Земеделска тема

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Мнения: 1697
Регистриран на: 8.02.2012
Местоположение: FR,Marseille
Пол: Мъж
Кара: e46 318i N42B20AB
Мечтае да кара: хората да мислят
Детайли за колата: свежа и поддържана!

Re: Земеделска тема

Мнение от ivoaudi » 07 Сеп 2021, 21:37

На мен най-хубавия ми оцет се получи, когато преди 20г правих първото си вино! То аз тогава и аз самия не знаех, че съм толкова силен в оцетите!! Беше вино мечта, което така и не успяхме да изпием!
“Производителите” на оцет да не се правят на луди!!:)
9K714 OKA SS-23

ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63

ентусиаст
Аватар
Мнения: 1016
Регистриран на: 8.06.2012
Пол: Мъж
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Re: Земеделска тема

Мнение от Borymeckata » 08 Сеп 2021, 5:55

Явно има интерес към оцето-производството, а Ангелът от ада е най-напред в тази технология. Та викам да не се скатава и дадава тук ценни насоки и съвети, да сподели опит как да стане оцета, да не хвърляме на вятъра труд, време и мат'риал...
Excellent! Steven is my name!

старши ентусиаст
Аватар
Мнения: 1594
Регистриран на: 4.08.2011
Местоположение: Карантина баце ....
Пол: Мъж
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Re: Земеделска тема

Мнение от Jordana » 08 Сеп 2021, 7:38

Аз ще ти споделя ценен съвет в оцето производството ....безплатно . Като направиш виното остави отворена бъчвата за 2 месеца на топло място и ще станеш един от крупните производители на оцет в региона без да си мръднеш пръста дори :mhihi:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

ентусиаст
Аватар
Мнения: 1016
Регистриран на: 8.06.2012
Пол: Мъж
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Re: Земеделска тема

Мнение от Borymeckata » 08 Сеп 2021, 9:57

Това го знам от личен опит, даже се оказа, че в същата бъчва вече вино не може да стане - само оцет. И това го разбрахме с бащата по трудния начин.
Аз питах за ябълковия да каже някакви чалъми.
Excellent! Steven is my name!

старши ентусиаст
Аватар
Мнения: 1594
Регистриран на: 4.08.2011
Местоположение: Карантина баце ....
Пол: Мъж
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Re: Земеделска тема

Мнение от Jordana » 08 Сеп 2021, 10:13

Какви чалъми да има , слагаш матряла в буркани като твоите 100гр мед или захар на литър и от магазина за лозари си купуваш за 1лв винени дрожди и активатор . Слагаш по 1 чаена лъжичка и оставяш буркана на топло място на тъмно , затваряш така че да диша както вино като се прави процеса е анаеробен без кислород . След 20 дена като спре алкохолната ферментация или когато спре то се вижда от опитното око на стария винар , изсипваш алкохолната мътилка през марля в друг съд възможно най широкия щото ацетобактерикуса иска кислород /аеробен процес / и като си направи гъбата той се избистря и мътилката пада долу като налеп . Всичките гъби бактерии идват от въздуха , ако искаш бързи процеси слагаш си дрожди не ги чакаш да се захванат от въздуха и после ацкия ти дава оцетна гъба от неговата и си готов за нула време . :mhihi:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

младши ентусиаст
Аватар
Мнения: 526
Регистриран на: 27.02.2002
Местоположение: София
Пол: Мъж
Кара: овца във вълча кожа...

Re: Земеделска тема

Мнение от hell's angel » 08 Сеп 2021, 10:30

ivoaudi написа:“Производителите” на оцет да не се правят на луди!!:)

Точно така е или поне донякъде :mhihi: :mhihi: :mhihi: Хубав оцет става от хубаво, добре превряло, нестабилизирано вино, а не от прокиснало такова. Общо взето е въпрос на количества и приоритети, щото и ракията му се получава добре. :ok:
Borymeckata написа:Явно има интерес към оцето-производството, а Ангелът от ада е най-напред в тази технология. Та викам да не се скатава и дадава тук ценни насоки и съвети, да сподели опит как да стане оцета, да не хвърляме на вятъра труд, време и мат'риал...

Аз ябълките ги меля и си избирам да са добри, гнилите и червивите гледам да ги избягвам. Разреждам пюрето на око с вода и му догаждам захарност 22-23. След бурната ферментация - прецеждам и ги заебавам на воден клапан за тихата. Оцета - заготовката в широк, непрозрачен съд, с голяма площ на контакт с въздуха, добре е да има циркулация на последния, желателно е температурата да е над 20 градуса, разреденото до 7-8% винце вътре, пазим се от 'сЕкви винарки и друга хвърчаща гад, по възможност за ускоряване на процеса се добавя - гъба или малко стар оцет или готова купешка култивирана и ... чакане...После декантиране, прецеждане и проби. Най-добре е тия неща да се случват в друго помещение, не в това с виното, джибрите и другите каши. :mhihi:
П.П. Ако искаш гъба, свиркай да пращам от патентованата медуза :ok: :mhihi: :mhihi:
Ubi dubium, ibi libertas

ентусиаст
Аватар
Мнения: 1016
Регистриран на: 8.06.2012
Пол: Мъж
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Re: Земеделска тема

Мнение от Borymeckata » 08 Сеп 2021, 13:20

Jordana написа:... и оставяш буркана на топло място на тъмно, ...

Това сигурен ли си? Защото по рецептите, които гледах - трябва да е на хладно и светло... :dunno: :dunno:

https://recepti.gotvach.bg/r-95562-%D0%94%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%88%D0%B5%D0%BD_%D0%AF%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%BA%D0%BE%D0%B2_%D0%9E%D1%86%D0%B5%D1%82_%D0%B1%D0%B5%D0%B7_%D0%9A%D0%BE%D0%BD%D1%81%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8

http://vsekimojedagotvi.com/5768/domashen-yabalkov-ocet-lesna-recepta-za-nachinaesti/

Водата и ябълките се разбъркват помощта на дървена лъжица. Съдът се покрива с марля и се слага на светло, проветриво място.

Покривам буркана с подходящ памучен парцал или тензух и оставям в хладна стая. При нас в стаята е около 18-20 градуса.
Excellent! Steven is my name!

старши ентусиаст
Аватар
Мнения: 1594
Регистриран на: 4.08.2011
Местоположение: Карантина баце ....
Пол: Мъж
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Re: Земеделска тема

Мнение от Jordana » 08 Сеп 2021, 14:48

Слънцето със UV лъчите убива дрождите , не трябва да е на пряка слънчева светлина , най добре на тъмно . 20-22 градуса е добре , най добре обаче е 26- 28-30 градуса . Ябълките се мият и тия дрожди остават ню ню затова трябва да им осигуриш максимален комфорт да се размножат в началото .
Всички дрожди са от вид Saccharommycetaceae и тези за хляба и за вино , но тези които са култивирани имат по добър добив на алкохол от дивите . Затова аз слагам суха мая за хляб или винени дрожди които уж са селектирани :mhihi:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

младши ентусиаст
Аватар
Мнения: 526
Регистриран на: 27.02.2002
Местоположение: София
Пол: Мъж
Кара: овца във вълча кожа...

Re: Земеделска тема

Мнение от hell's angel » 08 Сеп 2021, 20:41

Тцъ. Не опира до дрожди - те ябълките, пък и другите плодове, все на слънце зреят пък не им умират дрождите. Да ти дам наклон за гуглирането - търси за болно вино и разните му патогени. :ok: :mhihi: Култивираните дрожди просто понасят по-висока концентрация на етанол, преди да пукясат от сътвореното, не е като да произвеждат повече.
Така, едно към гьотере захар и мая за хляб, ще го докараш до нещо кисело, ама хич не е сигурно, че ще е оцетна киселина :mrgreen: НЕкъде из НВ-ВМХ-то бяхме коментирали с шматката, как се прави, ама он поне' е гугъл специалист го докара до космат буркан в шкафа :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Ubi dubium, ibi libertas

старши ентусиаст
Аватар
Мнения: 1594
Регистриран на: 4.08.2011
Местоположение: Карантина баце ....
Пол: Мъж
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Re: Земеделска тема

Мнение от Jordana » 08 Сеп 2021, 21:21

Зрелите плодове също съдържат алкохол , ферментацията си върви и слънцето не я спира . Но там са купища най различни гадове които усвояват захарта . На нас ни трябват обаче само полезните дрожди така че няма нужда им отслабваш силата със UV . За култивираните така ги дават , не съм технолог във винарна да знам със сигурност така пише по дебелите книги че са по работливи . Аз не съм слагал захар едно към гьотере , рецептата с грамажа я четох някъде а и мойте ябълки не са сладки а кисели . Имам и две дървета муцо но те не са готови още . За сега ферментират съвсем нормално , даже лъха на спирт от бурканя :mhihi:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

ентусиаст
Аватар
Мнения: 1016
Регистриран на: 8.06.2012
Пол: Мъж
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Re: Земеделска тема

Мнение от Borymeckata » 12 Сеп 2021, 19:03

Нашето земеделие отива към финиш. Днес изскубахме тези домати, които бяха започнали да съхнат. Обрахме сливите и днес сварихме последните компоти от тях:
IMG_20210912_133812_copy_1706x1281.jpg


Затворихме и няколко буркана туршия, д-р Йоткер много помогна...
IMG_20210912_102531_copy_1942x1458.jpg


Останали са няколко домата (последните са най-вкусни), имаме още чушки, по дърветата остана няколко круши и дюли, орехи трябва да се събират и... общо всето, това е.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Excellent! Steven is my name!

Кръстникът
Online
Аватар
Мнения: 547
Регистриран на: 7.03.2014
Местоположение: Вкъщи
Пол: Мъж
Кара: с турбо
Мечтае да кара: V10
Детайли за колата: стокови

Re: Земеделска тема

Мнение от c04 » 12 Сеп 2021, 19:15

Сезона на ябълките предстои :mhihi: :roll:

старши ентусиаст
Аватар
Мнения: 1594
Регистриран на: 4.08.2011
Местоположение: Карантина баце ....
Пол: Мъж
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Re: Земеделска тема

Мнение от Jordana » 12 Сеп 2021, 19:57

После идва сезона на разсада .. :mhihi:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

Кръстникът
Online
Аватар
Мнения: 547
Регистриран на: 7.03.2014
Местоположение: Вкъщи
Пол: Мъж
Кара: с турбо
Мечтае да кара: V10
Детайли за колата: стокови

Re: Земеделска тема

Мнение от c04 » 12 Сеп 2021, 23:48

Jordana написа:После идва сезона на разсада .. :mhihi:

Дори в момента мъча един за салати :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Мнения: 1594
Регистриран на: 4.08.2011
Местоположение: Карантина баце ....
Пол: Мъж
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Re: Земеделска тема

Мнение от Jordana » 17 Сеп 2021, 14:53

Моя калвадос превря , две седмици точно 100 грама захар на литър вода . Налях го в бутилки и чакам да развъди ацетобактерикуси :mhihi:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани

Последни теми
Facebook