тема "правата ни на шофьори в чужбина"
Модератор: Общи модератори
17 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
тема "правата ни на шофьори в чужбина"
Темата не е за тук но моля модераторите да я преместят.
Идеята е да споделим опита си с органите на реда в чужбина. При какви обстоятелства могат да ни спират, имат ли право да ни задържат документи без видима причина, арести и подобни. Идеята ми хрума след два странни случая с двама мой познати в гарция, след като им приключила почивката, докато си чакали ферибота, полицай ги викнали в управлението уж за справка за 15 мин, и така 15 часа в ареста, без обяснение за какво са ги задържали. Другия случай е за спиране от полицай с цивилен автомобил и без униформа или палка, има ли това право, размахваше някаква карта и викаше "астиномиа" (полиция), добре че знам малко гръцки
Идеята е да споделим опита си с органите на реда в чужбина. При какви обстоятелства могат да ни спират, имат ли право да ни задържат документи без видима причина, арести и подобни. Идеята ми хрума след два странни случая с двама мой познати в гарция, след като им приключила почивката, докато си чакали ферибота, полицай ги викнали в управлението уж за справка за 15 мин, и така 15 часа в ареста, без обяснение за какво са ги задържали. Другия случай е за спиране от полицай с цивилен автомобил и без униформа или палка, има ли това право, размахваше някаква карта и викаше "астиномиа" (полиция), добре че знам малко гръцки

Имат право да правят с теб точно толкова, колкото и със собствените си граждани.Някой да не си мисли, че в чужбина важат други правила за чужденците??
Личен опит от Сърбия, Унгария, Австрия и особено Германия, където се подвизавам от години с кола с български номера...
ПС. Може би не съм схванал идеята на колегата.В Германия спират със Стоп палка или по магистралата те спират като карат пред теб и на задното стъкло тече надпис Bitte Folgen / Please Follow.

Личен опит от Сърбия, Унгария, Австрия и особено Германия, където се подвизавам от години с кола с български номера...
ПС. Може би не съм схванал идеята на колегата.В Германия спират със Стоп палка или по магистралата те спират като карат пред теб и на задното стъкло тече надпис Bitte Folgen / Please Follow.
- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
Мене лично са ме спирали при рутинна проверка и са ме претърсвали основно ,заедно с колата в Сърбия,Унгария и Испания. 

"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
Когато са ви спирали е ставало с някакви отличителни белези, че са полицай, стоп палка, полицейски светлини (на цивилна кола) и т.н.
не да те гонят с корсичка и да ти размахват някаква карта, по която не можеш да разбереш, че са полицай. Трябва ли да се спира в такъв случай, това е идеята на темата.
не да те гонят с корсичка и да ти размахват някаква карта, по която не можеш да разбереш, че са полицай. Трябва ли да се спира в такъв случай, това е идеята на темата.
- vld
- Старши ентусиаст
-
- Кара: F11 535d, E84 2.3d
metatron написа:Когато са ви спирали е ставало с някакви отличителни белези, че са полицай, стоп палка, полицейски светлини (на цивилна кола) и т.н.
По европа не съм чул или видял някой да иска да те спре по описания начин.
Те колегите по горе са го написали.Цивилната полиция може да те спре и на магистрала, като кара пред теб или зад теб, по някое време ти пускат надписи и лампи и ти спираш.
Стандартните полицаи са си с палка и патрулна кола, но такива доста трудно се срещат.
Ако те спрат в движение то 99% е заради направено от теб нарушение и те ти показват клип в който се вижда примерно, че караш с 200 при ограничение 120

- ukelichko
- младши ентусиаст
-
- Кара: Комбайн
- Мечтае да кара: Фадрома
Правата ни в чужбина са същите като за гражданите на съответната страна. В страна извън ЕС можете да потърсите помощ от вяско посолство на страна от Съюза (гледах го по телевизията). По принцип ако поискате при арестуване са длъжни да ви осигурят преводач, но не ми се е налагало и не зная става ли така. В повечето страни не могат да ви задържат повече от 48 часа, както е в България, освен за сериозни престъпления. За да се избегнат кофти ситуации аз лично правя следното: Сърбия винаги я минавам по платените магистрали, там не се заяждат. Спазвам правилата и знаците извън България, макар и отзад да ми свиркат разни турски гастарбайтери и тирове. На здната седалка пътниците винаги са с колани. Имайте предвид че на митниците докато сте в колоната и чакате, ви гледат на камера и ви преценяват, а те са психолзи, нали това им е работата. Ако все пак сгрешите нещо и ви спрат е хубаво да поздравите полицайте на родния им език. После си признайте и кажете че е грешка и се извинявате. До сега това винаги е минавало при мен. Естествено ако на ограничение 130 карате със 180 няма как да сте го направили неволно. В общи линии българският тарикатлък не минава никъде и се наказва много строго. А тарикатите си личат от далече(не ми е работа сега да описвам как изглежда един тарикат в Европа).Дръжте се като нормални цивилизовани хора и гаранция никой няма да ви прави проблем в чужбина.
- Vasko
- ентусиаст
-
- Кара: Е34 /Е39 дизел, Е46-автомат,Е60-530
- Мечтае да кара: Да се разхожда пеша
Ir0n написа:Имат право да правят с теб точно толкова, колкото и със собствените си граждани.Някой да не си мисли, че в чужбина важат други правила за чужденците??
В Германия по магистралата те задминава някакво ауди А6 и отзад на задното стъкло излиза надпис ''policei, bitte abstellen'' и се показва палката от стъклото и караш след тях до първата отбивка от магистралата .
- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
Мен са ме спирали само униформени 

"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
sineok_pi4_ написа:Ir0n написа:Имат право да правят с теб точно толкова, колкото и със собствените си граждани.Някой да не си мисли, че в чужбина важат други правила за чужденците??
В Германия по магистралата те задминава някакво ауди А6 и отзад на задното стъкло излиза надпис ''policei, bitte abstellen'' и се показва палката от стъклото и караш след тях до първата отбивка от магистралата .
Мен пък са ме спирали с Bitte Folgen / Please Follow

ukelichko написа:Правата ни в чужбина са същите като за гражданите на съответната страна. В страна извън ЕС можете да потърсите помощ от вяско посолство на страна от Съюза (гледах го по телевизията). По принцип ако поискате при арестуване са длъжни да ви осигурят преводач, но не ми се е налагало и не зная става ли така. В повечето страни не могат да ви задържат повече от 48 часа, както е в България, освен за сериозни престъпления. За да се избегнат кофти ситуации аз лично правя следното: Сърбия винаги я минавам по платените магистрали, там не се заяждат. Спазвам правилата и знаците извън България, макар и отзад да ми свиркат разни турски гастарбайтери и тирове. На здната седалка пътниците винаги са с колани. Имайте предвид че на митниците докато сте в колоната и чакате, ви гледат на камера и ви преценяват, а те са психолзи, нали това им е работата. Ако все пак сгрешите нещо и ви спрат е хубаво да поздравите полицайте на родния им език. После си признайте и кажете че е грешка и се извинявате. До сега това винаги е минавало при мен. Естествено ако на ограничение 130 карате със 180 няма как да сте го направили неволно. В общи линии българският тарикатлък не минава никъде и се наказва много строго. А тарикатите си личат от далече(не ми е работа сега да описвам как изглежда един тарикат в Европа).Дръжте се като нормални цивилизовани хора и гаранция никой няма да ви прави проблем в чужбина.
Блажени са вярващите.

точно по описания от мен по - горе начин ни спряха в гърция, че сме били настапили два пъти двойна непрекъсната линия, по нищо не можах да разбера, че са полицай, взеха документите на шофьора и "карайте след нас", ко да правим караме. 200 метра по-надолу спряха и викат "да не се повтаря" и му върнаха документите. на другия ден го видях сащия, наистина в униформа, ама е някакъв стажант, без пагони още.
- ukelichko
- младши ентусиаст
-
- Кара: Комбайн
- Мечтае да кара: Фадрома
GVT написа:ukelichko написа:Правата ни в чужбина са същите като за гражданите на съответната страна. В страна извън ЕС можете да потърсите помощ от вяско посолство на страна от Съюза (гледах го по телевизията). По принцип ако поискате при арестуване са длъжни да ви осигурят преводач, но не ми се е налагало и не зная става ли така. В повечето страни не могат да ви задържат повече от 48 часа, както е в България, освен за сериозни престъпления. За да се избегнат кофти ситуации аз лично правя следното: Сърбия винаги я минавам по платените магистрали, там не се заяждат. Спазвам правилата и знаците извън България, макар и отзад да ми свиркат разни турски гастарбайтери и тирове. На здната седалка пътниците винаги са с колани. Имайте предвид че на митниците докато сте в колоната и чакате, ви гледат на камера и ви преценяват, а те са психолзи, нали това им е работата. Ако все пак сгрешите нещо и ви спрат е хубаво да поздравите полицайте на родния им език. После си признайте и кажете че е грешка и се извинявате. До сега това винаги е минавало при мен. Естествено ако на ограничение 130 карате със 180 няма как да сте го направили неволно. В общи линии българският тарикатлък не минава никъде и се наказва много строго. А тарикатите си личат от далече(не ми е работа сега да описвам как изглежда един тарикат в Европа).Дръжте се като нормални цивилизовани хора и гаранция никой няма да ви прави проблем в чужбина.
Блажени са вярващите.Като те заключат византийците знаеш ли каква подкрепа ще получиш от нашето консулство.
В момента в Гърция има около или малко над хиляда българи по затворите и предварителни арести.Доста от тях чакат с години да се гледа делото.Аз не съм против ,че заключват разбойниците но сред тия хора има и много невинни.Затворите получават по 80 евро на ден субсидия за чужденец.Последните седем години имахме страшна мърша за консул в Солун ,името му е Пламен Иванов.Нито един път не си е мръднал пръста за който и да е задържан българин.
Все пак не вярвам, че абсолютно без нищо могат да те тикнат в Гърция в затвора. Ако на някой му се е случило да сподели за да не ходя повече там. Говоря за нормална екскурзия със собствен автомобил. Лично аз не съм имал никакви проблеми с византийците, но съм посещавал само техните курорти и Серес.
17 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2