Клопките на чл.20 шофиране с несъобразена с пътните условия
Модератор: Общи модератори
30 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- Демирев
- ентусиаст
-
- Кара: VOLVO XC60 2016 Feiclift D3
Клопките на чл.20 шофиране с несъобразена с пътните условия
Неотдавна шофьор е осъден затова, че е шофирал по магистралата със 80 км в час на къси светлини през ноща.
Шокиращо на пръв поглед и нищо нередно от страна на шофьора. Законът и съдията, обаче отсъжда - ''Виновен''!
Експертизата показва, че при шофиране на къси светлини през ноща, максималната скорост трябва да бъде до 70 км в час, при която водачът е можело да реагира навреме.
Много шофьори грешат, като се водят по пътните знаци за макс.скорост.
Макс.скорост за магистрала е 140 км в час, но при каране нощем в гъста мъгла максималната ви скорост, трябва да бъде едва 20 км в час, според експертите, за да не попаднете под ударите на чл.20!
взето назаем от вестник 24 Часа
Шокиращо на пръв поглед и нищо нередно от страна на шофьора. Законът и съдията, обаче отсъжда - ''Виновен''!
Експертизата показва, че при шофиране на къси светлини през ноща, максималната скорост трябва да бъде до 70 км в час, при която водачът е можело да реагира навреме.
Много шофьори грешат, като се водят по пътните знаци за макс.скорост.
Макс.скорост за магистрала е 140 км в час, но при каране нощем в гъста мъгла максималната ви скорост, трябва да бъде едва 20 км в час, според експертите, за да не попаднете под ударите на чл.20!
взето назаем от вестник 24 Часа
Borymeckata написа:БМВ къща разваля... Момата е казала: "Или аз, или желазарията!"
- Metzeler
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: колело с обратна дирекция
- Мечтае да кара: колело с предно предаване
Re: Клопките на чл.20 шофиране с несъобразена с пътните усло

- ///M_Martin
- Любимец на Кралицата
-
- Кара: F85 X5M , Race ///M GTR V10 S85
- Мечтае да кара: M3 CSL
закона не се тълкува а се спазва 

- cod-cdbp
- старши ентусиаст
-
- Кара: мфили
martin_g60 написа:закона не се тълкува а се спазва
И вестниците не се четат, а се пали камината с тях.

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Не знам за какви 20км на магистрала се говори според "експертите", но и с 5км да се удариш пак попадаш под Чл.20. Аз съм се спирал в бордюр тръгвайки от автомивка където разтоянието от мястото,където е колата и бордюра е около 5м. Скоростта не повече от 3-4км, но настилката чист лъскав лед. Писаха ми "несъобразена с пътните условия скорост"
Въобще, докато този Чл.20 съществува няма да имаме качествени пътища. А парадокси в закона много- според Чл.24 примерно можете да си карате колата с неработещи "стоп" светлини. Уж било забранено да се присветка, а в Чл. 28 ал.2 пише, че при маневра можеш да си светкаш колкото си искаш...

Въобще, докато този Чл.20 съществува няма да имаме качествени пътища. А парадокси в закона много- според Чл.24 примерно можете да си карате колата с неработещи "стоп" светлини. Уж било забранено да се присветка, а в Чл. 28 ал.2 пише, че при маневра можеш да си светкаш колкото си искаш...
те тия които карат с повече от 20км/ч на магистрала при мъгла са доста, така че докато стигнат до мен, може да го отменят
Пък ако започна да се влача наистина с 20 то риска да ме ударят става многократно по-голям, каквито и светлини да съм пуснал
Пък ако започна да се влача наистина с 20 то риска да ме ударят става многократно по-голям, каквито и светлини да съм пуснал
Демирев написа:....взето назаем от вестник 24 Часа
Да беше дал линк да видим за какво става дума много ли щеше да е сложно

Накратко:
Шофьор на автобус удря животно, след това и кола + пострадали хора. От там вече дело, експертизи и т.н.
Така погледнато правилно попада под ударите на чл.20... Обаче има една уловка- там пише следното:
Чл. 20. (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) (1) Водачите са
длъжни да контролират непрекъснато пътните превозни средства, които управляват.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Водачите на пътни превозни средства са
длъжни при избиране скоростта на движението да се съобразяват с атмосферните
условия, с релефа на местността, със състоянието на пътя и на превозното средство, с
превозвания товар, с характера и интензивността на движението, с конкретните условия
на видимост, за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие.
Водачите са длъжни да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато
възникне опасност за движението.
По коя логика трябва аз да предвидя, че може да излезе животно на пътя

ПС: Ако вечер, карайки на дълги, с 80км/ч по магистралата в дясната лента, излизайки от десен завой отнеса (без да го убия- само му натроша кокалите) някой пиян тъпанар дето е решил да пресича магистралата по кой член ще ме подгонят

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
Не си карал скоро по Хемус май
Има повече табели за крави, овце и елени отколкото коли.

Последните 2 месеца вярно не съм. Ама и аз рядко гледам знаците на магистралата щото знам къде седят куките, знам и къде отивам- за какво да гледам разните табели
Ама следващият път ще хвърля едно око да видя колко знаци за говеда има 

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
Вярно не гледаш. Те са от бая повече време 

- jordanpar
-
-
- Кара: автомобил
- Мечтае да кара: два автомобила
- Детайли за колата: купе,двигател,волан,гуми
Те хубаво го написали всичко това но никъде не се споменават и техническите характеристики на автомобила.Какво означава ''да бъде в състояние да спре преди препятствието''???Нали ако карам кьонигсег ще мога да спра и от 300км/ч до 0 за 6,7 сек,ако съм с 15 годишно БМВ на което последните 5 години не му е сменяна течността на спирачките за колко ще спра от 130???А дядото с жигулата?А ако съм с диоптър и ми трябва половин секунда повече за реакция??То затова е написано максимално упростено че само пътните условия имали значение.А че самия правилник е като едно време устава в казармата,писан по времето на първия цикъл на Лили Иванова е друг пък въпрос.
- ilia1984
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW E60
- Мечтае да кара: BMW
bum_bum написа:Не си карал скоро по Хемус майИма повече табели за крави, овце и елени отколкото коли.
аутобан made in Bulgaristan
По отношение на член.20 той е още от преди 10 ноември по волята на ЦК на БКП все да си виновен ! Абсолютно тъп член по тъпо от това не знам накъде като чл.20 не "ВАЖИ" за милиционери,депутати,прокурори и тем подобни ВАЖИ само за работническата класа имай предвид 80% от населението

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
jordanpar написа:Те хубаво го написали всичко това но никъде не се споменават и техническите характеристики на автомобила.Какво означава ''да бъде в състояние да спре преди препятствието''???Нали ако карам кьонигсег ще мога да спра и от 300км/ч до 0 за 6,7 сек,ако съм с 15 годишно БМВ на което последните 5 години не му е сменяна течността на спирачките за колко ще спра от 130???А дядото с жигулата?А ако съм с диоптър и ми трябва половин секунда повече за реакция??То затова е написано максимално упростено че само пътните условия имали значение.А че самия правилник е като едно време устава в казармата,писан по времето на първия цикъл на Лили Иванова е друг пък въпрос.
Тва е идеята, щом си се ударил значи не си преценил и ти си виновен, независимо дали на пътя е имало съвсем нетипично и неочаквано препятствие.
тази "магистрала" от Пловдив почти до София иска цялостно преасфалтиране
Сега направо е като черен път, добре че са новите участъци да си припомняме какво е магистрала
Сега направо е като черен път, добре че са новите участъци да си припомняме какво е магистрала
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Кога ще махнат ограниченията за скорост по аутобана ? Нали целта на тия пътища е по бързо придвижване от точка А до точка Б ?
Колкото повече знаци за "говеда" има по бавно пътува човек.То в такъв случай за какво са ни тия магистрали като ще гледам за говеда елени и ще карам с 20 км/ч пфуу пълен отврат е цялата тая гнила и корумпирана държавна машина.
Колкото повече знаци за "говеда" има по бавно пътува човек.То в такъв случай за какво са ни тия магистрали като ще гледам за говеда елени и ще карам с 20 км/ч пфуу пълен отврат е цялата тая гнила и корумпирана държавна машина.
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
30 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2