Дайте инфо как става регистрацията за "ЕТ"
Модератор: Общи модератори
17 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- ditko1
- старши ентусиаст
-
- Кара: Bmw x5 4.4
- Мечтае да кара: Муха
Каде трябва да отида и какви пари горе долу ще ми струва, или да платя на адвокат хонорар от 120лв и той да сварши работа ?
Каде трябва да отида и какви пари горе долу ще ми струва, или да платя на адвокат хонорар от 120лв и той да сварши работа ?
- t0sh
- старши ентусиаст
-
- Кара: m52 e36
- Мечтае да кара: е38 ;)
- Детайли за колата: е36
100 хонорар + 150 разноски по регистрацията, иначе ще си загубиш цяла седмица кога къде какво трябва да подаваш и кога е отворено и кога има опашки.
само че вземи провери дали искаш ЕТ предвид данъците, според мен се ръсни 2-300 кинта отгоре за регистрация на еоод - от 10% до 24% данък печелба има малка разлика
плюс че носиш отговорност по съвсем различен начин...
имам и ЕТ и ЕООД та силно те съветвам да прескочиш фазата с ЕТ
само че вземи провери дали искаш ЕТ предвид данъците, според мен се ръсни 2-300 кинта отгоре за регистрация на еоод - от 10% до 24% данък печелба има малка разлика

- TheBoss
- Полковника
-
- Кара: мухите да се лепят по лявото стъкло
- KIARA_G
- ентусиаст
-
- Кара: го ... X-treme!
- Мечтае да кара: МиГ-29 & F15 Eagle
- Детайли за колата: ...
t0sh написа:100 хонорар + 150 разноски по регистрацията, иначе ще си загубиш цяла седмица кога къде какво трябва да подаваш и кога е отворено и кога има опашки.
само че вземи провери дали искаш ЕТ предвид данъците, според мен се ръсни 2-300 кинта отгоре за регистрация на еоод - от 10% до 24% данък печелба има малка разликаплюс че носиш отговорност по съвсем различен начин...
Съгласна съм! От тази година ЕТ-то не е оферта! Ограничена печалба 2400лв на година /ако е повече се довнасят изравнителни осигуровки/, а ако дейността не е патентна ще има още 10% в/у печалбата! Прав е колегата - замисли се за ЕООД - проблем може да е капитала/минимум 5000лв/, но пък с ЕТ ще се набутваш повече... Каквото и да решиш УСПЕХ!

Пълно е с пациенти
♥™
Ако една жена знае цената си - значи често й се е случвало да я казва на някого!!!

- Zapa
- ентусиаст
-
- Кара: сивушка на нафта
мдаа, махнете го туй ЕТ
несериозна раута е вече
едно ЕООД е идеал, и требе да ти кажа че ако имаш съвсем малко свободно време цялата работа можеш да си е свършиш сам, и ще спестиш некой лев
несериозна раута е вече
едно ЕООД е идеал, и требе да ти кажа че ако имаш съвсем малко свободно време цялата работа можеш да си е свършиш сам, и ще спестиш некой лев

Ако търсиш нискобюджетен вариант пробвай с ДЗЗД - дружество по Закона за задълженията и договорите. За целта ти трябва:
1. Съдружник - може и фиктивен - майка, баща, брат и др. (Примерно).
2. Типов договор с който описваш какво ще правиш с това ДЗЗД.
3. 5 лв. (примерно) за заверка на договора пред нотариус.
4. В едномесечен срок да регистрираш учреденото от теб ДЗЗД пред местният клон на статистиката и последващо получаване на БУЛСТАТ - цената от 24 лв. Попълват се два формуляра и става за 2 минути ако няма опашки.
5. Правиш си печат за 12 лв. от Офис 1 или нещо друго.
Вече имаш дружество с което може да извършваш търговска дейност.
Плюсове: не повече от 30 минути работа пред компютър за търсене на типов договор. 5 минути при нотариус и 5 при регистрация в БУЛСТАТ. Освен това всяко ДЗЗД се облага като търговско дружество - по Закона за корпоративно подоходно облагане. Данък печалба 10%. ДДС - 20% (това не зависи от начина ти на регистрация). Може да се осигуряваш като самоосигуряващ се - 70 лв. Да извършваш търговия - безценно
Освен това нямаш капитал (за разлика от ООД - то) и си ограничено отговорен.
Минус: някой учреждения, Общини и други подобни не приемат ДЗЗД - то като дружество с което може да се извършва търговска дейност. Примерно - за заведение не става. Но първо питай.
4. В едномесечен срок да регистрираш учреденото от теб ДЗЗД пред местният клон на статистиката и последващо получаване на БУЛСТАТ - цената от 24 лв. Попълват се два формуляра и става за 2 минути ако няма опашки.
Плюсове: не повече от 30 минути работа пред компютър за търсене на типов договор. 5 минути при нотариус и 5 при регистрация в БУЛСТАТ. Освен това всяко ДЗЗД се облага като търговско дружество - по Закона за корпоративно подоходно облагане. Данък печалба 10%. ДДС - 20% (това не зависи от начина ти на регистрация). Може да се осигуряваш като самоосигуряващ се - 70 лв. Да извършваш търговия - безценно

Минус: някой учреждения, Общини и други подобни не приемат ДЗЗД - то като дружество с което може да се извършва търговска дейност. Примерно - за заведение не става. Но първо питай.
Селото се оказа точно във града
- ditko1
- старши ентусиаст
-
- Кара: Bmw x5 4.4
- Мечтае да кара: Муха
- logout
- старши ентусиаст
-
- Кара: KiA, Volvo, Ford
- Мечтае да кара: Болид от F1
- Детайли за колата: Picanto 2008, V70 2001, Puma 2021
- KIARA_G
- ентусиаст
-
paxaH написа:Ако търсиш нискобюджетен вариант пробвай с ДЗЗД - дружество по Закона за задълженията и договорите. За целта ти трябва:
Плюсове: не повече от 30 минути работа пред компютър за търсене на типов договор. 5 минути при нотариус и 5 при регистрация в БУЛСТАТ. Освен това всяко ДЗЗД се облага като търговско дружество - по Закона за корпоративно подоходно облагане. Данък печалба 10%. ДДС - 20% (това не зависи от начина ти на регистрация). Може да се осигуряваш като самоосигуряващ се - 70 лв. Да извършваш търговия - безценноОсвен това нямаш капитал (за разлика от ООД - то) и си ограничено отговорен.
Разрови се още малко по въпроса за ДЗЗД - много пропуски, неточности и измислици -> Търговски закон, ЗКПО, ЗЗД, КСО!

ЕООД ще стане Идеал Петровditko1 написа:Искам да направя фирма за електро инсталаций и се чуда кое ще е най-доброто

Пълно е с пациенти
♥™
Ако една жена знае цената си - значи често й се е случвало да я казва на някого!!!

Разрови се още малко по въпроса за ДЗЗД - много пропуски, неточности и измислици -> Търговски закон, ЗКПО, ЗЗД, КСО! Wink Само ще кажа че ДЗЗД СТАВА за заведение /бар, кафене, дискотека и каквото ти душа иска/, защото това е най-голямата глупост, която си написал!
Извинявай, колко заведения имаш?
- KIARA_G
- ентусиаст
-
paxaH написа:Разрови се още малко по въпроса за ДЗЗД - много пропуски, неточности и измислици -> Търговски закон, ЗКПО, ЗЗД, КСО! Wink Само ще кажа че ДЗЗД СТАВА за заведение /бар, кафене, дискотека и каквото ти душа иска/, защото това е най-голямата глупост, която си написал!
Извинявай, колко заведения имаш?
Нужно ли е да имам мои собствени, че да познавам законите

Пълно е с пациенти
♥™

Моят скормен опит говори следното: Съгласно "Наредба за категоризация на търговски обекти ..." категоризация получава дружество, регистрано по Търговски закон. За да се категоризира съгласно гореспомената наредба, заведението трябва да е поне три звезди и се категоризира от комисия на МИ.
Да, може би една или две звезди не се нуждаят от дружество, регистрирано по ТЗ. За това не знам. Но за горепосоченото съм сигурен.
Да съм написал още някоя глупост?
Да, може би една или две звезди не се нуждаят от дружество, регистрирано по ТЗ. За това не знам. Но за горепосоченото съм сигурен.
- KIARA_G
- ентусиаст
-
paxaH написа:Моят скормен опит говори следното: Съгласно "Наредба за категоризация на търговски обекти ..." категоризация получава дружество, регистрано по Търговски закон. За да се категоризира съгласно гореспомената наредба, заведението трябва да е поне три звезди и се категоризира от комисия на МИ.
ДА, но казах че няма да коментирам повече!

п.п. Нищо лично!
Пълно е с пациенти
♥™

17 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2