Два вида тампони за предните носачи на Е30?!
Модератори: GEORGIEV, ///Явор, ge_a, Технически модератори
13 мнения
• Страница 1 от 1
Два вида тампони за предните носачи на Е30?!
Това го открих наскоро:
http://www.realoem.com/bmw/partxref.do? ... showeur=on
и
демек оказва се че има два вида ОЕМ тампони (освен дето има и 31129058815 за някои модели с климатици + европейското М3 ?!)
Преполагам разликите са само в твърдостта на тампоните.
и
демек оказва се че има два вида ОЕМ тампони (освен дето има и 31129058815 за някои модели с климатици + европейското М3 ?!)
Преполагам разликите са само в твърдостта на тампоните.
- tonkata
- 50" ракия тийм
-
- Кара: 330 d
няма снимки но и аз сам имал е30ки с различни тампони
-едните не са плътни и се допират на 3 места като ги погледнеш са нещо кат на мерцедес емблемата
-на ис-а ми бяха изцяло плътни и по мое мнение нямат късане
-едните не са плътни и се допират на 3 места като ги погледнеш са нещо кат на мерцедес емблемата
-на ис-а ми бяха изцяло плътни и по мое мнение нямат късане

- madpetio
-
Новият ПИКАСО
-
- Кара: The Dark Side of the Force
- Мечтае да кара: S
- Детайли за колата: E30 325i - RIP
E30 320is - RIP,sold
E24 635csi - sold
E36 316i coupe - sold
E46 320d sedan- sold
E36 325i coupe - sold
E36 318tds SW - sold
E36 316i sedan - sold
E39 525d sedan - sold
E46 320d SW - sold
E61 530xd LCI - sold
E30 318is coupe - sold
E46 320dA SW - sold
MB CLK270-sold
Е46 320Ci
E87
E30 320 cabrio
Да а пък има и от други матеряли а не гумени 

"В крайна сметка влезнах в този спорт, защото обичам да карам коли, но не само да ги карам, а да ги карам възможно най-бързо! Ако трябва да искам да бъда запомнен с нещо, то нека нещото да бъде това!" Колин Макрей
- vld
- Старши ентусиаст
-
- Кара: F11 535d, E84 2.3d
madpetio написа:Да а пък има и от други матеряли а не гумени
Ще ни светнеш ли по въпроса от какъв материал са?
И по здрави ли са от обикновенните(щом си го споменал то ясно),имаш ли опит с такива колко струват

Знам ги аз тея плътните. То всъшност от плътните знам за 2 различни вида - едните са от Е30 М3 и дупката им е на ексцентрик (offset bushings) а другите са си концентрични и са от късната версия на Е36 М3, но стават и за Е30. Наско от SDW ми намери такива, ако искате обръщайте се към него. Но и трите изброени по-долу вида:
31129058931
31129058814
31129058815
не са плътни тампони, а просто са разновидности на не-плътните (не ме питайте по какво точно се различават). Знам само че 31129058815 е подсилена версия на 31129058814, която позволява по-малко "мърдане".
Да ви споделя малко впечатления от плътните концентрични тампони (Е36 М3). Като ги сложих и първото ми впечатление е, че колата се удърви тотално - кората на таблото взе да ми скача по разни неравности (нещо, което преди не е правила никога
)
Покарах една седмица и взех да различавам следната странност - отлявоколата поемаше неравностите по-добре отколкото отдясно?!
Сега съм с плътен отляво и с 31129058815 отдясно и по дупките скачат еднакво двете страни на колата. Като се наканя може да сменя и левия, макар че за мен и така става.
Сега по отношение на уретановите плътни тампони, за които говори МадПетьо - за мене това е overkill. Мисля че тия тампони са страшни за "пистови апликации", но по улиците на Родината ще ти вгорчат живота.
На мен плътните гумени ми се видяха излишно 'серт' (верно че и другите компоненти по окачването отпред са 'спортни', но то май никой няма да тръгне да слага уретанови тампони на нормално окачване).
А уретанови тампони съм слагал на алтернатора и оттам знам за какъв материал става дума - вервайте ми тва нема идея да подава!
BTW бях намерил в нет-а обяснение как се сменят тампоните без да се сваля носача и успях да го приложа, ако някой го интересува, ще се напъна да избича снимков материал и разяснения.
Всъшност е това е статията, за която говоря:
http://www.emotors.ca/Articles/20.aspx
А това са 'плътните' тампони, които слага човека в статията:
http://www.emotors.ca/Cars/pictures.aspx?id=379
Забележете, че те имат малки дупки и би следвало да позволяват малко мърдане, което е добре за комфорта.
А някой да знае какви точно са тампоните от снимката?
Може би са за стандартно Е36?
31129058931
31129058814
31129058815
не са плътни тампони, а просто са разновидности на не-плътните (не ме питайте по какво точно се различават). Знам само че 31129058815 е подсилена версия на 31129058814, която позволява по-малко "мърдане".
Да ви споделя малко впечатления от плътните концентрични тампони (Е36 М3). Като ги сложих и първото ми впечатление е, че колата се удърви тотално - кората на таблото взе да ми скача по разни неравности (нещо, което преди не е правила никога

Покарах една седмица и взех да различавам следната странност - отлявоколата поемаше неравностите по-добре отколкото отдясно?!
Сега съм с плътен отляво и с 31129058815 отдясно и по дупките скачат еднакво двете страни на колата. Като се наканя може да сменя и левия, макар че за мен и така става.
Сега по отношение на уретановите плътни тампони, за които говори МадПетьо - за мене това е overkill. Мисля че тия тампони са страшни за "пистови апликации", но по улиците на Родината ще ти вгорчат живота.
На мен плътните гумени ми се видяха излишно 'серт' (верно че и другите компоненти по окачването отпред са 'спортни', но то май никой няма да тръгне да слага уретанови тампони на нормално окачване).
А уретанови тампони съм слагал на алтернатора и оттам знам за какъв материал става дума - вервайте ми тва нема идея да подава!
BTW бях намерил в нет-а обяснение как се сменят тампоните без да се сваля носача и успях да го приложа, ако някой го интересува, ще се напъна да избича снимков материал и разяснения.
Всъшност е това е статията, за която говоря:
http://www.emotors.ca/Articles/20.aspx
А това са 'плътните' тампони, които слага човека в статията:
http://www.emotors.ca/Cars/pictures.aspx?id=379
Забележете, че те имат малки дупки и би следвало да позволяват малко мърдане, което е добре за комфорта.
А някой да знае какви точно са тампоните от снимката?
Може би са за стандартно Е36?
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
интересно, че тези тампони имаха някаква посока... спомням си, защото преди време ми ги бяха обърнали в някакъв сервиз. (май ефекта беше неприятно недозавиване, но съм карал само 2 дни така и може и да си въобразявам) та въпроса ми е, някой знае ли за какво е посоката?
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
[steeN] написа:интересно, че тези тампони имаха някаква посока... спомням си, защото преди време ми ги бяха обърнали в някакъв сервиз, ама нали им висях на главата и не им се размината въпроса ми е, някой знае ли за какво е посоката?
За кои точно говориш? За плътните концентрични ли?
И мен това ме човърка - въпреки че като материал изглеждат абсолютно хомогенни и като че да е без значение как точно ще ги сложиш, върху гумата има стрелка от едната страна и пъпка от другата страна на стрелката. Само дето стрелката беше сложена по такъв начин, че изглеждаше да има "леви" и "десни" тампони, пък на мен и двата ми бяха еднакви. Ако наистина имат посока, това би обяснило защо отляво ги поема добре дупките, а отдясно ги сечеше.
Ще е добре някой компетентен да се изкаже по тоя въпрос.
- steeN
- старши ентусиаст
-
мда има стрелка и мойте бяха обърнати по неправилен начин, мисля че точно ми бяха разменили леви и десни, но беше отдавна... трябва да погледна самия тампон монтиран за да се сетя
п.с. за най-изрязаните говоря, на предните носачи

- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
[steeN] написа:мда има стрелка и мойте бяха обърнати по неправилен начин, мисля че точно ми бяха разменили леви и десни, но беше отдавна... трябва да погледна самия тампон монтиран за да се сетя![]()
Ако говориш за стандартните за Е30, е тези:
http://www.turnermotorsport.com/html/de ... 1129058931
те нямат ляв и десен. Само на "bump stop"-а имат стрелка, която при монтажа трябва да сочи към пъпката на ухото. Виждал съм Е30-ка с неправилно сложени такива - бяха обърнати наопаки - стрелата сочеше на 180 градуса от пъпката на ухото. Това позволява прекалено голям ход на гумата при преминаване през издатина по пътя.
Сега като се замисля - няма никаква логика плътните за Е36 М3 да са леви и десни. Може и да има значение как се слагат, но чак па да има ралика м/у ляв и десен - ще е прекалено.
- steeN
- старши ентусиаст
-
защо трябва да е често, те там нямат дупки...Anytime that you replace your front control arms (which should be often)
възможно е... само си спомням, че бяха обърнати и осетих разлика след като ходих да ги сложат правилно.
проверих

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=31&fg=05
прав си, че няма леви и десни...
- valentino
- младши ентусиаст
-
- Кара: E30 320
- Детайли за колата: E30 320 Megasquirt MS II-extra,DIY wideband
Интересното е че аз като сменях тия тампони(неплътните) на моята кола левия и десния имаха различен парт номер по БМВ каталога гравиран на тях.
- madpetio
-
Новият ПИКАСО
-
- Кара: The Dark Side of the Force
- Мечтае да кара: S
- Детайли за колата: E30 325i - RIP
E30 320is - RIP,sold
E24 635csi - sold
E36 316i coupe - sold
E46 320d sedan- sold
E36 325i coupe - sold
E36 318tds SW - sold
E36 316i sedan - sold
E39 525d sedan - sold
E46 320d SW - sold
E61 530xd LCI - sold
E30 318is coupe - sold
E46 320dA SW - sold
MB CLK270-sold
Е46 320Ci
E87
E30 320 cabrio
Да плътните полиуретанови са за писта...ама аз си карам Е30ската като на писта постоянно вярно че дупките ми вгорчават всичко но нищо 

"В крайна сметка влезнах в този спорт, защото обичам да карам коли, но не само да ги карам, а да ги карам възможно най-бързо! Ако трябва да искам да бъда запомнен с нещо, то нека нещото да бъде това!" Колин Макрей
- vld
- Старши ентусиаст
-
- Кара: F11 535d, E84 2.3d
13 мнения
• Страница 1 от 1