Как да си оправим ел. щората (стъпка по стъпка)

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е46 325ci кабрио - М3 реплика
Мечтае да кара: Mercedes S Class Coupe/Convertible

Как да си оправим ел. щората (стъпка по стъпка)

Мнение от Djelebov » 02 Сеп 2008, 23:41

Днес си оправих щората, която се отваряше само когато си поиска и докато я правех реших, че ще е добре ако поснимам малко с телефона, че после да пусна една темичка:
За да се махне кората(заедно със щората) трябва::Да се махне задната седалка(дърпа се рязко със сила отляво и отдясно), да се махне облегалката на задната седалка (две пластмасови гайки, две метални зад подлакътника, махат се подглавниците и пластмасите, през които минават коланите отгоре) и после с леко прегъване щората се изкарва към вас, като преди това трябва да се откачи буксата на щората, щото самата щора си е към кората.
Изображение С тези гайки се откача щората от кората. За да се изкара от кората, трябва да се откачи и една пластмаса- единственото нещо, което виждате при затворена щора, за съжаление тва не съм го снимал, пада се от другата страна и се маха две винтчета

Изображение
Изображение
Като се отвият тези се отделя предавката свързана с моторчето. Точно този механизъм прави проблема:
Изображение
Ето в тази кутийка е проблема- отваря се с torx

Изображение
Тази пружинка действа в полза на отварянето на щората, помагайки при движението на едната зъбчатка. При мен не беше смазана и се търкаше метал в метал в корпуса на кутийката и я смазах с грес.
Изображение
Всичко вътре се смазва и кутийката се сглобява и затваря след като предварително пружината е навита 2 оборота надясно. Тва е малко пипкава работа за сам човек :banghead: , щото пружината е силна. Със някав ключ се хваща зъбчатката(тази със 6-те кръгли дупки) за шлица стърчащ от нея, навива се два оборота в дясно и после, за да не се развие пружината(свързана за въпросната зъбчатка) се завива болтчето в дясно на снимката(като контра). Тва е, надявам се темата да е полезна
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Кенеф за великани
Мечтае да кара: Alpina B10 biturbo

Мнение от Zubcho » 03 Сеп 2008, 7:12

Браво колега :clap: Сега всички със същите симптоми на щорите ще се метнат да купуват грес. :mhihi: Мисля, че и тази тема трябва да иде във важни.
Пийте си редовно хапчетата от сушени жаби и карайте внимателно по острите завои, че да не ви се подострят колите.

Аз карам според ЗЗдП, и спазвам ограничението на скоростта, а ти?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от tsb_bg » 03 Сеп 2008, 13:05

Браво и от мен

Много подробно и ясно си го показал :yes:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Хилядолетен сокол

Мнение от NikiNikolov » 03 Сеп 2008, 21:02

Много добре, а каква грес използва в случая ?, че един друг колега питаше каква се ползвала за БМВ, пък аз си слагам каквато имам или докопам. :mhihi: :mhihi: :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Djelebov » 04 Сеп 2008, 7:24

NikiNikolov написа:Много добре, а каква грес използва в случая ?, че един друг колега питаше каква се ползвала за БМВ, пък аз си слагам каквато имам или докопам. :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Изображение

И аз :mhihi:
Изображение

Аватар
Кара: e34, e36

Мнение от Kristopher » 04 Сеп 2008, 10:54

и моята щора е развалена и проблема и е следния: като натисна копчето започва да шуми и да щрапа яко и и помагам с ръка да се движи, иначе не може. има ли нещо общо
Изображение
Компютърна диагностика на BMW след 1993 година - безплатна
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Djelebov » 04 Сеп 2008, 11:02

Kristopher написа:и моята щора е развалена и проблема и е следния: като натисна копчето започва да шуми и да щрапа яко и и помагам с ръка да се движи, иначе не може. има ли нещо общо

Ако се мъчи и не се отваря до края, значи пружината не е предварително навита(виж по-горе). Ако в началото се мъчи, обаче се отваря до горе, значи проблема не е този, но най вероятно е пак в кутийката-грес :mhihi: поне така си го обяснявам аз
Изображение

Аватар

Мнение от Kristopher » 04 Сеп 2008, 11:17

тя без да и помогна не мърда, иначе си се отваря до края и си се затваря, но с моя помощ, и не е само в началото това.
Изображение
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Djelebov » 04 Сеп 2008, 13:22

Kristopher написа:тя без да и помогна не мърда, иначе си се отваря до края и си се затваря, но с моя помощ, и не е само в началото това.

Единствено мога да те посъветвам да я разглобиш и да огледаш всичко (и пружината и дали има нужда от смазка). Пробвай я непрекъснато, докато е откачена от кората- само слагаш буксата оставяш я на земята и щракаш, ако не- продължаваш да търсиш проблема. Аз така направих- една проба да видя моторчето как е, една за пружината, още една и така...

Kristopher написа:и моята щора е развалена и проблема и е следния: като натисна копчето започва да шуми и да щрапа яко и и помагам с ръка да се движи, иначе не може. има ли нещо общо

При мен просто понякога работеше, понякага не- никога не съм имал шумове, независимо дали работи или не :confused:
Изображение

Аватар

Мнение от Kristopher » 04 Сеп 2008, 14:33

щом си нямал шумове не е било същия проблем, но ще я видя тая пружина
Изображение
Изображение

Назад към E34