Пак за виското, термостата и загряването...

3-та серия ('83-'94)

Модератори: GEORGIEV, ///Явор, ge_a, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: KiA, Volvo, Ford
Мечтае да кара: Болид от F1
Детайли за колата: Picanto 2008, V70 2001, Puma 2021

Пак за виското, термостата и загряването...

Мнение от logout » 20 Юли 2006, 19:14

Пичове, сори, че пак ще ви занимавам с тия работи. Знам, че доста се е изписало по темата, а и аз доста прочетох. Та като следствие от последното, преди две седмици си смених и виското, и термостата. Преди стрелката на температурата играеше в широки граници спрямо средата. Студеното идваше от това, че термостатът отваряше когато трябва, но бавно затваряше (мноооого по-бавно от новия, тествах го). А пък в жегите и в задръстване ми се налагаше да пускам парното, та да не прегравя колата (прегрявах аз :mhihi: ). И след като смених тия две подробици, всичко стана 12 без 2 :D. Та така изкарах тия две седмици, много доволен, обаче вчера си карам аз и какво да видя, стрелката заплашително минава средата и отива към следващото деление. Пуснах я нанадолно към Дружбите и леко поспадна температурата, ама щом пак дадох газ и отново взе да катери.

И нашия взе да попържа и части, и БГ, и ментета, и търговци и въобще к'вото му дойде на акъла. Спирам, вдигам капака и какво да видя, около болта за обезвъздушаване излизат балончета, а охладителна течност в казана ниц. Отверка нямах, затова извадих 20 стотинки да го натегна. Обаче ми се стори, че много лекичко се върти. Пробвах да го отвия - пак се върти лекичко и не се повдига нагоре. Хванах го с пръсти, вдигнах нагоре и... :shock: :shock: :shock: ... болта счупен на две. Дадох лекичко газ и... айдеееееее фонтан.
Ма нали съм патил - тичай за шише вода отсреща в магазина - сипвам и леееекичко без никаква газ до нас. Намерих заместител - това е болт 10мм със стъпка 1-ца (ситна резбица). Айде днеска сутринта в Дару и срещу скромната сума от 3.90 (с ДДС) се сдобих с нов болт, "ор'гиналь" :mhihi: .
Защо ви занимавам с мойте патила? Ами направо ме хвана яд, че въпреки че се изръсих 170 кинта за виско и термостат, нек'ва щуротия за 3.90 можеше да ми е.е ма..та на мотора. И най-лошото е, че не можеш го запуши с нищо подръчно, щото има налягане там, а резбата е нестандартна (доста трудно намерих болтче заместител).

Ето тука и малко снимков материал:

Изображение
It's not who You are, it's who You know...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 20 Юли 2006, 19:18

и аз го счупих този болт наскоро. по същия начин се счупи през средата. направо си е pain in the ass...
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 7er

Мнение от Stanchev » 20 Юли 2006, 20:28

И на мен ми се счупи по същия начин само, че резбата остана в резбата на радиатора, едвам го излъгах. Ама аз си бях виновен на добре загрят мотор исках да обезвъздушавам :uups:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 20 Юли 2006, 20:29

за първи път чувам да се обезвъздушава на студен мотор :?: нали трябва да отвори термостата...
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от dagema » 20 Юли 2006, 21:24

И аз :confused:
БАВАРКА-ТУПАЛКА
Изображение
http://s8.bg.bitefight.org/c.php?uid=56285

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от logout » 20 Юли 2006, 22:14

stanchev написа:И на мен ми се счупи по същия начин само, че резбата остана в резбата на радиатора, едвам го излъгах. Ама аз си бях виновен на добре загрят мотор исках да обезвъздушавам :uups:

Бе то и мойто остана вътре, ма го извадихме със съседа сравнително лесно.
Иначе много добре си направил, че точно на добре загрял мотор си тръгнал да обезвъздушаваш - това е начинът. И то при тебе се е счупило по време на тая операция, а при мене се беше счупило на път (без мое знание), което е много кофти, защото ако бях някъде на дълъг преход и на безлюдно място, щях съвсем да ям дървото.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E30 320
Детайли за колата: E30 320 Megasquirt MS II-extra,DIY wideband

Мнение от valentino » 21 Юли 2006, 13:46

Това болтче ми изглежда пластмасово.Пробвайте да счупите болта на шестаците-там болта е метален.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 21 Юли 2006, 14:53

говори ми за пластмасите в колите... и ще продължава да се увеличава тяхното присъствие. :confused:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Stanchev » 21 Юли 2006, 15:44

logout написа:
stanchev написа:И на мен ми се счупи по същия начин само, че резбата остана в резбата на радиатора, едвам го излъгах. Ама аз си бях виновен на добре загрят мотор исках да обезвъздушавам :uups:

Бе то и мойто остана вътре, ма го извадихме със съседа сравнително лесно.
Иначе много добре си направил, че точно на добре загрял мотор си тръгнал да обезвъздушаваш - това е начинът. И то при тебе се е счупило по време на тая операция, а при мене се беше счупило на път (без мое знание), което е много кофти, защото ако бях някъде на дълъг преход и на безлюдно място, щях съвсем да ям дървото.

да на загрят мотор но рябва да си отвъртял тапата и да чакач термостата да отвори, иначе големо налягане и няма да разбереш антифриз ли хвърля или въздух :roll:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Stanchev » 21 Юли 2006, 15:45

valentino написа:Това болтче ми изглежда пластмасово.Пробвайте да счупите болта на шестаците-там болта е метален.

всички пробки (или болтчета както ги наричате) на радиатора са пластмасови ;) независимо Е30, Е34, Е36 :winky:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E30 320
Детайли за колата: E30 320 Megasquirt MS II-extra,DIY wideband

Мнение от valentino » 21 Юли 2006, 19:56

stanchev написа:
valentino написа:Това болтче ми изглежда пластмасово.Пробвайте да счупите болта на шестаците-там болта е метален.

всички пробки (или болтчета както ги наричате) на радиатора са пластмасови ;) независимо Е30, Е34, Е36 :winky:

На М20Б20 радиатора има само пробка за източване на течността и е с отделен разширителен съд на калника на колата.Обезвъздушаването става с метален(стоманен) болт на алуминиевото тяло на термостата,намиращо се на главата на двигателя.

Е30 IS Crasher
Аватар
Кара: Е30 М42Б18, E61 M54B25

Мнение от ge_a » 23 Юли 2006, 13:07

stanchev написа:

На мойта Е30 - ка болчето ми метално :mhihi: :mhihi: :mhihi: , на сабора направо се сцепи на камара парченца, от там при един стругар и хоп вече е метално :winky:
Най-обичам да вадим теловете на гумите !!!
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 23 Юли 2006, 15:14

малко като помислих, не е случайно че е пластмасово това болче. то е завито в пластмаса... според мен е заради температурното разширение :idea:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от logout » 24 Юли 2006, 10:12

Може и метално да се сложи, обаче ми казаха, че трябва задължително да е от месинг - защо обаче, не знам. Все пак аз предпочетох да си сложа оригиналното пластмасово изпълнение. Белким изкара 15 години... :mhihi:

Назад към E30