Ламбда сонда - въпрос

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

Потребител
Аватар
Кара: E34 M50B20 1991

Ламбда сонда - въпрос

Мнение от drdisp » 24 Юни 2015, 14:33

Здравейте колеги,

Колата ми е БМВ Е34 1991 г. на бензин и газ (газова инжекция) и съм без катализатор - така я купих.

Проблема, който имам е, че на бензин е много мудна и при натискане на педала на газта ускорява много трудно и то до 1500-2000 оборота като същевременно не работи равномерно. :bang:

Като загрее и прехвърли на газ обаче, този проблем изчезва напълно.

Според стария собственик, проблема е в ламбда сондата. На мястото й действително имаше снаждана сонда с изолирбанд.

Купих си нова BOSCH според предписанията и я смених в сервиз. След запалването светеше лампичката за ABS (незнайно защо ?!?) като мудността остана. Покарах малко, загасих колата и я запалих отново, лампичката за ABS изчезна но някак си отново е доста нестабилна в ниските обороти и не работи равномерно, а сякаш започна след 2000 оборота да се отпушва. :dunno:

Ще се оправи ли проблема само със смяна и дали трябва да се направи компютърна диагностика или пък да разкача (-) клемата на акумулатора за определено време?

Мненията ви са добре дошли! :yes:
Последна промяна drdisp на 24 Юни 2015, 21:27, променена общо 1 път

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: е38 3.5 V8
Мечтае да кара: 328 с колектор от 325
Детайли за колата: Без задни гърнета

Re: Ламбда сонда - въпрост

Мнение от Дидо ди » 24 Юни 2015, 21:05

въпросът е че трябва да си вземеш добавка за почистване на бензиновите инжектори...като караш на газ се задръстват...а това въПрост не знам какво означава :bchug:

Потребител
Аватар

Re: Ламбда сонда - въпрос

Мнение от drdisp » 24 Юни 2015, 21:18

Въпрос, по погрешка съм го написал така. :)

А дали това е причината на 100% ? Някой друг колега с такива оплаквания може да сподели...

ентусиаст
Аватар
Кара: Е83 3.0 D
Мечтае да кара: Е30 М3 и Lancia Delta integrale evo 16v

Мнение от M-TEAM » 26 Юни 2015, 22:21

Моята е М50 с ванус и го прави същото ,като дам газ на бензин направо забива муцуната и неще . Даже кат я изфорсирам яко -пука в колектора . Този проблем го няма на газ и затова сложих 98,40-50 км като и давах малко повечко газ и проблема изчезна . Просто с времето като се кара на газ запичат инжекторите и затова сега отвреме на време си я покарвам малко на бензин .
BMW E30 M3-one dream
skype-bmwpower5555

Потребител
Аватар

Мнение от drdisp » 26 Юни 2015, 23:30

Много странно,

Аз също го чувам това пукане в колектора.

Днес я закарах на диагностика и майстора каза, че проблема е в некоректно работещ дебитомер.

Сега действително с разкачена букса върви и ускорява що-годе нормално на бензин - без запъване и претрисане.

Мина ли на газ обаче, при 1 от 5 потегляния няма мощ и трябва да потеглям от 2500 оборота. :dunno:

Чудя се как да се уверя, че проблема е действително в дебитомера ? :banghead:

Възможно ли е да са бобини, или тогава ще има проблем и на двете горива...

Сега в момента или карам нормално само на бензин с разкачен дебитомер или на газ - със закачен.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Т-34
Мечтае да кара: F1 race car!
Детайли за колата: 1942; Length- 6.68 m; 76.2 mm (3.00 in) F-34 tank gun

Мнение от P1tbuL » 02 Юли 2015, 18:08

Имам подобен проблем и аз, само че само тресе оборотите на бензин и разхода й е над 20. Показа ламбда сонда. Ще я сменя тези дни и ще пиша. Успех с проблема колега.

ПС: Проблема се оказа дебитомер. Като обърка данните ламбда сондата се обърква също и компа показва нея, като проблем.

Потребител
Аватар

Мнение от drdisp » 13 Авг 2015, 15:47

Здравей,

Дебитомер беше и при мен и го смених заедно с ламбда сондата - работата на бензин се пооправи значително , но пак леко тресе при набиране като колата е още студена сутрин - когато стрелката за темп. на антифриза не е минала синята зона още.

Проблема продължава на студен мотор на бензин, а на загрял - нямам проблем нито на бензин нито на газ.

Щом с тези проблеми на газ работеше перфектно, възможно ли е да е преобогатена сместа чрез софтуера на Г.И и бензиновия комп. да се е нагодил и обеднил сместа за бензин....

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E83 3.0i, ex e46, Е34, Е36
Детайли за колата: M54B30, Mystic blau metallic, High speed setup, s861a

Мнение от The Heartlistener » 14 Авг 2015, 16:34

Колега, провери температурния датчик на главата за компа/левия, откъм масления филтър/. Откачи буксата на още студен мотор на бензин и тествай работата на матора ще се подобри ли.
Ако не можеш да правиш велики неща, прави дребни неща по велик начин...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e21,е34, астрахаш,цлк-в208
Мечтае да кара: 850
Детайли за колата: петица- хубавица

Мнение от akula » 14 Авг 2015, 17:41

и при мен пука в колектора- някой път направо гърми яко- на бензин. на газ работи добре. и като върнеш газта от високи пука в гърнето като ралиджиика. карам постоянно с откачен дебитомер. :dunno: някой път( и на топъл и на студен мотор) не пали добре- работи на 2-3 цилиндъра и не може да се форсира. в такъв случай просто връщам ключа обратно и веднага пробвам пак - тогава възпламенява всички цилиндри и всичко е ок. харектер, що да правиш. дебитомера сигура е заминал, ламбдата ...май и тя
-харчи малко а бега много, чупи се трудно а се поправя лесно, що е то?
-БМВ е34

Назад към E34