Катализатор от 528?

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: Bayerische Motoren Werke
Мечтае да кара: безплатно!

Катализатор от 528?

Мнение от MaxMeyer » 03 Сеп 2012, 20:48

Ще слагам генерация от 525 на 520 E34.На мястото на оригиналните заминали катализатори ще ще се сложат такива от Е39 528.Въпроса ми е , по схемата на мястото на червените стрелки трябва да изрежа и след това да се завари?Или да се изреже чак на зелените стрелки а жълтите стрелки да паснат болтовете plug&play?
Изображение
Последна промяна MaxMeyer на 04 Сеп 2012, 9:18, променена общо 1 път
Изображение

Аватар
Кара: E34

Re: Катализатор от 528?

Мнение от ivan. » 03 Сеп 2012, 22:11

Виждал съм на едно Е34 с такива катализатори,знам че се преработва туй онуй.
За по-точна информация питай Змеят ,той е с такива от 3 години и скорпионс генерация
сигурно е доволен,щом матора смени ,а генерацията си остана
Изображение
by ''kompleksa''

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 03 Сеп 2012, 22:15

Как се разбира дали са заминали ?
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 518
Мечтае да кара: БМВ с кожен салон

Мнение от ЗАЯДЛИВ ЗМЕЙ » 03 Сеп 2012, 22:34

Jordana написа:Как се разбира дали са заминали ?

след 20 години кви да са ? нови? на 28цата са метални и са здрави .На 20ката всичко катализаторно е свършило.
Изображение
М50B20 - Ни на баир ме радва , ни в завой ме плаши!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 03 Сеп 2012, 22:39

На мойта са на повече от 20 и са здрави слез 300 000 км на газ.Всъшност не са ТЕ а един с двоен вход и два изхода при мен.Та затова ми стана интересно какво им заминава.
Последна промяна Jordana на 03 Сеп 2012, 22:40, променена общо 1 път
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е61 530d '05 и Е46 330d '04
Мечтае да кара: 5GT 535 xd

Мнение от SaSo » 03 Сеп 2012, 22:40

Защо просто не си сложиш от 525, които си стават плуг/плей... В крайна сметка да не ти възникне проблем с ламбда сондите, които до колкото знам на М52В28 са 4, а на твойта само една.... Изобщо за какво са ти катализатори, като можеш да сложиш добри резонатори, все още в БГ няма покриване на ЕВРО норми за преглед...
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от SaSo » 03 Сеп 2012, 22:49

Jordana написа:На мойта са на повече от 20 и са здрави слез 300 000 км на газ.Всъшност не са ТЕ а един с двоен вход и два изхода при мен.Та затова ми стана интересно какво им заминава.

Катализаторите колега ( особенно тези на Е34 ) са керамика пълнеж... Най-противопоказното за едни катализатори е бутането на колата да запали... Това направо смазва катализаторите за нула време... При самото бутане и опитите да запалиш докато го правиш през изходящите колектори минава сурово гориво ( по обясними причини )... Това гориво не отива къде да е а се лепва на питата на катализатора, което след като запали колата води до детониране на остатъчното гориво върху питата, защото от изходящите колетори излизат изгорели газове с висока температура дори понякога излизат и такива, които все още горят... Та в същия този момент в питата на керамичния катализатор се получават микродетонации унищожаващи я за нула време... Надявам се че това обяснява въпроса ти... А смятам, че се сещаш колко пъти се е налагало за тия 300 000км да се бута тази кола ( дори инцидентно )....

Ето ти синтезирано принципа на действие на катализаторите....

Принцип на действие - вътрешната конструкция на катализатора представлява пчелна пита от финна решетка покрита с Платина, Паладий и Родий (Platinum PT, Palladium PD, Rhodium RH). И трите са считани за ценни метали.

Оксидационните катализатори съдържат платина и паладий.
Три посочните и три посочни + имат и родий!

Изгорелите газове, богати на въглероден-моноксид, водород-въглерод и азотни оксиди преминават през керамичната пчелна пита в катализаторите като правят контак с ценните метали по покритието. Химичната реакция, която се образува позволява на връзките между молекулите да отслабнат и веществата се разбиват на по-малко отровни отпадъци.

Оксидационните катализатори превръщат НС и СО във Н2О и СО2 и ги изхвърлят през ауспуха. Поради огромното количество топлина освободено при химичната реакция, газовете след катализатора са по-горещи от газовете идващи от двигателя.

Три посочните катализатори работят на същия принци, но с добавен родий.

Три посочните + катализатори имат обикновено допълнително засмукване на въздух.

Родиума помага за разпада на азотни оксиди, но процеса най-добре се извършва при наличието на кислород. Оксидите се разпадат на N2 и кислород О2.

Независимо от какво са направени, катализаторите не са вечни и след определен брой километри "умират".

Когато прекалено богата смес навлезе във катализатора, температурата му се покачва много бързо и може да стигне точка на топене на пчелната пита вътре. Това се обозначава като термален отказ. Този отказ води до отказ на ценните метали да си вършат работата и в по-екстремни случаи може да запуши проходите!

Термален шок се получава в следствие на студено сурово гориво преминаващо през прегрят катализатор или когато тялото е повлиано от резки температурни амплитуди (локви, сняг и тн.) Това води до цепнатини, пукнатини или тотално разрушаване на корпуса от вибрации по изпускателната система.

Силикон протекъл от охладителната система или лубриканти също води до отказ на катализатора.
Изображение

Аватар
Кара: E34

Мнение от ivan. » 03 Сеп 2012, 22:58

:yes:
и може да стигне точка на топене на пчелната пита вътре

Газта го прави същото на керамичните
Изображение
by ''kompleksa''

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от SaSo » 03 Сеп 2012, 23:03

ivan. написа::yes:
и може да стигне точка на топене на пчелната пита вътре

Газта го прави същото на керамичните

Верно че газта гори по-бавно от бензина и теоретично гори дори при постъпването в катализатора на изгорелите газове, но тя пък гори при доста по ниска температура от бензина, което автоматично изключва възможността да стопи пчелната пита...
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: E65

Мнение от ddddk » 04 Сеп 2012, 7:42

SaSo написа:... газта гори по-бавно от бензина и теоретично гори дори при постъпването в катализатора на изгорелите газове, но тя пък гори при доста по ниска температура от бензина...

Изображение
Изображение

СТАРШИНАТА НА ФОРУМА
Аватар
Мечтае да кара: Е38 740IL

Мнение от LiTtLeRoCk » 04 Сеп 2012, 8:30

Колеги, отклонявате се от темата.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 04 Сеп 2012, 8:46

При трансплантацията най същественото е да се запази точната дължина на тръбете от хедъра до катализатора както е при оригиналния вариант.За по назад промените е много трудно да се предвиди как ще се отразят.То че всичко може да се напасне и присоби добре но как се отразява ?

ентусиаст
Аватар

Мнение от MaxMeyer » 04 Сеп 2012, 9:15

Аз питам едно вие почнахте да дискутирате съвсем друго и да ме питате ама защо така , направи друго... :mhihi: Значи катализатора на двайската ми както и всичките гърнета са в перфектно състояние и са заводските.Като го изрязаха нищо не хлопаше и питата вътре си беше здрава и се виждаше като през сито от другата страна.Аз казах че катализаторите на 25-та генерация са заминали.Защото някой ги е избушил но като цяло и това няма значение.

ЗАЯДЛИВ ЗМЕЙ няма ли да кажеш нещо по темата и това което питам?Колегата ivan казва че си слагал такива катализатори преди...

SaSo написа:Защо просто не си сложиш от 525, които си стават плуг/плей... В крайна сметка да не ти възникне проблем с ламбда сондите, които до колкото знам на М52В28 са 4, а на твойта само една....

Не си прочел хубаво.На Е34 520 ще се слага генерация от Е34 525 и на мястото на катализаторите от Е34 525 ще се слагат катализатори от Е39 528 защото са метални и евтини.Не мисля че ще има проблеми с сондата която е една и е преди катализатора.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 518
Мечтае да кара: БМВ с кожен салон

Мнение от ЗАЯДЛИВ ЗМЕЙ » 04 Сеп 2012, 15:06

Не Максмаерче , няма да кажа нищо по темата. Всъщност ще кажа : Успех и нека CO-то и майстора бъдат с теб :)
Изображение
М50B20 - Ни на баир ме радва , ни в завой ме плаши!

ентусиаст
Аватар

Мнение от MaxMeyer » 04 Сеп 2012, 19:12

Не това е идеята на форума ама все тая.Дребните душици си остават такива вечно. :yes:
Изображение

Следваща

Назад към E34