Работа от вкъщи (work from home) тенденции
Модератор: Общи модератори
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Работа от вкъщи (work from home) тенденции
Тва е едно от нещата, които се промени доста след ковид (ускори вече съществуваща тенденция). Да видим къде седят нещата.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
Re: Работа от вкъщи (work from home) тенденции
Трябва 2 дена в офис, ама скатавам и ходя макс 1
Съответно имам и планове да се изместя от "голямото село". Вече не бих си търсил работа без възможност за хоум офис.

- streetz
- младши ентусиаст
-
- Кара: E46, G20
- Мечтае да кара: RS Cosworth
- Детайли за колата: M54B22
B48B20
Последно работих в офиса март 2020.
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.
Анкетата е стара нали? Явно някога съм гласувал, но сега не мога да дам "нов" отговор.
Иначе за мен лично нищо не се е променило през последните 6 години. Имаме си някакво офис пространство примерно 6 места за 20тина човека. Предполагам скоро ще ги редуцират допълнително. Аз честно казано напоследък забелязвам, че отскачам до офиса по-често - децата поотраснаха и когато са вкъщи по някаква причина са доста шумни. Ако знам, че имам нещо важно за вършене или срещи с клиенти направо отивам в офиса и не рискувам.
Иначе споделям мнението на ТНТ - склонен съм да работя за по-малко пари, но да съм изцяло дистанционно. Даже наскоро някакви ме облъчваха да сменям работата и реших да пресметна, колко ще ми струва работа от традиционен офис .... накрая излезе, че парите които ми предлагат реално са същите, когато се отчетат допълнителните разходи. С други думи трябва да ми предложат драстично по-висока заплата, за да се съглася да си сменя работата и да работя от традиционен офис.
Друг интересен ефект, които се прояви е, че карам колата много по-малко. От една страна не ходя до офиса, но от друга се промени организацията на живота от гледна точка на пазарувания и ходене по развлечения. От около 12к километра на година паднах на под 5.
Иначе за мен лично нищо не се е променило през последните 6 години. Имаме си някакво офис пространство примерно 6 места за 20тина човека. Предполагам скоро ще ги редуцират допълнително. Аз честно казано напоследък забелязвам, че отскачам до офиса по-често - децата поотраснаха и когато са вкъщи по някаква причина са доста шумни. Ако знам, че имам нещо важно за вършене или срещи с клиенти направо отивам в офиса и не рискувам.
Иначе споделям мнението на ТНТ - склонен съм да работя за по-малко пари, но да съм изцяло дистанционно. Даже наскоро някакви ме облъчваха да сменям работата и реших да пресметна, колко ще ми струва работа от традиционен офис .... накрая излезе, че парите които ми предлагат реално са същите, когато се отчетат допълнителните разходи. С други думи трябва да ми предложат драстично по-висока заплата, за да се съглася да си сменя работата и да работя от традиционен офис.

Друг интересен ефект, които се прояви е, че карам колата много по-малко. От една страна не ходя до офиса, но от друга се промени организацията на живота от гледна точка на пазарувания и ходене по развлечения. От около 12к километра на година паднах на под 5.

- TNT
- младши ентусиаст
-
При мен градското стана 100-300км месечно. Другото е уикендите
Случва се по няколко дни да не паля колата.

- empar
- младши ентусиаст
-
- Кара: 2018 G30 540ix
От 2015та съм work-from-anywhere. 6 години в старата фирма, 3 в текущата като и в двете схемата е една и съща. Има си офис, който и когато му се ходи си ходи. На абсолютно доброволни начала се организираме един ден в седмицата с колеги и се събираме на раздумка, обяд, бири и най-вече простотия. Единствената разлика е, че в старата фирма беше Четвъртък денят за офис, а в сегашната е Сряда. Тук-там покрай гости от чужбина, уъркшопи и подобни се налага да съм по 2-3-4 дни в седмицата, но това е веднъж на няколко месеца.
4 дни вкъщи и 1 в офиса е златната среда, която аз съм намерил за себе си. Хора всякакви, разбира се, всеки трябва да намери за себе си работещата рецепта. Имам доста колеги "котви"(100% офис или 100% вкъщи). Мии, стига да си вършим работата ми е през чурката кой къде е.
4 дни вкъщи и 1 в офиса е златната среда, която аз съм намерил за себе си. Хора всякакви, разбира се, всеки трябва да намери за себе си работещата рецепта. Имам доста колеги "котви"(100% офис или 100% вкъщи). Мии, стига да си вършим работата ми е през чурката кой къде е.

- dhtj
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
- Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...
Чувствително над 10к заплата трябва, за да ме накарат да работя в офис и тва ше е временно за година примерно хем да разнообразя, хем да събера някой лев и после се чупя с 200.
Тва е най-голямата загуба на време , да киснеш някъде по 8 часа на ден всеки ден...
Преди ковид бачках в централата на една голяма банка... Следяха ни кога влизаме и излизаме от офиса. Минимума беше 8 часа на ден да сме там, като желателно беше да са повече, към 9. А реално бачкахме 3-4 часа на ден, останалото време прекарвахме в ядене, кафета, лаф, фитнес, тенис на маса, джаги и плейстейшън.
Къде е смисъла?

Тва е най-голямата загуба на време , да киснеш някъде по 8 часа на ден всеки ден...
Преди ковид бачках в централата на една голяма банка... Следяха ни кога влизаме и излизаме от офиса. Минимума беше 8 часа на ден да сме там, като желателно беше да са повече, към 9. А реално бачкахме 3-4 часа на ден, останалото време прекарвахме в ядене, кафета, лаф, фитнес, тенис на маса, джаги и плейстейшън.

- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Искат да достигнете нирваната на офисната работа - "Кароши " , на японски означава смърт на работното място от преумораКъде е смисъла?

Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 320i мнооо убаво )))
- Мечтае да кара: Еххх...
- Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.
У дома съм си, време ми е за следобедния сън
) Понеделник на оперативка, ако имам работа по клиенти съм при тях..иначе съм си домА. Нещо напъват да сме били поне 2 дни в офиса в седмицата...ама...нема да стане при мен тая работа. В четвъртък имам ходене до клиенти, ще мина през офиса за 15 минути да ме видят и това ще е. То и мойта работа е такава, че в офиса нямам работа кой знае каква. Много рядко съм стоял целия ден и преди ковида.

Хм,хм...
- немо
- кандидат ентусиаст
-
- Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb
Една приятелка работи като преподавател по английски в китайски университет.
Всъщност тя е живяла в Китай почти 10 год. но пандемията и затварянето на границите я сварва на почивка в Камбоджа и от там се връща директно в БГ с 2-те деца.
Продължава да работи онлайн от БГ, но скоро ми се оплака,че китайците вече я искат присъствено, а не онлайн.
Което няма как да стане, тоест ще си търси друга работа.
Всъщност тя е живяла в Китай почти 10 год. но пандемията и затварянето на границите я сварва на почивка в Камбоджа и от там се връща директно в БГ с 2-те деца.
Продължава да работи онлайн от БГ, но скоро ми се оплака,че китайците вече я искат присъствено, а не онлайн.
Което няма как да стане, тоест ще си търси друга работа.
Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....
TNT написа:При мен градското стана 100-300км месечно. Другото е уикендитеСлучва се по няколко дни да не паля колата.
Градското с моята кола е под 40км месечно(а беше около 1300км преди)

Паля и я раздвижвам веднъж седмично, но почти винаги е заради самото палене, а не за да ходя някъде.
Малко американска работа стана

- Nickelback
- старши ентусиаст
-
- Кара: BigBlockV8
- Мечтае да кара: бангия с предно
- Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.
И аз съм 100% от вкъщи. По едно време (може би за 2 месеца беше) искаха да се виждаме 1 път в седмицата в офиса с колегите, но се видя, че не се случва нищо по-различно от това да работим на кой откъдето му е удобно, и се спря тая практика 
Отделно - оборудването, дето го имаме в офиса (и компютри с периферия, и измервателна техника), изглежда като някакъв сбирток за кръжоци по програмиране/електроника за 4-ти клас, сравнено с това дето разполагам дори като "хобист" вкъщи
Та мен лично, ходенето в офиса само ще ми спъва работата и производителността като цяло
Дори не смятам изгубеното време в commute-ване
И от комшийте ми (4-ма на брой, работещи "офисна работа", от 3 семейства), само един ходи в офис за по два дни в седмицата, останалите са 100% от вкъщи. Други близки - 100% remote, освен ако не се наложи нещо смислено да се обсъжда в офиса. При по-малките и читави фирми е точно така, според наблюденията ми покрай близки, приятели и познати
Нещата обаче не са толкова "розови" при бивши колеги, които са в по-едрите "ИТ" фирми тук (фирми в топ 10 по "глави добитък" в София)
Някои са 100% onsite (например Broadcom), други 50/50 (Bosch), трети по 3 дни от седмицата в офиса
Личи си корпоративният хомот доста ясно при "големите" имена в индустрията 

Отделно - оборудването, дето го имаме в офиса (и компютри с периферия, и измервателна техника), изглежда като някакъв сбирток за кръжоци по програмиране/електроника за 4-ти клас, сравнено с това дето разполагам дори като "хобист" вкъщи

И от комшийте ми (4-ма на брой, работещи "офисна работа", от 3 семейства), само един ходи в офис за по два дни в седмицата, останалите са 100% от вкъщи. Други близки - 100% remote, освен ако не се наложи нещо смислено да се обсъжда в офиса. При по-малките и читави фирми е точно така, според наблюденията ми покрай близки, приятели и познати

Нещата обаче не са толкова "розови" при бивши колеги, които са в по-едрите "ИТ" фирми тук (фирми в топ 10 по "глави добитък" в София)

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.
- barabqga
- кандидат ентусиаст
-
В старата фирма зависи от проекта, но повечето са вкъщи и ако решат в офиса. В новата фирма няма как от вкъщи.
Изпратено от моят moto g(8) power lite с помощта на Tapatalk
Изпратено от моят moto g(8) power lite с помощта на Tapatalk
- Jorixa
- младши ентусиаст
-
- Кара: X5 G05/X1 F48
Аз от няколко месеца насам съм 3 дена офис, 2 хоум. Което е тъпо и безсмислено, но пък заплатата е добра и за ся търпя. Ще видим, след няколко месеца може и да мина пак ремоут. 1-2 дена в седмицата в офиса ми е ок, ама 3 ми идва малко в повече.
- vicho
- старши ентусиаст
-
- Кара: M340i
- Мечтае да кара: Калибра
- Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин
Зависи колко пъти ходя да тренирам, че Пулса е пред офиса и съчетавам, но обикновено 2 или 3 дни в офиса и съответно тренировки (миналия месец по 1, ама имаше инцидент) 
п.с. задължителното е 1 ден седмично

п.с. задължителното е 1 ден седмично
You said: "Time will change!" What if it changes you?