Въпрос за свинско,винско и др.подобни

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Старши Алкохолик
Аватар
Мнения: 3927
Регистриран на: 13.03.2006
Местоположение: в Е32 740iL в мечтите си
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни

Мнение от zAcK » 05 Мар 2021, 22:33

b_u_b_o написа:Да се пОфала, вчера взех хладилната витринка и вече съм заредил 5 кила вратле за проба как работи. Ако се получават нещата без доработки следващото дето съм планирал е едно чоризо да спретна :bchug:

Изображение


Евала :bchug: Нова, или втора употреба я взе? Има ли вентилатор? Дай повече инфо :bchug:
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Мнения: 417
Регистриран на: 30.10.2009
Местоположение: София
Пол: Мъж
Кара: E36 318is, E46 328ci

Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни

Мнение от CTORH » 07 Мар 2021, 22:42

bum_bum написа:Сто и малко. Не знам с какво ги е хранил, но толкова тънка сланина и аз не бях виждал.

То си е малко прасето, но е възможно и да е от тея породи дето са за по-чисто месо и правят много малко сланина. Тяхната сланина е и малко по-жилава и по-бавно втасва. И аз една година се минах с такова. Беше доста по-голямо и пак му беше малко сланината.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Мнения: 12066
Регистриран на: 22.07.2003
Местоположение: София
Пол: Мъж
Кара: турбо бмв

Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни

Мнение от bum_bum » 08 Мар 2021, 19:27

Може и това да е.

Мисля и аз да взимам витрина за вино. Някой има ли идея дали става без овлажнител или ще трябва и там да се мисли нещо?
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Мнения: 6614
Регистриран на: 7.04.2004
Местоположение: CA
Кара: I6, V6
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни

Мнение от steeN » 08 Мар 2021, 20:12

Няма да стане без контрол на влажността. Трябват ти и двете и овлажнител и абсорбатор затова тези малките не са много практични.
Добре е да има и циркулация вътре за да не хване мухъл, но не е фатално и без.

Има и по-хай тек вариант с едно немско фолио мембрана, която само пропуска навън. Аз с него правя в нормален хладилник и става ОК.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have.
Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place.

Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake
- Gold is the new bitcoin

ентусиаст
Аватар
Мнения: 825
Регистриран на: 6.09.2015
Пол: Мъж
Кара: E46 320D
Мечтае да кара: F30 / F10

Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни

Мнение от VladiE » 08 Мар 2021, 21:08

Става си чудесно и само така, а за да е благородна плесен важно е да не се допират едно в друго.

Изпратено от моят SM-A530F с помощта на Tapatalk Pro

младши ентусиаст
Аватар
Мнения: 526
Регистриран на: 27.02.2002
Местоположение: София
Пол: Мъж
Кара: овца във вълча кожа...

Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни

Мнение от hell's angel » 09 Мар 2021, 8:21

bum_bum написа:Може и това да е.

Мисля и аз да взимам витрина за вино. Някой има ли идея дали става без овлажнител или ще трябва и там да се мисли нещо?

Прецизен контрол трябва за разни дебели колбаси на който им трябва по-дълго зреене, отколкото сушене. Примерно тип Закуска или Мусала. Ама като знам какъв фен си на нитритната сол - едва ли ще ти се наложи. :ok: В общия случай (пастърми, луканки, суджуци или разни риби), проблема се изчерпва като шибнеш една купа с вода, когато ти падне прекомерно влажността. Циркулация - също не ти трябва кой-знае каква, минимална - само колкото да раздвижи леко въздуха. Става и с дребен вентилатор от комп.
Ubi dubium, ibi libertas

старши ентусиаст
Аватар
Мнения: 6614
Регистриран на: 7.04.2004
Местоположение: CA
Кара: I6, V6
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни

Мнение от steeN » 09 Мар 2021, 9:20

VladiE написа:Става си чудесно и само така, а за да е благородна плесен важно е да не се допират едно в друго.

Изпратено от моят SM-A530F с помощта на Tapatalk Pro


При тая влажност без да я контролираш освен чироз да направиш няма какво друго. Мухъла няма нищо общо с допирането също.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have.
Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place.

Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake
- Gold is the new bitcoin

старши ентусиаст
Аватар
Мнения: 1594
Регистриран на: 4.08.2011
Местоположение: Карантина баце ....
Пол: Мъж
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни

Мнение от Jordana » 09 Мар 2021, 9:31

Влажноста се контролира автоматично от температурата като максимална стойност , при температури 10 -12 градуса в камерата е оптималната . Добре е да има хигрометър вътре . Ако има някакви аномалии надолу слага се съд с вода както каза hell's angel . Добре е да бъде 30% воден разтвор на готварска сол за да се намали изпарението малко и да не прави водорасли .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

старши ентусиаст
Аватар
Мнения: 6614
Регистриран на: 7.04.2004
Местоположение: CA
Кара: I6, V6
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни

Мнение от steeN » 09 Мар 2021, 9:42

Ако правиш нещо смислено ти трябва 80% влажност. В хладилник за вино е около 30%. Успех с купа с вода... освен ако разбира се не правите някакви чирози дето едвам се дъвчат. Преди година и нещо като почвах да го правя това и питах в темата никой не знаеше, сега изведнъж станахте специалисти :lol: Интересно от къде този виртуален опит изведнъж :lol:
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have.
Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place.

Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake
- Gold is the new bitcoin

кандидат ентусиаст
Аватар
Мнения: 92
Регистриран на: 28.09.2015
Пол: Мъж
Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8

Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни

Мнение от b_u_b_o » 09 Мар 2021, 10:06

Ами аз още експериментирам с термостата, ама с тава с вода успявам да го докарам до около 70% влажност при температура 10-11°. Ако и успявам да ги поддържам през цялото време не мисля да се занимавам с други глупости там за едни 5-10%, най-много едно вентилаторче да му бодна, за да има някакво движение на въздуха :bchug:

старши ентусиаст
Аватар
Мнения: 12066
Регистриран на: 22.07.2003
Местоположение: София
Пол: Мъж
Кара: турбо бмв

Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни

Мнение от bum_bum » 09 Мар 2021, 14:34

А самите витрини за вино нямат ли си вграден вентилатор, че пишете да се добавя?
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Мнения: 6614
Регистриран на: 7.04.2004
Местоположение: CA
Кара: I6, V6
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни

Мнение от steeN » 09 Мар 2021, 19:04

Добър въпрос в същност... високите имат масово, но по-ниските не съм виждал.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have.
Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place.

Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake
- Gold is the new bitcoin

кандидат ентусиаст
Аватар
Мнения: 92
Регистриран на: 28.09.2015
Пол: Мъж
Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8

Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни

Мнение от b_u_b_o » 12 Мар 2021, 20:19

bum_bum написа:А самите витрини за вино нямат ли си вграден вентилатор, че пишете да се добавя?
Тая поне която аз взех няма вентилатор.


Вчера заредих от Кауфланд, ей така за проба че няма да имам време скоро да напълня мои, 2 суджука, 2 бабека и 2 някви ловджийски деликатеси или нещо такова. (Всъщност повече взех де, ама другите заминаха във фурната) Та вчера ги вкарах във витрината и сутринта беше дигнало 82-3% влажност, та извадих тавата с вода която ползвам за овлажнител. Тая вечер беше паднала малко 79% май беше. Поразточих ги и от отварянето и затварянето предполагам се е попроветрило вътре. Ще следя ако падне под 70 пак ще сложа вода.

младши ентусиаст
Аватар
Мнения: 526
Регистриран на: 27.02.2002
Местоположение: София
Пол: Мъж
Кара: овца във вълча кожа...

Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни

Мнение от hell's angel » 12 Мар 2021, 21:33

Ако ги мачкаш ежедневно, може и да не слагаш вода. Спираш преди да почне да се пука червото. Идеята е да не хване кора отвън, а вътре да е мек. Кауфландските няма к'во да им мислиш повече :yes:
Ubi dubium, ibi libertas

старши ентусиаст
Аватар
Мнения: 6614
Регистриран на: 7.04.2004
Местоположение: CA
Кара: I6, V6
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни

Мнение от steeN » 13 Мар 2021, 12:25

Колкото повече изсъхват толкова повече ще пада и в един момент ще си играш по цял ден да отваряш и затваряш. Но няма нищо лошо в това да го видиш през собствения си опит.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have.
Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place.

Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake
- Gold is the new bitcoin

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: alekangg

Последни теми
Facebook