Клопките на чл.20 шофиране с несъобразена с пътните условия

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: VOLVO XC60 2016 Feiclift D3

Клопките на чл.20 шофиране с несъобразена с пътните условия

Мнение от Демирев » 25 Ное 2012, 1:04

Неотдавна шофьор е осъден затова, че е шофирал по магистралата със 80 км в час на къси светлини през ноща.
Шокиращо на пръв поглед и нищо нередно от страна на шофьора. Законът и съдията, обаче отсъжда - ''Виновен''!
Експертизата показва, че при шофиране на къси светлини през ноща, максималната скорост трябва да бъде до 70 км в час, при която водачът е можело да реагира навреме.
Много шофьори грешат, като се водят по пътните знаци за макс.скорост.

Макс.скорост за магистрала е 140 км в час, но при каране нощем в гъста мъгла максималната ви скорост, трябва да бъде едва 20 км в час, според експертите, за да не попаднете под ударите на чл.20!

взето назаем от вестник 24 Часа
Borymeckata написа:БМВ къща разваля... Момата е казала: "Или аз, или желазарията!"

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: колело с обратна дирекция
Мечтае да кара: колело с предно предаване

Re: Клопките на чл.20 шофиране с несъобразена с пътните усло

Мнение от Metzeler » 25 Ное 2012, 1:35

:yes: доста полезна информация колега! ще се радвам аз лично ако има още такава изписана във форума

Любимец на Кралицата
Аватар
Кара: F85 X5M , Race ///M GTR V10 S85
Мечтае да кара: M3 CSL

Мнение от ///M_Martin » 25 Ное 2012, 1:37

закона не се тълкува а се спазва :!:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: мфили

Мнение от cod-cdbp » 25 Ное 2012, 6:58

martin_g60 написа:закона не се тълкува а се спазва :!:

И вестниците не се четат, а се пали камината с тях. :evil:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 25 Ное 2012, 13:39

Не знам за какви 20км на магистрала се говори според "експертите", но и с 5км да се удариш пак попадаш под Чл.20. Аз съм се спирал в бордюр тръгвайки от автомивка където разтоянието от мястото,където е колата и бордюра е около 5м. Скоростта не повече от 3-4км, но настилката чист лъскав лед. Писаха ми "несъобразена с пътните условия скорост" :kuku: :mhihi:

Въобще, докато този Чл.20 съществува няма да имаме качествени пътища. А парадокси в закона много- според Чл.24 примерно можете да си карате колата с неработещи "стоп" светлини. Уж било забранено да се присветка, а в Чл. 28 ал.2 пише, че при маневра можеш да си светкаш колкото си искаш...
Изображение

Слави
Аватар

Мнение от © » 25 Ное 2012, 13:40

те тия които карат с повече от 20км/ч на магистрала при мъгла са доста, така че докато стигнат до мен, може да го отменят
Пък ако започна да се влача наистина с 20 то риска да ме ударят става многократно по-голям, каквито и светлини да съм пуснал

Аватар

Мнение от F3P » 25 Ное 2012, 14:19

Демирев написа:....взето назаем от вестник 24 Часа

Да беше дал линк да видим за какво става дума много ли щеше да е сложно :?: Ето я статията: http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1646648

Накратко:
Шофьор на автобус удря животно, след това и кола + пострадали хора. От там вече дело, експертизи и т.н.

Така погледнато правилно попада под ударите на чл.20... Обаче има една уловка- там пише следното:

Чл. 20. (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) (1) Водачите са
длъжни да контролират непрекъснато пътните превозни средства, които управляват.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Водачите на пътни превозни средства са
длъжни при избиране скоростта на движението да се съобразяват с атмосферните
условия, с релефа на местността, със състоянието на пътя и на превозното средство, с
превозвания товар, с характера и интензивността на движението, с конкретните условия
на видимост, за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие.
Водачите са длъжни да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато
възникне опасност за движението.

По коя логика трябва аз да предвидя, че може да излезе животно на пътя :?: Ако е имало знак А21 или А22 (за поява на домашни или диви животни) ОК, трябва да се съобразявам, но честно казано аз не помня да съм виждал такива табели по магистралите. Може и да има и да не съм обърнал внимание- не споря.

ПС: Ако вечер, карайки на дълги, с 80км/ч по магистралата в дясната лента, излизайки от десен завой отнеса (без да го убия- само му натроша кокалите) някой пиян тъпанар дето е решил да пресича магистралата по кой член ще ме подгонят :?:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 25 Ное 2012, 14:44

Не си карал скоро по Хемус май :mhihi: Има повече табели за крави, овце и елени отколкото коли.
Изображение

Аватар

Мнение от F3P » 25 Ное 2012, 14:48

Последните 2 месеца вярно не съм. Ама и аз рядко гледам знаците на магистралата щото знам къде седят куките, знам и къде отивам- за какво да гледам разните табели :mhihi: Ама следващият път ще хвърля едно око да видя колко знаци за говеда има :mhihi:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 25 Ное 2012, 15:16

Вярно не гледаш. Те са от бая повече време :mhihi:
Изображение

Аватар
Кара: автомобил
Мечтае да кара: два автомобила
Детайли за колата: купе,двигател,волан,гуми

Мнение от jordanpar » 25 Ное 2012, 15:23

Те хубаво го написали всичко това но никъде не се споменават и техническите характеристики на автомобила.Какво означава ''да бъде в състояние да спре преди препятствието''???Нали ако карам кьонигсег ще мога да спра и от 300км/ч до 0 за 6,7 сек,ако съм с 15 годишно БМВ на което последните 5 години не му е сменяна течността на спирачките за колко ще спра от 130???А дядото с жигулата?А ако съм с диоптър и ми трябва половин секунда повече за реакция??То затова е написано максимално упростено че само пътните условия имали значение.А че самия правилник е като едно време устава в казармата,писан по времето на първия цикъл на Лили Иванова е друг пък въпрос.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E60
Мечтае да кара: BMW

Мнение от ilia1984 » 25 Ное 2012, 16:09

bum_bum написа:Не си карал скоро по Хемус май :mhihi: Има повече табели за крави, овце и елени отколкото коли.

аутобан made in Bulgaristan

По отношение на член.20 той е още от преди 10 ноември по волята на ЦК на БКП все да си виновен ! Абсолютно тъп член по тъпо от това не знам накъде като чл.20 не "ВАЖИ" за милиционери,депутати,прокурори и тем подобни ВАЖИ само за работническата класа имай предвид 80% от населението :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 25 Ное 2012, 17:44

jordanpar написа:Те хубаво го написали всичко това но никъде не се споменават и техническите характеристики на автомобила.Какво означава ''да бъде в състояние да спре преди препятствието''???Нали ако карам кьонигсег ще мога да спра и от 300км/ч до 0 за 6,7 сек,ако съм с 15 годишно БМВ на което последните 5 години не му е сменяна течността на спирачките за колко ще спра от 130???А дядото с жигулата?А ако съм с диоптър и ми трябва половин секунда повече за реакция??То затова е написано максимално упростено че само пътните условия имали значение.А че самия правилник е като едно време устава в казармата,писан по времето на първия цикъл на Лили Иванова е друг пък въпрос.

Тва е идеята, щом си се ударил значи не си преценил и ти си виновен, независимо дали на пътя е имало съвсем нетипично и неочаквано препятствие.
Изображение

Слави
Аватар

Мнение от © » 25 Ное 2012, 18:12

тази "магистрала" от Пловдив почти до София иска цялостно преасфалтиране
Сега направо е като черен път, добре че са новите участъци да си припомняме какво е магистрала

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 25 Ное 2012, 18:23

Кога ще махнат ограниченията за скорост по аутобана ? Нали целта на тия пътища е по бързо придвижване от точка А до точка Б ?
Колкото повече знаци за "говеда" има по бавно пътува човек.То в такъв случай за какво са ни тия магистрали като ще гледам за говеда елени и ще карам с 20 км/ч пфуу пълен отврат е цялата тая гнила и корумпирана държавна машина.
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

Следваща

Назад към Извън Темата