Данък суета

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: любимата ни марка да е първа ;)
Мечтае да кара: римска колесница с М-пакет ;)

Данък суета

Мнение от spower » 05 Ное 2012, 17:50

Замисляли ли сте се какво би било, ако не робувахме на суетата/ коли, дрехи, телефони и др. подобни екстри/ колко по-лесен би ни бил живота.
Нека си представим наредени нови е30 е36 е46 е90,ф30, е34,е39, е60, ф10 и всичките нови сега излезли от магазина, но с различни технически характеристики както са си в действителност. За пръв път на пазара непознати автомобили и избора си е в нашите ръце... какво бихте избрали е36 със своя твърд характер и красиви форми, е46 с прекрасния си интериор наследил линията на предшественика си или е90 с теслата сечено табло и ромбоидни стопове.... също е и с 5 серия и 7ма серия.
За какво се стремим към новия модел да се харесаме на останалите, за лично самочувствие или просто "налог данък" обществено мнение....
Това бе примерът ми за любимата марка, но тези въпроси седят винаги пред нас с всяка нова вещ и поглед към витрините...
Колко ли по лесно би било да се живее, ако я нямаше суетата да робуваме на марки /коли, дрехи, парфюми и т.н./
Колко занимателен и интересен спорт е голфа спорт за богати дядовци и затлъстели бизнесмени с папа-мобили по ливадата ... Примери колкото искате и то навсякъде около нас... Къде остава индивидуалността ни, къде остава нормалния начин на мислене неповлиян от рекламите... Цял живот ли ще сме роби на суетата провокирана от бизнес идеите на отделите по маркетинг ...
Плей листа с видеа за ремонт на BMW Х3 F25: :lalala: https://www.youtube.com/playlist?list=P ... A1PWE6WpJt

старши ентусиаст
Аватар
Кара: малки котета на задната седалка
Мечтае да кара: по-леко
Детайли за колата: Черна скрап

Re: Данък суета

Мнение от deyan-enchev » 05 Ное 2012, 18:05

Този въпрос за суетата е основоположен през Средновековието когато църквата е дала право на Медичите да излязат от сенчестия бизнес на лихварството.
Оттам насетне консуматорското общество е отприщено да заводолява прищевките си, които са му насадени.
Та лавината е започнала и спирането й би било почти невъзможно.
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far you take the wall with you. Spoilers and bodykits are how much of a mess you leave on the wall. Rollcages and windownets are how much of the wall you take with you.

ентусиаст
Аватар
Кара: ше E39, сега Нисан 370z с 4 врати
Мечтае да кара: Z8

Мнение от Alexch » 05 Ное 2012, 18:17

Много интересна тема. Като цяло е ясно, че модерното общество е консуматорски ориентирано и комерсиализацията в него може би е достигнала своя връх.

Нека всеки за себе си да напише какво е отношението му към този проблем.

Аз гледам максимално да се абстрахирам от него и не се подчинявам на модни тенденции и т.нар. данък суета, когато преценя че мога да си го позволя. Това явление го наричам "обществен натиск", защото се очаква в социалния си живот човек да отговори на определени очаквания за да получи благата към които се стреми. С други думи ако съвсем не сме "в крак с модата" околните ще ни "накажат" с отношението си към нас.
bai_ILIA написа:стига сте се депресирали с ремонти, наслаждавайте се на колите си и радостта от шофирането понеже те ще се развалят със сигурност :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 05 Ное 2012, 18:40

За това сме консуматорско общество.
Да ти кажа,често подобни терзания ги гризе по-бедните от народа,по-богатите много не се замислят,харесва му-взима го,харесва дадена кола заради форма,ускорение,цвят дори и взима,ние се кахъриме че като си вземем някакъв автомобил (лизинг с някакви вноски които надскачат често реалните ни доходи) и след 6 месеца излиза "фейс лифт" ,смятаме че не е коректно към ...кого,към нас,че сме си взели последният модел с последните пари,ама не е така,защото пък идиота от среща си взима този модел,защото ти пък имаш предишният модел (хахаха,моята е по-нова) и след няколко месеца и той идва на твоето мнение,кофти му е...
Пък богаташа взима,защото му харесва цвета,да,харесва му само цвета примерно и след 3-4 години ще я даде на някой несретник само за 20-30% от цената на която я е придобил,и хич няма да мисли за парите които е оставил за задължителното сервизно обслужване,пък ние,ако се стигне до продажба ще се опитаме да включим освен цената на която е придобита,разходите по сервиз,всички сменени части и ако може и да си върнем и парите за гориво,които сме профукали докато сме карали този "уникат" ,след като вече е бил наша собственост,а до преди това подвизаваш се под думата "серийно производство" .
Та мисълта ми беше,да,кофти е човек да няма възможности,но пък по-жалка гледка е раболепниченето и възхвалата на 1,7 тона ламарина ,еснафството и треперенето над тоя отпадък (разбира се,тези неща нямат нищо общо с хора,които обичат автомобилите да са им чисти и добре обслужени технически и разбира се онези тъпани ,дето само прах да падне върху серийно произведената им 10-15 годишна кола,получават нервни кризи).
С 2 думи,бъдете материалисти (какъвто съм аз) ,но чак роби на вещите си... :bchug:

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 05 Ное 2012, 18:52

в българия този момент (американците му викат "peer pressure"- натиск на тези около тебе) е много силно развит.

хората... са комплексирани. дори тези с парите. защото повечето знаят как са ги направили тези пари и вътрешно ги е срам от себе си (колкото и да го крият) ... затова трябва постояно да се доказват. барем забравят за началното натрупване. та... не може в българия да имаш пари и да не го покажеш защото - мнението на другите за тебе ще е ниско. но от друга страна пък като се показваш- мнението на другите пред тебе е високо а зад гърба ти- ниско. няма оправия. в българското общество човек си "купува" уважение. да, ама то всъщност не се купува. и затова и уважението ни е такова- некачествено. с горчив привкус.

друг момент- трябва да се разграничава "суета"-та от "нуждата". един човек с възможности може да иска последната м-ка или амг за да се покаже с нея, а може да я иска защото за него е вътрешнопотребно да кара бързо и да натиска с 300. и често е много трудно така от пръв поглед да разграничиш кой е суетния и кой- търсача на силни усещания. нещата стават по-сложни защото истината обикновено е някъде в интервала "суетник ... шофьор"

нещата са още по-размити когато става въпрос за по-дребни неща- примерно айфон- защо някой има айфон? защото за него е важно телефона да е като бижу и да има екран които радва окото и всичко да е плавно и интуитивно.... или защото иска да се покаже с него защото е скъп? трудно можеш да разбереш истинската причина ако не го познаваш човека добре. а тя е както казах- сигурно някъде по средата.

така че "робуването" може да е продиктувано от много неща- някои са важни за нас, други са плод на суетата. затова и единен шаблон за тия неща няма. приоритетите ни са различни и няма таблица кое е приоритет за определен човек и кое не.

затова и тая тема е житейски-размита и няма някаква ясна дефиниция.
алекс
трабант 601с
разни други возила

ентусиаст
Аватар
Кара: ше E39, сега Нисан 370z с 4 врати
Мечтае да кара: Z8

Мнение от Alexch » 05 Ное 2012, 19:15

alx написа:...

Алекс, съгласен съм с теб на 99%, но особено в България дори и нуждите обикновено са породени от някакъв комплекс. Например нуждата да караш с 300 е в следствие на това, че навремето не си могъл да вдигнеш толкова с Москвича на баща си. Нали все пак основната характеристика на "лукса" е, че човек може и без него, in excess of the needs така да се каже.
bai_ILIA написа:стига сте се депресирали с ремонти, наслаждавайте се на колите си и радостта от шофирането понеже те ще се развалят със сигурност :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 332mxi

Мнение от ogata » 05 Ное 2012, 19:16

Че то в самия форум има peer pressure бе.

Който няма пари за жълто кони - да не кара е36. Не е фен, не е ентусиаст, боклук, за нищо не става :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Винаги съм си купувал нещата които мене ме кефят, щото причината, че аз ги плащам, аз ги ползвам.

Много ме кефят някви чичовци дето си взимат коли на лизинг дето едвам изплащат, за да може да се гъзареят пред 2рокурсничките и да се почувстват отново на 20 или некви турбо гъзари дето се мъкнат с дънки от димитровград , турски конвърс и айфон на изплащане за 50 години ;)

Имам една приятелка хипи дето ми развиваше тва лято едни теории "Колко щял да бъде хубав света ако ги било нямало парите". Пълни простотии :kuku: Та общо взето ни така - ни така. Живота е такъв, средата е такава и се пречупваш. Бях чел за няква бабичка немкиня дето за*бала сичко и решила да живее без пари. Ходила спяла сяка вечер в различни хора, летните дрехи ги разменяла за зимни и т.н. Пука и та и дреме ...

Комплексите и предразсъдъците са най-лошото нещо от което може да страдаш ...

ПП. Как очаквате от народ след 500 години робство и забавяне в развитието, тва да не му е болна тема :wave:
ИзображениеИзображение
http://www.injectorite.com http://www.klimacicite.com

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 05 Ное 2012, 19:37

ogata написа:...

Бъркаш нещо понятията. Да си поддържаш колата добре не е peer pressure. Утре няма кой да ти клекне под колата, а дори и да го направи за тия които 15 годишната кола е кенеф няма да стане по-хубава, независимо колко пари си налял в нея.

Аз не виждам нищо лошо човек, който може да си го позволи да притежава хубави вещи и дрехи, а трябва и да има някакво разграничение.

Не е нормално продавача на сергията да има същите дрехи като работещия в престижна фирма служител примерно.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Т-34
Мечтае да кара: F1 race car!
Детайли за колата: 1942; Length- 6.68 m; 76.2 mm (3.00 in) F-34 tank gun

Мнение от P1tbuL » 05 Ное 2012, 19:42

Аз си мисля, че е по- важно не да робуваме на вещи а да зачитаме останалите хора, независимо от техния социален статус!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 332mxi

Мнение от ogata » 05 Ное 2012, 19:51

bum_bum написа:Не е нормално продавача на сергията да има същите дрехи като работещия в престижна фирма служител примерно.

Ми то като цяло не е нормално един механик/заварчик/бояджия да взима петорно повече от един даскал.
Не е нормално да се кланяме на некви 15 годишни кошери дето хората са забравили, че са ги правили.
Не е нормално заплатата да ти представлява 40% от минималното нужно за нормален стандарт на живот ...

Ама на. :roll: Само дето тва вече не е към суетата...
ИзображениеИзображение
http://www.injectorite.com http://www.klimacicite.com

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 05 Ное 2012, 20:01

Кой както си постели. А кой на какво се кланя сам си избира. Ако си вземеш по-нова кола си сноб, ако си правя мойта ти бъркам в здравето като споделя. Ми сори, не живея за да те правя щастлив ;)
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 330i

Мнение от Nasko_ » 05 Ное 2012, 20:07

P1tbuL написа:Аз си мисля, че е по- важно не да робуваме на вещи а да зачитаме останалите хора, независимо от техния социален статус!

:bowdown:
Не спори с глупак, защото ще те принизи до нивото си и ще те победи с опит!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 323i Touring
Мечтае да кара: някакво М

Мнение от Binev_OuT » 05 Ное 2012, 20:19

Защо,бъркате суетата с комплексите?Суетата определено не е вид избиване на комплекси.
Да си вземеш Айфон на изплащане за 50 години е глупост,в същото време ако ти помага с нещо в работата или в друга сфера е нужда,а ако просто ти харесва и искаш да го имаш,тогава е суета,лукс и т.н.
Според мен разликата между суетата,комплексите и нуждата идва от подбудите поради,които си купуваш дадена вещ или извършваш дадено действие.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E63 650i

Мнение от ръб » 05 Ное 2012, 20:24

Лошото тук в България, е че да си позволиш неща от типа на изброените тук - КОНИ окачване, маратонки Адидас за 200 кинта например, Айфон за 1500-2000лв, ново БМВ и т.н. примери, се счита за лукс, а в нормалните страни - нещо нормално. И аз да взимах примерно 4000 долара заплата, нямаше да ми е проблем да си купя истинско окачване, да нося само маркови дрехи и да ползвам Айдон 5/Галакси С3..и други такива примери. Сега - не съм бил в Щатите или Германия (примерно), но предполагам че за тях това са си нормални неща, стандартен начин на живот.

п.п. от примера в първия пост - на мен Е36 си ми харесва най-много от всички 3ки, ако щете решете че съм пристрастен, просто си ми харесва най-много. И ако имах право на избор - между 2012 3та серия и чисто нова 328ца или Мка, бих си взел Е36.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 05 Ное 2012, 20:27

псевдо гъзарите и истинските гъзари са лесни за разпознаване

истинските са на пистата с м3-то, псевдотата в кафето (всеки ден)

истинските ползват ай-фона си по предназначение, псевдотата го оставят на масата за да го покажат или го носят в ръка из града без да го разцъкват

истинските се парфюмират ежедневно и не се фукат, че са с парфюм от 200-300-400лв, а псевдотата го ползват, само когато има излизане и са доста пестеливи :mhihi:

та в тоя ред на мисли... след като ти се налага да изглеждаш добре и да имаш скъпа --> ОК!

обаче ако това ти идея фикс и се стремиш да изпъкнеш... --> НЕ Е ОК! :paranoid: , т.е. плащаш данък суета
You said: "Time will change!" What if it changes you?

Следваща

Назад към Извън Темата