Адвокат vs Тест пилот vs Програмист
Модератор: Общи модератори
32 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
- DanielzZz
- старши ентусиаст
-
- Кара: М4
Адвокат vs Тест пилот vs Програмист
Коя според вас е по-доходоносната професия?
Не питам най-забвната(то се знае
) !
Моля,не трийте темата !
Не питам най-забвната(то се знае

Моля,не трийте темата !
- LAST RIDE
- ентусиаст
-
- Кара: дизелaка да пропушва
- Мечтае да кара: НА БАБА ЯГА МЕТЛАТА :D:D
аз съм за 3 отговор -рискът се заплаща скъпо 

Заменям си усилвателя!!
viewtopic.php?f=64&t=228928
коментар:
исках BMW,но татко каза не.......по добре да си взема SUZUKI IGNIS пък и те BMW нестават...
коментар:
исках BMW,но татко каза не.......по добре да си взема SUZUKI IGNIS пък и те BMW нестават...

- t0sh
- старши ентусиаст
-
- Кара: m52 e36
- Мечтае да кара: е38 ;)
- Детайли за колата: е36
и в трите ако си добър, правиш сериозни пари след което ставаш шеф и отлиташ.
проблема с 1 и 3 е че минава ДОСТА време и връзки, за да станеш добър, и нещата не зависят от теб а от други, колко често 'практикуваш'. и може да те отрежат по всяко време и увисваш почти напълно.
докато за 2 ти трябват по-скоро желание и малко мозък (и университет желателно) за да пробиеш, отколкото връзки.
така че гласувам за 2, не само защото съм пристрастен
проблема с 1 и 3 е че минава ДОСТА време и връзки, за да станеш добър, и нещата не зависят от теб а от други, колко често 'практикуваш'. и може да те отрежат по всяко време и увисваш почти напълно.
докато за 2 ти трябват по-скоро желание и малко мозък (и университет желателно) за да пробиеш, отколкото връзки.
така че гласувам за 2, не само защото съм пристрастен

- Dimo
- баварски фанатик
-
- Кара: нещо...
- Мечтае да кара: McLaren F1 LM
- exvitermini
- младши ентусиаст
-
- Кара: '96 Е34 tds touring Individual
- Мечтае да кара: E34 M5 Touring
Аз все си мечтая да съм адвокат, умеещ да програмира и в малкото си свободно време да съм тест пилот на BMW
...и да съм на заработка 

- LAST RIDE
- ентусиаст
-
- Кара: дизелaка да пропушва
- Мечтае да кара: НА БАБА ЯГА МЕТЛАТА :D:D
Ех мечти,мечти............... 

Заменям си усилвателя!!
коментар:
коментар:

- BMWACSCHNITZER
- младши ентусиаст
-
- Кара: '97 328i cabrio
- Мечтае да кара: E24 M6
exvitermini написа:Аз все си мечтая да съм адвокат, умеещ да програмира и в малкото си свободно време да съм тест пилот на BMW...и да съм на заработка

- WilliamsF1Team
- старши ентусиаст
-
В различните държави, тези три професии са платени по коренно различен начин...
Адвокатите като цяло в БГ взимат много добри пари, стига да разбират от работата си и да въртят познатите далаверки с недвижими имоти и т.н. и т.н. Но като цяло за да имаш пари (разбирайте над 3000хил. лв. на месец) с адвокатската ви професия е доста трудно да стане това по честния начин... А аз предпочитам да спя спокойно дори и да не взимам толкова пари. Във всяко едно дело той защитава едната страна и е против другата. Тази, другата страна може да е държавата, но може и да е частно лице и когато допринесеш то да бъде осъдено може и да има неприятни последствия за теб...
Тази професия е твърде гадна, колкото и пари да взимаш...
Програмистите в нашата държава все още като че ли не са толкова търсени, но имайки впредвид това, че влизането ни в ЕС е вече факт, може да бъдем сигурни, че в следващите години това ще стане много търсена и предпочитана от нас професия. Аз в момента уча точно това (Информатика и Информационни технологии) и го правя, защото знам че ако разбирам (което не го твърдя) ще взимам добри пари. Естествено търся други алтернативи за живота си от тази някой да ми е шеф, но не се знае живота как ще се завърти. Що се отнася до заплащането - всички са на мнение, че в близките 10-15 години това ще стане най-добре платената работа (доколкото това може да се прогнозира), защото цялото ни ежедневие се опира на компютри, прогреса е убийствен, а интереса е изключителен. Като цяло това е една професия, която ще навлезне много сериозно в държавата ни. Със заплащането не съм много запознат в момента, но мисля че дори и да взимаш 1000лв. е по-добре да си програмист от колкото адвокат.
За тест пилот на БМВ, като че ли няма какво да кажа. Професия, до която могат да се доберат много малко хора, хора които са наистина късметлии. Аз бих станал такъв дори да ми дават и 200лв. месец само и само да съм такъв, но тук въпроса е друг. Също нямам представа за заплатата която се взима, но ако е на равно с тази на програмиста, в което силно се съмнявам да е така на този етап в родината ти, бих избрал тест пилот.
Може да звучи налудничево да не искам да съм адвокат, да взимам 3000+лв на месец като адвокат, но мразя някой да застава на страната на несправедливостта и да лъже само и само да вземе 100лв повече, примерно. Това за мен не е професия...
П.С. Може би съм малко негативно настроен към професията от т.1, но това е защото в момента семейството ми има юридически проблеми точно заради представител на тази професия.
Моят избор все пак е т.2 - Програмист (това е бъдещето)...

Адвокатите като цяло в БГ взимат много добри пари, стига да разбират от работата си и да въртят познатите далаверки с недвижими имоти и т.н. и т.н. Но като цяло за да имаш пари (разбирайте над 3000хил. лв. на месец) с адвокатската ви професия е доста трудно да стане това по честния начин... А аз предпочитам да спя спокойно дори и да не взимам толкова пари. Във всяко едно дело той защитава едната страна и е против другата. Тази, другата страна може да е държавата, но може и да е частно лице и когато допринесеш то да бъде осъдено може и да има неприятни последствия за теб...
Тази професия е твърде гадна, колкото и пари да взимаш...

Програмистите в нашата държава все още като че ли не са толкова търсени, но имайки впредвид това, че влизането ни в ЕС е вече факт, може да бъдем сигурни, че в следващите години това ще стане много търсена и предпочитана от нас професия. Аз в момента уча точно това (Информатика и Информационни технологии) и го правя, защото знам че ако разбирам (което не го твърдя) ще взимам добри пари. Естествено търся други алтернативи за живота си от тази някой да ми е шеф, но не се знае живота как ще се завърти. Що се отнася до заплащането - всички са на мнение, че в близките 10-15 години това ще стане най-добре платената работа (доколкото това може да се прогнозира), защото цялото ни ежедневие се опира на компютри, прогреса е убийствен, а интереса е изключителен. Като цяло това е една професия, която ще навлезне много сериозно в държавата ни. Със заплащането не съм много запознат в момента, но мисля че дори и да взимаш 1000лв. е по-добре да си програмист от колкото адвокат.
За тест пилот на БМВ, като че ли няма какво да кажа. Професия, до която могат да се доберат много малко хора, хора които са наистина късметлии. Аз бих станал такъв дори да ми дават и 200лв. месец само и само да съм такъв, но тук въпроса е друг. Също нямам представа за заплатата която се взима, но ако е на равно с тази на програмиста, в което силно се съмнявам да е така на този етап в родината ти, бих избрал тест пилот.
Може да звучи налудничево да не искам да съм адвокат, да взимам 3000+лв на месец като адвокат, но мразя някой да застава на страната на несправедливостта и да лъже само и само да вземе 100лв повече, примерно. Това за мен не е професия...

П.С. Може би съм малко негативно настроен към професията от т.1, но това е защото в момента семейството ми има юридически проблеми точно заради представител на тази професия.
Моят избор все пак е т.2 - Програмист (това е бъдещето)...

WilliamsF1Team написа:Програмистите в нашата държава все още като че ли не са толкова търсени, но имайки впредвид това, че влизането ни в ЕС е вече факт, може да бъдем сигурни, че в следващите години това ще стане много търсена и предпочитана от нас професия. Аз в момента уча точно това (Информатика и Информационни технологии) и го правя, защото знам че ако разбирам (което не го твърдя) ще взимам добри пари. Естествено търся други алтернативи за живота си от тази някой да ми е шеф, но не се знае живота как ще се завърти. Що се отнася до заплащането - всички са на мнение, че в близките 10-15 години това ще стане най-добре платената работа (доколкото това може да се прогнозира), защото цялото ни ежедневие се опира на компютри, прогреса е убийствен, а интереса е изключителен. Като цяло това е една професия, която ще навлезне много сериозно в държавата ни. Със заплащането не съм много запознат в момента, но мисля че дори и да взимаш 1000лв. е по-добре да си програмист от колкото адвокат.
Май не си добре запознат с бранша

Програмисти в България СЕ ТЪРСЯТ под дърво и камък, само че НЯМА. Няма и да има, поне докато съществува сегашния модел на образованието и сегашната ценностна система "Студентски град".
За заплататие в бранша - пределно високи са, но са заплати на определен труд. А както знаем в България битува доста вярното мнение, че от работа пари не се правят, а само гърбица. Ако тук обществото беше само от хора на труда, програмистите сигурно щяха да са в първия ешелон на социалната стълбица. А сега са просто най-високо в последния ешелон - този на трудещите се. За да си купиш чисто ново БМВ не ти стига дори и най-високата заплата на програмист/тийм лидер в България - сложете я свободно 2-3к евро. Това е абсолютния таван.
Освен това, принципа, че ще станеш шеф след време и си пееш живота изобщо не е верен и няма как да е. Проблема на програмистите започва като навършат 30 години. Тази професия прилича на минъорската в някои отношения - имаш пари, но се скапваш от работа и можеш да работиш до време, няма осигуряване за цял живот.
А на теб специално, ще ти препоръчам, да не чакаш училището или университета да ти даде образованието. Ако искаш да работиш това, ВЕЧЕ трябва да си доста добър в тези неща. Навършил си пределните години, след които вече(по мое мнение) е безпредметно да се занимаваш с това. Дори и да се реализираш някъде като програмист, ще си втора класа човек. Да речем, че при теб още има шанс, но не трябва да го пропускаш. Усилията ти веднага ще бъдат възнаградени.
А за "навлизането на тази професия в България" също грешиш - тази професия има дълбоки традиции в България. Ние сме една от малкото държави света(броят се на пръстите на едната ръка), които имат истински традиции в тези неща. И това в момента оказва влияние. Много държави, които са по-богати от нас, не могат да се сравняват с кадрите ни в ИТ-сектора, дори тук в самата България. ДА не говорим за емиграцията.
жена и кола не въртят ли задница, не ми ги фали...

- bam-bam
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е39
- Мечтае да кара: Е92
sieg написа:WilliamsF1Team написа:Програмистите в нашата държава все още като че ли не са толкова търсени, но имайки впредвид това, че влизането ни в ЕС е вече факт, може да бъдем сигурни, че в следващите години това ще стане много търсена и предпочитана от нас професия. Аз в момента уча точно това (Информатика и Информационни технологии) и го правя, защото знам че ако разбирам (което не го твърдя) ще взимам добри пари. Естествено търся други алтернативи за живота си от тази някой да ми е шеф, но не се знае живота как ще се завърти. Що се отнася до заплащането - всички са на мнение, че в близките 10-15 години това ще стане най-добре платената работа (доколкото това може да се прогнозира), защото цялото ни ежедневие се опира на компютри, прогреса е убийствен, а интереса е изключителен. Като цяло това е една професия, която ще навлезне много сериозно в държавата ни. Със заплащането не съм много запознат в момента, но мисля че дори и да взимаш 1000лв. е по-добре да си програмист от колкото адвокат.
Май не си добре запознат с бранша
Програмисти в България СЕ ТЪРСЯТ под дърво и камък, само че НЯМА. Няма и да има, поне докато съществува сегашния модел на образованието и сегашната ценностна система "Студентски град".
За заплататие в бранша - пределно високи са, но са заплати на определен труд. А както знаем в България битува доста вярното мнение, че от работа пари не се правят, а само гърбица. Ако тук обществото беше само от хора на труда, програмистите сигурно щяха да са в първия ешелон на социалната стълбица. А сега са просто най-високо в последния ешелон - този на трудещите се. За да си купиш чисто ново БМВ не ти стига дори и най-високата заплата на програмист/тийм лидер в България - сложете я свободно 2-3к евро. Това е абсолютния таван.
Освен това, принципа, че ще станеш шеф след време и си пееш живота изобщо не е верен и няма как да е. Проблема на програмистите започва като навършат 30 години. Тази професия прилича на минъорската в някои отношения - имаш пари, но се скапваш от работа и можеш да работиш до време, няма осигуряване за цял живот.
А на теб специално, ще ти препоръчам, да не чакаш училището или университета да ти даде образованието. Ако искаш да работиш това, ВЕЧЕ трябва да си доста добър в тези неща. Навършил си пределните години, след които вече(по мое мнение) е безпредметно да се занимаваш с това. Дори и да се реализираш някъде като програмист, ще си втора класа човек. Да речем, че при теб още има шанс, но не трябва да го пропускаш. Усилията ти веднага ще бъдат възнаградени.
А за "навлизането на тази професия в България" също грешиш - тази професия има дълбоки традиции в България. Ние сме една от малкото държави света(броят се на пръстите на едната ръка), които имат истински традиции в тези неща. И това в момента оказва влияние. Много държави, които са по-богати от нас, не могат да се сравняват с кадрите ни в ИТ-сектора, дори тук в самата България. ДА не говорим за емиграцията.

- WilliamsF1Team
- старши ентусиаст
-
sieg написа:................
Аз пък мога да ти кажа, че грешиш ти...
Познавам те и знам, че си вътре в нещата, но смея да твърдя че търсенето в нашата държава е нищожно в сравнение с търсенето в Германия (примерно). Леля ми живее там от 19 години и казва че тука е умряла работа... И е права.

Там се избиват за да вземат някой програмист дори да не е обучен само и само за да е в тяхната фирма. Има наддаване в заплатите само и само за да го спечелят... Това в нашата държава го няма и мога да ти посоча около десет способни човека с образование разбиращи от това, които стоят безработни пък ти си ми обяснявай какво е търсенето. Просто не можеш да ме убедиш в нещо, което виждам с очите си. Аз съм на мнение, че колкото и да разбираш на тоя етап не можеш да вземеш това което ти се полага.
Що се отнася до това, че работата е до време, отново си в голяма грешка. Ако си хитър можеш да направиш много и на 30 години да си толкова напред с материяла че въобще да не ти се налага да работиш повече. Но за да стане това отново трябва да ти се заплаща както трябва...

Другата ти грешка е това за образованието...Каквото и да знаеш, ако ще да си Бог в областта нямаш ли образование ще те вземат точно никъде...А отречи де.

Като цяло в поста ти няма нищо вярно... Нещата трябва да се гледат малко в перспектива, но като цяло логиката ти е неправилна. Аз не съм се насочил към ИТ, въпреки че уча това. На мен живота ми протича по начин, по който едва ли ще се насоча към това, но дори и да стане едва ли ще е в Б-ия, просто не си заслужава...

Затова ти казвам, че сме много назад от доста държави, а пък ти знаем че си патриот и се интересуваш от история и винаги ще застанеш зад българското (дори то вече да не е толкова българско), но разбери че не си прав. Може да имаме традиции но сме си останали само с традициите, нещо да откриваме, да прогресираме, да измисляме, да съзадаваме...

Разбери че традициите си остават в миналото ако няма кой да продължи започнатото...

- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
нямаш си идея колко е прав sieg... по принцип не харесвам крайния начин по който се изказва, но с този анализ просто уби рибата
по-добре не можеше да го напише
от къде знам ? освен че се занимавам с това имам 3 познати, които отидоха да работят в google и 2 в microsoft

или мога да допълня... да се запознаеш с правилните хора, които да те насочат как да се развиваш и да ти дадат добър старт.А на теб специално, ще ти препоръчам, да не чакаш училището или университета да ти даде образованието. Ако искаш да работиш това, ВЕЧЕ трябва да си доста добър в тези неща.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- WilliamsF1Team
- старши ентусиаст
-
[steeN] написа:нямаш си идея колко е прав sieg... по принцип не харесвам крайния начин по който се изказва, но с този анализ просто уби рибатапо-добре не можеше да го напише
от къде знам ? освен че се занимавам с това имам 3 познати, които отидоха да работят в google и 2 в microsoft
или мога да допълня... да се запознаеш с правилните хора, които да те насочат как да се развиваш и да ти дадат добър старт.А на теб специално, ще ти препоръчам, да не чакаш училището или университета да ти даде образованието. Ако искаш да работиш това, ВЕЧЕ трябва да си доста добър в тези неща.
А те защо са отишли там, а...

Ако им се предоставяха условията които са там едва ли щяха да отидат, така че не ми втълпявай колко е прав sieg...

Познавам те и знам, че си вътре в нещата, но смея да твърдя че търсенето в нашата държава е нищожно в сравнение с търсенето в Германия (примерно). Леля ми живее там от 19 години и казва че тука е умряла работа... И е права.
Леля ти в коя софтуерна фирма работи? А че в Германия е по-добре от България в която и да е сфера, това няма какво да се убеждаваме или разубеждаваме. Но това не значи, че в България IT-сектора е слаб. Не отчиташ явлението outsourcing, което води много държави и фирми насам.
Това в нашата държава го няма и мога да ти посоча около десет способни човека с образование разбиращи от това, които стоят безработни пък ти си ми обяснявай какво е търсенето.
В нашата държава има много плямпала, които разбират от всичко и са най-добрите, докато не ги накараш да свършат нещо. Всички фирми, в които работя и всички фирми, които познавам ТЪРСЯТ отчаяно програмисти. Някои от тях предлагат бесни начални заплата - над 1к още в изпитателния период. Други са идеални за ученици или студенти. Дай да ги видим твоите хора какво могат. Тъкмо и на мен ми трябват специалисти за един проект.
Ако си хитър можеш да направиш много и на 30 години да си толкова напред с материяла че въобще да не ти се налага да работиш повече.
Ако си хитър, може и в Парламента да влезеш на 26 години и никога да не ти се е налагало да работиш. Ние не говориме за "хитрите", говориме за редовия човек. А и не може всички да сме хитри - 1 на 10, максимимум 1 на 5 ще станаш шефове. А другата идея - да спестяваш и да развиеш бизнес е много хитра, ама целокупния български народ се прееба с тази идея. Аз също искам такова развитие, обаче не мога да се зарека, че ще го направя. Впрочем, този проблем е световен, проучи как стоят нещата с Германия - там също нямат много избор на 30. Преподаватели? Вярно е че там заплататите са им добри, но не и колкото на програмистите. Тази тема е дискутирана доста обширно още преди време, така че не говоря само от свое име.
Другата ти грешка е това за образованието...Каквото и да знаеш, ако ще да си Бог в областта нямаш ли образование ще те вземат точно никъде...А отречи де.
Не, това не го знам. Образование ти трябва само за парлама, ОСОБЕНО в ИТ-сектора. Никога никъде не са ми искали диплома, нито на мой познат. В Германия 10% от хората следват висше образование, например. Въпреки че е безплатно и без приемни изпити. Това са ми го обяснявали в Гъоте институт, да не кажеш че си измислям.
А и, аз след като завърша малоумния ТУ и знам каква тъпотия е там, мислиш ли че мога с чиста съвест да изисквам диплома от някои, който търси работа. Повечето шефове знаят за какво става въпрос и изобщо не поставят тези неща на преден план. Още повече, че повечето шефове също нямат диплома, защото са вършили работа, вместо да пият по студентски град 5 години с парите на мама и тате.
За чужбина образованието е добра идея, защото там има твърде много желаещи и трябва по някакъв критерии да бъдат отсеяни. Но ако си добър - няма нещо което да те спре.
Така че, специално в нашия бранш, в България нещата са доста розови. Имах предложение още І курс на университета да отида в Германия, но разбира се, не го приех. Такова съотношение работа/заплата, и такъв живот като тука там няма. А колкото до българските традиции и успехи - те са доказани в момента. Твърде много чужди фирми има тук и техния успех с наши кадри показва нашето ниво. Да не ти разказвам, в кой сектор работя, за кои фирми правим софтуер и къде отива на въоръжение той...
жена и кола не въртят ли задница, не ми ги фали...

32 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3