Какво да правим, когато започне война?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Потребител
Аватар
Кара: е34 516i с 19ки
Мечтае да кара: ЗиЛ
Детайли за колата: Много върви, чак ме е страх сутрин да я паля!

Re: Какво да правим, ако започне война?

Мнение от alex_th » 03 Ное 2016, 12:10

Jordana написа:Колега не че нещо , обаче бъркаш тотално класификацията на оръжията .
Оръжието се дели и обозначава най общо на следните класове
1 ловно
2 спортно тренировъчно
3 полицейско
4 армейско
Тези видове могат са различни не само по вид система , боеприпас и устройство - могат да са различни дори само в материалите за изработка и допуските както и в ресурса на детайли и цеви . Армейското оръжие отговаря на различни изисквания за материали , ресурс , боеприпас и технологичност спрямо другите 3 типа. Темп стрелба , дистанция на поразяване целта , групираност на попаденията на определена дистанция , дулна енергия , скорост на проектила и т.н
Примерно тоя SAR , може да е класифициран като ловна карабина на пръв поглед само заради липсата на автоматичен огън - но практически може изобщо да не покрива изискванията на които отговаря армейски АК дори да има тази опция , тъй като е търговски продукт и не се произвежда за армейски нужди . Или пък ресурса на цевта е 3-4к изстрела както най вероятно е , и никоя армия не би поръчала оръжие от тоя тип с такъв ресурс . Може да имаме и обратния вариант - армейско оръжие е с козметични промени за да избегне законодателни ограничения в разпространението му . Практически само оръжейни експерти и производителя могат да го установят със 100% .
Това разбира се не значи че ако гръмнеш някой със SAR за него ще има някакво значение дали е армейски или ловен :mhihi: Можеш успешно да го угрепеш дори с въздушна пушка :dunno:
Ако критерия е леталност - да всички огнестрелни оръжия са в един клас - могат да убиват .

Не бъркам класификацията, защото говорех само за армейско оръжие, а САР-а само го дадох за пример как го водят ловно, само защото деривативите на АК 47 на родното производство трябва да се продават по пазарите у нас и по света.

Иначе си прав, че самия САР и другите подобни клонинги на АК 47 не отговарят на изискванията, които покрива армейския АК не само заради липсата на автоматична стрелба, а и защото, както сам отбеляза - те са предвидени за цивилна употреба и нито едно правителство по цял свят няма да позволи в ръцете на гражданите да има оръжие, равностойно на това, което има армията. Същото е положението и при AR 15 и М16.

Потребител
Аватар

Мнение от alex_th » 03 Ное 2016, 22:16

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 04 Ное 2016, 11:42

alex_th написа:...нито едно правителство по цял свят няма да позволи в ръцете на гражданите да има оръжие, равностойно на това, което има армията.

От оръжия не разбирам, но май тук е ключа към всичките ви спорове :winky:
Never mistake motion for action...

Е30 Fanatic
Аватар
Кара: Ford Ranger 2019
Мечтае да кара: corvette c7 zr1

Мнение от N.Mihaylovski » 05 Ное 2016, 22:23

Leon написа:
alex_th написа:...нито едно правителство по цял свят няма да позволи в ръцете на гражданите да има оръжие, равностойно на това, което има армията.

В белите държава може и да е така, но аз се съмнявам, в БГ да е точно така, примерно АК-то за спорна стрелба, да има големи разлики с армейското АК, това означава да леят цевите и други части от по-кекаф материал и т,н което някак не ми се вярва.
Но и да е така, не мисля, че Карабините на АК няма да свършат работа при нужда.
Пол Роше: „Мощността най-вероятно бе около 1400 к.с., но ние не знаехме точното число, защото динамометърът не можеше да измери повече от 1280 кс”. - BMW 87г. //М3

Потребител
Аватар

Мнение от alex_th » 07 Ное 2016, 2:15

Колега Михайловски,
С цялото ми уважение...
Всички деривативи и клонинги на Ак-47 въобще нямат много общо с армейския автомат.
Не само това, всичкото армейско производство след 1990г. няма общо с това, което е било.
Относно САР-а и подобните му клонинги, ще дам само малко данни:
- цев - по-къса с 10 см. Дали е същия автомат? Отговорът е ясен, въпроса - риторичен;
- газова отводна тръба под 90 градуса? Как се чисти това нещо и дали не се зацапва зверски? По-късата цев налага тази конфигурация на газовата тръба, а вече за сравнение за точност не говорим, при 10 см. по-къса цев, което за междинен боеприпас е много.
- цев... армерския АК е с хром-ванадиево покритие, за да поема всякакъв боеприпас. Не знам как е при САР.
- цевна кутия - при САР-а изглежда да е същата като при АК-47, но не се знае как и по какъв начин е изработена
- качество на изработката на всички механизми на карабината - като се почне от спусково-ударната група и се стигне до презареждащия бутален механизъм...
- качество на стоманите, сплавите, сглобката и т.н.

Още ли искаш да твърдиш, че Ак-47 сглобен по Татово време в тогавашния Арсенал е същия като тоя, който сглобяват днес във почти фалиралия Арсенал? И който не се прави за бойни цели, ами да задоволи определени пазари, за да се закърпи положението?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: любимата ни марка да е първа ;)
Мечтае да кара: римска колесница с М-пакет ;)

Мнение от spower » 07 Ное 2016, 9:29

N.Mihaylovski написа:
Leon написа:

В белите държава може и да е така, но аз се съмнявам, в БГ да е точно така, примерно АК-то за спорна стрелба, да има големи разлики с армейското АК, това означава да леят цевите и други части от по-кекаф материал и т,н което някак не ми се вярва.

То при нужда да не дава Господ и бренеке ще свърши чудесна работа, дори ефекта ще е много по-силен от пробито тяло с куршум от карабина. Моят опит с АК47 ме разочарова от към точност. Не е подходящ за големи дистанции. С трасиращите куршуми гледах как летят далече от избраната траектория. Възможно и на калпава цев да съм случил с наранена фаска.
Плей листа с видеа за ремонт на BMW Х3 F25: :lalala: https://www.youtube.com/playlist?list=P ... A1PWE6WpJt

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Benord » 07 Ное 2016, 14:15

spower написа:
N.Mihaylovski написа:
Leon написа:

То при нужда да не дава Господ и бренеке ще свърши чудесна работа, дори ефекта ще е много по-силен от пробито тяло с куршум от карабина. Моят опит с АК47 ме разочарова от към точност. Не е подходящ за големи дистанции. С трасиращите куршуми гледах как летят далече от избраната траектория. Възможно и на калпава цев да съм случил с наранена фаска.

Не си! Така си хвърчат.До триста метра е доста точен,но по-далечните дистанции се рее.Не е правен за снайпер,а за реален и плътен бой.До три и кусур километра си е опасен куршума,но ако те делне случайно.При насрещен противник в атака не се целиш,а пускаш пълнителя на кръст.Това направено от един взвод едновременно, прочиства врага доста успешно.След всеки три бойни куршума по един трасиращ насочват автоматичната стрелба много точно.Ако има и техника насреща,запалителните и бронебойнозапалителните вършат чудесна работа.

П.с. Аз имам опит само с истинско оръжие.Тези новите боклуци съм ги гледал само по снимки.Нямам мнение за тях.Интересно ми е и друго,че досега дори и на частно стрелбище в България не съм засичал ментаци.Общо взето нацията е качествено обзаведена.Не говоря за екземпляри произведени само в източният блок.Обичаме си истинското и това е!

нафтения
Аватар
Кара: го на спомени
Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3

Мнение от Zagy » 07 Ное 2016, 14:34

Benord написа:Не си! Така си хвърчат.До триста метра е доста точен,но по-далечните дистанции се рее.Не е правен за снайпер,а за реален и плътен бой.До три и кусур километра си е опасен куршума,но ако те делне случайно.При насрещен противник в атака не се целиш,а пускаш пълнителя на кръст.Това направено от един взвод едновременно, прочиства врага доста успешно.След всеки три бойни куршума по един трасиращ насочват автоматичната стрелба много точно.Ако има и техника насреща,запалителните и бронебойнозапалителните вършат чудесна работа.

П.с. Аз имам опит само с истинско оръжие.Тези новите боклуци съм ги гледал само по снимки.Нямам мнение за тях.Интересно ми е и друго,че досега дори и на частно стрелбище в България не съм засичал ментаци.Общо взето нацията е качествено обзаведена.Не говоря за екземпляри произведени само в източният блок.Обичаме си истинското и това е!

Никъде в никоя армия не се "пуска пълнител на кръст" - навсякъде стрелят на полуавтоматична, само от близки дистанци се лее на автоматична, и то пак не непрекъснато, а на откоси. А това дето на 3 куршума 4-тия е трасак - тва са пълни глупости - трасетата имат съвсем различна балистика от нормалните куршуми и ще попадат на различно място от нормалните - трасета ползват само в Холивуд, да се вчепетлява младежта.
Si non confectus, non reficiat.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Benord » 07 Ное 2016, 15:21

С по-опитни от мен няма да споря! Аз съм служил само в една армия.Успех и здраве желая на всички съфорумници.

Потребител
Аватар

Мнение от alex_th » 07 Ное 2016, 15:54

Колеги, за какви дистанции над 300 м. говорите?
Тя мишена в цял ръст едва се вижда на 300 м. през механичните прибори за мерене, а камо ли да се уцели някой, който се крие или тича...
Иначе ако се монтира някаква сносна оптика, няма да има проблем и на около 500м. (което е страшно много за неснайперска пушка с междинен боеприпас!), всичко зависи от оптиката и стрелеца.

https://www.youtube.com/watch?v=H_dkzONXI0A&t=102s

старши ентусиаст
Аватар
Кара: малки котета на задната седалка
Мечтае да кара: по-леко
Детайли за колата: Черна скрап

Мнение от deyan-enchev » 07 Ное 2016, 17:36

SAR != SAR M12F само, има няколко модела SAR. Има модели с по-дълги цеви, има модели с още по-къси - за всички вкусове. SAR M1 примерно е с цев 415, ако се сещам правилно - ето ви ги заветните 10см които я правят пушка за точни стрелби на 4 километра :mhihi:

Цевта е хромирана отвътре - да, цевната кутия е 1:1 - дори е фрезована. За разлика от някои щамповани АК-та дето хлопат като на дРъта баба ченето и нямат един луфт напаснат.

За качество на метали не мога да коментирам, обаче полуложа/ложа отмъм пластмяса са като претопена и боядисана кофичка от кисело мляко. На моя син Hotwheels количните са с по-качесвена пластмаса :mhihi:
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far you take the wall with you. Spoilers and bodykits are how much of a mess you leave on the wall. Rollcages and windownets are how much of the wall you take with you.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 07 Ное 2016, 17:58

Фрезоването е най добрата опция за частите - по-добро от лято или щамповано . На АК 47 мисля че е щампована цевната кутия но може и да бъркам . Руснаците имат натрупани 17млн броя АК47 във военовременните запаси . Въпреки новия АК12 който вече е приет на въоръжение от 2016г , АК 47 ще си остане оръжието на бъдещата война .
Трасаците летят ей тъй накриво защото куршума си променя теглото поради изгаряне на заряда и по начало куршума на трасака е такъв заради устройството си . Другите обаче си летят където трябва , и на 350 метра си удрят съвсем точно .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 07 Ное 2016, 18:22

баси тази тема на какво стана... :mhihi: хора които _понятие_ си нямат от оръжие (да не говориме за притежание) са написали... едни неща... смея се..

едно частно оръжие може да бъде направено много много... много по-добро от това което ти се полага като войник- във _всяка_ държава.

цев, затвор, спусъчен механизъм... на пазара има фирми които са се специализирали във всеки един елемент и ако имаш свободата да си ги купуваш (която обикновено липсва на войника и полагащото му се бойно оръжие закупено от снабдителя предложил най-ниска цена) можеш да си направиш такъв франкенщайн, че ум да ти зайде...
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст
Аватар
Кара: овца във вълча кожа...

Мнение от hell's angel » 07 Ное 2016, 18:46

Това, че се променя теглото и се мести центъра на тежестта по оста на куршума не проблем за точността. Проблем е, че в голям процент от трасаците, състава гори едностранно и променя центъра на тежестта напречно, оттам - прави куршума неуравновесен и го разсейва. Ама, чак пък да не стават за нищо :mhihi: Това в новите, дето палят със закъснение извън цевта, уж почти го нямало.
Ubi dubium, ibi libertas

Потребител
Аватар

Мнение от alex_th » 07 Ное 2016, 18:55

deyan-enchev написа:SAR != SAR M12F само, има няколко модела SAR. Има модели с по-дълги цеви, има модели с още по-къси - за всички вкусове. SAR M1 примерно е с цев 415, ако се сещам правилно - ето ви ги заветните 10см които я правят пушка за точни стрелби на 4 километра :mhihi:

Цевта е хромирана отвътре - да, цевната кутия е 1:1 - дори е фрезована. За разлика от някои щамповани АК-та дето хлопат като на дРъта баба ченето и нямат един луфт напаснат.

За качество на метали не мога да коментирам, обаче полуложа/ложа отмъм пластмяса са като претопена и боядисана кофичка от кисело мляко. На моя син Hotwheels количните са с по-качесвена пластмаса :mhihi:

Руските щамповани АК-та нямат никакъв проблем. Говоря за армейски автомати, не съм запознат с цивилните клонинги. А относно "заветните" 10 см., нещата не опират само до точност по принцип, но и до загряване на цевта, което се отразява на точността. След като имаш въпросното пушкало, ако то има опция за монтаж на оптика, можеш да монтираш някаква по-сносна и да направиш опит на 300, 400, 500 и 600 метра. Това ако ти се занимава, де. На нас, кибиците, би ни било интересно. :yes:

Jordana написа:Фрезоването е най добрата опция за частите - по-добро от лято или щамповано . На АК 47 мисля че е щампована цевната кутия но може и да бъркам . Руснаците имат натрупани 17млн броя АК47 във военовременните запаси . Въпреки новия АК12 който вече е приет на въоръжение от 2016г , АК 47 ще си остане оръжието на бъдещата война .
Трасаците летят ей тъй накриво защото куршума си променя теглото поради изгаряне на заряда и по начало куршума на трасака е такъв заради устройството си . Другите обаче си летят където трябва , и на 350 метра си удрят съвсем точно .

АК-47 е с фрезована цевна кутия. Оригиналния вариант на АК-47, който се произвежда за една-две години (1947-1949г.) е със щампована кутия, но руснаците имат проблем със заварките на релсите вътре и минават на по-скъпия (но и по-тежък вариант) с фрезована кутия. Този вариант е по-ценен сред цивилното население в САЩ, защото се счита за по-здрав, но качествено произведен АК със щампована кутия (руски) се счита, че има същата надеждност, с предимството да е доста по-лек.
Всички АК-та, които са със щампована кутия, се водят АКМ, а не АК-47. Това е основната разлика между двата варианта, както и няколко други малки разлики в ударно-спусковия меганизъм. Иначе всички останали части са взаимозаменяеми.
АК-74 (5.45х39) е само със щампована кутия и ако е руско производство, няма никакъв проблем с надеждност и работа.

alx написа:баси тази тема на какво стана... :mhihi: хора които _понятие_ си нямат от оръжие (да не говориме за притежание) са написали... едни неща... смея се..

едно частно оръжие може да бъде направено много много... много по-добро от това което ти се полага като войник- във _всяка_ държава.

цев, затвор, спусъчен механизъм... на пазара има фирми които са се специализирали във всеки един елемент и ако имаш свободата да си ги купуваш (която обикновено липсва на войника и полагащото му се бойно оръжие закупено от снабдителя предложил най-ниска цена) можеш да си направиш такъв франкенщайн, че ум да ти зайде...

Ако визираш мен (ако не - извини ме), мога да ти кажа, че преди доста години в казармата имам доста изстреляни патрони с армейски АК-47, АКМ и АК-74. С цивилните им клонинги нямам нито един. И в това отношение си прав, че нямам база за сравнение.

Но е достатъчно човек да изгледа няколко клипчета в тубата, дори и никога да не е пипал оръжие, за да види на какви тестове се е подлагал навремето армейския АК-47/АКМ/АК-74 и ще му настръхне косата. Силно се съмнявам, че цивилните версии минават такива тестове и са способни да ги покрият.

В мнението си предполагам визираш AR-15/М-16. И силно се съмнявам, че си наясно какви материали и сплави се ползват за изработката на цевите на двата варианта. Иначе би трябвало да работиш за някоя оръжейна фирма-производител, ако е така - ОК. Но ако не е така, няма как да знаеш как е изработена една или друга цев. Като говорим за тази конкретна пушка, това, което се предлага като подобрения за цивилния пазар са спусков механизъм, приклади, ложи и полуложи, Пикатини релси и тем подобни глезотии. Те правят пушкалото по-удобно за разглезените потребители, но в никакъв случай по-надеждно, по-точно или по-държеливо. САЩ са огромен пазар за производителите на огнестрелни оръжия и най-вече на аксесоарите за тях. Там се предлагат и такива аксесоари за АК, че като ги накичиш, след това не можеш да го познаеш. Да, това прави пушката по-привлекателна, по-"тактическа", но дотам. И особено американската армия е известна с това, че критерия не е "най-евтиното"... даже полицията си въоражават с върха на сладоледа, хронологически - Колт 911, Берета 92сф и сега Глок 19. Това не са евтини пистолети, даже напротив. Американската армия има чудовищен военен бюджет и никога на дневен ред не е стояла опцията "най-евтино". Това да не ти е обществена поръчка в БГ, дето трябва да се изкара далаверка от нея?

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата