Данък върху депозитите....

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

баварски фанатик
Аватар
Кара: нещо...
Мечтае да кара: McLaren F1 LM

Данък върху депозитите....

Мнение от Dimo » 16 Ное 2012, 11:48

Здравейте колеги, относно новият налог
http://www.dnevnik.bg/biznes/2012/11/15 ... dobren_ot/
реших да пусна тема в която да обсъдим как и по какъв начин може да го заобикаляме.
Аз нямам никакво намерение да давам още пари на държавата, така че ако някой е наясно с вратички в
закона или алтернативи идеите са добре дошли.
Чудя се как стои въпроса с изнасянето на влоговете в чужди банки, какви са таксите, кои банки бихте
препоръчали, може ли да се осъществ при условие,че нямаме гражданство и не сме постоянно
пребиваващи в дадената държава и т.н.
Изображение

Аватар

Re: Данък върху депозитите....

Мнение от F3P » 16 Ное 2012, 12:26

Dimo написа:...Чудя се как стои въпроса с изнасянето на влоговете в чужди банки, какви са таксите, кои банки бихте
препоръчали, може ли да се осъществ при условие,че нямаме гражданство и не сме постоянно
пребиваващи в дадената държава и т.н.

Желая ти успех :mhihi:
Простичко казано:
За лихва от депозит в която и да е банка в ЕС ще плащаш данък.
Провери първо лихвите на банките извън БГ и тогава си прави сметка кое ти е изгодно. Едва ли ще откриеш по-изгодни оферти от тези в БГ, дори и след данъка от 10%.

ПС: Като не те кефи да даваш пари на държавата имаш 2 варианта- държиш си парите в сейфа или се изнасяш от БГ и почваш да плащаш на друга държава. Жокер- ще получиш микроинфаркт като видиш какви са данъците в ЕС :winky:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 16 Ное 2012, 12:27

От личните ми виждания, в България лихвите от влоговете са много добри. Дори с този данък пак е идеално! В повечето европейски държави лихвата е в пъти по-малка, а данъка, който сега се слага в България го има и там и дори е по-висок. Който иска да оечели от влогове, България е идеален вариант.

ентусиаст
Аватар
Кара: 98 325 tds M пакет touring
Мечтае да кара: M6
Детайли за колата: Фабричен М пакет, индивидуал,телефон и много други екстри...

Мнение от vanci88 » 16 Ное 2012, 12:48

Ако говорим за сериозни суми може и да има смисъл 500 000-1000 000лв/евро. Но едва ли... иначе щеше да питаш някой банкер или финансист/не само по диплома/.
36436
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: т му се стари БМВ-та
Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
Детайли за колата: отново с чарджър

Мнение от barty » 16 Ное 2012, 12:57

Аз не виждам начин за заобикаляне :dunno: Сигурно има, но тук едва ли ще го научим :(
А и лихвите в БГ са едни от най-високите.....
:yes:

Аватар
Кара: автомобил
Мечтае да кара: два автомобила
Детайли за колата: купе,двигател,волан,гуми

Мнение от jordanpar » 16 Ное 2012, 13:04

За 50-100 лева разгърнато на година да се правиш на Доналд Тръмп!!!!????Звучи ми много Андрешковски.
Що не си гледате пашалъка,ами мислите глупости.Ако знаете всяка година колко пари явно и недотам явно ви взимат банките по дребни услуги и ползвания на дебитните и кредитни карти свят ще ви се завие.Ама не ги виждате и не ревете.аз миналата година си направих една справка и се хванах за главата.
пс Да не би някой да е спечелил милионите от тотото и се скръндзее да плаща лихви по лихвите на депозита???

ентусиаст
Аватар
Кара: 98 325 tds M пакет touring
Мечтае да кара: M6
Детайли за колата: Фабричен М пакет, индивидуал,телефон и много други екстри...

Мнение от vanci88 » 16 Ное 2012, 13:21

jordanpar написа:За 50-100 лева разгърнато на година да се правиш на Доналд Тръмп!!!!????Звучи ми много Андрешковски.
Що не си гледате пашалъка,ами мислите глупости.Ако знаете всяка година колко пари явно и недотам явно ви взимат банките по дребни услуги и ползвания на дебитните и кредитни карти свят ще ви се завие.Ама не ги виждате и не ревете.аз миналата година си направих една справка и се хванах за главата.
пс Да не би някой да е спечелил милионите от тотото и се скръндзее да плаща лихви по лихвите на депозита???

Точно така. Тъй като работя в Уникредит да ви кажа,че всички сметки, без депозитите, имат такса за обслужване вече. Между 1,5-12лв на месец!!! Отделно такса теглене и т. н. .
36436
Изображение

Аватар
Кара: автомобил
Мечтае да кара: два автомобила
Детайли за колата: купе,двигател,волан,гуми

Мнение от jordanpar » 16 Ное 2012, 15:15

И автора да смени заглавието на темата.Няма данък върху депозитите а данък върху лихвата от тези депозити.А разликата е огромна!!!!!

баварски фанатик
Аватар
Кара: нещо...
Мечтае да кара: McLaren F1 LM

Мнение от Dimo » 17 Ное 2012, 0:25

До тук все ентусиасти, които обясняват как НЯМА да стане, а темата е как ДА стане тая работа. Невъзможни неща на тоя свят няма, така че ако не ви хрумва нищо креативно няма нужда да бълвате мнения! Все пак благодаря за тези до тук.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 330i

Мнение от Nasko_ » 17 Ное 2012, 0:57

Доколкото разбрах, ако депозитът ти е безсрочен, не се плаща данък върху лихвата! Имаше и още един вариант, мисля бяха детските спестовни влогове:)
Не спори с глупак, защото ще те принизи до нивото си и ще те победи с опит!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Мнение от Nickelback » 17 Ное 2012, 1:06

Nasko_ написа:Доколкото разбрах, ако депозитът ти е безсрочен, не се плаща данък върху лихвата! Имаше и още един вариант, мисля бяха детските спестовни влогове:)

Да и аз така четох. Ако имаш спестовен безсрочен влог нямало да има данък върху него. Ако вече си си заключил парите с цел добро олихвяване, тогава идва данъка...

Sent from my GT-N7000 using Tapatalk 2
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

ентусиаст
Аватар
Кара: X3 28i / А4 3.0i quattro
Мечтае да кара: настрани

Мнение от maxpower » 17 Ное 2012, 1:33

Да, но в момента, когато ги изтеглиш се начислява лихвата от безсрочния депозит и върху нея се слага данъка 10% независомо, че примерно са в сметката от преди влизането на закона. Затова преди нова година ще отида до банката да си закрия старите сметки да се олихвят и да си открия нова безсрочна. На мен депозитите са ми от преди 2 години открити. Демек ако ги изтегля Януари догодина 10% на лихвите за 2г назад :banghead:
A sleeper (car) - is a car that has high performance and an unassuming exterior.

zxsport
Аватар

Мнение от zxsport » 17 Ное 2012, 1:41

maxpower написа:Да, но в момента, когато ги изтеглиш се начислява лихвата от безсрочния депозит и върху нея се слага данъка 10% независомо, че примерно са в сметката от преди влизането на закона. Затова преди нова година ще отида до банката да си закрия старите сметки да се олихвят и да си открия нова безсрочна. На мен депозитите са ми от преди 2 години открити. Демек ако ги изтегля Януари догодина 10% на лихвите за 2г назад :banghead:

не можеш да смяташ .. простено ти е ...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: X5 e53 3.0d 218ps
Мечтае да кара: X5 ///M - печка :D
Детайли за колата: Зла печка :D

Мнение от An4oOo » 17 Ное 2012, 14:14

Аз доколкото разбрах от родителите ми този данък върху лихвата ще се начислява само на депозити над 30 000 лв. :dunno: Изрично питах родителите си като разбрах, понеже работя в чужбина и съответно к'вото си припечеля го бухам на депозит. И те ме успокоиха с това, че ще пръснем депозита на няколко по-малки, примерно един на мен, един на сестра ми, един на баща ми и тн., с цел да заобиколим това облагане. Но незнам може и те да не са разбрали правилно. :dunno:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: F31 Sport Line
Мечтае да кара: 458 Italia

Мнение от Jorata » 17 Ное 2012, 14:23

Aко не искате да плащате лихва в/у депозита, просто си слагате парите в сметка. Не получавате доход => не плащате данък. Елементарно.
VICTORIA CONCORDIA CRESCIT

Следваща

Назад към Извън Темата