Здравни вноски (само за колеги извън България)
Модератор: Общи модератори
17 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Здравни вноски (само за колеги извън България)
Темата е само за колеги, които не живеят в България. Моля да не се спами, защото информацията е важна. Благодаря предварително!
Аз съм подал всички документи за освобождаване от удоволствието да плащам, но при сегашна проверка по ЕГН ми излезе, че имам да плащам за повече от 5 години назад. От всичките ни познати, само един е с изправни документи. Явно мафията в бг е намерила начин да превърне в длъжници повече от 1 000 000 български граждани, живеещи навън. Имаме познат, който не живее в бг от 25 години и го водят длъжник.
Успех!
"05 септември 2012 | 11:51
Българските граждани, които са напуснали страната преди 31 декември 2011 г., могат да се освободят от плащането на здравноосигурителни вноски у нас и за стари периоди, ако не са живели по това време в България.
За целта те трябва да подадат декларация и заявление за напускане на страната до края на тази година. Най-лесният и бърз начин това да стане е по пощата."...
http://profit.bg/news/Bulgarite-v-chuzh ... 95153.html
От сайта по-долу може да се изтеглят двата документа, които са необходими и да се изпратят по пощата до края на тази година:
1. Заявление за напускане на страната по чл. 40а, ал. 1 от Закона за здравното осигуряване
2. Декларация за български граждани, които отговарят на условията по чл.40а от ЗЗО, но не са подали заявлението преди напускането на страната (по § 19п от ПРЗ на ЗЗО)
http://schetovoditel.com/plugins/links_ ... php?cat.22
Аз съм подал всички документи за освобождаване от удоволствието да плащам, но при сегашна проверка по ЕГН ми излезе, че имам да плащам за повече от 5 години назад. От всичките ни познати, само един е с изправни документи. Явно мафията в бг е намерила начин да превърне в длъжници повече от 1 000 000 български граждани, живеещи навън. Имаме познат, който не живее в бг от 25 години и го водят длъжник.
Успех!
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Re: Здравни вноски (само за колеги извън България)
Аз бях подавал лично в Нап-а, но файда няма.. Стояха ми годините със задълженията и това е. Преди 4 седмици звънях няколко пъти в НАП и ги питах какво точно искат да им пратя, за да се спрат задълженията. Пратих декларация 19п и заявлението, за да ме освободят от 2005 год насам. Реално и трите неща са едно и също нещо с различни думи, заявление, и две декларации. Третата декларация 19и не е пратих, понеже тя е за периода от преди 2005 и за него искат да имаш доказателства, които уж можеше да са от държавата в която пребиваваме. След разговор с тях, ми казаха, че искат декларация 19и и доказателство от гранична полиция за влизанията и излизанията ни в страната, друго не важало.... Освен това, за преди 2005 няма срок за подаване и спиране и може да се направи някой ден, когато сме в БГ, след като се вземе справка от гранична полиция . За да пратиш през през нета ти трябва сертификат и т.н. и не знам колко ще е успешно, та накрая ги пратих с препоръчано писмо с обратна разписка. Тия дни проверявах и са ми махнали задълженията за след 2005 год и пише, че съм с прекъснати права, поради напускане на страната. Има напредък, като се прибера другия път, ще ходя да махна и преди 2005.
- Yanko Petrov
- младши ентусиаст
-
- Кара: е36 купе
Понеже линкът е нещо непълен в първото мнение, ето подробна статия:
http://www.bulgariasega.com/sviat_novin ... 16216.html
http://www.bulgariasega.com/sviat_novin ... 16216.html
- nightdriver
- ентусиаст
-
- Кара: 530da turing
какъв по-хубав повод от този за отказване от бг гражданството 

- Gari
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е60, 2006
- Мечтае да кара: Formula
- Детайли за колата: N52B25
За окончателно напускане на държавата ли говорим или временно? Защото аз през повечето време съм извън БГ. Прибирам се рядко и за малко... Мога ли да се освободя от стари задължения с декларация, че не съм бил в БГ?
Не искам много, искам всичко!
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Gari_82 написа:За окончателно напускане на държавата ли говорим или временно? Защото аз през повечето време съм извън БГ. Прибирам се рядко и за малко... Мога ли да се освободя от стари задължения с декларация, че не съм бил в БГ?
Временно или не, ако те няма над 183 дни за всяка година, подаваш декларация и не дължиш нищо.
- vaykisss
- младши ентусиаст
-
- Кара: e36 compact,96'индивидуъл
- Мечтае да кара: 6 serries
- Детайли за колата: монреалблауууу
аз пък като се прибирам си нося документи,че съм си плащал здравните и социални в чужбина и тва е всичко признават:yes: иначе ми излезнаха 4 годининки с доста лихвички 

- Gari
- младши ентусиаст
-
Да... Прочетох малко из страницата на НАП. Трябва и точна дата да се напише в декларацията. Трябва и доказателство (от страната дето съм, копие от паспорта...). А за подалите декларация, пребиваващи в страни от ЕС, има ли нещо по специфично?
- vaykisss
- младши ентусиаст
-
Gari_82 написа:Да... Прочетох малко из страницата на НАП. Трябва и точна дата да се напише в декларацията. Трябва и доказателство (от страната дето съм, копие от паспорта...). А за подалите декларация, пребиваващи в страни от ЕС, има ли нещо по специфично?
ми колега аз съм в ЕС,никви деклараций не съм подавал,само ,че си знам като се прибирам ,от фирмата(или ако се осигуряваш сам) си вадя едно уверение ,че си плащам здравни вноски в страната която пребивавам и тва е,никви заигравки няма освен досадното ,чакане в НАП-а
vaykisss написа:Gari_82 написа:Да... Прочетох малко из страницата на НАП. Трябва и точна дата да се напише в декларацията. Трябва и доказателство (от страната дето съм, копие от паспорта...). А за подалите декларация, пребиваващи в страни от ЕС, има ли нещо по специфично?
ми колега аз съм в ЕС,никви деклараций не съм подавал,само ,че си знам като се прибирам ,от фирмата(или ако се осигуряваш сам) си вадя едно уверение ,че си плащам здравни вноски в страната която пребивавам и тва е,никви заигравки няма освен досадното ,чакане в НАП-а
и какво този докемент го представяш всяка година в нап и на какъв език или преведен, че нещо не ми стана ясно?
Благодаря
Sent from my iPhone 4s
using Tapatalk
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
аз ги спрях моите и всичко е ок. има разлика дали си в ес или не междо другото.
какво става след тази дата ?
п.с. ясно тука пише кво стаа - http://www.bulgariasega.com/sviat_novin ... 16216.html
дължиш пари естествено. гадни копеленца.
какво става след тази дата ?
п.с. ясно тука пише кво стаа - http://www.bulgariasega.com/sviat_novin ... 16216.html
дължиш пари естествено. гадни копеленца.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.
Свързах се с НАП и ми искат декларация по чл. 19п и заявление по чл 40 ал1.
Важно за българите в чужбина!
14 Декември 2012
Освобождаване от плащане на здравни вноски за българи, живеещи в чужбина
Отговори на най-често задаваните въпроси
Преди 1 юли 1999 г.
Законът за здравното осигуряване (ЗЗО) влиза в сила от 01. 01. 1999 г. Задължението за внасяне на здравноосигуриттелни вноски възниква от 01. 07. 1999 г., поради което преди тази дата вноски по този закон не се дължат.
За периода 1 юли 1999 г. - 31 декември 2007 г.:
Всички българи, които са живели в чужбина повече от 183 дни от една календарна година, дължат здравноосигурителни вноски за своя сметка за времето, през което са били в чужбина и не са ползвали медицинска помощ, могат да се освободят от задължението за внасяне на здравноосигурителни вноски с подаването на една декларация (по § 19и от ПЗР на ЗЗО). Тази декларация няма краен срок за подаване, но към нея задължително се прилага и документ, който удостоверява, че гражданинът е бил повече от 183 дни в рамките на календарната година извън територията на България. Такива документи могат да бъдат:
копие на задграничен паспорт, от който са видни датите на влизане и излизане от страната; удостоверение от съответната районна дирекция на вътрешните работи;
документ, издаден от компетентните органи на съответната държава, преведен по реда на Правилника за легализациите, заверките и преводите на документи и други книжа.
Декларацията, заедно с документите се подават в офиса на НАП по постоянен адрес в България. Това може да стане лично, чрез пълномощник, по пощата с обратна разписка или по електронен път чрез използване на универсален електронен подпис на подателя. Адреси на офисите и дирекциите на НАП може да се намерят на интернет страницата на агенцията http://www.nap.bg.
Независимо от разпоредбата на § 19и от ПЗР на ЗЗО, за периода след 01. 01. 2005 г. на българските граждани, които са длъжни да осигуряват себе си и пребивават продължително в чужбина, е дадена възможност при определени условия да бъдат освободени от задължението за внасяне на здравноосигурителни вноски (чл.40а от ЗЗО).
За да могат да се възползват от тази разпоредба, лицата следва да подадат заявление (по чл.40а от ЗЗО). Това заявление се подава предварително, преди напускането на страната.
Българските граждани, които живеят в чужбина повече от 183 дни през една календарна година, пропуснали да подадат предварително заявлението за освобождаване от заплащането на задължителни здравноосигурителни вноски за периода след 01.01.2005 г., могат да направят това до 31 декември 2012 г., като подадат декларация (по § 19п от ПРЗ на ЗЗО) и заявление (по чл.40а от ЗЗО).:
В тях задължително се попълва конкретната дата, в която са напуснали България.
Изключения:
Българите, които живеят в страна-членка на ЕС, за периода след 1 януари 2007 г. следва да имат предвид, че разпоредбите на чл. 40а от ЗЗО, съответно § 19п в ПЗР на ЗЗО, не се прилагат по отношение на периоди, за които съгласно европейските регламенти се прилага законодателството на другата държава-членка на ЕС. Ако спрямо лицето през периода на трудова заетост в другата държава-членка е приложимо законодателството на съответната държава, за този период то ще бъде освободено от задължение за внасяне на здравноосигурителни вноски в НЗОК. За да удостовери този факт пред Националната агенция за приходите, лицето може да представи формуляр, издаден съгласно правилата за координация на системите за социална сигурност (напр. А1, Е 101, ЕЗОК, Е 104, Е 106 или аналогичните документи по Регламент (ЕО) № 883/2004 и др.) или друг документ/удостоверение, издаден от компетентна институция на държавата-членка, в който изрично е посочен конкретен период на задължително здравно осигуряване в тази държава-членка. Въз основа на данните, посочени в документа, месеците без данни за здравно осигуряване ще бъдат покрити и ще бъде коригиран здравноосигурителния му статус.
Българи с двойно гражданство, които не живеят постоянно (повече от 183 дни през календарната година) на територията на страната, не подлежат на задължително здравно осигуряване в България. Те доказват периодите, за които не са длъжни да внасят здравноосигурителни вноски у нас с документи, които удостоверяват, че са граждани и на друга държава, както и че не живеят постоянно на територията на България, т. е. повече от 183 дни в рамките на календарна година. Документите се подават в офис на НАП. Това може да стане лично, чрез пълномощник или по пощата с обратна разписка. Адреси на офисите и дирекциите на НАП може да се намерят на интернет страницата на агенцията http://www.nap.bg.
Всеки документ, издаден на чужд език (изключение на унифицираните европейски документи) трябва да бъде преведен на български език от заклет преводач при представянето му в НАП.
- nightdriver
- ентусиаст
-
- Кара: 530da turing
значи ако добре разбрах , българи които се осигуряват в друга еврочленка или са с двойно гражданство и имат доказателства за това , няма смисъл да подават декларация и заявление тука до края на годината ? Водят се ,,изключения,, нали така ?
- vaykisss
- младши ентусиаст
-
draka написа:vaykisss написа:Gari_82 написа:Да... Прочетох малко из страницата на НАП. Трябва и точна дата да се напише в декларацията. Трябва и доказателство (от страната дето съм, копие от паспорта...). А за подалите декларация, пребиваващи в страни от ЕС, има ли нещо по специфично?
и какво този докемент го представяш всяка година в нап и на какъв език или преведен, че нещо не ми стана ясно?
Благодаря
Sent from my iPhone 4s
using Tapatalk
ми на словенски,те да се оправят

- Gari
- младши ентусиаст
-
Добре де. Аз започнах тази година да се осигурявам. За предишните четири нямам здравни в чужбина. Какво се прави в този случай?
Само декларацията ли? И още нещо - за всяка година (изминала) отделна декларация ли се подава?
Само декларацията ли? И още нещо - за всяка година (изминала) отделна декларация ли се подава?
17 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2