Въпрос за Влог
Модератор: Общи модератори
38 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
Въпрос за Влог
Токущо ми дойде една идея, да си отворя сметка, ама се чуда в евро или в лева. За инфо, сметката ще се ползва само да влагам вътре, нямам намерение да тегля. Периодично, когато и колкото имам възможност ще събирам в нея. Но се чудя в евро ли да я направя или в лева
Какво ще ме посъветвате?

Според мен за спестовен влог е по-добре в евро (ако много рядко - инцидентно ще теглиш от нея)
Ако искаш да ползваш сметката като разплащателна (за теглене от време на време) е по-добре в лева (иначе ще купуваш еврото при вноските и ще го продаваш на банката при теглене на левове)
Лихвите и в евро и в лева са толкова ниско, че според мен за малкои суми е излишно да ги смяташ въобще
Ако искаш да ползваш сметката като разплащателна (за теглене от време на време) е по-добре в лева (иначе ще купуваш еврото при вноските и ще го продаваш на банката при теглене на левове)
Лихвите и в евро и в лева са толкова ниско, че според мен за малкои суми е излишно да ги смяташ въобще
Депозитите в евро са с по - малка лихва, в сравнение с тези в лева. Ако искаш да спестяваш, по - добре е в лева. Райфайзен имат лихва от 6,50% а Първа инвестицонна - 6,66%. Само чети дребният шрифт. Пример - Пощенска рекламира 7% лихва по депозит, но в дребният шрифт се оказва че тези 7% са за период от 3 месеца, след което минаваш на стандартна лихва от 4,25% примерно.
Друг плюс на депозита е следното: суми до 25 000 лв. за застраховани и при фалит на банката ги получаваш от един фонд.
Най - големият минус: инфлацията за миналата година е 6,5% официално съгласно НСИ. Тази година може да удари и 10% като гледаме цените. Т.е. на края да не се окаже, че си загубил, а не че си спестил...
Друг плюс на депозита е следното: суми до 25 000 лв. за застраховани и при фалит на банката ги получаваш от един фонд.
Най - големият минус: инфлацията за миналата година е 6,5% официално съгласно НСИ. Тази година може да удари и 10% като гледаме цените. Т.е. на края да не се окаже, че си загубил, а не че си спестил...
Селото се оказа точно във града
- ///peter
- старши ентусиаст
-
- Кара: Жи55АЕМЖИ
- Мечтае да кара: 911 turbo
- Детайли за колата: 630cc - injectors
HX52 Holset
MS 1 Extra - ECU
Inovate wide band
paxaH написа:Депозитите в евро са с по - малка лихва, в сравнение с тези в лева. Ако искаш да спестяваш, по - добре е в лева. Райфайзен имат лихва от 6,50% а Първа инвестицонна - 6,66%. Само чети дребният шрифт. Пример - Пощенска рекламира 7% лихва по депозит, но в дребният шрифт се оказва че тези 7% са за период от 3 месеца, след което минаваш на стандартна лихва от 4,25% примерно.
Абе точно поради този факт, сичко в момента е буркан банк, известно ми е, че от лихви пари не се правят и понякога се губи, сумата не е голяма засега, и затова не съм ги внесъл. И може ида не ги внеса, щото си много прав.
- Wenzy
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е34 М51Д25
sonny написа:paxaH написа:Депозитите в евро са с по - малка лихва, в сравнение с тези в лева. Ако искаш да спестяваш, по - добре е в лева. Райфайзен имат лихва от 6,50% а Първа инвестицонна - 6,66%. Само чети дребният шрифт. Пример - Пощенска рекламира 7% лихва по депозит, но в дребният шрифт се оказва че тези 7% са за период от 3 месеца, след което минаваш на стандартна лихва от 4,25% примерно.
Абе точно поради този факт, сичко в момента е буркан банк, известно ми е, че от лихви пари не се правят и понякога се губи, сумата не е голяма засега, и затова не съм ги внесъл. И може ида не ги внеса, щото си много прав.
Евро поне няма да те упердаши инфлацията.
По-малка лихва ама по-сигурно.
Сони ако нямаш около милион лева,за да живееш само от лихвата,не се надявай много на тая лихва.То един вид работата става дали вкъщи в буркана или в банката ........ има малка разлика ама

Според мен не да правя реклама ама ING са доста по КУРави от Алианц за 2006г. в целия свят по капитали Алианц на 13 място,а холандцитя на 7 .Аз скоро мисля да открия там нещо в евро и всеки месец да ме кастрират от заплатата по малко,защото като порастне внучето да има пари за дъвки и бомбони(навярно само затва ще му стигнат с тая инфлация

Ако смяташ само да влагаш без да теглиш по-добре според мен си направи застаховка живот.Тъкмо един ден живот и здраве ще си вземеш париците с доходност колкото от банката + нещо отгоре, като през това време ако не дай си боже нещо стане ще имаш някаква сигурност.
Аз поне от доста време се замислям за това, ама все пари не остават

- Giorceto
- Дружба Тийм
-
- Кара: 535xD
Сонай дами ги на мене... ще ти ги умоножа за нула време...

Докъдето и да си стигнал, продължавай напред...
Почивки в Турция Почивка в Алания| Почивка в Дидим| Доставка от Англия|
Почивки в Турция Почивка в Алания| Почивка в Дидим| Доставка от Англия|
Яро написа:Ако смяташ само да влагаш без да теглиш по-добре според мен си направи застаховка живот.Тъкмо един ден живот и здраве ще си вземеш париците с доходност колкото от банката + нещо отгоре, като през това време ако не дай си боже нещо стане ще имаш някаква сигурност.
Таа глупост, нема да я направа, ако ще да рода таралеж. Имаше една тема по-надолу, писал съм в нея, един познат как изгърмя, уж внася кога иска и колко иска, па като не внесе 2 ли 3 вноски и изгоря. Не съм луд да давам баница за измекяри. Ако ще е сметка, ще е в банка на влог, щото като са в бурканя в дома и се нещо ме тика да ги барна и да ги врътна, ама неща деа. Имам си цел за тия пари и затова, не искам ад иг барам и затова се замислих за влог, но ще помисля още, има време, тамън ша събера още, та може и втори буркан да тура.

Сонай дами ги на мене... ще ти ги умоножа за нула време...
Единствения вариант от това начинаие е да ти умножа за нула време хемороидите

Зависи за какво точно ти трябва. Ако искаш да събираш пари за като станеш пенсионер, доброволно пенсионно осигуряване е твоя избор
Там далаверата идва от че парите ти са на много по сигурно място отколкото ако са в държавната хазна. Ако плащаш осигуровки на държавата какво става - ти им плащат сега в точно този определен момент с предположението че след 35 години ще има други като теб, и тези други ще плащат осигуровки и ще има пари да ти дават пенсия
да да ама не..... мерси ...... не искам да разчитам на това
Според мен най-добрия вариант е доброволен пенсионен фонд в някой световен спестовен фонд (за америка примерно ING са най-добрите), почваш да слагаш по някой лев всеки месец, като първите години слагай на високорискови (дето носят 15+ процента) после като станеш на 35-40 минаваш на по-нормален и после кат чукнеш 50+ на нискорисков и това е. Най-голямото предимство е времето - колкото по рано почнеш толкова по добре. Има един принцип, че на всеки 7 години влога ти се удвоява... примерно ако имаш 1000лв сега и ги оставиш след 7 години ще са 2. Е да ама ти през тези 7 години внасяш още и още... и така за около 40 години има време да се удвоят почти 5-6 пъти
Затова трябва да се почне максимално рано .... представи си ако почнеш на 30 години да внасяш, като се пенсионираш ще земеш да речем 130 000...... обаче ако си почнал на 23, тези 130 000 ще има време да се удвоят пак и автоматично стават 260 000. Просто най-големи пари се правят точно от последните ти години преди да се пенсионираш
И тука не става въпрос да внасяш по 1000лв на месец... по 100-200 ако имаш възможност де ама постоянно - всеки месец и без оправдания от рода на "колата се счупи и т.н." (това за колата не важи за теб:) щото можеш да си я оправиш сам)
Аз лично съм се насочил към пенсионен фонд в евро в ИНГ. Още не съм задвижил въпроса де, ама скоро и това ще стане. Само да се върна в БГ и ще го задвижа. Най-добре да потърсиш някой който е навътре в нещата и може да те насочи към фонд, банка или каквото и да е там.

Там далаверата идва от че парите ти са на много по сигурно място отколкото ако са в държавната хазна. Ако плащаш осигуровки на държавата какво става - ти им плащат сега в точно този определен момент с предположението че след 35 години ще има други като теб, и тези други ще плащат осигуровки и ще има пари да ти дават пенсия

Според мен най-добрия вариант е доброволен пенсионен фонд в някой световен спестовен фонд (за америка примерно ING са най-добрите), почваш да слагаш по някой лев всеки месец, като първите години слагай на високорискови (дето носят 15+ процента) после като станеш на 35-40 минаваш на по-нормален и после кат чукнеш 50+ на нискорисков и това е. Най-голямото предимство е времето - колкото по рано почнеш толкова по добре. Има един принцип, че на всеки 7 години влога ти се удвоява... примерно ако имаш 1000лв сега и ги оставиш след 7 години ще са 2. Е да ама ти през тези 7 години внасяш още и още... и така за около 40 години има време да се удвоят почти 5-6 пъти

Затова трябва да се почне максимално рано .... представи си ако почнеш на 30 години да внасяш, като се пенсионираш ще земеш да речем 130 000...... обаче ако си почнал на 23, тези 130 000 ще има време да се удвоят пак и автоматично стават 260 000. Просто най-големи пари се правят точно от последните ти години преди да се пенсионираш

Аз лично съм се насочил към пенсионен фонд в евро в ИНГ. Още не съм задвижил въпроса де, ама скоро и това ще стане. Само да се върна в БГ и ще го задвижа. Най-добре да потърсиш някой който е навътре в нещата и може да те насочи към фонд, банка или каквото и да е там.
- logout
- старши ентусиаст
-
- Кара: KiA, Volvo, Ford
- Мечтае да кара: Болид от F1
- Детайли за колата: Picanto 2008, V70 2001, Puma 2021
Сони, за животозастраховането не си прав, защото там доходността е около 10 процента. А и ако стане нещо (чук-чук по тиквата), застраховакта се изплаща - тя включва и трудова злополука с трайни последствия. Аз съм си пуснал една в Алианц и не съжалявам - дори напротив. Ако имаш желание, мога да ти разясня как стоят нещата...
А по отношение на инфлацията - какво като я има, нали сме във валутен борд? Винаги можеш да си смениш левовете в евро и те все ще са толкоз. Но при левовете имаш по-голяма лихва. И ако накрая обърнеш лихвата в евро, какво се получава? Получава се по-голяма лихва и в евро
И докато сме твърдо вързани към еврото, все ще е така. Ако не съм прав, някой да ме коригира, но реалностите са такива. Аз лично не виждам полза от депозит в евро на тоя етап. Много финансисти са на мнение, че за да се ускори още повече икономическото развитие, трябва да махнем борда, но засега това е само хипотеза. Та така, смело в банката в лева.
А по отношение на инфлацията - какво като я има, нали сме във валутен борд? Винаги можеш да си смениш левовете в евро и те все ще са толкоз. Но при левовете имаш по-голяма лихва. И ако накрая обърнеш лихвата в евро, какво се получава? Получава се по-голяма лихва и в евро

It's not who You are, it's who You know...
- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
Има толкова огромна скрита инфлация, дето стъкмистиката я пропуска, че ако ще правиш дългосрочни спестявания, не мисли за левове... Не е важно какво ще дръпне напред икономиката, а какво ще можеш да си купиш като изтеглиш парите.
А аз се чудя,що не искаш да ми правиш колата, забогатя и се наду 

Never mistake motion for action...
- Lucky
- Старши ентусиаст
-
- Кара: E39 520 '97, E3 2500 '69
- Мечтае да кара: 5GT 535i
sonny написа:Таа глупост, нема да я направа, ако ще да рода таралеж. .......
Както казва по долу logout

Не правя реклама на нито една от тях.Аз лично се двоумя между две от посочените.
Искаше съвет, аз давам моето мнение.
Успех

38 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3