За или против приемане на еврото ?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

За или против приемане на еврото ?

За
81
46%
Против
89
50%
Нямам мнение
7
4%

Общо гласове : 177
младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Re: За или против приемане на еврото ?

Мнение от TheDriver » 23 Апр 2025, 22:17

KoolyO написа:
TheDriver написа:

За съжаление и това е така. Но все пак, престъпниците от по-ниско ниво ще ги хване.
За големите (почти) няма пречки. Сещам се за HSBC. На която и аз, по стечение на обстоятелствата съм клиент...
Ами то май само Citi са по-големи банкери на престъпници от тях, в "белият" свят.
Но въпреки всичко, поне маааалко ще има отсяване.

Аз съм работил само с 'престъпници' от ниско ниво :mhihi: Най-високото ниво до което съм стигал са съветници от СОС. :mhihi:
Тези големите даже не знам как си перат парите.
Но дребните(разбирай 100-500к лв.) точно директорите на клонове и служителите им помагат.
Директорът на клона гарантирано е човек на доминиращата партия в района. Единствено в София може да има изключения, макар че и там със случайни хора не съм работил.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е63 650iLCI&E93 325i&Z3 1.9
Мечтае да кара: 612

Мнение от KoolyO » 23 Апр 2025, 22:22

TheDriver написа:
KoolyO написа:
TheDriver написа:

За съжаление и това е така. Но все пак, престъпниците от по-ниско ниво ще ги хване.
За големите (почти) няма пречки. Сещам се за HSBC. На която и аз, по стечение на обстоятелствата съм клиент...
Ами то май само Citi са по-големи банкери на престъпници от тях, в "белият" свят.
Но въпреки всичко, поне маааалко ще има отсяване.

Аз съм работил само с 'престъпници' от ниско ниво :mhihi: Най-високото ниво до което съм стигал са съветници от СОС. :mhihi:
Тези големите даже не знам как си перат парите.
Но дребните(разбирай 100-500к лв.) точно директорите на клонове и служителите им помагат.
Директорът на клона гарантирано е човек на доминиращата партия в района. Единствено в София може да има изключения, макар че и там със случайни хора не съм работил.

Накара ме, да се замисля и си прав. За съжаление е така. И аз съм го виждал.
Но аз не спирам да се надявам и да наблягам на "поне маааалко" :oops:
Laugh...
And the world laughs with you.
Cry...
And the world laughs louder!!!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от v_p_m » 23 Апр 2025, 22:28

KoolyO написа:
streetz написа:Е как не можа ПОНЕ едно вярно нещо да напишеш .. не мога да си обясня :lol: :lol: :kuku:

Аз бих желал да обясниш, което и да е от нещата, които другарят (извинявам се, колегата) е написал и поради какви причини то не е вярно.
Благодаря предварително!

П.С. Сърдечни поздравления за G20ката. Само масла и гуми! Наистина с най-добри пожелания и без никакъв сарказъм!

А сега със: "От Мототехника ли е?" :ok:

Например това че :
-събитията от 97-ма са дирижирани точно от тея западни партньори , а не заради корумпирани бг политици .
-инфлацията нема да е само 0.5%
отделно по назад мой точно той беше писал как видиш ли се дигала икономиката като влезнеш в тая зона . Дайте да видим какво е била Гърция преди да взлезе и как се е "развивала" след това , ма ако излезне че икономиката се забавя какво ще кажете тогава драги евро атлантици ???Ми те влизат в тоя еврозона като ресторантьори и хотелиери и такива са си и до днес ....
Дайте да видим Италия и Испания ????? Италия повече ли се е индустриализирала или не ?

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от STEVAL » 23 Апр 2025, 23:54

Те тия които имат стотици хиляди под дюшека отдавна са им в евро и долари. Големи пари под дюшека в левове няма.

Кой ще ти пере пари през банка като има много по-лесни начини и дали ще е лев или евро няма значение за пералните.

Назад в темата бях питал, ще питам и сега - какво се случва с няколно неща:
1. Какво се случва с разликата в резервите които изискава БНБ и които изисква ЕЦБ и тези пари като влязат в обръщение на какво ще помогнат.
2. Какво се случва с валутния резерв - средствата които ще останат след вноската към ЕЦБ и как те ще повлияят.
3. Как ЕЦБ ще влияе на приемането на бюджета - спорите дали хляба няма от 2 лева да стане 2 евро, но че максималния осигурителен доход от 4х.лв ще стане 4 х.евро например не се замисляте

Абе важно е, че банките вече няма да печелят по 100 млн.лв от превалутиране :mhihi:

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: хората към оринджпилване
Детайли за колата: разделена на 21 млн. бройки

Мнение от Top Gun Maverick » 24 Апр 2025, 3:16

Специално Гърция не се ли докараха сами до това положение с безразборното си харчене? Не вземаха ли те немски, че и отгоре пенсии точно преди да гръмнат? Не искаха ли още и още заеми, ама в един момент като им казаха стига и не лъснаха? Не бяха ли свикнали да лежат на една кълка и хора от всякакви държави да ходят да им работят? И още някакви там неща водещи до подобно развитие, което се случи при тях...
In God we trust, all others we track.
http://bitcoindeaths.com
I feel the need, the need for speed.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: HYMER,ix35,116i,320d,Toyota и ски
Мечтае да кара: BMW 2002 tii

Мнение от mr_petroff » 24 Апр 2025, 5:28

Така... Изчетох почти всички мнения...
Значи приемаме еврото и след около година-две се пенсионирам с дебела пачка. :mhihi: Еха - цените същите, ама в евро... мечта. Жалко че няма как да стане.
Опити за спекула ще има - да, пазара ще се саморегулира и някои ще затънат заради алчността си.
Просто е - 5000 лв. доход, ще бъдат около 2550 евро доход, домат 5 лв. ще е 2,55 евроцента, всичко друго е фантастика. До нас са Гърция, Сърбия - там промени с валутата няма, но пък и там има магазини...
И както много пъти се каза - ние отдавна сме с евро, ама му викаме лев и като отидем на море в Гърция си го пресмятаме...

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 24 Апр 2025, 6:25

St.Trinity написа:
Top Gun Maverick написа:Колегата Димитров стана като Левски - сам срещу всички. :mhihi: Я от другия отбор привърженици на лева да помогнат малко, какво е това. :mhihi:

И аз съм против еврото, затова и не се изказвам по темата. Защото клеймото "русофил" ми е по подразбиране. Давам пример - от друга тема вчера беше заклеймен артист (който не харесвам) заради политическите му антизападни съждения в новата му песен. Против съм защото не виждам ползи, само вреди и защото политиката ни (по който и да е въпрос) е на джуджета спрямо великани.

Политическите антизападни разсъждения на онзи шут Устата си бяха махленски изказвания в ритъм, които са точно толкова валидни, колкото и "влизаме в еврозоната и всичко става х2 по подразбиране". Като иска пред цяла България да си изказва тезите в "песни" само за да трупа пари яхвайки актуални теми(що не направи песен за Тръмп преди 2 години?)ще си търпи критиката. Да не е някакъв революционер, че да му цепим басма, точно на тоя чалгар??? Айде няма нужда чак от толкова много западна толерастия, която не харесваме в тези мащаби, а и по която той самия плюе.
И не, в никакъв случай, който се изкаже против еврото му се лепва етикет русофил. :nono: Обаче вероятно 95%-та от русофилите са против еврото и няма сила на планетата, която да обори това.
А русофил не е заклеймяване, понеже русофилите им харесва да са русофили и обикновено не го крият, освен ако се опасяват, че заявявайки го гласно, отсрещната страна няма да им валидира аргументите в даден спор само защото са русофили. Виж русофоб звучи лошо защото е свързано с някакъв вид отрицание, негативизъм. И последно, на един нерусофил, едва ли трябва да му пука ако случайно го нарекат русофил. Казва не съм и толкова, предполагам не е трудно защото и мен са ме наричали русофил, че и във форума, понеже харесвам много неща от соца. :mhihi:
Уважавам всички хора във форума по един или друг начин защото сме БМВ. общество. За мен спора с някой тук е нещо нормално и даже ми е интересно като чета различни от моето мнения защото търся дали и какво пропускам. Но мнения "влизаме и всичко е х2" без някакви валидации не ми звучат сериозно.

П.п: Един мой интелигентен клиент докато го чакам стана лаф, че си споря за еврото тука във форума и той вика, че било все едно да спориш със стена за еврото, без значение от коя страна си. :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46, G20
Мечтае да кара: RS Cosworth
Детайли за колата: M54B22
B48B20

Мнение от streetz » 24 Апр 2025, 6:51

KoolyO написа:
streetz написа:Е как не можа ПОНЕ едно вярно нещо да напишеш .. не мога да си обясня :lol: :lol: :kuku:

Аз бих желал да обясниш, което и да е от нещата, които другарят (извинявам се, колегата) е написал и поради какви причини то не е вярно.
Благодаря предварително!

Ами не е вярно, че нямаме контрол над лева; не е вярно, че не си управляваме валутата; не е вярно, че сме зависими от еврото. Иначе как миналата година ЕЦБ отбелязва 8 милиарда загуба, а БНБ 660 милиона печалба? ;)
https://www.ecb.europa.eu/press/pr/date ... 21.bg.html
https://epicenter.bg/article/Dimitar-Ra ... 337841/4/0

А сега със: "От Мототехника ли е?" :ok:

От Мототехника москвичите идваха по-бързо, за БМВ сега се чака повече :D
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.

Кръстникът
Аватар
Кара: с турбо
Мечтае да кара: V10
Детайли за колата: стокови

Мнение от c04 » 24 Апр 2025, 7:02

Щом в официалната реклама на еврото дочух нещо рода на, инфлацията породена от влизането в еврозоната ще е незначителна (0.2-0.5%) вече съм притеснен

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 24 Апр 2025, 7:34

Иначе как миналата година ЕЦБ отбелязва 8 милиарда загуба, а БНБ 660 милиона печалба? ;)

Най вероятно загубата идва от същата схема откъдето и печалбата - управление на финасовите активи . Игрички на фондовите пазари и търговия с валута ...660 милиона лева печалба има БНБ ама за първи път от години . Вероятно и последен ... При положение че управлява активи за над 80 милиарда лева това е нищо . Предвид ситуацията с приемането на еврото изглежда като навременно усилие да лустросат БНБ и харчовете които прави . Да не забравяме че златния резерв на България 27 тона злато е изнесен в Англия и се намира в британската централна банка . Най вероятно е даден под наем , на държава извън ЕU и никога няма да бъде върнат . Каквато е практиката на ония тарикати ...
Последна промяна Jordana на 24 Апр 2025, 8:02, променена общо 1 път
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

ентусиаст
Аватар
Кара: X5+M2

Мнение от msi200 » 24 Апр 2025, 7:52

За русофилството - питайте всеки един руснак, който живее в България, дали е по-добре евро или лев.

За борда и еврото- Не мога да повярвам, че народът масово не си спомня инфлацията 90-те години.

Валутният борд в България изкара толкова много време, само защото сме в ЕС и ЕЦБ стои зад БНБ. Ако нямахме подкрепата на ЕЦБ, бордът отдавна щеше да е паднал и щеше да има инфлация като 90-те, щото никои нямаше да е луд да си държи парите в левове.

Пак обяснявам за риска на валутния борд - в БНБ има резерв в EUR, който покрива само парите в обращение.
В момента да кажем, че в банките има 120лв, а в обращение има 20лв и имаме около 10EUR резерв в БНБ, който гарантира курса EUR/BGN.
Ако поради някаква причина, например банкова паника или статия в някой сайт или некадърни политици, хората тръгнат да си теглят парите от банките, парите в обращение ще се увеличат и БНБ ще бъде принудена да търси EUR за да увеличи резервите си и да гарантира обменния курс. Ако не намери достатъчно евро, бордът пада. Единствената причина това да не се случи до момента е, че сме в ЕС.
Последна промяна msi200 на 24 Апр 2025, 7:55, променена общо 1 път
I love the sound of V8 in the morning...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 24 Апр 2025, 7:52

Ами да изплякат тези, които са взели това решение - просто е!

П.П. Става дума за златото...
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Мнение от TheDriver » 24 Апр 2025, 8:16

STEVAL написа:Те тия които имат стотици хиляди под дюшека отдавна са им в евро и долари. Големи пари под дюшека в левове няма.

Кой ще ти пере пари през банка като има много по-лесни начини и дали ще е лев или евро няма значение за пералните.

Назад в темата бях питал, ще питам и сега - какво се случва с няколно неща:
1. Какво се случва с разликата в резервите които изискава БНБ и които изисква ЕЦБ и тези пари като влязат в обръщение на какво ще помогнат.
2. Какво се случва с валутния резерв - средствата които ще останат след вноската към ЕЦБ и как те ще повлияят.
3. Как ЕЦБ ще влияе на приемането на бюджета - спорите дали хляба няма от 2 лева да стане 2 евро, но че максималния осигурителен доход от 4х.лв ще стане 4 х.евро например не се замисляте

Абе важно е, че банките вече няма да печелят по 100 млн.лв от превалутиране :mhihi:

1. Задължителните минимални резерви:

- позитивен сценарии(много малко вероятен) - разликата отива при банките майки и се излива на финансовите пазари или като кредити другаде
- негативен сценарии(почти сигурно ще се случи) - разликата остава в България и се излива в икономиката под формата на кредити(инфлация)

2. Освободените средства от валутния борд - аз лично ясно решение за това не съм видял, само слухове. Двата най-вероятни сценария са:

- създаване на фонд за "инвестиции" в ключови проекти. Менажиран от българи тук = здраво крадене от обръчите около двамата дебели.
- парите заминават по сметка в ЕЦБ и продължават да служат като резерв.

3.ЕЦБ и бюджета - знам само, че ще опитва да налага правилата си за фискална стабилност. Имайки предвид, че почти всички страни в еврозоната години наред нарушават тези правила и си имат бюджети, не съм сигурен при нас как ще е.

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 24 Апр 2025, 9:28

msi200 написа:За русофилството - питайте всеки един руснак, който живее в България, дали е по-добре евро или лев.

За борда и еврото- Не мога да повярвам, че народът масово не си спомня инфлацията 90-те години.

Валутният борд в България изкара толкова много време, само защото сме в ЕС и ЕЦБ стои зад БНБ. Ако нямахме подкрепата на ЕЦБ, бордът отдавна щеше да е паднал и щеше да има инфлация като 90-те, щото никои нямаше да е луд да си държи парите в левове.

Пак обяснявам за риска на валутния борд - в БНБ има резерв в EUR, който покрива само парите в обращение.
В момента да кажем, че в банките има 120лв, а в обращение има 20лв и имаме около 10EUR резерв в БНБ, който гарантира курса EUR/BGN.
Ако поради някаква причина, например банкова паника или статия в някой сайт или некадърни политици, хората тръгнат да си теглят парите от банките, парите в обращение ще се увеличат и БНБ ще бъде принудена да търси EUR за да увеличи резервите си и да гарантира обменния курс. Ако не намери достатъчно евро, бордът пада. Единствената причина това да не се случи до момента е, че сме в ЕС.

То руснак и русофилство са две много различни неща. :mhihi: За справка, може да видиш когато почна войната, колко полети имаше на руснаци от там към запада. :mhihi: Ако не ти е достатъчно може да видиш колко руснаци са емигрирали в посока САЩ и Германия през годините, макар да са били в рая преди това. :mhihi: Путин даже миналият ден говореше в някакво блиц интервю с руснак отишъл да живее в Германия, даже го пита къде е, че в Есен каза онзи, а Путин каза някакви думи на немски. :mhihi: Нашите русофили по никакъв повод няма да отидат да живеят в Русия. На екскурзия може, но не е сигурно и това.

Естествено, че щеше да е паднал борда, но това пък е другата опорка да не влизаме, викат и без това сме с евро. Ами не сме, стоим в някакъв баланс само защото Боко имаше инструкции от ЕС колко трябва да се харчи в тази държава. Случайно ли мислите, че имаме най-стабилна фискална политика все при Боко? Или защото е много далновиден. :mhihi: Досега щяха всичко да са опоскали и да сме с нови деноминации, а борда щеше да е само спомен.

И аз не искам да го махат лева защото първо трябва да се занимавам да си сменям тука фискални устройства, а ще е много време това като знам какво ще бъде като се юрнат всички, ама мисля ще е за добро. Да не говорим, че ще си изгубя и дребните обмени чат пат, които правя на всякакви хора за някакви дребни джобни. Особено железни евро най-много ми е кеф да вземам, ако са малко ги вземам на 1 лев за 1 евро :mhihi: ако са много, може да сложа нещо отгоре. Банкноти евро на 1.90 или според човека и сумата като дойде, ама макс 1.93. Пфуууу, гадни политици, хляба искат да ми вземат. :mhihi:
Чейнчаджиите как не са блокирали някоя магистрала водени от Костадин Костадинов още не знам. :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 24 Апр 2025, 10:27

Аз щях да взимам на 1,195лв, както си караха някои класици с години.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата