бяха разлепили. Отне ми около час всичко. Колко съжалявам, че не взех фотоапарата
Остава тест на таблото, при контакт показателите са ясни - всичко е ок, но трябва жега... да видим ще изчезнат ли.
Към колегата cvetalin_kostadinov
Колега, лампата за качеството на маслото, под тази за изминатите километри след контакт свети ли, че на снимката не се вижда?
Толкова просто ми се вижда решението на тези пиксели, че след обяд ще разглобя моето. Тия 2те метални скоби които притискат лентовия кабел ги извади и с клещи ги стисни навсякъде равномерно за да се свият и след като се поставят наново, да дават по силен натиск и да не чезнат пикселите. Като гледам скобите имат по 23 ребра, всеки от които притиска по 2 писти на лентовия кабел. Този натиск обикновено с времето намалява и затова изчезват някой пиксели (лош контакт) Аз съм ремонтирал подобен захват на лентов кабел на автокасетофон, и след стискане на ламаринката, пикселите си идват! Това разбирасе го направи ако ти изчезват пикселите на километража.
16:00 Промяна на поста
Току що приключих с демонтажа и монтажа на таблото и пластините на лентовия кабел. След демонтажа на стягащите пластини леко ги свих с тънки клещи или просто с равномерен натиск . След това сложих малка лепенка от двете страни на дисплея където ляга стягащата пластина. Идеята на лепенката е да одебели леко мястото и да даде по-голям натиск пластината. Пластината стяга и лепенката и кабела. Процедурата е същата и за лентовото кабелче на дисплейчето на автомата, само че там са 11 ребра. Лентовите кабели освен с натиск, те са и залепени за дисплеите и при махане на скобите (пластините) те трябва да се държат за дисплея. Ако са се разлепили най-вероятно ще трябва ново лепене, като в ebay виждам, че има някакви специални Т-образни поялници. При мен не се бяха разлепили. Отне ми около час всичко. Колко съжалявам, че не взех фотоапарата

Към колегата cvetalin_kostadinov
Колега, лампата за качеството на маслото, под тази за изминатите километри след контакт свети ли, че на снимката не се вижда?
- cvetalin_kostadinov
- Потребител
-
Добре , ще чакам да видим какво ще излезе при теб.
- cvetalin_kostadinov
- Потребител
-
Да , свети , просто на снимките не е на контакт , а на положението преди контакта.
- ивчо
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е34 с ... ръжда
Другари - хвала ...
Много ме радвате, и ме вдъхновявате тез дни да погледна и моето табло !!
Реално ще сваля и касетофона, защото при него ги няма много голяма част от пикселите, и ще видим дали действа това със стискането на "зъбчетата" на тази пластина !
Браво още веднъж !
Още една смислена тема !

Много ме радвате, и ме вдъхновявате тез дни да погледна и моето табло !!
Реално ще сваля и касетофона, защото при него ги няма много голяма част от пикселите, и ще видим дали действа това със стискането на "зъбчетата" на тази пластина !
Браво още веднъж !
Още една смислена тема !

Механджията написа:е, пример, аз снощи клатих здраво мойта, сутринта с кеф станах, кафенце, после вместо обичайните 15мин до бачкането пътувах близо 25... лежерно така, кефаджийско.... а тия дет бързат, дали са ебали?
The night is dark and full of lo6o

- exvitermini
- младши ентусиаст
-
Не смея да кажа нищо ама 40 км. проход тази вечер и пикселите на таблото не са мръднали... времето ще покаже, утре ще направя некоя снимка
Не всички имат такава пластина ама виж все пак ако има...
ивчо написа:Реално ще сваля и касетофона, защото при него ги няма много голяма част от пикселите, и ще видим дали действа това със стискането на "зъбчетата" на тази пластина !
Не всички имат такава пластина ама виж все пак ако има...