Икономическа тема
Модератор: Общи модератори
Re: Икономическа тема
Пак ли го избивате на политика? Не ви ли омръзнА?
Ще ядосате Горският и ще има ключове и ваканции
p.s. Няма да трия, а ще му го оставя, за да ви види всичките, що за стока сте
Ще ядосате Горският и ще има ключове и ваканции

p.s. Няма да трия, а ще му го оставя, за да ви види всичките, що за стока сте

- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
Не избивам на политика, просто бизнесът с Русия в сферата енергетика и ресурси ВИНАГИ е свързан с политика и зависимости. ВИНАГИ. В последните 2-3 години започна масово плюене по ЕС, партии се издигнаха, благодарение на това. Срещу ЕС, който ни изля стотици милиарди за 20 години, за да станем по-богати и конкурентни. ЕС, който търпи всичката ни сган да върши какво ли не. ЕС има проблеми на политическо ниво в момента, но нали не говорим за политика. Някой ти отпуска буквално 20-30% от БВП (в първите години беше толкова) и ти ги крадеш или не ги използваш, защото не умееш (не искаш или просто защото не можеш да ги откраднеш), после ЕС иска да ни съсипе... Желязна икономическа логика. САЩ също финансираха доста програми и инвестираха тук в първите години на прехода, но видяха, че си оставаме руска губерния и насочиха парите към Унгария, Чехия и Полша. После стана 11 септември и фокусът се промени. Останаха само "фондациите" за влияние. Ние сами изгубихме и тези нишки за икономическо развитие. Редовната мантра, че някой инвестира, за да ти открадне кадърните хора не върви, защото те и така си избягаха. И сега Нова ТВ я чистят непалци, в Т маркет продават киргизци, а няколко завода чакат заварчици от Виетнам. В почти всички престижни европейски и американски университети има български професори във всякакви сфери, които можеха да генерират кадри за българската икономика. И това не е политика - икономика е.
Never mistake motion for action...
- nickstorm
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: на късмет и надежди...
- Мечтае да кара: "бяла служебна баничарка"
- Детайли за колата: seats and a steering wheel....
Leon написа:САЩ също финансираха доста програми и инвестираха тук в първите години на прехода, но видяха, че си оставаме руска губерния и насочиха парите към Унгария, Чехия и Полша.
Колега, един-единствен пример за американска инвестиция от началото на прехода може ли да посочиш? Да не би да е Филип Морис случайно, дето затриха цял отрасъл в България?

Това, което виждам аз е, че американците ни задължават да им купуваме оръжията за някакви бесни милиарди. Без право на избор. При това нито цената, нито условията са изгодни за нас. Т.е гарантират си едни постоянни приходи, не че нещо ги интересува съдбата на страната. Използват ни. Както казват-нищо лично, просто бизнес....
"Работи, работи!"-казал Иван Вазов и легнал да спи
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: хората към оринджпилване
- Детайли за колата: разделена на 21 млн. бройки
Leon написа:Безгръбначните и копрумпирани политици позволяват да ни онождат, ама поне от Запад не искат да сме бедни, че така не върви бизнеса. А че преходът и до днес стана под контрол на службите със съдействието на КГБ едва ли някой се съмнява, има документи, свидетели и т.н. Единственото добро в последните 2 години е, че се опитахме да се откъснем от сянката на Мордор. Как не разбраха хората, че нито ресурсите от там са евтини, нито ни обичат братски, а всъщност безкрайният беден преход се дължи на съветската зависимост. Държавите, които се откъснаха бързо от нея вече са със западен стандарт и са забравили, че са били васали на Кремъл... И имат икономика, че някои и газ намериха, само в нашата акватория няма, ега ти каръка... Не съм против руснаците, културата им или бизнеса с тях. Напротив. Но да си им васал е гадно. Примери много. И нито един положителен.
Веднага се сещам за Чехия и Полша. Особено първите имат стандарт, не малко Българи ходиха да работят там докато малко от малко не скъсихме дистанцията. Все още сме далече де, но не и както бяхме преди 10+ години. А Полша?

- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Икономическа тема
nickstorm написа:...
Аз не случайно базикам Джорданката, че трябва да проверява и в тоалетното казанче за американци... ама той не зацепва толкова години. Видима Идеал още през 1992. Примери колкото искаш... ако не искаш да ги видиш няма да ги видиш, като американските реактори извън САЩ, но този ми е особено тематичен.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Проблема е, че ЕС и другите плащат за индоктринация, а ние вече сме яли тази попара и сме чувствителни на подобни тъпни.
Поддават се само някаква част от младите дето поемат пропагандата , като религия и някой по-несретни от възрастните.
Хората не ги интересува някакви чужди каузи на далечни или не толкова държави. Интересуват се/ме какво точно ще стане добре за мен и като цяло ми писна някакви военни съюзи и заплахи.
Аз по време на последният конфликт за първи път видях на реверите на политиците някакво знаме, и то не беше българското.
Дори имаше редки случаи с две знамена , едното от които беше българското. Бяха страшно редки моменти.
Просто трябва да си гледаме нашата попара, да се съсредоточим върху начина да не се краде и да се гони до дупка крадците на парите отпуснати от ЕС.
А ако трябва нещо да се купува, да се избира без някаква политическа пропаганда!
Поддават се само някаква част от младите дето поемат пропагандата , като религия и някой по-несретни от възрастните.
Хората не ги интересува някакви чужди каузи на далечни или не толкова държави. Интересуват се/ме какво точно ще стане добре за мен и като цяло ми писна някакви военни съюзи и заплахи.
Аз по време на последният конфликт за първи път видях на реверите на политиците някакво знаме, и то не беше българското.
Дори имаше редки случаи с две знамена , едното от които беше българското. Бяха страшно редки моменти.
Просто трябва да си гледаме нашата попара, да се съсредоточим върху начина да не се краде и да се гони до дупка крадците на парите отпуснати от ЕС.
А ако трябва нещо да се купува, да се избира без някаква политическа пропаганда!
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Американското казанче в кенефа нямам , аз слагам само Грое а не някакви евтини американски казанчета . Така е че е безпредметно да се развиваш в тази посокаАз не случайно базикам Джорданката, че трябва да проверява и в тоалетното казанче за американци... ама той не зацепва толкова години. Видима Идеал още през 1992. Примери колкото искаш...

Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
То политиката в тая тема я вкарва Стийна. А че всичко е политиканстване за влияния, власт и пари надали някой се съмнява. 2000г си бях най-добре, местен бизнес от нулата с развитие в годините, допреди 10-на години когато всичко стана свободно падане . С очите си видях затрити производства заради интереси. А инвестициите, да инвестираш и да привлечеш 200-800 човека за една заплата като се е затрил завод с 4000 родно производство моля моля, смешки. Та “много сме силни сме” групата (не визирам пряко никой тук, мое мнение) за какво се преборихте, че от държавниците ясно чеп за зеле дори не става.
- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 320i мнооо убаво )))
- Мечтае да кара: Еххх...
- Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.
https://www.investor.bg/a/538-pazari/38 ... -za-2021-g
Останалите глупости нема да ги коментирам, за заводи и развит соц и ни карат да купуваме оръжия.
Те на
https://youtu.be/xW5WFURynHE?si=YslN-hYc4viA7cgc
Нещо да прави впечатление?
Останалите глупости нема да ги коментирам, за заводи и развит соц и ни карат да купуваме оръжия.
Те на
https://youtu.be/xW5WFURynHE?si=YslN-hYc4viA7cgc
Нещо да прави впечатление?
Последна промяна Моджо на 20 Юни 2024, 10:43, променена общо 2 пъти
Хм,хм...
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
vladobate написа:2000г си бях най-добре, местен бизнес от нулата с развитие в годините, допреди 10-на години когато всичко стана свободно падане .
ТИ си бил добре, но не и България.

- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
Моджо, продължаваш да политизирал и да плюеш по изградена икономика и максимална трудова заетост. Тея заводи се унищожиха в последните 20-на години, тъст ми още работеше в такъв и се произвеждаше, като се пенсионира и някоя година го изравниха със земята да правят МОЛ. Нормално ли е? Освен с военно производство ко да се инвестира, в заплати ли, нещо бизнес модел за нашата държава, инвестиция по цялата верига в български фирми? Цифрите ясни, насреща плюене колко бил лош матрял, отде да дойде хубав като в училища и висши учебни заведения хаоса е ХАОС. После колко работодатели инвестират в човешкия ресурс за да изградят собствената си бизнес среда и планово развитие. Има ли условие в тия инвестиции да са заети по-голям процент родни фирми, производства, логистика, обучения и т.н. Когато виждаш насреща само купи-продай кво му е читавото? Отдавна бях писал, че досегашната световна икономика буксува със стари и често неработещи практики. Нуждата от промяна някаква към по-добър модел е очевадна, а за БГ е безнадеждни заради безграничната корупция и стремежа към плюскане на кюфтета.
- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
Младеж,на соц икономиката съм бил "в кухнята" дет са вика. И по партийна и по икономическа линия.
На бай- Мунчо стругаря нема как да му обясня защо завода дето е имало 5 хиляди души работници вече го нема
В смисъл мога, но няма да ме разбере. Та и на теб да ти кажа, че е нормално да нема завод,а мол е същата работа. Образно казано щот нямам представа за къв завод и мол става дума. Тва за инвестиране то нещо не го схванах, но ако смяташ че държавата треа да инвестира в нещо като заводчета и подобни - ми не, не трябва. Колко работодатели инвестират в хората си - ми не са малко. И нито политизирам, нито плюя. Има факти и толкоз. Ако не ги разбирате или не ги знаете - образованите се. А че бг може да се управлява по друг начин и по - добре - може, разбира се. Без да се налага колективизация и експроприация)). Баш тия години дет си бил добре са годините на разруха.
Пп Те ти един пример. Завод, прсви там нещо
Персонал над 5000 човека. Същия завод, същата техника, прави същото нещо в същото количество, само че на друго място.
Персонал под 500 човека. Те тк заетостта отде идва. Пуснах т
Клипче. Пак питам има ли разлика нещо от София 1979 и сега.
Току що правих заплати в една държавна структура. Същата работа дето в офиса я върнат макс 3 души тук се върши от 10.
И не зимат по 1000 лв за п ата.
На бай- Мунчо стругаря нема как да му обясня защо завода дето е имало 5 хиляди души работници вече го нема
В смисъл мога, но няма да ме разбере. Та и на теб да ти кажа, че е нормално да нема завод,а мол е същата работа. Образно казано щот нямам представа за къв завод и мол става дума. Тва за инвестиране то нещо не го схванах, но ако смяташ че държавата треа да инвестира в нещо като заводчета и подобни - ми не, не трябва. Колко работодатели инвестират в хората си - ми не са малко. И нито политизирам, нито плюя. Има факти и толкоз. Ако не ги разбирате или не ги знаете - образованите се. А че бг може да се управлява по друг начин и по - добре - може, разбира се. Без да се налага колективизация и експроприация)). Баш тия години дет си бил добре са годините на разруха.
Пп Те ти един пример. Завод, прсви там нещо
Персонал над 5000 човека. Същия завод, същата техника, прави същото нещо в същото количество, само че на друго място.
Персонал под 500 човека. Те тк заетостта отде идва. Пуснах т
Клипче. Пак питам има ли разлика нещо от София 1979 и сега.
Току що правих заплати в една държавна структура. Същата работа дето в офиса я върнат макс 3 души тук се върши от 10.
И не зимат по 1000 лв за п ата.
Хм,хм...
- nickstorm
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: на късмет и надежди...
- Мечтае да кара: "бяла служебна баничарка"
- Детайли за колата: seats and a steering wheel....
Моджо написа: но ако смяташ че държавата треа да инвестира в нещо като заводчета и подобни - ми не, не трябва. Колко работодатели инвестират в хората си - ми не са малко.

А в какво трябва да инвестира една държава за да се развива? Във създатели на видео съдържание? И кои са многото работодатели дето инвестират в хората си? Тия по морето дето вкарват виетнамци и филипинци от зор да не дадат 2000 заплата в пиковия сезон или тия дето ще докарат индийци за шофьори на градския?
"Работи, работи!"-казал Иван Вазов и легнал да спи
- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
Ами ако не можете да си отговорите в какво трябва да инвестира тая тема не е за вас. Ако ще е ниво малко над махленски клюкарки и ежк. Ама айде от мен да мине)))
Да инвестира в павеца, който сама счупи от некадърност. Примерно. Вместо да се случва да имаш Фец и да плащаш на държавата че и правиш ток вместо тя на тебе. А точно това се случва в момента. И за да устискат пикливите Марици. Те ти социалистическа държавна политика в днешно време. Да инвестира в това, което и е работа. Да контролира и да ГАРАНТИРА спазването на правилата. Има си дейности, които са си 100% работа на държавата. Правенето на безсмислено заводче в долно уйно, за да може местния циганин да работи нещо не и е работа.
А, ся видях , че ме е питал нещо Никсторм /който по спомен се прехранва по немско или бъркам/. Всички фирми, които работят на светло, не лъжат, не участват в схеми или далаверки и не са на принципа ден година храни - инвестират. Имам възможността да влизам в много предприятия вкл и туристически такива. Всички читави са инвестирали и продължават да го правят ...техника, хора, работи. Всички останали са от ден до пладне. Един нема да е изкарал повече от 5-6-8 години даже и от по-големките така, дето ги дават и по новините чат пат..
И ето ти място където държавата да е всеки ден в качеството си на контрольор да види ся на 4 часа ли работят тия хора, на 8 ли, на 16 ли. С какви договори и колко се крие от осигуровки, касови бележки и шашми. И като те гепат това да ти е последния ден в сезона и последния сезон завинаги където и да било.
Да инвестира в павеца, който сама счупи от некадърност. Примерно. Вместо да се случва да имаш Фец и да плащаш на държавата че и правиш ток вместо тя на тебе. А точно това се случва в момента. И за да устискат пикливите Марици. Те ти социалистическа държавна политика в днешно време. Да инвестира в това, което и е работа. Да контролира и да ГАРАНТИРА спазването на правилата. Има си дейности, които са си 100% работа на държавата. Правенето на безсмислено заводче в долно уйно, за да може местния циганин да работи нещо не и е работа.
А, ся видях , че ме е питал нещо Никсторм /който по спомен се прехранва по немско или бъркам/. Всички фирми, които работят на светло, не лъжат, не участват в схеми или далаверки и не са на принципа ден година храни - инвестират. Имам възможността да влизам в много предприятия вкл и туристически такива. Всички читави са инвестирали и продължават да го правят ...техника, хора, работи. Всички останали са от ден до пладне. Един нема да е изкарал повече от 5-6-8 години даже и от по-големките така, дето ги дават и по новините чат пат..
И ето ти място където държавата да е всеки ден в качеството си на контрольор да види ся на 4 часа ли работят тия хора, на 8 ли, на 16 ли. С какви договори и колко се крие от осигуровки, касови бележки и шашми. И като те гепат това да ти е последния ден в сезона и последния сезон завинаги където и да било.
Последна промяна Моджо на 20 Юни 2024, 14:58, променена общо 6 пъти
Хм,хм...
- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
Преди малко си говорих с един колега, чиито родители са били проектанти в ЗММ навремето. Майка му казва - трябват ми 30 конструктори за работата, която имаме, а са назначени 120. Това го екстраполирай във всички отдели и цехове. Общо работят 3500 човека, реално трябват не повече от 1500. Да, заводът работи с японски машини, произвежда и изнася дори на запад, но фалира. Това е чистата икономика, не вкарвам политиката кой и как го приватизира после и защо. Така функционираше цялата иконимика.
Много поляризирате икономиката - няма нищо черно и бяло в нея. Държавата има механизми да насърчава и помага на икономиката, не да я създава. Администрация, законодателство, образование, данъчна политика, насърчаване на инвестиции, икономически зони или там каквото е удачно - в това трябва да се фокусира. Предприемачите ще си създадат икономиката. Но това е съвсем отделен разговор.
nickstorm написа:Моджо написа: но ако смяташ че държавата треа да инвестира в нещо като заводчета и подобни - ми не, не трябва. Колко работодатели инвестират в хората си - ми не са малко.
![]()
![]()
![]()
![]()
А в какво трябва да инвестира една държава за да се развива? Във създатели на видео съдържание? И кои са многото работодатели дето инвестират в хората си? Тия по морето дето вкарват виетнамци и филипинци от зор да не дадат 2000 заплата в пиковия сезон или тия дето ще докарат индийци за шофьори на градския?
Много поляризирате икономиката - няма нищо черно и бяло в нея. Държавата има механизми да насърчава и помага на икономиката, не да я създава. Администрация, законодателство, образование, данъчна политика, насърчаване на инвестиции, икономически зони или там каквото е удачно - в това трябва да се фокусира. Предприемачите ще си създадат икономиката. Но това е съвсем отделен разговор.
Never mistake motion for action...