Тунинг на ГНП за М21Д24

3-та серия ('83-'94)

Модератори: GEORGIEV, ///Явор, ge_a, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар

Тунинг на ГНП за М21Д24

Мнение от kam_tod » 19 Апр 2006, 10:23

Колеги, вчера на пазарчето на Мусагеница гледам едно бяло Е30 и отзад на капака пише "325TD". Викам си, бре, какъв ще е па тоя екземпляр! Вътре си седи един човечец и си гледа напред. Чукам аз на стъклото и му викам - отвори капака да го видя тоя двигател, бе колега! Той взе да мрънка нещо, че двигателя е 324тд и т.н., а колата с тия цифрички и буквички отзад така си я бил взел преди 1.5 - 2 години. Нищо, викам, отвори и запали да го видим тоя двигател. Запали той и като отвори предния капак, какво да видя - М21Б24 с турбо, малко по-старото изпълнение (колата е '88 г.), но... с механична ГНП с жило!!! Не можах да повярвам... Казвам му - каква е тая помпа, бе? Той вика - така си я купих. И до сега се чудя толкова ли е просто да се смени електрическа с механична ГНП. Нали я управлява компютъра, чете датчици, чете "умната дюза", чете потенциометъра на педала за газта. Е*ах му мамата, тоя ме разби! Ма нищо не знаеше човека, така си я е взел! А иначе куплунга за кабела на плочката на ел. помпата си стоеше празен. Нормално е, че се оплака, че не му работи оборотомера и разходомера, ама се похвали, че има "часовник" за налягането на турбото :mhihi: Другото, което се оплака е, че дори на дълъг път не можел да свали разхода под 8.5 :mhihi: Ясно защо... Не, такова изпълнение дори и не съм си помислял, че може да се получи, щото и аз преди време си имах проблеми с помпата, ама както казва народа (и особено по Врачанския край) "Всичко е от зор!". Та от зор са правени тези тунинги с помпата, няма от какво друго. Стана ми жал за човека и за колата, ядосах се на българската мизерия, дето ни кара да правим неща, за които сигурно и в БМВ не подозират, че може да се направят!
Тунинго мъ кефи и изпълва душата ми с тиха радост, умиление и неизкореним апломб!
Разработва се нов форум! www.bimmer-bg.com

Назад към E30