Съвет - кредит срещу ипотека
Модератор: Общи модератори
26 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Съвет - кредит срещу ипотека
Здравейте,
от доста време чета форума, ама нали карам ситроен и не съм писал досега.
Един приятел ме помоли да му съдействам, обаче аз не съм много компетентен и затова се обръщам към вас.
Той си е купил апартамент преди 1 год.в Слънчев Бряг на 1 линия на разрочено плащане. Поради стеклите се обстоятелства той замина да работи в ГЕР това лято. Остава ми една вноска от 15к ЕУР, която трябва да плати януари за него. Проблема е, че е изхарчил парите за нея и незнае откъде да намери за последната вноска. Пазарната стойност на апартамента в момента е около 70к ЕУР. В ГЕР не му дават банките пари, защото е от скоро там. Въпроса е дали може да се вземе кредит от БГ банка срещу ипотека на имота и къде ще е най-изгодното предложение. По интернет пише, че трябва задължително да живее и работи в БГ за да му дадат ипотечен кредит (примерно при ОББ или ДСК), но той вече не живее тук, а доходите са му от чужбина. Той има нот.акт на негово име за апартамента. Ако някой от форума се занимава с това, нека да ми пише да ви свържа.
Благодаря предварително
от доста време чета форума, ама нали карам ситроен и не съм писал досега.

Един приятел ме помоли да му съдействам, обаче аз не съм много компетентен и затова се обръщам към вас.
Той си е купил апартамент преди 1 год.в Слънчев Бряг на 1 линия на разрочено плащане. Поради стеклите се обстоятелства той замина да работи в ГЕР това лято. Остава ми една вноска от 15к ЕУР, която трябва да плати януари за него. Проблема е, че е изхарчил парите за нея и незнае откъде да намери за последната вноска. Пазарната стойност на апартамента в момента е около 70к ЕУР. В ГЕР не му дават банките пари, защото е от скоро там. Въпроса е дали може да се вземе кредит от БГ банка срещу ипотека на имота и къде ще е най-изгодното предложение. По интернет пише, че трябва задължително да живее и работи в БГ за да му дадат ипотечен кредит (примерно при ОББ или ДСК), но той вече не живее тук, а доходите са му от чужбина. Той има нот.акт на негово име за апартамента. Ако някой от форума се занимава с това, нека да ми пише да ви свържа.
Благодаря предварително
След като има нотариален акт, значи сградата има вече груб строеж завършен, което означава, че банките биха могли да му дадат ипотечен кредит за оставащата сума, като ще го обезпечи със самия апартамент. Лошото е, че не е в БГ (не може да докаже доход) и най-вероятно ще му дадат по-лоши лихвени нива, но няма идеално щастие.
Да пробва в Райфайзен...

21/02/08...speechless
- D3BEP
- старши ентусиаст
-
Ами да иде да пита в Райфайзен...
Не знам защо всички чакат манна от форума. Размърдайте се малко... Един телефон вие необходим.
Това, което интересува ВСЯКА банка при даване на кредит с-у ипотека:
- доход и доказване на дохода(ако ще се борите за добри условия)
- оценка на имота, в банката ще те насочат къде и при кого
- липсата на данъчни задължения към държавата
- (понякога) удостоверение за имота, че няма тежести и т.н.
Всичко това се доказва с документи.
Документите в различните банки варират между едно купче и две купчета. Въпросът колко, как и какви се задава на място.
Не знам защо всички чакат манна от форума. Размърдайте се малко... Един телефон вие необходим.
Това, което интересува ВСЯКА банка при даване на кредит с-у ипотека:
- доход и доказване на дохода(ако ще се борите за добри условия)
- оценка на имота, в банката ще те насочат къде и при кого
- липсата на данъчни задължения към държавата
- (понякога) удостоверение за имота, че няма тежести и т.н.
Всичко това се доказва с документи.
Документите в различните банки варират между едно купче и две купчета. Въпросът колко, как и какви се задава на място.
- CheGevara
- Weißwurst-Fresser
-
- Кара: F40
колега аз ходих преди година в Райфайзен за кредит, но ме отебаха, защото нямам доходи в БГ
тоест не ми отказаха, но искаха безброй допълнителни документи, които ми трябваше поне месец за да ги извадя ... и ме отказаха мен.
така че незнам там дали ще го огрее ...
а като си помислиш, че на сульо и пульо дават кредити ...

така че незнам там дали ще го огрее ...
- Mollov
- Мародератор
-
- Кара: some d20s
CheGevara написа:
Сульо и пульо, който обаче е ТУК, работи ТУК и сере ТУК.... и ако стане нещо да го хванат веднага.... а не да те дирят на майната си къде си и кво правиш

- bavareca_86
- Ох, на баба!
-
- Кара: селскостопанска машина
- Мечтае да кара: 4етириосен самосвал
..
не сам 4ел мненията на колегите освен твойте.и така по твойте думи апартамента ве4е е ипотекиран един път при закупуването му.следователно за да вземеш ипоте4ен кредит от банката ще ти поискат удостоверение за тежести(ако нищо не ти говори тва е документ който удостоверява 4е недвижимата имущественост не е ипотекирана,няма неплатени данъци и задължения към държавата)следователно ти няма как да земеш тва удостоверение.варианта е ако е бил коректен през месеците които е погасявал вноските към банката може да поиска нов кредит от друга банка 4рез преипотекиране.за целта оба4е трябва да докаже доход.ако си заинтересуван потърси ме на ли4но или ми се обади 0888405254-Тодор.мога да ти дам някои савето но се за за форума
пс.ако банките се окажат прекалено сложни мога да ти предложа варианти за заплащането на парите

пс.ако банките се окажат прекалено сложни мога да ти предложа варианти за заплащането на парите
Последна промяна bavareca_86 на 14 Дек 2007, 18:56, променена общо 1 път
Няколко банки дават кредити срещу доходи от чужбина. Една от тях е Райфайзен, но МКБ Юнионбанк също прилага подобна схема.
За да се вземе кредит от дадена банка са нужни:
- безсрочен трудов договор минимум три месеца
- липса на задължения - удостверява се с удостоверение по чл. 87 от ДПК.
- платени осигуровки или поне заявени
- адекватно на искането обезпечение
Единият начин е твоят приятел да го прехвърли на теб или някои роднина с доходи в БГ. Евентуално. Тогава се прилага гореспомената схема. Той прехвърля имуществото на твое име, ти си титуляр по кретид, а той го изплаща. За подобни отношения трябва да има серозно доверие.
Другият начин е чрез лизинг - лизинга е вид кредит, но при него вещта е собственост на кредитодателя, а не на кредитополучателя, както е при ипотечният кредит. Част от банките, които финансират покупка на недвижими имоти на чуждестранни лица го правят чрез лизинг. Начинът:
- лизинговото дружество придобива собственост върху имота чрез договор за покупко - продажба.
- лизинговото дружество го отдава на лизингополучателя. До изплащане на пълната сума по договор, имотът е собственост на лизингодателя.
По този начин могат да се финансират хора с доходи от чужбина и е по - сигурно за банката, която при неплащане на вноски по лизинг бързо освобождава залога.
Има вариант и за потребителски кредити - до 30 000 лв. отпускат разни банки. Освен това има и фирмени кредити, които само срещу 3 - месечна история на фирмата са склонни да отпуснат до 60 000 лв.
Но не викай неволята. Ако си се хванал сериозно да помагаш, трябва да обиколиш и да имаш повече инфо...
За да се вземе кредит от дадена банка са нужни:
- безсрочен трудов договор минимум три месеца
- липса на задължения - удостверява се с удостоверение по чл. 87 от ДПК.
- платени осигуровки или поне заявени
- адекватно на искането обезпечение
Единият начин е твоят приятел да го прехвърли на теб или някои роднина с доходи в БГ. Евентуално. Тогава се прилага гореспомената схема. Той прехвърля имуществото на твое име, ти си титуляр по кретид, а той го изплаща. За подобни отношения трябва да има серозно доверие.
Другият начин е чрез лизинг - лизинга е вид кредит, но при него вещта е собственост на кредитодателя, а не на кредитополучателя, както е при ипотечният кредит. Част от банките, които финансират покупка на недвижими имоти на чуждестранни лица го правят чрез лизинг. Начинът:
- лизинговото дружество придобива собственост върху имота чрез договор за покупко - продажба.
- лизинговото дружество го отдава на лизингополучателя. До изплащане на пълната сума по договор, имотът е собственост на лизингодателя.
По този начин могат да се финансират хора с доходи от чужбина и е по - сигурно за банката, която при неплащане на вноски по лизинг бързо освобождава залога.
Има вариант и за потребителски кредити - до 30 000 лв. отпускат разни банки. Освен това има и фирмени кредити, които само срещу 3 - месечна история на фирмата са склонни да отпуснат до 60 000 лв.
Но не викай неволята. Ако си се хванал сериозно да помагаш, трябва да обиколиш и да имаш повече инфо...
Селото се оказа точно във града
- bavareca_86
- Ох, на баба!
-
..
paxaH написа:Другият начин е чрез лизинг - лизинга е вид кредит, но при него вещта е собственост на кредитодателя, а не на кредитополучателя, както е при ипотечният кредит. Част от банките, които финансират покупка на недвижими имоти на чуждестранни лица го правят чрез лизинг. Начинът:
..
ако имаш интерес към този вариан също мога да ти помогна 4рез фирмата на баща ми.не е лизингова компания а за недвижими имоти
- bavareca_86
- Ох, на баба!
-
..
paxaH написа:И още един съвет към колегата. Питай повече, вярвай по - малко, че всеки като чуе че няко е закъсал с ипотеката на апартамента и веднага предлага разни схеми.
предполагам 4е визираш мене,абсолютно сам сагласен с теб.на дненшо време по4ти на никой не можеш да имаш доверие.фирмата на баща ми работи с банки,знам и условията за това му казах какво знам за тях,виждам 4е и ти си запознат с тях.
- D3BEP
- старши ентусиаст
-
Чакай че тука станахме много... На разсрочено плащане го купил... Значи ли това, че твоят човек още не е пълен собственик на апартамента? Нотариален акт има, върху какво и как точно е задължен да плати на фирмата, която му го е продала?
Не е ли най - лесният начин тогава да се поиска отсрочка от фирмата, която му е продала апартамента?
Аз се съмнявам, че щом не го е платил, а е дал само първа вноска има нотариален акт за собственик и може да го ипотекира. Да няма някакво учредено право? Защото то ние викаме нотариален акт всичко, но то не означава пълен едноличен собственик...
Това, което ти предлага РАХАН като идея е теоретически вярно, но по - лесна е следната схема:
Собствеността се запазва.
Ти теглиш кредит
Твоят приятел учредява по кредита ти ипотека в полза на банката. Без ипотеката банката няма да отпусне кредит.
Приятелят ти плаща вноските. Като ги изплати, ипотеката се ликвидира и собствеността си е пак негова. Ако не ги изплати, вземат апартамента.
По този начин рискуваш само и единствено в случай че се съгласиш банката служебно да ти тегли вноски и имаш някакви пари или преводи в съответната банка, тогава ще ти дърпат ежемесечно от тях. Не е нужно кой знае какво доверие, нещата са навързани, ако внимаваш не може да сгрешиш.
Лизингът за такъв кредит, вервай ми, не е файда. По хубуу иди на заложна къща. Че има и едни фатки ако недай си боже се случи нещо на имота по време на лизинга, ако, ако... Не се хващай. Ако примерно кооперацията падне, ти губиш всичко. И после не знам как точно ще стане лизинг от банката на отсроченото плащане на фирмата за имот, който вероятно още се води в някаква степен на фирмата.
Но лично мен много ме усъмни цялата работа. Как има да плаща, при това голяма вноска за да търси ипотека, а имотът ВЕЧЕ Е НЕГОВ? Провери тая работа, не ми се вижда много реална
Струва ми се АБСУРД.
Не е ли най - лесният начин тогава да се поиска отсрочка от фирмата, която му е продала апартамента?
Аз се съмнявам, че щом не го е платил, а е дал само първа вноска има нотариален акт за собственик и може да го ипотекира. Да няма някакво учредено право? Защото то ние викаме нотариален акт всичко, но то не означава пълен едноличен собственик...
Това, което ти предлага РАХАН като идея е теоретически вярно, но по - лесна е следната схема:
Собствеността се запазва.
Ти теглиш кредит
Твоят приятел учредява по кредита ти ипотека в полза на банката. Без ипотеката банката няма да отпусне кредит.
Приятелят ти плаща вноските. Като ги изплати, ипотеката се ликвидира и собствеността си е пак негова. Ако не ги изплати, вземат апартамента.
По този начин рискуваш само и единствено в случай че се съгласиш банката служебно да ти тегли вноски и имаш някакви пари или преводи в съответната банка, тогава ще ти дърпат ежемесечно от тях. Не е нужно кой знае какво доверие, нещата са навързани, ако внимаваш не може да сгрешиш.
Лизингът за такъв кредит, вервай ми, не е файда. По хубуу иди на заложна къща. Че има и едни фатки ако недай си боже се случи нещо на имота по време на лизинга, ако, ако... Не се хващай. Ако примерно кооперацията падне, ти губиш всичко. И после не знам как точно ще стане лизинг от банката на отсроченото плащане на фирмата за имот, който вероятно още се води в някаква степен на фирмата.
Но лично мен много ме усъмни цялата работа. Как има да плаща, при това голяма вноска за да търси ипотека, а имотът ВЕЧЕ Е НЕГОВ? Провери тая работа, не ми се вижда много реална
Струва ми се АБСУРД.
D3BEP написа:По хубуу иди на заложна къща.
И като отиде ще каже "един приятел, дето има апартамент на първа линия в Сънито, ама работи в Германия, и му трябват 15 хил.евро да доплати апартамента"... все едно отива в гората и казва "Ела Вълчо, изяж ме". Те пари ще му дадат, ама апартамента може да го забрави вече...

- D3BEP
- старши ентусиаст
-
Образно и малко пресилено се изказах, но мисля, че идеята е ясна.
Лизингът:
- високи лихви
- никаква собственост и права
- невъзможен ако не се прехвърли цялата собственост на имота на лизингодателя.
Иначе лесен и бърз. И толкова.
Лизингът:
- високи лихви
- никаква собственост и права
- невъзможен ако не се прехвърли цялата собственост на имота на лизингодателя.
Иначе лесен и бърз. И толкова.
26 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2