Винетката от догодина - 97 лева!*

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Потребител
Аватар
Кара: A3, Sportback, 1.8 TFSI, 160 bhp;

Винетката от догодина - 97 лева!*

Мнение от nqmam_bmw » 03 Ное 2015, 22:57

Годишната винетка да бъде вдигната от 67 на 145 лв., или увеличението да е повече от 2 пъти. Такива промени обсъжда правителството, които да влязат в сила от следващата година.

Предложени са три варианта за вдигане на цената, като в момента те се съгласуват от министрите, пише "24 часа".

В същия порядък ще бъдат увеличени и стикерите за седмица и месец, които в момента са съответно 10 и 25 лв.

При този вариант приходите от винетки от леките автомобили би трябвало да се удвоят спрямо сегашните 200 млн. лв. на година, показват разчетите на правителството.

Именно събирането на повече средства, които да бъдат насочени към ремонт на пътища или строежи по трасета, за които няма еврофинансиране, е целта на увеличението. В документа се припомня, че през тази година бюджетът отдели 100 млн. лв. за ремонти по старите участъци на "Тракия" и "Хемус".

Има и други алтернативи - поскъпване на годишната винетка до 97 лв. или среден вариант 120 лв., става ясно от предложението, което обсъждат министрите.

Цената на винетките за леки автомобили в България не е променяна от 8 години и е в пъти по-ниска от таксите в другите държави в ЕС. В Словения например годишният стикер струва 110 евро, в Австрия е почти 85 евро, а в Унгария е 136 евро.

Поскъпване да има и за винетките за тежкотоварните автомобили, предвижда още докладът, който е пуснат за обсъждане в правителството.

Така например за старите камиони с тегло над 12 тона е предвидено цената от сегашните 1300 лв. на година да стигне 1700 лв. За бусовете и малките камиони пък се предвижда цената да стане между 800 и 1000 лв. за годишна винетка.

В момента превозните средства от Категория 2 плащат по 684 лв., ако са с екостандарт на двигателя под ЕВРО 5, и 586 лв., ако са по-нови.

Винетките за тежкотоварните автомобили ще поскъпнат с по-малко от тези за леките, защото за тях е имало увеличение на цените с 30% през 2013 г., пише в правителствения доклад.

Освен това тежкотоварните автомобили ще бъдат обхванати и от бъдещата толтакса, за която в момента регионалното министерство очаква анализ от Световната банка. Предвижданията са, че тогава чуждите тирове ще плащат 10 пъти по-висока такса за преминаване.

В момента те давали по 10 евро, а при въвеждането на толтакси цената им щяла да достигне 100 евро и да е сравнима с цените в съседните страни.

На печелившите - Честито! :yes:

Източник:http://www.dnes.bg/stranata/2015/11/03/vinetkata-ot-dogodina-eventualno-145-leva.282025
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Re: Винетката от догодина - евентуално 145 лева!*

Мнение от bum_bum » 03 Ное 2015, 22:59

Ми нормално, нали трябва да се строят хубави и нови пътища. Тва да не пада от небето. Даже на мен ми се струва, че са малко тия пари. :yes:
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: A3, Sportback, 1.8 TFSI, 160 bhp;

Мнение от nqmam_bmw » 03 Ное 2015, 23:02

bum_bum написа:... Даже на мен ми се струва, че са малко тия пари. :yes:

Така е! На чужд гръб и 100 тояги са малко :yes:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 03 Ное 2015, 23:11

nqmam_bmw написа:Има и други алтернативи - поскъпване на годишната винетка до 97 лв. или среден вариант 120 лв., става ясно от предложението, което обсъждат министрите.

Най-вероятно ще е някой от тези варианти, за да е доволен народа, че не е 145 :yes:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 03 Ное 2015, 23:11

Кво значи чужд, аз да не карам без винетка? :mhihi:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: е38 3.5 V8
Мечтае да кара: 328 с колектор от 325
Детайли за колата: Без задни гърнета

Мнение от Дидо ди » 03 Ное 2015, 23:16

на сиромаха кога му е вървяло... :mhihi: ... такоз е

Аватар

Мнение от skimu4ka » 03 Ное 2015, 23:35

Аз винетки НЕ купувам от 5г!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от zazomazo » 03 Ное 2015, 23:46

skimu4ka написа:Аз винетки НЕ купувам от 5г!

То за детско колело винетка не е необходима :winky:
Изображение

Кръстникът
Аватар
Кара: с турбо
Мечтае да кара: V10
Детайли за колата: стокови

Мнение от c04 » 03 Ное 2015, 23:55

*** съм ги.То хубаво в чужбина било едиси колко, ама в чужбина заплатите са няколко пъти повече, и не на последно място имат хубави пътища... Увеличаване на винетката по 2= кражба от този фонд по 1,5-2... :mhihi:

нафтения
Аватар
Кара: го на спомени
Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3

Мнение от Zagy » 04 Ное 2015, 0:20

Хитри са - пускат кьорфишека, че винетките стават 145 лева, народа масово почва да мрънка по форумите и в нета, после великодушно казват, че ще приемат средния вариант - 97 лева, и всички си отдъхват доволно - демек "размина ни се дебелата цена".

Вече е играно и доказано работи.
Si non confectus, non reficiat.

ентусиаст
Аватар
Кара: E46 320Cd. `04 Kawasaki z1000 `11

Мнение от Maxmadness » 04 Ное 2015, 2:00

Винетки не си купувам,като оправят пътищата и спра да давам през седмица пари за изправяне на джанти може и да се замисля.
"The Lion does not need the whole world to fear him, only those nearest where he roams"
A.J DARKHOLME

старши ентусиаст
Аватар
Кара: мфили

Мнение от cod-cdbp » 04 Ное 2015, 10:12

Zagy написа:Хитри са - пускат кьорфишека, че винетките стават 145 лева, народа масово почва да мрънка по форумите и в нета, после великодушно казват, че ще приемат средния вариант - 97 лева, и всички си отдъхват доволно - демек "размина ни се дебелата цена".

Вече е играно и доказано работи.

Мдаааа, за пореден път. Но при прост народ, явно трябват векове, за да го научат този номер :dummy:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Мнение от drago_pavlov » 04 Ное 2015, 10:20

Maxmadness написа:Винетки не си купувам,като оправят пътищата и спра да давам през седмица пари за изправяне на джанти може и да се замисля.

Много ми е интресно само градско ли карате и ако не, то какво се случва като ви спрат без винетка?
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 332mxi

Мнение от ogata » 04 Ное 2015, 10:28

drago_pavlov написа:

Maxmadness написа:Винетки не си купувам,като оправят пътищата и спра да давам през седмица пари за изправяне на джанти може и да се замисля.

Много ми е интресно само градско ли карате и ако не, то какво се случва като ви спрат без винетка?

Ми, случва се един зъб надолу и подпиране на педала на газта на оная чавка в пода ... :mhihi:
ИзображениеИзображение
http://www.injectorite.com http://www.klimacicite.com

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Долното
Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.

Мнение от Elesar74 » 04 Ное 2015, 11:41

Сравненията с други европейски държави са крайно неадекватни. Най-бедната страна в ЕС, по-какво се сравняваме?
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.

Следваща

Назад към Извън Темата