Проблем при Е30 туринг

3-та серия ('83-'94)

Модератори: GEORGIEV, ///Явор, ge_a, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар

Проблем при Е30 туринг

Мнение от kam_tod » 23 Мар 2006, 10:46

Колеги, от както съм взел колата не й работи задната чистачка. Тези дни започнах да човъркам и констатирах следното: Не работи нито чистачката нито пръскалката. Взех ново реле (това дето е отзад зад лявата кора на багажника), но нямаше ефект. Започнах да меря с мултицета и установих, че на нито един извод не идват 12 волта, което ме навежда на мисълта, че проблема е или прекъснат кабел между кутията с бушоните и буксата на релето, или има някакъв проблем в самата кутия на бушоните, или не знам какво друго. Опитах се да намеря схема за Е30 туринг, но нищо не можах да намеря.

Въпросът ми е, знае ли някой кой точно бушон е за задната чистачка и пръскалката? Или ако някой е имал същия проблем, от какво може да е?

Благодаря предварително за мненията!
Тунинго мъ кефи и изпълва душата ми с тиха радост, умиление и неизкореним апломб!
Разработва се нов форум! www.bimmer-bg.com

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535d, E84 2.3d

Мнение от vld » 23 Мар 2006, 11:33

Провери и релето което е отпред при бушоните.
К9 точно до голямото реле за предните чистачки.
Мисля че щом не отива ток назад значи проблема е там.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от kam_tod » 23 Мар 2006, 11:40

Колега, ти сигурен ли си за К9? Щото аз не виждам логика да има 2 релета за задната чистачка, при положение, че за предните чистачки има само едно? А и някъде из търсачката излезна един пост със функциите на релетата и доколкото си спомням за К9 пишеше нещо за задни фарове за мъгла, но не и за задна чистачка.
Тунинго мъ кефи и изпълва душата ми с тиха радост, умиление и неизкореним апломб!

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535d, E84 2.3d

Мнение от vld » 23 Мар 2006, 12:03

Пробвай и ще видиш релето над голямото.
Дали беше к9 сега не ми се излиза да проверя ,на моето комби като го извадя и задната чистачка не бачка.
Съвсем случайно го разбрах по погрешка го бях сложил на друго място.
Просто го смени с някое друго от оранжевите за да видиш дали няма да тръгне , ако тръгне връщаш всичко на място и търсиш да си купиш реле. ако не незнам.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 1985 BMW E30 M10B18

Мнение от ivantchoG » 23 Мар 2006, 12:14

Това итова открих засега, дано да е от полза. Човека говори за 27 или 37 предпазител.
".....Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо....." К.Иречек, 13.12.1881
Бате Сашо - Пази имената!
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от kam_tod » 23 Мар 2006, 12:34

ivantchoG написа:Това итова открих засега, дано да е от полза. Човека говори за 27 или 37 предпазител.

Мерси колега за информацията, но пак не ми става много ясно. При това информацията за бушоните се отнася за Е34 туринг, дали е същата ел. информация като при Е30?

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E53 X5 2004

Мнение от Stu » 23 Мар 2006, 13:35

Пич повярвай има реле за задната чистачка отпред при бушоните.
В моя случай е заменено с мост. Окъсено е един вид и си бачка.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E53 X5 2004

Мнение от Stu » 23 Мар 2006, 13:38

Ето ти за троен стоп:

Fuses Fuse # Rating
1 7.5 A Left high beam
2 7.5 A Right high beam
3 15 A Aux. cooling fan, low speed
4 15 A Indicators/emergency hazards lights; Active Check control; digital Clock
5 30 A Wipers and washers
6 7.5 A Stop light; cruise control; Active Check control; ABS; interior lights
7 15 A Horn
8 30 A Rear demister
9 15 A Fuel delivery; Idle speed control
10 7.5 A Seat belt warning system; service interval indicator; tachometer/fuel economy gauge; instrument gauges; brake warning system; back-up lights; OBC; starter; fuel delivery; idle speed control; Active Check control; stop lights and cruise control
11 7.5 A Fuel pump
12 7.5 A Radio; speedometer/instdument indicators; OBC; Multifunction Clock
13 7.5 A Left Low Beam
14 7.5 A Right Low Beam
15 Not Used
16 15 A Heated Seats
17 30 A Sunroof; electric windows
18 30 A Aux. cooling fan, high speed
19 7.5 A Aux. cooling fan; interior lights; electric mirrors
20 30 A Heater/air conditioning; auxiliary radiator cooling fan
21 7.5 A Glovebox light; flashlight socket; ignition key/keat belt warning; Interior Lights; radio memory; boot light; Active Check control; Service Interval indicator; OBC; fuel delivery; tachometer/fuel economy gauge; Clock
22 7.5 A Active Check control; front parking lights; taillights; front side marker lights
23 7.5 A Dashboard lights; front Parking lights; taillights; rear side marker/license plate lights; Active Check control; rear defogger; multi-function clock; OBC
24 15 A Indicators/emergency hazard lights
25 Not Used
26 Not Used
27 30 A Interior lights; central locking; OBC; radio amplifier
28 30 A Lighter; powered aerial
29 7.5 A Left fog light
30 7.5 A Right fog light

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от kam_tod » 23 Мар 2006, 13:52

Stu написа:Ето ти за троен стоп:
.......

Мерси колега, започва големата мъка!
Благодаря и на останалите, започвам борбата и после ще ви пиша какво (не)съм направил.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 1985 BMW E30 M10B18

Мнение от ivantchoG » 24 Мар 2006, 11:10

Схемата е за Е34, но седан/купе Е28, Е30, Е34 нямат разлика в схеми и окабеляване. Надявам се и за туринга да е така.

Colour codes

BK Black BL Blue BR Brown GE Yellow
GN Green GR Green or Grey GY Grey
OR Orange PK Pink R Red RS Pink
RT Red SW Black TN Tan V Violet
VI Violet W White WS White Y Yellow
Изображение
".....Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо....." К.Иречек, 13.12.1881
Бате Сашо - Пази имената!
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от kam_tod » 27 Мар 2006, 12:19

Колеги, сменявах релета, мерих бушони, чесах се по главата, никакъв ефект... От нийде +12 волта не иде! Мерих я тая тъпа клема 100 пъти и няма + и няма! Ебаси чистачката! А така ме дразни, че накрая ще фана да я изскубя и да я махна оттам, барем да знам, че верно я нема...

Дадоха ми една "тъпичка" идея - да взема +12в от акумулатора и да ги подам към клемата на релето (през бушонче), щото копчетата за чистачката и за пръскалката били вързани след моторчетата... ама дали е така? Как ви се струва тази идея? Щото така ще работи и при изключен контакт.

E30 Fanatic!
E30 Fanatic!
Аватар
Кара: Е36 328g
Мечтае да кара: Е30 Cabrio, Е30 с голям мотор, Е30 М3 SportEvo

Мнение от Дилян Пенчев » 27 Мар 2006, 12:30

Аз лично мога да ти помогна но така с писане - трудна работа! Трябва си да се погледне щото на мойто комби никога не съм гледал каква е схемата, как работи и т.н. щото съм нямал проблеми (да чукна на дърво)
А така пишеме тонове писаници и на практика нищо не се получава :roll:
Друго си е като хванеш мултицет-а и кабелите :mhihi:

Ако имаш време и възможност - мога да те пратя при едни майстори дето са читави, а ако искаш мога и аз да я погледна но не гарантирам кога ще е защото не ми остава много свободно време :roll:
То все си иска няколко часа за да се свърши работата ;)
Изображение
Какво се мъчиш да четеш тука, не пише нищо интересно вече :)))

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от kam_tod » 27 Мар 2006, 12:35

Дилян Пенчев написа: а ако искаш мога и аз да я погледна но не гарантирам кога ще е защото не ми остава много свободно време :roll:
То все си иска няколко часа за да се свърши работата ;)

Искам! Пиши като имаш свободно време.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от kam_tod » 27 Мар 2006, 12:42

А на майстори не ми се кара колата, щото им нямам НИКАКВО доверие и трябва да им вися над главите и да им гледам в ръцете, и щото така съм патил от "майстори", че още ме боли главата (а пък тях и някои други части :evil: ). Един например ми скъса кабелите на умната дюза, друг ми направи такъв баланс на гумите, че хванах оная болест на миньорите, дето ти треперят ръцете, като после се наложи да си дозатягам болтовете на джантите, и прочие простотии, та затова...

младши ентусиаст
Аватар
Местоположение: софия в тих квартал,вчера убиха 2ма ,3 ма.Стрелбище

колега и аз имам суштия проблем

Мнение от pepibmwe30 » 09 Апр 2006, 20:43

в смисал на мене ми работи постояно зад.чистачка и немога да я спра и аз се борих с релетата но ништо и един майстор ми каза, че проблема ми е в скусан кабел някуде а ама аз нему вярвам ако нешто направиш пиши ще съм ти благодарен
Изображение

Абе като се качиш на БМВ после други коли не ти се карат нали!

Следваща

Назад към E30