Катализатор от 528?
Модератор: Технически модератори
36 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
- MaxMeyer
- ентусиаст
-
- Кара: Bayerische Motoren Werke
- Мечтае да кара: безплатно!
Катализатор от 528?
Ще слагам генерация от 525 на 520 E34.На мястото на оригиналните заминали катализатори ще ще се сложат такива от Е39 528.Въпроса ми е , по схемата на мястото на червените стрелки трябва да изрежа и след това да се завари?Или да се изреже чак на зелените стрелки а жълтите стрелки да паснат болтовете plug&play?

Последна промяна MaxMeyer на 04 Сеп 2012, 9:18, променена общо 1 път

Re: Катализатор от 528?
Виждал съм на едно Е34 с такива катализатори,знам че се преработва туй онуй.
За по-точна информация питай Змеят ,той е с такива от 3 години и скорпионс генерация
сигурно е доволен,щом матора смени ,а генерацията си остана
За по-точна информация питай Змеят ,той е с такива от 3 години и скорпионс генерация
сигурно е доволен,щом матора смени ,а генерацията си остана

by ''kompleksa''
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Как се разбира дали са заминали ?
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
- ЗАЯДЛИВ ЗМЕЙ
- старши ентусиаст
-
- Кара: 518
- Мечтае да кара: БМВ с кожен салон
Jordana написа:Как се разбира дали са заминали ?
след 20 години кви да са ? нови? на 28цата са метални и са здрави .На 20ката всичко катализаторно е свършило.

М50B20 - Ни на баир ме радва , ни в завой ме плаши!
- Jordana
- старши ентусиаст
-
На мойта са на повече от 20 и са здрави слез 300 000 км на газ.Всъшност не са ТЕ а един с двоен вход и два изхода при мен.Та затова ми стана интересно какво им заминава.
Последна промяна Jordana на 03 Сеп 2012, 22:40, променена общо 1 път
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
- SaSo
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е61 530d '05 и Е46 330d '04
- Мечтае да кара: 5GT 535 xd
Защо просто не си сложиш от 525, които си стават плуг/плей... В крайна сметка да не ти възникне проблем с ламбда сондите, които до колкото знам на М52В28 са 4, а на твойта само една.... Изобщо за какво са ти катализатори, като можеш да сложиш добри резонатори, все още в БГ няма покриване на ЕВРО норми за преглед...
- SaSo
- старши ентусиаст
-
Jordana написа:На мойта са на повече от 20 и са здрави слез 300 000 км на газ.Всъшност не са ТЕ а един с двоен вход и два изхода при мен.Та затова ми стана интересно какво им заминава.
Катализаторите колега ( особенно тези на Е34 ) са керамика пълнеж... Най-противопоказното за едни катализатори е бутането на колата да запали... Това направо смазва катализаторите за нула време... При самото бутане и опитите да запалиш докато го правиш през изходящите колектори минава сурово гориво ( по обясними причини )... Това гориво не отива къде да е а се лепва на питата на катализатора, което след като запали колата води до детониране на остатъчното гориво върху питата, защото от изходящите колетори излизат изгорели газове с висока температура дори понякога излизат и такива, които все още горят... Та в същия този момент в питата на керамичния катализатор се получават микродетонации унищожаващи я за нула време... Надявам се че това обяснява въпроса ти... А смятам, че се сещаш колко пъти се е налагало за тия 300 000км да се бута тази кола ( дори инцидентно )....
Ето ти синтезирано принципа на действие на катализаторите....
Принцип на действие - вътрешната конструкция на катализатора представлява пчелна пита от финна решетка покрита с Платина, Паладий и Родий (Platinum PT, Palladium PD, Rhodium RH). И трите са считани за ценни метали.
Оксидационните катализатори съдържат платина и паладий.
Три посочните и три посочни + имат и родий!
Изгорелите газове, богати на въглероден-моноксид, водород-въглерод и азотни оксиди преминават през керамичната пчелна пита в катализаторите като правят контак с ценните метали по покритието. Химичната реакция, която се образува позволява на връзките между молекулите да отслабнат и веществата се разбиват на по-малко отровни отпадъци.
Оксидационните катализатори превръщат НС и СО във Н2О и СО2 и ги изхвърлят през ауспуха. Поради огромното количество топлина освободено при химичната реакция, газовете след катализатора са по-горещи от газовете идващи от двигателя.
Три посочните катализатори работят на същия принци, но с добавен родий.
Три посочните + катализатори имат обикновено допълнително засмукване на въздух.
Родиума помага за разпада на азотни оксиди, но процеса най-добре се извършва при наличието на кислород. Оксидите се разпадат на N2 и кислород О2.
Независимо от какво са направени, катализаторите не са вечни и след определен брой километри "умират".
Когато прекалено богата смес навлезе във катализатора, температурата му се покачва много бързо и може да стигне точка на топене на пчелната пита вътре. Това се обозначава като термален отказ. Този отказ води до отказ на ценните метали да си вършат работата и в по-екстремни случаи може да запуши проходите!
Термален шок се получава в следствие на студено сурово гориво преминаващо през прегрят катализатор или когато тялото е повлиано от резки температурни амплитуди (локви, сняг и тн.) Това води до цепнатини, пукнатини или тотално разрушаване на корпуса от вибрации по изпускателната система.
Силикон протекъл от охладителната система или лубриканти също води до отказ на катализатора.

и може да стигне точка на топене на пчелната пита вътре
Газта го прави същото на керамичните

by ''kompleksa''
- SaSo
- старши ентусиаст
-
ivan. написа::yes:и може да стигне точка на топене на пчелната пита вътре
Газта го прави същото на керамичните
Верно че газта гори по-бавно от бензина и теоретично гори дори при постъпването в катализатора на изгорелите газове, но тя пък гори при доста по ниска температура от бензина, което автоматично изключва възможността да стопи пчелната пита...
- ddddk
- ентусиаст
-
- Кара: E65
SaSo написа:... газта гори по-бавно от бензина и теоретично гори дори при постъпването в катализатора на изгорелите газове, но тя пък гори при доста по ниска температура от бензина...

- LiTtLeRoCk
- СТАРШИНАТА НА ФОРУМА
-
- Мечтае да кара: Е38 740IL
Колеги, отклонявате се от темата.
- Jordana
- старши ентусиаст
-
При трансплантацията най същественото е да се запази точната дължина на тръбете от хедъра до катализатора както е при оригиналния вариант.За по назад промените е много трудно да се предвиди как ще се отразят.То че всичко може да се напасне и присоби добре но как се отразява ?
- MaxMeyer
- ентусиаст
-
Аз питам едно вие почнахте да дискутирате съвсем друго и да ме питате ама защо така , направи друго...
Значи катализатора на двайската ми както и всичките гърнета са в перфектно състояние и са заводските.Като го изрязаха нищо не хлопаше и питата вътре си беше здрава и се виждаше като през сито от другата страна.Аз казах че катализаторите на 25-та генерация са заминали.Защото някой ги е избушил но като цяло и това няма значение.
ЗАЯДЛИВ ЗМЕЙ няма ли да кажеш нещо по темата и това което питам?Колегата ivan казва че си слагал такива катализатори преди...
Не си прочел хубаво.На Е34 520 ще се слага генерация от Е34 525 и на мястото на катализаторите от Е34 525 ще се слагат катализатори от Е39 528 защото са метални и евтини.Не мисля че ще има проблеми с сондата която е една и е преди катализатора.

ЗАЯДЛИВ ЗМЕЙ няма ли да кажеш нещо по темата и това което питам?Колегата ivan казва че си слагал такива катализатори преди...
SaSo написа:Защо просто не си сложиш от 525, които си стават плуг/плей... В крайна сметка да не ти възникне проблем с ламбда сондите, които до колкото знам на М52В28 са 4, а на твойта само една....
Не си прочел хубаво.На Е34 520 ще се слага генерация от Е34 525 и на мястото на катализаторите от Е34 525 ще се слагат катализатори от Е39 528 защото са метални и евтини.Не мисля че ще има проблеми с сондата която е една и е преди катализатора.

- ЗАЯДЛИВ ЗМЕЙ
- старши ентусиаст
-
- Кара: 518
- Мечтае да кара: БМВ с кожен салон
Не Максмаерче , няма да кажа нищо по темата. Всъщност ще кажа : Успех и нека CO-то и майстора бъдат с теб 

М50B20 - Ни на баир ме радва , ни в завой ме плаши!
- MaxMeyer
- ентусиаст
-
Не това е идеята на форума ама все тая.Дребните душици си остават такива вечно. 

36 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3