Произвеждате ли си домашна ракия ?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Мнения: 625
Регистриран на: 21.02.2007
Кара: М40, 1.6

Произвеждате ли си домашна ракия ?

Мнение от Chapai » 15 Сеп 2008, 19:58

Какви правила спазвате и какви сортове грозде ползвате при производството на домашна ракия ? Благодаря...
Едно е да се държи като отегчена съпруга, друго си е като ококорена комшийка.

старши ентусиаст
Аватар
Мнения: 2381
Регистриран на: 24.07.2006
Местоположение: 02..., +3592...
Пол: Мъж
Кара: myCar 5.3. and iCar 3.9.
Мечтае да кара: още по-бавно
Детайли за колата: ...
01" 525d m57
04" X5 m57
06" Liberty 2,8 CRD

Мнение от Владо » 15 Сеп 2008, 20:04

произвеждаме... правила нема :mhihi: .... немам спомен да съм хвърлил произведено :roll: :mhihi: ...

с две лица
Аватар
Мнения: 2149
Регистриран на: 16.02.2008
Местоположение: село Мегаполис, обл.Абсурдистан
Пол: Мъж
Кара: на задно предаване

Мнение от Vlados » 15 Сеп 2008, 20:05

Аз само я консумирам - колкото има, толкова :mhihi:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Мнения: 3390
Регистриран на: 15.10.2007
Местоположение: София
Пол: Мъж
Кара: E36 328i Turbo
Мечтае да кара: BMW F10 M5

Мнение от ///Ivan » 15 Сеп 2008, 20:13

Дедо ми на село е най-големия производител. 8)
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Мнения: 3867
Регистриран на: 20.10.2003
Местоположение: Шумен
Пол: Мъж
Кара: буретата да пресъхват

Мнение от Alexi » 15 Сеп 2008, 20:14

стария произвежда в извънредно големи количества .. говорим за бурета 4-5 броя от по 100-200 кила ,там отлежава 2-3 години пие се само стара ракия .. аз на заведение ракия не пия ,щото е блудкаво гадно менте :D

ентусиаст
Аватар
Мнения: 920
Регистриран на: 3.05.2007
Местоположение: варна на морето
Пол: Мъж
Кара: BMW E60
Мечтае да кара: бмв М3,M5,X6
Детайли за колата: E60 530D 218коня

Мнение от spens_82 » 15 Сеп 2008, 20:18

аз не произвеждам,но дядовците ми пряват :twisted: .е помагам малко във производството :mhihi:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Мнения: 625
Регистриран на: 21.02.2007
Кара: М40, 1.6

Мнение от Chapai » 15 Сеп 2008, 20:19

Въпросът ми е сериозен. Досега винаги сме произвеждали за лични нужди само от сини сливи защото ги имаме в излишък. Обаче дядото заяви, че готовото количеството било малко и нямало да понесе дърдоренето на бабата, а това било вредно за здравето му. Та ще се купува грозде, а нямам опит с него...
Едно е да се държи като отегчена съпруга, друго си е като ококорена комшийка.

Пантерчо
Аватар
Мнения: 4700
Регистриран на: 16.03.2008
Местоположение: София
Пол: Мъж
Кара: WBS нов внос
Мечтае да кара: Е30 от скъпите

Мнение от Bavarcho » 15 Сеп 2008, 20:23

За грозде почти сяка година ходиме до Виноградец,Пловдивско там на секи метър има грозде.А после рецептата си е същата.Попринцип ния го препичаме винаги,некак си препека е по хубав.
Изображение


Аватар
Мнения: 4861
Регистриран на: 13.12.2007
Местоположение: София
Пол: Мъж
Кара: комби...нация и Вайълет!

Мнение от SKISA » 15 Сеп 2008, 21:25

аз я "произвеждам" по следните правила....!
като стане декември палим баничарката с неколко дамаджани и бурета и бидони и отивам на село...!! то е на границата с гърция и е в "ничия земя" едно време тва е било между двата кльона и е много чиста земята!! там има братчед на майка ми,който има неколко бъчви-в едната от които мога да си паркирам комбито вътре! сипвам към 4-500л вино -широка мелнишка мешано с каберне и цветно ,пълним дамаджаните с некоя 5-6 годишна и си тръгам...!!! тва сека година!! е така праим аз домашна!!и после зимата-цицам!!

сбъркал колата, но не и форума
Аватар
Мнения: 1494
Регистриран на: 25.10.2006
Местоположение: София
Пол: Мъж
Кара: е70

Мнение от someone » 15 Сеп 2008, 22:08

Моята "ракия" я произвеждат в Ирландия. Наиграл съм се с домашни шльокавици всякакви...мерси ша кажа аз на такваз любов... Махмурлука ми е като закон след "употреба" на домашна... За това, по отношение на пиенето, се доверявам на може би единствената нация, която пие повече от руснаците и на тяхното творение Jameson :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар
Мнения: 114
Регистриран на: 21.12.2007
Местоположение: Варна

Мнение от kusho » 15 Сеп 2008, 22:44

За гроздето е важно захарноста. Важно е в кой район си. Например тук във Варна вече го обраха, но до Сливен дядото още чака захарност.
Ако ще купуваш слез до района около Твърдица когато почнат изкупуването на лозята. Хвани само един производител, дай му 5ст. по-вече на кило от колкото го изкупуват и ще получиш превъзходно грозде.
Относно технологията, имам познати които махат чепките.

Пантерчо
Аватар
Мнения: 4700
Регистриран на: 16.03.2008
Местоположение: София
Пол: Мъж
Кара: WBS нов внос
Мечтае да кара: Е30 от скъпите

Мнение от Bavarcho » 16 Сеп 2008, 9:59

Да както каза колегата отгоре захарноста е много важна иначе трябвасамо захар да бъташ,а чепките и ние ги махаме но не е задалжително,казват че чепките дават кисел вкус.


п.с.за да си сигурен в захарноста на гроздето може да си земеш захаромер и като зимаш гроздето да размачкаш малко в една чаша и да видиш сока с каква захарност е.
Изображение


Аватар
Мнения: 4861
Регистриран на: 13.12.2007
Местоположение: София
Пол: Мъж
Кара: комби...нация и Вайълет!

Мнение от SKISA » 16 Сеп 2008, 10:01

захарността в южните райони е толкова голяма ,че не слагат захар...!! пипаш зърното на гроздето и то ти остава залепено за пръста! даже сипват водица малко да разредят при джибрите...
най-доброто лозе ,което съм виждал е на северен склон на баир в ждрело на рекичка и отсреща бели камъни!! казаха ,че е по-добре да не го грее директно пряко слънцето ,а отразеното от камъните и реката...!! и става едно вино...мани,мани....

ентусиаст
Аватар
Мнения: 1080
Регистриран на: 31.03.2007
Местоположение: София
Пол: Мъж
Кара: Е46 touring

Мнение от ka4i » 16 Сеп 2008, 12:03

Не само грозде а и сливи си използвам.Правя си много хубава домашна Троянска сливова.
Изображение

Старши Алкохолик
Online
Аватар
Мнения: 3929
Регистриран на: 13.03.2006
Местоположение: в Е32 740iL в мечтите си
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 16 Сеп 2008, 12:08

SKISA написа:захарността в южните райони е толкова голяма ,че не слагат захар...!! пипаш зърното на гроздето и то ти остава залепено за пръста! даже сипват водица малко да разредят при джибрите...


Мдааа. Аз мога да потвърдя с едни 15 дка Мерло и подобни :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Сяка година се налага да слагаме водица, а тия дето ми разправят за
махморлук да дойдат да опитат истинска ракия :twisted: :twisted: :twisted:
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

Следваща

Назад към Извън Темата

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани

Последни теми
Facebook