Мотористите във форума!

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Какъв тип и колко мотоциклета притежавате?

Скутер
10
11%
Круйзър/Чопър
2
2%
Ендуро
3
3%
Мотор за гората/Крос
1
1%
Градски спорт/турист (нейкед)
13
15%
Шосеен спорт/турист
7
8%
Чист турист
4
5%
Пистов
3
3%
Притежавам един мотор
12
14%
Притежавам два мотора
3
3%
Притежавам три и повече мотора
3
3%
До 500сс
8
9%
500-750сс
6
7%
750-1000сс
8
9%
Над 1000сс
5
6%

Общо гласове : 88
кандидат ентусиаст
Аватар

Re: Мотористите във форума!

Мнение от seimo » 01 Апр 2021, 22:11

Бе да ви кажа използвам си и задната и то почти постоянно. В началото като почнах да карам почти не я ползвах ,но в последните 2-3 сезона свиканах и спирам обикновенно и с двете. Целта не е даже чак толкова спирачното усилие което създава колкото че се стабилизира окачването и мотора прикляква и спира по бързо и равномерно. Поне аз така го усещам. Бих препоръчал на по-неопитните колеги да започнат да спират и с двете дори и да няма нужда. Така се създава навик и при едно екстремно спиране рефлекса вече го имаш.

Дон Кроки
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Мнение от Kroki » 01 Апр 2021, 22:32

Аз си спирам и с двете. Още от МZ-то едно време, където предната е.. просто там. :)
Но имам и АБС и стискам колкото мога. Наложи ми се един път и успешно спрях преди да се ударя в една кола. :P
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

Потребител
Аватар
Кара: Квото може
Мечтае да кара: Katheryn Winnick
Детайли за колата: Талига

Мнение от camino79 » 01 Апр 2021, 22:43

Kroki написа:Аз си спирам и с двете. Още от МZ-то едно време, където предната е.. просто там. :)
Но имам и АБС и стискам колкото мога. Наложи ми се един път и успешно спрях преди да се ударя в една кола. :P
Силно те съветвам да се въздържаш от ползването на АБС на мотор, по тоя начин. Много опасен навик е да грабнеш спирачките и рязко да стиснеш колкото можеш. Но щом караш от времето на ЕмЗетките ти тия работи си ги знаеш.

Sent from my iPhone using Tapatalk

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от seimo » 01 Апр 2021, 22:59

И да има абс който си е свикнал да спира само с предна при една ситуация пак ще си набие само предната :D . Гледам на новите пистарки си е комбинирана май :dunno: тъй че явно има смисъл от задна даже и при тях.

Потребител
Аватар

Мнение от camino79 » 02 Апр 2021, 0:18

seimo написа:И да има абс който си е свикнал да спира само с предна при една ситуация пак ще си набие само предната :D . Гледам на новите пистарки си е комбинирана май :dunno: тъй че явно има смисъл от задна даже и при тях.
На повечето нови мотори вече са линкнати да. Имах един 500сс скутер дето предната спирачка хващаше само на десния преден диск. А задната спирачка хващаше на задния диск и на предния ляв, като накладките на предния ляв диск бяха наполовина без феродо. Супер удобна система.

Даже Харли и Индианците вече са с линкнати. От задна спирачка има нужда и смисъл, разбира се.

Въпроса тръгна от там в какви накладки си заслужава човек да инвестира за отзад. В тоя контекст, мисълта ми беше че и най-скапаните накладки ще вършат предостатъчна ралта, щото задното колело повече от 20-25% спирачно усилие/сцепление не може да осигури/понесе. Изключвам двуколесни МПС-та с двигатели от пикап.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 02 Апр 2021, 1:34

camino79 написа:По въпроса със спасяването чрез спирачките и изиграването на картите. Един вид ги ползваш само за пълен стоп и за плавно намаляване?

За чии са ти тия два чифта накладки отзад и два диска отпред тогава?

С уважение, няма как да се съгласим дори и бегло. И принципно говорейки, закъде се е запътил един МПС водач, който ползва що годе агресивно двигателя, но избягва да ползва агресивно спирачките?

И последен въпрос, но не на последно място. Страх те е да не ти се подхлъзне предната гума при ускорение ли, или при завой щото прекалено си полегнал матор със 330 задница?

мисълта ми беше, че ако трябва да разчиташ на спирачките да излезеш от (пред)инфарктна ситуация на мотор - в едно 99% от случаите има още хляб да ядеш. сигурноста на управление на мотор не зависи от спирачния му път (които дори при един професионален ездач е повече от този на една хубава спортна кола и много повече при мене и тебе особено без абс) а зависи от умението ти да не изпадаш в такива ситуации като използваш преимуществата на мотоциклета- маневреност, малки размери, добро ускорение и отлична видимост напред които комбинирани със опит позволяват на повечето от нас дето яздиме да останеме живи... та опреш ли до спирачките- едно от тези преимущества- в повечето случай не си се възползвал от него.

за страха за предната гума- при всяко подхлъзване на предната гума еле пък в завой следва най- често безусловно падане...
алекс
трабант 601с
разни други возила

Потребител
Аватар

Мнение от camino79 » 02 Апр 2021, 2:54

Ти сигурно имаш определени инфарктни ситуации наум и говориш за тях. Малко като КАТаджиите в Бг, според които всяко произшествие, без изключение, е предизвикано от несъобразена скорост. Като се замислиш са прави :-)

ПП предната гума се “подхлъзва” при спиране сигурно в 99.999% от случаите в практиката.

Потребител
Аватар

Мнение от camino79 » 02 Апр 2021, 3:10

alx написа:спирачния път на мотор (които дори при един професионален ездач е повече от този на една хубава спортна кола и много повече при мене и тебе особено без абс)

Хубаво. Защо?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 02 Апр 2021, 8:17

За спирачките - всички сте прави! При тежките мотори с 'дълга база' има голям ефект от задната спирачка! Тя затова е и с по-голям диск и хубав апарат... При 'спортните' не е съвсем така и затова е и по-малка и слаба! При нея се търси точно ефекта, който колегата по-горе спомена:
seimo написа:..Целта не е даже чак толкова спирачното усилие което създава колкото, че се стабилизира окачването и мотора прикляка и спира по бързо и равномерно...

Това 'стабилизиране' на мотора и свиване на окачването помага доста при промяна на траекторията в завой...
При спирането трябва да се мисли, както и да се упражнява! При всяко каране упражнявайте поне няколко пъти 'екстремно спиране' с двете спирачки, за да имате рефлекса и 'тренинга' да го направите, когато се наложи! Разбира се, не е грешно и спирането с двете спирачки и при всякакви нормални ситуации! Въпрос на навик и нужда!
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

Дон Кроки
Аватар

Мнение от Kroki » 02 Апр 2021, 9:26

camino79 написа:
Kroki написа:Аз си спирам и с двете. Още от МZ-то едно време, където предната е.. просто там. :)
Силно те съветвам да се въздържаш от ползването на АБС на мотор, по тоя начин. Много опасен навик е да грабнеш спирачките и рязко да стиснеш колкото можеш. Но щом караш от времето на ЕмЗетките ти тия работи си ги знаеш.

Е естествено, че не карам така постоянно! Правя в ситуации в които ми се налага не по моя вина да спра до 0. Моят мотор е далеч от спортно каране и прочие. Тествал съм си колко и как спира, за да знам..
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 02 Апр 2021, 11:32

Добре де, не съм карал мотор с абс, ама не е ли далеч по-добре да не се стига до включването му при екстремно спиране. В моите разбирания едно плавно но интензивно спиране би трябвало да даде по-къс спирачен път от стискане на спирачката до край и разчитане на абс-а. Или вече системите са напреднали до толкова, че да са по-добри от човешката ръка?

Дон Кроки
Аватар

Мнение от Kroki » 02 Апр 2021, 12:36

Еми ако спираш плавно и докрай знаеш ли къде е максимума? АБС като се включи, значи няма повече накъде, толкова позволяват всички обстоятелства.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: овца във вълча кожа...

Мнение от hell's angel » 02 Апр 2021, 14:48

alx написа:
мисълта ми беше, че ако трябва да разчиташ на спирачките да излезеш от (пред)инфарктна ситуация на мотор - в едно 99% от случаите има още хляб да ядеш.

:mhihi: :mhihi: :mhihi:
К'во викаше - от '93 на Зизери, а ? :wave:
А в оставащите, уж 1 % от случаите - кво пра'им - кръстим се и разчитаме на късмет ? Скачаме от мотора, щото може да се подхлъзне ? :mrgreen:
То и апетита идва с яденето, ама ако не си папкал от всичко, има вариант и да не можеш да си доядеш от пропуснатото, заради разни митове и легенди.
Ubi dubium, ibi libertas

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 02 Апр 2021, 16:08

camino79 написа:
alx написа:спирачния път на мотор (които дори при един професионален ездач е повече от този на една хубава спортна кола и много повече при мене и тебе особено без абс)

Хубаво. Защо?

контактна площ на гумата/те отнесена към теглото на возилото...
алекс
трабант 601с
разни други возила

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 02 Апр 2021, 16:10

hell's angel написа:
alx написа:
мисълта ми беше, че ако трябва да разчиташ на спирачките да излезеш от (пред)инфарктна ситуация на мотор - в едно 99% от случаите има още хляб да ядеш.

:mhihi: :mhihi: :mhihi:
К'во викаше - от '93 на Зизери, а ? :wave:
А в оставащите, уж 1 % от случаите - кво пра'им - кръстим се и разчитаме на късмет ? Скачаме от мотора, щото може да се подхлъзне ? :mrgreen:
То и апетита идва с яденето, ама ако не си папкал от всичко, има вариант и да не можеш да си доядеш от пропуснатото, заради разни митове и легенди.

кажи ми една ситуация където си се съобразил със няколкото неща които съм написал но все пак ще разчиташ на спирачките. аз не се сещам- ама може и да има. затова оставих 1% за немислимото :)
алекс
трабант 601с
разни други возила

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата