данък в общината при продажба

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E92 335i
Мечтае да кара: CL 63 AMG
Детайли за колата: открадната :)

данък в общината при продажба

Мнение от valerio1 » 11 Ное 2008, 13:21

Колеги, имам един казус за решаване и ще се радвам, ако помогнете.

Значи, купил съм си колата 2007 година, но не съм я обявил в данъчното. Сега, обаче, ще я продавам и мисля да не я обявявам, а да намеря нотарiuс, които да ми направи договора без бележка за платени данъци. Казаха ми, обаче, че ако не я обявя и съответно платя данъците, които дължа, следващия собственик няма да може да я обяви в данъчното. Има ли някои с подобен опит да сподели дали е така?

Мерси

Weißwurst-Fresser
Аватар
Кара: F40

Мнение от CheGevara » 11 Ное 2008, 14:29

е за какво да ти помагаме ???
... разбирам да не искаш да си платиш акциз или някоя глоба ... ама за данък или застраховка си си за бой!

Отивай и си плащай данъка, както аз съм си го платил и всички други колеги тук!

Аватар
Кара: bmw е46

Мнение от vladuicho » 11 Ное 2008, 14:37

CheGevara написа:е за какво да ти помагаме ???
... разбирам да не искаш да си платиш акциз или някоя глоба ... ама за данък или застраховка си си за бой!

Отивай и си плащай данъка, както аз съм си го платил и всички други колеги тук!

защо пък да не му помонгем бе колега :shock: тцтцтц

тва че ти плащаш не значи ,че другите трябва да го правят.....тяхна си работа :)

колега плащаш по банков път данъка за една година назад и си готов

то си имаше и подобна тема потърси :roll:

РазБОЙниКА
Аватар
Кара: го на тройки
Мечтае да кара: Е92/3 и 6-та серия
Детайли за колата: Черна

Мнение от Apassionata » 11 Ное 2008, 15:00

Съвсем скоро имаше такава тема... Принципно е задължително да имаш бележка за платен данък пред Нотариуса, но все ще се намери някой, който да прехвърли и без такава. Поне колегата някъде от морето намери...
Ето малко полезни неща:

Чл.41. /поправка с Решение № 113 от 06.03.2008 г./ (1) За леките автомобили размера на данъка се определя съобразно мощността на двигателя, коригиран с коефициент в зависимост от годината на производство, както следва:
1. до 37 kW включително – 0.43 лв. за 1 kW;
2. над 37 kW до 55 kW включително – 0.50 лв. за 1 kW;
3. над 55 kW до 74 kW включително – 0.68 лв. за 1 kW;
4. над 74 kW до 110 kW включително – 1.38 лв. за 1 kW;
5. над 110 kW – 1.54 лв. за 1 kW.
В зависимост от годината на производство данъкът се умножава с коефициентите, определени с чл.55, ал.1 от Закона за местните данъци и такси.
Коефициентите, заковани в ЗМДТ, са:
1 – за превозни средства, по-възрастни от 14 години;
1.5 – за такива, на възраст до 14 години, които са на повече от 5 години;
2.8 – за до 5-годишни леки автомобили
Собствениците на превозни средства декларират пред общината по постоянния им адрес, съответно седалище, притежаваните от тях превозни средства в двумесечен срок от придобиването им.

При подаване на декларация за притежаваните превозни средства при придобиването им, собственикът представя документ за платения данък при придобиването на декларираното превозно средство.

При прехвърляне на собствеността на превозното средство новият собственик не заплаща данъка, ако предишният собственик го е платил за времето до края на календарната година.

Данъкът се заплаща на две равни вноски в следните срокове: до 31 март и до 30 септември на годината, за която е дължим. На предплатилите за цялата година в първия срок се прави отстъпка от 5 на сто.

Заплащането на данъка е условие за редовност при годишния технически преглед на превозното средство / аз минах без/

Данъкът се внася в приход на бюджета на общината, по постоянния адрес, съответно седалището на собственика

Глобата е от 20 до 200 лева. :roll: За тебе 93 :P И да, много е възможно да съсздадеш главоболия на новия Собственик :evil:
Ако питаш мене - бегом към Данъчното ;) ГАЗ дееее :driving:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Re: данък в общината при продажба

Мнение от xeterov » 11 Ное 2008, 15:08

1. Колега valerio1, ти си потенциален НАРУШИТЕЛ!

2. Дори и да продадеш колата БЕЗ да си платил данъка, в данъчното колата ще се води на твоя сметка, докато не отидеш с договора за покупка-продажба и не я отпишеш. А когато тръгнат да я отписват ще цъфне неплатения данък и ти ще трябва да си го платиш, нищо че колата вече е нечия друга собственот.
Say what you mean, mean what you say.
Alonso vs. Hamilton
ИЗРОД

РазБОЙниКА
Аватар

Мнение от Apassionata » 11 Ное 2008, 15:10

xeterov написа:1. Колега valerio1, ти си потенциален НАРУШИТЕЛ!

2. Дори и да продадеш колата БЕЗ да си платил данъка, в данъчното колата ще се води на твоя сметка, докато не отидеш с договора за покупка-продажба и не я отпишеш. А когато тръгнат да я отписват ще цъфне неплатения данък и ти ще трябва да си го платиш, нищо че колата вече е нечия друга собственот.

Той изобщо не я е обявил според мен !!!
"Значи, купил съм си колата 2007 година, но не съм я обявил в данъчното."
Води се на предния собственик явно ... още...
Изображение

Гост
Аватар

Мнение от Гост » 11 Ное 2008, 15:18

Колега не се плаши - никакви грижи не можеш да създадеш на новия собственик - само си намери нотариус и си готов. Принципно който последно е плащал данъци за тая кола, след като е я продал отива в данъчното и я отписва с договора за покупко-продажба. Купувача дали ще я впише си е негова работа и никой не го търси - може да я нареже за скрап колата... Така че новия собственик ако иска - отива с договора и си регистрира колата в данъчното - никой копче няма да му каже... ;) Не слушай "компетентните" по всичко колежки от по-горе... ;)

РазБОЙниКА
Аватар

Мнение от Apassionata » 11 Ное 2008, 15:25

Biankonero написа:Колега не се плаши - никакви грижи не можеш да създадеш на новия собственик - само си намери нотариус и си готов. Принципно който последно е плащал данъци за тая кола, след като е я продал отива в данъчното и я отписва с договора за покупко-продажба. Купувача дали ще я впише си е негова работа и никой не го търси - може да я нареже за скрап колата... Така че новия собственик ако иска - отива с договора и си регистрира колата в данъчното - никой копче няма да му каже... ;) Не слушай "компетентните" по всичко колежки от по-горе... ;)

Не съм казала, че съм Компетентна по ВСИЧКО ! Казвам как стои въпроса Законно, щото аз съм от тези, които го спазват! Ти да не работиш в данъчна служба? Или си го правил няколко пъти горното упражнение... Или е било преди години? И какво се опитваш да кажеш сега - че една кола може да се препродава пет пъти с Договр да Покупко-продажба при едни нотариуси дето.... и през тия да речем 5 години никой да не я отписва и декларира в данъчната служба и да не й се плаща данък изобщо??? Съмнявам се да са толкоз зле... Някой ще отнесе глоба накрая... Както и да е, всеки си преценява, а аз специално ще го проверя случая, за да съм "компетентна" ;)
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от Мишел » 11 Ное 2008, 15:42

Apassionata написа:
Biankonero написа:Колега не се плаши - никакви грижи не можеш да създадеш на новия собственик - само си намери нотариус и си готов. Принципно който последно е плащал данъци за тая кола, след като е я продал отива в данъчното и я отписва с договора за покупко-продажба. Купувача дали ще я впише си е негова работа и никой не го търси - може да я нареже за скрап колата... Така че новия собственик ако иска - отива с договора и си регистрира колата в данъчното - никой копче няма да му каже... ;) Не слушай "компетентните" по всичко колежки от по-горе... ;)

Не съм казала, че съм Компетентна по ВСИЧКО ! Казвам как стои въпроса Законно, щото аз съм от тези, които го спазват! Ти да не работиш в данъчна служба? Или си го правил няколко пъти горното упражнение... Или е било преди години? И какво се опитваш да кажеш сега - че една кола може да се препродава пет пъти с Договр да Покупко-продажба при едни нотариуси дето.... и през тия да речем 5 години никой да не я отписва и декларира в данъчната служба и да не й се плаща данък изобщо??? Съмнявам се да са толкоз зле... Някой ще отнесе глоба накрая... Както и да е, всеки си преценява, а аз специално ще го проверя случая, за да съм "компетентна" ;)

Пак се почва....... Отговора до колкото видях беше към колегата задал въпроса си. Някой пита нещо, друг покрай неговия въпрос почва да философства и да задава на свой ред въпроси....
Каквото и да е правил, прави и ще прави, това си е негова работа, и щом отговаря по конкретен начин, значи има конкретни наблюдения, а не копи-пейства членчета от Закона. Тях всички знаем къде да ги видим....
Който иска си плаща данъка си го плаща, които не иска не го прави. Аз и ти си го плащаме, той е намерил начин да не го прави! По този повод ме води на ресторант! Така че моля те.....

daytona violett
Аватар
Кара: e36+24

Мнение от kOnPuBkA » 11 Ное 2008, 15:44

Нищо лично към никого в случая, ама колегата Biankonero е прав!
Последици за новия собственик няма да има, а стария си я отписва принципно с договора в данъчното. Също така не е задължително настоящия собственик да я е вписал в данъчното, т.е. по закон е задължително, но и да не го е направил както очевидно не е, само при проверка могат да възникнат проблеми и за него. Новият собственик няма да има проблеми при регистрацията, само че бележката за последен данък мисля че си е задължителна. Защото да, ще се намери някой "Нотариус" (кавичките са правилни и задължителни за такива хора), та ще се намери някой, който да я прехвърли и без платен данък, но след това в КАТ или при регистрацията на новия собственик съм почти сигурна че я искат тая бележка. На мен поне в София ми я искаха.

Така че платете си последния данък и да е мирна главата на цялото село...
HAPPINESS IS NOT AROUND THE CORNER, HAPPINESS IS THE CORNER!
Изображение
IMPOSSIBLE IS NOTHING !

Гост
Аватар

Мнение от Гост » 11 Ное 2008, 15:47

Apassionata написа:Не съм казала, че съм Компетентна по ВСИЧКО ! Казвам как стои въпроса Законно, щото аз съм от тези, които го спазват! Ти да не работиш в данъчна служба? Или си го правил няколко пъти горното упражнение... Или е било преди години? И какво се опитваш да кажеш сега - че една кола може да се препродава пет пъти с Договр да Покупко-продажба при едни нотариуси дето.... и през тия да речем 5 години никой да не я отписва и декларира в данъчната служба и да не й се плаща данък изобщо??? Съмнявам се да са толкоз зле... Някой ще отнесе глоба накрая... Както и да е, всеки си преценява, а аз специално ще го проверя случая, за да съм "компетентна" ;)

Казвам каквото пише, това че некой казвайки нещо имат 15 други неща предвид и се опитват да изтъкнат 16 други - не съди за другите по себе си... ;) И в какво ти се съмняваш няма никакво значение... ;) Плащай си данъка и си свиркай... ;)

РазБОЙниКА
Аватар

Мнение от Apassionata » 11 Ное 2008, 16:10

Нищо лично към никой... Притиворечите си. Да, НИКАКВИ последствия няма да има към новия собственик... Само дето няма да може да си регистрира колата в КАТ, защото платения данък и там го искат. Отскоро задължително! При Деклариране в Данъчна служба също! Говорих лично с хора и във двете интитуции. И някой ще го разбере по трудния начин. Ма да си плащаме и да си свиркаме, нали в случая колегата, питащ тука е Продавач ;) Пък и все може да се заобиколи закона. Нали сме в БГ. После държавата ни била виновна...
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E92 335i
Мечтае да кара: CL 63 AMG
Детайли за колата: открадната :)

Мнение от valerio1 » 11 Ное 2008, 16:12

Apassionata написа:
xeterov написа:1. Колега valerio1, ти си потенциален НАРУШИТЕЛ!

Той изобщо не я е обявил според мен !!!
"Значи, купил съм си колата 2007 година, но не съм я обявил в данъчното."
Води се на предния собственик явно ... още...

Изобщо не е и на предния собственик даже :mhihi: . Беше нов внос и само съм я регистрирал на мое име v КАТ.

Колеги, моля ви, не ме съдете дали е морално или не да си плащам данъците. Мама толкова години не е успяла да ме възпита като примерен гражданин и вие няма да можете. Питах за съвет просто, защото при положение, че я давам за 5500, да платя данъци за 500 ми е малко криво. :)

Благодаря на всички отговорили, много го обичам този форум.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Мечтата карах. Сега е ред на ГТ
Мечтае да кара: F10

Мнение от R_Lakov » 11 Ное 2008, 16:13

В КАТ неискат бележка за платен данък.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Жи55АЕМЖИ
Мечтае да кара: 911 turbo
Детайли за колата: 630cc - injectors
HX52 Holset
MS 1 Extra - ECU
Inovate wide band

Мнение от ///peter » 11 Ное 2008, 16:16

Баси темата, тоя форум запада :mhihi:
Пичага, отиваш в Общинска банка казваш, че искаш да преведеш пари на общината за данъци... Те ще ти дадат вносна бележка и сметката на общината на която искаш да преведеш. Пишеш вътре номера на колата и модел, превеждаш колкото искаш, е гледай да не е 10лв :mhihi:
С копието на вносната бележка отиваш при нотариуса.
Това е... както казаха колегите в КАТ не искат платения данък ;)

Следваща

Назад към Извън Темата