ПИБ на седмото небе...

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар

ПИБ на седмото небе...

Мнение от D3BEP » 16 Май 2008, 23:13

Ae от няколко дена го зная този слух, но си мълча поради особеното ми отношение към него.
Първа Инвестиционна Банка, казват, щяла да фалира.
Оферти за закупуването й вече има, нема да казвам, но едни гръцки, едни германски и други банки... Колко са бошлаф, не знаеме...

Прави ми впечатление друго.Почти от седмица знам за тоя слух... Той дойде до мен не по линия на администрацията, на официалната власт или на БНБ... Дойде от познати. Идва вътрешно, от няколко други банки. Те са разпространили този слух сред ВСИЧКИТЕ си служители, уж на ушенце и уж да пазят тайна... Говори се между мениджър и подчинен... ВЪтрешна информация... И, естествено тайната се "запазва"... Къв е проблема? Само няколкостотинхиляди човека я знаят...

Друго, друго ми идва на акъла.
Дали ПИБ наистина няма да фалира?
Дали не се води един грозен маркетинг именно в тази насока?
Дали няма да ни докарат пак ИЗКУСТВЕНА ИНФЛАЦИЯ? Дали няма пак да скрият яките кредити и да продадат ключова банка за стотинки?
Не е тайна, че ПИБ имаше проблеми с ликвидността. Ще рече: минимизирани минимални задължителни резерви, много кредити и малко депозити. Откъдето й куцаха наличните пари... Затова и депозитите "седмо небе" с голяма лихва...
Сега, при този слух... Доста народ ще тръгнат да си теглят депозитите... Вече имат опит, 1997 - ма...
Дали и сега нечии вестникарско - маркетингови изяви няма да ни докарат същото?
Вие какво знаете по случая?

ентусиаст
Аватар
Кара: Без книжка.
Мечтае да кара: Тунинг Голф 2-ка с PK номер.
Детайли за колата: Ускорител на елементарни частици.

Мнение от t060 » 16 Май 2008, 23:28

:idea:
Последна промяна t060 на 11 Юни 2008, 17:03, променена общо 1 път

Му му мух мули, майкоууу!
Аватар

Мнение от absix » 16 Май 2008, 23:30

Преди няколко месеца след скандала с оня брокер от Societe Generale измислиха нов начин за "бързи" пари на борсата. Схемата е елементарна... В случая за който пиша се пусна слух, че банката (не помня коя) ще обяви някакви главоломни загуби за шестмесечието, предвид на световната финансова криза. Всички полудяват и продават, акциите падат и тия, дет са пуснали слуха... познай, купуват! Веднага банката излиза с опровержение, че няма такова нещо, ама всичко вече е заминало, акциите паднали с 20% за няколко часа... След 24 часа всичко си е обратно на мясото, а тия "гении" направиха няколко стотин милиона за норматив. Така и не се разбра кой е пуснал слуха. И тук няма да се разбре.

Сещаш ли се?

Най-ликвидната позиция днес отново бе тази на Първа инвестиционна банка с общо 294 сделки. Книжата на банката поскъпнаха с 4,61% до средна цена от 7,04 лв. при изтъргувано количество от 83 640 лота.

:mhihi:

Споко, '97-ма мина отдааавна... така или иначе, нашите банки повечето са чужда собственост.
Последна промяна absix на 16 Май 2008, 23:33, променена общо 1 път

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от D3BEP » 16 Май 2008, 23:32

Съгласно сегашната система банка трудно фалира... Поставя се под надзор. Депозитите се гарантират, а кредитите се търсят.
Не е работа на Станишев, а на отделна институция. БНБ.
Ама то стига хората да издърпат парите си от нея(ПИБ) и да ги хвърлят в открития пазар или просто в други банки...

absix , случаят с СиДжи беше друг, те реализираха загуби на борсата. Реални загуби, но малки за да я фалират - загуба на един единствен сътрудник. Просто медиите ги преекспонираха. А тогава всичк ииграчи на борсата губеха!
И... забележи противоречието в тезата ти. Казваш, правят го за да купят акциите на банката.... А акциите скачат. Никой спекулант не купува акции, когато скачат.
Нещо друго става, ама каква е играта....

Аватар

Мнение от absix » 16 Май 2008, 23:39

Скачат, ама днес... ;) Вчера цената им е била друга. Аналогично с примера, който дадох. Няма противоречие... А, и ти май не знаеш точно за какво обяснявам... просто в момента не мога да намеря линк към това.

Не казвам, че тук идеята е била такава, просто спекулирам.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от D3BEP » 16 Май 2008, 23:54

ТОчно това беше проблемът със сосиете... Загуби на борсата. Чудовищни, смъртоносни, В последствие се оказа, че са загуби направени от някой си - например Пешо, и че висчки спекуланти във всички банки всъщност имат печалби. Беше свеовна новина номер едно, всичк ифренски банки встъпиха в преговори да я купуват, първа беше Париба,

Не знам аз ти доколко си запознат, но банка не се купува на вторичния пазар. Подписвам се под думите си. Та колко е била акцията на борсата в страната малко не е показател. Т.е. това, което си публикувал.
Цената на продажба на акция за придобиване на мажоритарен дял ЧУДОВИЩНО се различава от борсовата цена на акция и се формира от съвсем други фактори и методики.
Но не е за това думата.

Аватар

Мнение от absix » 17 Май 2008, 0:11

Явно не съм се изразил правилно... след случая със Сосиете, пуснаха слух за ДРУГА банка и сринаха акциите за няколко часа.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E34
Мечтае да кара: E34

Мнение от ACCELERATOR » 17 Май 2008, 0:12

absix написа:Преди няколко месеца след скандала с оня брокер от Societe Generale измислиха нов начин за "бързи" пари на борсата. Схемата е елементарна... В случая за който пиша се пусна слух, че банката (не помня коя) ще обяви някакви главоломни загуби за шестмесечието, предвид на световната финансова криза. Всички полудяват и продават, акциите падат и тия, дет са пуснали слуха... познай, купуват! Веднага банката излиза с опровержение, че няма такова нещо, ама всичко вече е заминало, акциите паднали с 20% за няколко часа... След 24 часа всичко си е обратно на мясото, а тия "гении" направиха няколко стотин милиона за норматив. Така и не се разбра кой е пуснал слуха. И тук няма да се разбре.

Сещаш ли се?

Най-ликвидната позиция днес отново бе тази на Първа инвестиционна банка с общо 294 сделки. Книжата на банката поскъпнаха с 4,61% до средна цена от 7,04 лв. при изтъргувано количество от 83 640 лота.

:mhihi:

Споко, '97-ма мина отдааавна... така или иначе, нашите банки повечето са чужда собственост.

:yes:
Tочно това е схемата. В нашия случай обаче, хората, пускащи слуха, избират много подходящ момент - когато банката сменя софтуера си. В случая липсата на ликвидност е породена не от друго, а от проблеми със софтуера. Хората се паникьосват, и... резултата е на лице ;)
Проблема е, че България е малка, хората в тези среди се знаят, а както се разбра - дори и държавата в лицето на МВР ще разследва кой е пуснал слуха, и е направил далаверата.

кандидат ентусиаст
Аватар

Re: ПИБ на седмото небе...

Мнение от paparazzo » 17 Май 2008, 0:16

D3BEP написа:Не е тайна, че ПИБ имаше проблеми с ликвидността. Ще рече: минимизирани минимални задължителни резерви, много кредити и малко депозити. Откъдето й куцаха наличните пари... Затова и депозитите "седмо небе" с голяма лихва...

-ми Дзверо ти сам си отговаряш на въпроса-фалит класик...
:lol: :lol:
-но Дзверо пак отгърме в конспирация...
:D :D
Последна промяна paparazzo на 17 Май 2008, 0:24, променена общо 1 път

ентусиаст
Аватар
Кара: Е61 530xd, LCI

Мнение от Anthony_J » 17 Май 2008, 0:21

Аз чух следното, като не претендирам за достоверност, но ми звучи логично. Слухът за предстоящия фалит е пуснат от самото ръководство на ПИБ. Целта е да се сринат акциите на вторичният пазар, които те самите да изкупят на безценица. След това нещата се оправят с опровержения, излиза премиера да лае по ТВ и всичко си идва на мястото. Сега от потенциалният чуждестранен инвеститор могат да се изцицат доста повече пари, тъй като имат повече акции.

ентусиаст
Аватар

Мнение от AcOrP » 17 Май 2008, 0:23

а може банката да са го пуснали, защото ако хората си прекъснат депозитът губят лихвата и при един по дълго срочен депозит с по-голяма лихва 2 години банката ти е работила с парите ти ги изтегляш и губиш лихвата. Така си намаляват до минимум парите които ще дадат за лихва на депозитите. И ако са дали добри кредити БНБ ще извади пари за да гарантира депозитете на хората а ПИБ просто взима лихвата :)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: е30, е36, e39
Мечтае да кара: ///M
Детайли за колата: Nuclear Touring

Мнение от Nucl3arDru1D » 17 Май 2008, 1:08

всичко е кьор фишек, колегеги ;)
интересно запознати защо чак сега реагират, при положение, 4е от месец започнаха слуховете, уж от форума на кърмачките, а се оказа доста добре дирижирано. аз лично доста се вълнувах по темата :mhihi:
няма никакви продажби и чудесии, за какво име на цеко и ивайло да продават нещо което им носи печалба и им финансира дейности? иницирано е определоно от конкуренция за мен и това подозирам е арменска работа :mhihi:
и както каза мая: "който има съмнения за парите си - да ги изтегли", или нещо подобно.

нямам акции, клиент съм ;)
Изображение
Изображение

Слави
Аватар

Мнение от © » 17 Май 2008, 7:14

въобще не ме интересува дали е истина или не
за какво да рискувам парите си при положение, че има толкова други банки
Влоговете били гарантирани, ами сметките на фирмите? Вместо да си платя задълженията към някои доставчици ще чакам на банката да и стане кеф да отвори /примерно/. Факта, че се говори, че има затруднения е достатъчен наистина да настъпят такива. Тук ПИБ беше една от най-работещите банки ... след една седмица съм сигурен, че ще е обратно :confused:

ако не съм чакал на опашки пред Турсит Спорт Банк за 2000 долара, които едва си взех и ако 6 месечните заплати на майка ми не бяха останали в Балканбанк, може би нямаше да разсъждавам така :D

Новини
Аватар

Мнение от Новини » 17 Май 2008, 9:07

Първа ивнестиционна банка няма да фалира. Вместо това от прокуратурата разследват кой изобщо пусна този малоумен слух.

Спекулациите около банката се появиха заради проблеми с новата им система, която даде грешки малко след като я стартираха. В резултат на това се получаваше бавно обработване на паричните преводи, които правеше невъзможно тегленето на суми от банкомати (касае суми, преведени по сметката в период от няколко дни, които бяха осчетоводявани бавно). Естествено не ставаше въпрос за изчезване на пари или невъзможноста те да се теглят от клон на банката.
Народа масово си помисли, че са му изчезнали парите и всички вкупом се стовариха по гишетата да теглят, създавайки впечатлението за масова психоза. ;)

Спекулациите са пълни глупости ;)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Всичко що е BMW , баничарки
Мечтае да кара: M1

Мнение от laviatan » 17 Май 2008, 9:14

колеги- имам две сметки-някои знае ли каква е сумата която е гарантирана от държавата- и дали сумата е на един влог или на лице :(
Последна промяна laviatan на 17 Май 2008, 9:45, променена общо 1 път

Следваща

Назад към Извън Темата