Вторник на училище

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Вторник на училище

Мнение от NEDQLKO » 27 Окт 2007, 11:34

На 25-ия ден от учителската стачка синдикати и правителство се споразумяха. Очаква в понеделник споразумението да бъде подписано, а учениците да се върнат в клас във вторник.

Това стана ясно след близо 4 часа преговори в Министерство на образованието и науката. В споразумението се предвижда 80 лева (20%) увеличение на средната брутна работна заплата на заетите в средното образованието от 1 ноември, каза министърът на образованието Даниел Вълчев. За педагогическия персонал заплатата от 1 ноември ще стане 524 лева, а за непедагогическия – 283 лева. От юли 2008 г. 650 лв. ще е средната брутна заплата за педагозите. За непедагогическия персонал заплатите ще се увеличат пропорционално с тези на педагогическия. Според сметките на синдикатите това е към 350 лв. средна заплата.
Според споразумението от юли догодина стартовата заплата за учител ще е не по-малко от 450 лв., таванът за педагозите с най-дълъг стаж ще стига до 780 лв.
Учителите, които дават частни уроци, ще подават декларации ежегодно до директора на училището, в което преподават, пише в споразумението. Ако преподавателят скрие, че дава уроци, ще бъде санкциониран. Ще третираме частните уроци като бизнес - с данъци и осигуровки, посочи лидерът на КНСБ Желязко Христов.
Още 470 млн. лв. повече ще има за образование в Бюджет 2008 спрямо тази година. Издръжката на един ученик също се повишава до 1115 лева от 933 лева за 2007 г., каза Вълчев.
Очаква се до понеделник синдикатите да имат мандат от стачкуващите учители да подпишат споразумението. Даниел Вълчев се надява от вторник децата да са на училище.
В споразумението се предвижда още всички училища и детски градини да придобият статут на второстепенни разпоредилите с бюджетни кредити, като най-малко 80% от средствата, определени по единните стандарти, да се предоставят на разпореждане на съответното училище. Предвидено е педагогическите съвети да участват в контрола на разходването на тези делегирани бюджети.
Споразумението е в резултат на взаимен компромис. Синдикатите остъпиха от искането си за 650 лв. средна заплата за целия сектор на средното образование на същата цифра, но на база средна заплата на учителите. Правителството пък даде непланираното от тях увеличение от ноември.
Вълчев каза, че заплатите във висшето образование ще се повишат пропорционално така, както тези в средното образование, съобщи БГНЕС.
В преговорите на 25-ия ден от стачката се намесиха президентът Георги Първанов и премиерът Сергей Станишев. (вж. линка долу) По-рано министърът на финансите Пламен Орешарски заяви, че премиерът не е поставял условие преди изборите да има споразумение със синдикатите, за да може стачката да спре. Според президента петъчният ден е "психологическата граница в преговорите между правителството и синдикатите, която не бива да бъде преминавана".

Сватбаря
Аватар
Кара: Opel Zafira А OPC

Мнение от Penchev » 27 Окт 2007, 11:43

Еееее най-накрая, просто станахме за смях на целия свят :bang:
Представях си какво е да пропадне учебна година,това и на марс не се е случвало,тяхната мама :puke:

Георги Пенчев
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от NEDQLKO » 27 Окт 2007, 11:45

И Румъния стачкуваха 20 дена и им дадоха 25% и сега тяхната заплата е 535 евро,ама ние ги поведохме 25 дена :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от сиса » 27 Окт 2007, 12:24

те стачкуват ,но частните уроци не са ги спряли :twisted: ..........
много от тях преподават в домовете срещу добро заплащане..........
не че не съм съгласна с тях,но..............
Никога не съжелявай за нещо което си направил,а за нещо което не си ........

ентусиаст
Аватар
Кара: сивушка на нафта

Мнение от Zapa » 27 Окт 2007, 12:33

я елате пиленцаааа при баткоооо :mhihi: :mhihi:

крайно време беше и едните и другите да се вземат в ръце :evil:
Изображение

и аз незнам
Аватар
Кара: E36 325i

Мнение от BMWALPINA » 27 Окт 2007, 12:37

сиса написа:те стачкуват ,но частните уроци не са ги спряли :twisted: ..........

Помисли защо го правят! Ти ще можеш ли да живееш с 350 лв?

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от NEDQLKO » 27 Окт 2007, 12:38

BMWALPINA написа:
сиса написа:те стачкуват ,но частните уроци не са ги спряли :twisted: ..........

Помисли защо го правят! Ти ще можеш ли да живееш с 350 лв?

не са 350лв,а 300лв ;)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 320Ci

Мнение от Asterix » 27 Окт 2007, 15:06

300 лв + 15 лв/час (45 минути), с по 2 часа на ден за месеца да кажем = 300 + (2*15)*30= 300+ 30*30 = 300 + 900 = 1200
Е как да се живее с 1200лв на месец?! КАК!
Вие ще можете ли да живеете с 1200 лв на месец?!
Изображение
Click
тел. 0878 11 30 94

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Flat 6 » 27 Окт 2007, 15:06

Даскали в БГ от доста години няма... 90% са пропадняци изпратени от Бюрата по труда :idea: И не виждам с кво тия заслужават увеличение, а едни лекари НЕ :?: Работят по има-няма 6 месеца в годината; по има-няма 5 астрономически часа на ден; пият кафета и четат вестници; преподават едно и също всеки ден; и най-вече преподават на частно и изнудват родителите за спонсортсво :!: :!: :!:
Това правителство що клекна, значи се стягайте за още стачки и блокирани пътища и цели градове!!!
Не, че имам нещо против даскалите, но ми е неприятно да плащам бесни данъци и да храня едни прошляци (90%, щото има и свестни!)...

и аз незнам
Аватар
Кара: E36 325i

Мнение от BMWALPINA » 27 Окт 2007, 15:56

Flat 6 написа:Даскали в БГ от доста години няма... 90% са пропадняци изпратени от Бюрата по труда :idea: И не виждам с кво тия заслужават увеличение, а едни лекари НЕ :?: Работят по има-няма 6 месеца в годината; по има-няма 5 астрономически часа на ден; пият кафета и четат вестници; преподават едно и също всеки ден; и най-вече преподават на частно и изнудват родителите за спонсортсво :!: :!: :!:
Това правителство що клекна, значи се стягайте за още стачки и блокирани пътища и цели градове!!!
Не, че имам нещо против даскалите, но ми е неприятно да плащам бесни данъци и да храня едни прошляци (90%, щото има и свестни!)...

А защо вдигнаха на шофьорите на градския транспорт?
Те са "адски грамотни и културни хора" разбира се не всички. Някак си не се връзват нещата. Разбира се това важи и за учителите. Ти ако работиш за 300 лв ще имаш ли стимул да работиш? Не че ги защитавам, но мисля че така е редно. Все пак много повече неща завистя от учителите и лекарите от колкото на някав шофьор, макар и да не може без тях. Детето ти може да нау4и много пове4е от един учител, а не от един шофьор.

Нещо не мога да си вържа мисълта (явно е от учителите :mhihi: )

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Flat 6 » 27 Окт 2007, 16:07

BMWALPINA написа:А защо вдигнаха на шофьорите на градския транспорт?
Те са "адски грамотни и културни хора" разбира се не всички. Някак си не се връзват нещата. Разбира се това важи и за учителите. Ти ако работиш за 300 лв ще имаш ли стимул да работиш? Не че ги защитавам, но мисля че така е редно. Все пак много повече неща завистя от учителите и лекарите от колкото на някав шофьор, макар и да не може без тях. Детето ти може да нау4и много пове4е от един учител, а не от един шофьор.

Нещо не мога да си вържа мисълта (явно е от учителите :mhihi: )

А защо си мислиш, че въобще е редно да се вдигат заплати чрез стачки?
Като вдигнеш на шофьорите, ще скочат даскалите, след тях лекарите, после чистачите, краварите и т.н. :idea:
В такива ситуации трябва да ги оставиш да си постачкуват - и без това идваха още студени дни, дай боже и сняг и тая пасмина щеше да се разотиде по естествен път... А не да се нарушава бюджета и другата година в чуденето от къде да щават; пак да вдигнат данъците...
С кво заслужават увеличение тия - че в последните години прага на грамотност е паднал на нивото на Африка близо...? хайде моля те...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: KiA, Volvo, Ford
Мечтае да кара: Болид от F1
Детайли за колата: Picanto 2008, V70 2001, Puma 2021

Мнение от logout » 27 Окт 2007, 16:16

Asterix написа:300 лв + 15 лв/час (45 минути), с по 2 часа на ден за месеца да кажем = 300 + (2*15)*30= 300+ 30*30 = 300 + 900 = 1200
Е как да се живее с 1200лв на месец?! КАК!
Вие ще можете ли да живеете с 1200 лв на месец?!

Ареййй пак у чуждата паница гледаме... Я се осъзнай бе, човек! Какви 15 лева на час? Това може и да го има, но са единични случаи. Ти го изкара масова практика. Я да вземем един учител по география например. Или един учител по специализиран предмет - информатика, да речем. И той ли изкарва тия пари? И защо човекът да не взима, ако е способен, добър педагог и може да подготви добре желаещите да се развиват? Защото в училище се преподава средно ниво и не могат всички да се развиват еднакво.

Бе въобще вие имате ли си понятие в какво положение са учителите в момента? Тук мога да изпиша десетки редове на тая тема, но не ми се занимава. Иначе навсякъде си има черни овци, нама как. Като цяло обаче хората са абсолютно прави. А днешните ученици са толкова неграмотни горките... то и във форума си проличава от време на време... И това не е по вина на учителите. Мога чистосърдечно да заявя, че държавата сама съсипа образованието и то много трудно ще се върне поне там, където беше преди 15-20 години...

П.П. Flat 6, жалко, че така мислиш. Позволи ми да имам мааалко по-близък поглед на нещата от тебе и от останалите, които мислят като теб.
It's not who You are, it's who You know...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Cuba.Libre » 27 Окт 2007, 16:23

Ау дита ше отка4а тука, си4ките как ги мразите хората :lol: Кво ли се хабя, се едно на стената говоря...ако знаеш 4ужд език към предмета си \примерно испански+физика\ заплатата ти се вдига с 3 лв. 3 лв. за Бога! няма зна4ение, важното е да се мразиме и да поставяме вси4ки под общ знаменател :winky: ;)
С пари - в рая, без пари - по края. --- Българска народна

Бургаското явление
Аватар

Мнение от Illusion » 27 Окт 2007, 17:26

Такам и аз да изкажа моето изкллючително некомпетентно мнение по темата.
Да, трябваше да има увеличение, но едва ли това беше начина. Защото сега те си получиха увеличението, а учениците... заради тях ще бъхтят цяла година за да наваксат тези 25 дена, които не са малко.
Аз си направих една елементарна сметка : учителите имат седмично средно по 20 часа за 1 месец това са около 80 часа. Повечето работят 8 часа на ден, което означава, че учителите работят 10 дена месечно за тези пари. Добре тяхната работа е отговорна, работят с деца и т.н. и т.н., но нали някой не мисли, че сега като им увеличат заплатите ще се промени по някакъв начин учебния процес ;)
Mishel_Vaian написа:Качвайте се на бързи ИС-ки. И отзад возете яки Миски. Жените от мотори не разбират.Те колите по цвят избират
Само Илюжън не може се прекара да опита ИС-ка тя да кара

ИзображениеИзображениеИзображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от pesho » 27 Окт 2007, 18:17

Ми НЕ трябва да им вдигат заплатите. Тва си е наглост.
Не може някъв чичка или лелка която преподава едно и също нещо
по 4-6 часа на ден в продължение на Х год , да иска да взима по 700лв
на месец + да не забравяме необлагаемите доходи от частните уроци,
които хич не са за пренебрегване.
Някак си кофти ми изглежда един оператиен счетоводител дето си скъсва
... от работа да почва от 360лв пък горепосочените индивиди да искат
два пъти повече за два пъти по малко работа.
А друг въпрос е че ги използват като долни п*********и и те си седят
и слушат като овце долу на площада, нали уж интелигентни хора.

Следваща

Назад към Извън Темата