климатика стърже...!?!

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: E65

климатика стърже...!?!

Мнение от ddddk » 25 Авг 2008, 13:14

Здравейте,

много странна работа... колата е Е34 М50 ванос `93 с климатроник

значи, паля, включвам климатика на 24 градуса в двете зони еднакво и карам... карам... карам... всичко ОК. Спирам, гася после пак паля пак тръгвам - всичко ОК.

Обаче, като мина 50-60 км плътен пробег без спиране става странното - като зацепи шайбата на компресора се издава странен шум, като че суркаш една тръба в друга тръба. Компресора изключва веднага и след малко пак се включва, ако не излезе същия шум работи около 15-20 секунди и пак изключва, което мисля, че е нормално при вече охладено купе - само поддържа температурата... или не е нормално... незнам. След 4-5 включвания пак се чува същия шум и пак така...?!?

А, сега де ... накъде.. какво не му е наред... кой да ти каже...?!?

Та така... ако някой вече е минал от тука - нека сподели.
Благодарности предварително. :help:

Поздрави,
Д

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 7er

Мнение от Stanchev » 25 Авг 2008, 13:22

лагери на компресора най-вероятно...
Изображение

Аватар
Кара: от моабет на моабет

Мнение от dinozab » 25 Авг 2008, 15:01

Stanchev написа:лагери на компресора най-вероятно...

Лагери казваш и при мен го има същото само че по-рядко го прави ма ми е странно защо в купето се слуши а при двигателя едва се долавя същия шум и идва от към купето не от към компресора :roll:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Re: климатика стърже...!?!

Мнение от zvetiko » 25 Авг 2008, 16:13

ddddk написа:Здравейте,

много странна работа... колата е Е34 М50 ванос `93 с климатроник

значи, паля, включвам климатика на 24 градуса в двете зони еднакво и карам... карам... карам... всичко ОК. Спирам, гася после пак паля пак тръгвам - всичко ОК.

Обаче, като мина 50-60 км плътен пробег без спиране става странното - като зацепи шайбата на компресора се издава странен шум, като че суркаш една тръба в друга тръба. Компресора изключва веднага и след малко пак се включва, ако не излезе същия шум работи около 15-20 секунди и пак изключва, което мисля, че е нормално при вече охладено купе - само поддържа температурата... или не е нормално... незнам. След 4-5 включвания пак се чува същия шум и пак така...?!?

А, сега де ... накъде.. какво не му е наред... кой да ти каже...?!?

Та така... ако някой вече е минал от тука - нека сподели.
Благодарности предварително. :help:

Поздрави,
Д

Съединител на компресора-почти същото е като съединителя на колата,но се задейства с електромагнит,струва около 70-80лв. втора ръка и можеш да го смениш сам. ;) При теб най-вероятно се е износило или изронило феродото и стърже метал в метал.

ентусиаст
Аватар
Кара: E65

Мнение от ddddk » 25 Авг 2008, 16:31

dinozab написа:Лагери казваш и при мен го има същото само че по-рядко го прави ма ми е странно защо в купето се слуши а при двигателя едва се долавя същия шум и идва от към купето не от към компресора :roll:

в купето се чува много силно защото е затворено пространство и кънти. Иначе не може да е от друго място, освен от компресора - това е единствената механична част на един климатик.

За съединителя - има резон - ще го проверя това.

Когато търсех кола попаднах на една, на която съединителя беше направо счупен и дори дрънкаше шайбата като работи двигателя :mhihi:
Това, което ме притеснява е, че за да види такъв зор съединителя, това значи, че винтовата двойка му дава зор - А пък това дали не значи, че скоро ще блокират лагерите или винтовата двойка... :evil:
Направо колкото повече го мисля, толкова повече се ужасявам какъв ремонт ме чака :evil: :evil: :evil: :evil:

Сватбаря
Аватар
Кара: Opel Zafira А OPC

Мнение от Penchev » 25 Авг 2008, 16:40

Колега ,като свършиш с ремонта после напиши какво е станало,как е станало и колко е струвало :idea: В архива до сега няма информация по този въпрос ...

Георги Пенчев
Изображение

Аватар

Мнение от dinozab » 25 Авг 2008, 16:41

Изображение
Значи от тая част се получава тоя шум ибаааааа тя много пари вееееееееееее :mhihi: :mhihi: :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от zvetiko » 25 Авг 2008, 16:47

dinozab написа:Изображение
Значи от тая част се получава тоя шум ибаааааа тя много пари вееееееееееее :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Дино ,вече ти казах само втора ръка иначе като нова :twisted: :evil: :twisted: Имай в предвид ,че може да се правят и импровизации-на моя беше скъсана гумата и докато намеря ,я бях закрепил с 3 рапидки. ;)

Аватар

Мнение от dinozab » 25 Авг 2008, 16:51

Въобще не съм се заглеждал там как е хавата и как стоят нещата.Ще видя макар че на мен ме се струва че тоя звук идва някъде от таблото на колата ма незнам.Като го гледам на схемата то май е на един болт тоя съединител предполагам че не е проблем да се свали и да го поогледам как е макал че незнам по кво може да се познае състоянието му никога не съм виждал такова нещо а и нема да фръкне фреона нали :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Сватбаря
Аватар
Кара: Opel Zafira А OPC

Мнение от Penchev » 25 Авг 2008, 16:59

Колеги ,много съм зает да търся в момента цената на нов съединител - кажете ми колко струва ,благодаря предварително :!:

Георги Пенчев
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: мфили

Мнение от cod-cdbp » 25 Авг 2008, 17:00

Номенклатурен номер : 64521386297
Описание : COUPLING
Ед.цена (с ДДС) : 839.28 BGL
Няма наличност
Дару Кар АД си запазва право за промени в цените
Последна промяна cod-cdbp на 25 Авг 2008, 17:02, променена общо 2 пъти
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от zvetiko » 25 Авг 2008, 17:00

dinozab написа:Въобще не съм се заглеждал там как е хавата и как стоят нещата.Ще видя макар че на мен ме се струва че тоя звук идва някъде от таблото на колата ма незнам.Като го гледам на схемата то май е на един болт тоя съединител предполагам че не е проблем да се свали и да го поогледам как е макал че незнам по кво може да се познае състоянието му никога не съм виждал такова нещо а и нема да фръкне фреона нали :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Точно-на един болт е и нищо друго не се маха.Важното е да го извадиш съостно,че аз отначало го мъчих с една 50-см отверка да го изкорубя с подпъхване,защото изглеждаше много срашно и здраво закрепен :mhihi: и накрая като ме остави без сили го хванах с два пръста,изтеглих напред и падна в ръката ми сам.Какво да му гледаш-виж как е феродото-може да го зачистиш ако е цяло,виж как е гумата между двете части-абе то ще си покаже какво му е.За фреона не се притеснявай-няма нищо общо с него. ;) :mhihi:

Аватар

Мнение от dinozab » 25 Авг 2008, 17:02

Penchev написа:Колеги ,много съм зает да търся в момента цената на нов съединител - кажете ми колко струва ,благодаря предварително :!:

Георги Пенчев

Номенклатурен номер : 64528390974
Описание : СЪЕДИНИТЕЛ КЛИМАТИКОВ КОМПРЕСОР
Ед.цена (с ДДС) : 543.60 BGL
Няма наличност
:drinking: :drinking: :drinking:
Последна промяна dinozab на 25 Авг 2008, 17:04, променена общо 1 път

Аватар

Мнение от dinozab » 25 Авг 2008, 17:03

zvetiko написа:
dinozab написа:Въобще не съм се заглеждал там как е хавата и как стоят нещата.Ще видя макар че на мен ме се струва че тоя звук идва някъде от таблото на колата ма незнам.Като го гледам на схемата то май е на един болт тоя съединител предполагам че не е проблем да се свали и да го поогледам как е макал че незнам по кво може да се познае състоянието му никога не съм виждал такова нещо а и нема да фръкне фреона нали :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Точно-на един болт е и нищо друго не се маха.Важното е да го извадиш съостно,че аз отначало го мъчих с една 50-см отверка да го изкорубя с подпъхване,защото изглеждаше много срашно и здраво закрепен :mhihi: и накрая като ме остави без сили го хванах с два пръста,изтеглих напред и падна в ръката ми сам.Какво да му гледаш-виж как е феродото-може да го зачистиш ако е цяло,виж как е гумата между двете части-абе то ще си покаже какво му е.За фреона не се притеснявай-няма нищо общо с него. ;) :mhihi:

Айде само климатика не бях подел на тааа кола :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Аватар

Мнение от dinozab » 25 Авг 2008, 17:05

_65536_kb_sec_ написа:Номенклатурен номер : 64521386297
Описание : COUPLING
Ед.цена (с ДДС) : 839.28 BGL
Няма наличност

:shock: :shock: :shock:
тоя пък да не е за совалка бре :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Следваща