Автоматик : смяна скорости в движение?

5-та серия ('02- ), 7-ма серия ('01- ), 1-ва серия ('04- ), 3-та серия ('05- ), Х серия

Модератори: naskoksan, gazzzar, Технически модератори

ентусиаст
Аватар

Автоматик : смяна скорости в движение?

Мнение от flame » 07 Дек 2009, 10:49

Въпросът е дали това прецавква "хардуера" :) И веднага да направя разграничението - единият вариант е да цепиш със 100 по магистралата и да смениш на N примерно, а другият вариант е докато паркираш напред-назад примерно да сменяш скоростите без колата да е напълно спряла. Аз да уточня, че първото не съм го правил (нито ми се е налагало, нито виждам смисъл), но второто го правя редовно и се чудя да не би да прецакам нещо...

старши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: F32 M4

Re: Автоматик : смяна скорости в движение?

Мнение от ((:BuKcu:)) » 07 Дек 2009, 11:50

Ох, флейме само като ти прочетох заглавието и ме напуши смях :mhihi: Ако не в движение, как ще се сменят скоростите :mhihi: :mhihi:

Та.....на мен ми се е случвало от D на P като превключвам и когато колата не е напълно спряла....и се усеща едно клатушкане напред-назад....гадно е, но....не знам дали се поврежда :conf:
Същото е и с D на S, пак в движение ги сменям.....но не мисля, че се прецаква нещо :dunno:

ентусиаст
Аватар

Мнение от flame » 07 Дек 2009, 12:20

((:BuKcu:)) написа:Ох, флейме само като ти прочетох заглавието и ме напуши смях :mhihi:

Радвам се, че се забавляваш :D :wave:

((:BuKcu:)) написа:Ако не в движение, как ще се сменят скоростите :mhihi: :mhihi:

Че как?! Караш със 100 на 4-та, спираш, превключваш на 5-та и продължаваш! :lol:
Може би наистина не съм се изразил правилно - имах предвид не ръчния режим за превключване (там винаги е в движение), а автоматичния.
За да прецизирам въпроса:
- Вредно ли е какно си карам на R с 5 км/ч без да спра да включа на D?
- Или пък както си карам със 100 и повече км/ч от D да превключа на N и по някое време пак на върна на D без да спирам?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Kickdown » 07 Дек 2009, 13:52

flame написа:- Вредно ли е какно си карам на R с 5 км/ч без да спра да включа на D?
- Или пък както си карам със 100 и повече км/ч от D да превключа на N и по някое време пак на върна на D без да спирам?

Краткия отговор:
1: Вредно е, но много бавно прецаква кутията това
2: Това е много по-вредно, защото така маслената помпа на кутията не е зацепена, и ако го правиш дълго време, кутията е за сигурен ремонт.
Тези кутий са почти вечни, и искат само елементарните смяна на масло и филтър, на всеки 60 000 км и всичко ще бъде наред. И разбира се да не издевалтелства над тях с диви бърноутове и продължителни дрифтове - просто защото маслото прегрява и губи лубрикативните си качества ;)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 525 D

Мнение от miroalpina » 18 Дек 2009, 15:43

колега абе какъв е смисъла със 100 на магистрала да вкл N :kuku: :kuku: :kuku: :kuku: за икономия ли :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Трамвай по Графа
Мечтае да кара: Подводница
Детайли за колата: F10 530 xd

Мнение от icog » 18 Дек 2009, 16:08

Най-вероятно колегата като всеки друг шофьор, свикнал да ползва моторна спирачка и да пуска колата по инерция си търси как да го прави с автоматик. И му е криво. И на мен ми беше криво няколко месеца. Да не кажа, че понякога пак ми е криво. Какво чак толкова смешно има? Освен ако нямаш някое предложение, което забрави да споделиш?

Мародератор
Аватар
Кара: some d20s

Мнение от Mollov » 18 Дек 2009, 21:33

При тия новите коли, пускането по инерция на N (или при ръчките при изключена от скорост) и гаснене на колата не води до много приятни усещания... не знам кво ви пречи толкова да пускате на скорост.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 520d
Детайли за колата: 520d 177p.s. E60

Мнение от sinbad0 » 19 Дек 2009, 10:46

Никога не би ми минало през ум да ги правя тези упражнения,нали това е смисъла да караме автоматици да не си играеме със скоростите,един приятел навремето си играеше на светофар да превключва на N,и после като светне жълто да влключва да директна,това е същото ката да си загасиш двигатела на светофар и да го палиш на жълт светофар....егати живота,твърдо против съм.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от icog » 19 Дек 2009, 10:56

sinbad0 написа:това е същото ката да си загасиш двигатела на светофар и да го палиш на жълт светофар....егати живота,твърдо против съм.

Ако знаеш Кооолко много зор си дават да адаптират за автоматик въпросната старт-стоп система:). След години няма да има кола с ДВГ, която да е без такава. Живот.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 520d
Детайли за колата: 520d 177p.s. E60

Мнение от sinbad0 » 19 Дек 2009, 18:00

Да ама колите които го правят,по светофарите са на 10-15 години и нагоре и не са подготвени за такава експлоатация,най малкото самия ключ ще се строши от тези ежедневни напъни,а ако колата така си е произведена съм съгласен,не е точно сравнението...и все пак докато го усъвършенстват ще има големи изцепки с тези системи сигурен съм... :wave:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от icog » 19 Дек 2009, 22:38

Системата си работи но за сега само на автомобили с ръчка. Спираш на кръстовище, ръгаш на свободна, пускаш съединителя и колата гасне. Натискаш го пак и тя си пали. Не въртиш никакви ключове:).

На градско дава сериозна разлика в разхода.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Kickdown » 20 Дек 2009, 18:13

icog написа:Системата си работи но за сега само на автомобили с ръчка. Спираш на кръстовище, ръгаш на свободна, пускаш съединителя и колата гасне. Натискаш го пак и тя си пали. Не въртиш никакви ключове:).

На градско дава сериозна разлика в разхода.

Има го адаптирано и при DSG кутия вече - Porsche Panamera

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 22 Дек 2009, 11:05

Все пак ДСГ не е автоматична кутия. Сигурен съм, че е въпрос на малко време старт/стор системата да бъде адаптирана за автоматите. По темата - не се препоръчва да се правят такива интервенции по скоростите, дори на гаранционните коли не признават гаранция, ако има счупване от такива "запорожец" прийоми. Когато се маневрира при ниски скорости и и задна вкараш D или обратно кутията недоволства, какво остава за високи. Дори не съм убеден, че при 100 км ще ти позовли да ръгнеш D от N...
Never mistake motion for action...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от icog » 22 Дек 2009, 11:48

Винаги можеш да ръгнеш от Д на Н, пробвах го в началото, когато все още си търсех инерцииката:).

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 23 Дек 2009, 11:13

Грешка при писането, имах предвид от N на D...
Never mistake motion for action...

Следваща

Назад към Е60/Е65/Е87/Е90/Х-series