Странно поведение на празен ход
Модератор: Технически модератори
13 мнения
• Страница 1 от 1
- Affalterbach
-
-
- Кара: BMW 520i v24
- Мечтае да кара: ЗАЗ 968А
Странно поведение на празен ход
Привет колеги. Става дума за 520i V24. Какви ли не коли са ми минали през ръцете, но подобен проблем за пръв път в живота си виждам. Ето за какво става въпрос. На място празните обороти варират от 700 до 1200 като това 1200 е защото от 800 падат и нещо се опитва да ги стабилизира подавайки газ. До тук нищо странно ... ето обаче кое е странното ... в момента в който колата започне да се търкаля по инерция ... ако ще и с 3км/ч да е, а бе дето се вика някой да я бута отзад и оборотите стабилизират на момента.
Реших че смуче въздух след дебитомера от някъде и смених гарнитурите на всмукателния колектор ... не се оправи. Проверих стъпковото моторче, съвсем леко и свободно си се движи клапата (с отверка го проверявах). И друго нещо да вметна ... че на бензин тая промяна в обороите е значително по-малка, но на газ направо не мога да я трая. (с ГИ е) Насочете ме какво да гледам евентуално, преди пак да изпадна в истерия и да почна да подменям части дето не са за подмяна. Един вика ходи на компютърна диагностика, друг вика не ходи тая кола няма какво толкова да и се гледа на компютър. 

- Alexch
- ентусиаст
-
- Кара: ше E39, сега Нисан 370z с 4 врати
- Мечтае да кара: Z8
Re: Странно поведение на празен ход
Почисти хубаво дросела. Понякога се зацапва зловещо от картерната вентилация.
bai_ILIA написа:стига сте се депресирали с ремонти, наслаждавайте се на колите си и радостта от шофирането понеже те ще се развалят със сигурност
- Affalterbach
-
-
Почистих го като свалях всмукателните колектори. И дори да е дросел пак не виждам какво се променя в момента в който някой просто започне да бута колата. Възможно ли е да е някакъв номер с вакуми и датчици? Нещо което да отчита движение... Не разбирам. 

- BigMUZZY
- младши ентусиаст
-
- Кара: E34 TOURING `95 без номер на мотора
При мен имаше подобни симптоми след слагането на газовата, но след повторно настройване на газовата нещата се оправиха.
...Тез` две бири `що ги каза ...?
Affalterbach написа:Почистих го като свалях всмукателните колектори. И дори да е дросел пак не виждам какво се променя в момента в който някой просто започне да бута колата. Възможно ли е да е някакъв номер с вакуми и датчици? Нещо което да отчита движение... Не разбирам.
Някой просто все едно почва да я бута е защото си мени оборотите демек ЕКУ подава повече въздух чрез дросела и оттам повече гориво няма кво да се чудиш. ТПС-а може да прави номера и е много вероятно ако си го свалял. По-запознати да кажат необходимо ли е обучение на тпс-а и дали въобще има такава процедура .
- Affalterbach
-
-
Не все едно някой я бута, а АКО някой (приятел) започне да я бута колата (тоест просто колкото да се търкаля) и оборотите се стабилизират.
- CivilWarrior
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Е34 520i vanus 94г.
Обороти могат от много неща да се менят :дебитомер ,сонда,датчици коланов и разпред вал,зацапани свещи и др.Ако отидеш на диагностика по не мойе да изключиш електрониката и да мислиш за останалите неща.
успех
успех
Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата
- zvetiko
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е39М54В30
vladobate написа:Affalterbach написа:Почистих го като свалях всмукателните колектори. И дори да е дросел пак не виждам какво се променя в момента в който някой просто започне да бута колата. Възможно ли е да е някакъв номер с вакуми и датчици? Нещо което да отчита движение... Не разбирам.
Някой просто все едно почва да я бута е защото си мени оборотите демек ЕКУ подава повече въздух чрез дросела и оттам повече гориво няма кво да се чудиш. ТПС-а може да прави номера и е много вероятно ако си го свалял. По-запознати да кажат необходимо ли е обучение на тпс-а и дали въобще има такава процедура .
ТПС-а не се обучава, при нужда просто се сменя.Напълно съм съгласен с колегата vladobate- ако датчика на дроселовата клапа е дефектирал и не подава информация на ДМЕ, че дроселовата клапа е затворена оборотите започват да се вдигат, после ДМЕ разбира, че са високи и с регулиране на клапата на стъпковото моторче ги смъква. Това, че при бутане на колата нещата се оправят по-скоро е свързано с наместването на нещо си от това, че колата се движи или пък ДМЕ почва да получава информация от датчика на диференциала, че се движи колата. Изобщо причините за нестабилни празни обороти може да са много и начина за решаването на проблема не е като почнеш да сменяш всичко наред. Колега, ако си от София мога да ти помогна, ако си от друг град отиди някъде където имат дилърска диагностика за да видят състоянието на електрониката- определено не е вярно това, че няма какво да се гледа по тази кола.
- Affalterbach
-
-
От София съм и тамън мислех да я вкарам в някакъв сервиз да я закачат на компютрите поне да видим те ще могат ли да кажат "това и това не е добре".
- zvetiko
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е39М54В30
Affalterbach написа:От София съм и тамън мислех да я вкарам в някакъв сервиз да я закачат на компютрите поне да видим те ще могат ли да кажат "това и това не е добре".
Ако случайно не се справят, може да ми се обадиш- любимите ми коли са тези, които са минали през няколко сервиза, но от все сърце ти пожелавам да не си от тях.

- Affalterbach
-
-
Ново 20! Оборотите се стабилизират и като почна да помпам педала на спирачката. (пак седейки на място) ... и от тук вече почвам да си мисля че е нещо свързано с вакуумите.

- mModo
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Е39
- Мечтае да кара: WBS
- Детайли за колата: Е34 М50Б20+чип-ванус
Е39 М52Б25ТУ (с две цици за мачкане :))
Здравей, оправи ли оборотите? Мисля че има серво, което е с вакум към колекторите. Пиша не като маестро!
- Affalterbach
-
-
Да сервото на спирачките е с вакуум към колекторите, но за сега сме се спряли на ламбда сонда, ще тестваме тия дни дали е тя.
13 мнения
• Страница 1 от 1