България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46, G20
Мечтае да кара: RS Cosworth
Детайли за колата: M54B22
B48B20

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от streetz » 03 Окт 2020, 10:40

Разбира се, че не е само скоростта. Но в "уравнението" тя е главната променлива, зависеща от нас като шофьори, за да оцелеем по скапаните пътища. 50/90/140 - просто е.

bum_bum написа:А, че с най-лошите пътища в Европа, с най-стария автопарк и най-амортизираните автомобили не сме с двойно повече смъртни случаи, отколкото в останалите страни е жив подвиг.

Това ще да е щото в България сме най-големите майстори карачи, затова ни се разминава. :mhihi:
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 03 Окт 2020, 11:07

Ми не знам що е ама е факт. При инфраструктура и налагане на законите на ниво бананова държава аз лично нямам обяснение за ниската смъртност, сравнено с признатите бананови държави.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от seimo » 03 Окт 2020, 17:47

Незнам скоростта ли е главния виновник или по скоро примата зад волана който я вдига. Днес видях около 10 олигофренски изпреварвания. 9 от 10 бяха с коли тип голф 3, бмв е46. Половината бяха роми. За мен главната причина е тоталното опростачване на българина. И 100 камери да му наслагаш той пак ще намери къде да се утрепе. Глобите не са малки и в момента. По-скоро в образованието трябва да се мисли и изобщо смяна на манталитета, но аз като гледам работата не отива на добре.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 03 Окт 2020, 18:05

А защо мислиш, че само българина е склонен на подобни прояви? Я остави Ханс без последствия, ако прави същите нарушения и стой та гледай колко време ще просъществува прословутата немска самодисциплина.

Глобите не са малки, напротив огромни са като ги сложиш до доходите. Събираемоста е ниска и това ги прави неефективни.

А манталитета ни е такъв, защото липсва държавност и уважение към обществото. За което не сме виновни аз и ти. Т.е. виновни сме, доколкото не можем да си извоюваме нормално мислещо правителство вече 30+ години.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от seimo » 03 Окт 2020, 18:39

Може би не е зле да се помисли за вариант с видео регистратори във всяка кола и след това да си важат в съда. Гарантирано поне олигофренските изпреварвания ще намалеят значително.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 03 Окт 2020, 18:43

Table of Speeding Fines in Germany: Car
too fast
in town
out of town

fine points ban fine points ban
1 - 10 km/h 15 € 0 - 10 € 0 -
11 - 15 km/h 25 € 0 - 20 € 0 -
16 - 20 km/h 35 € 0 - 30 € 0 -
21 - 25 km/h 80 € 1 - 70 € 1 -
26 - 30 km/h 100 € 1 - 80 € 1 -
31 - 40 km/h 160 € 2 1 month 120 € 1 -
41 - 50 km/h 200 € 2 1 month 160 € 2 1 month
51 - 60 km/h 280 € 2 2 months 240 € 2 1 month
61 - 70 km/h 480 € 2 3 months 440 € 2 2 months
from 71 km/h 680 € 2 3 months 640 € 2 3 months
По малката сума е за нарушение в населено място
В България , както виждаме глобите изобщо не са малки даже са същите като германските .
Това са за населено място
от 11 до 20 км/ч - глоба 50 лв.;
от 21 до 30 км/ч - глоба 100 лв и отнемане на 2 контролни точки;
от 31 до 40 км/ч - глоба 400 лв и 6 точки;
над 40 км/ч - глоба 600 лв и 12 точки;
над 50 км/ч - глоба 700 лв, за всеки следващи 5 км/ч превишаване над 50 км/ч глобата се увеличава с 50 лв и три месеца без книжка и 16 точки
Неусетно са ни направили европейци , и по данъци и по каквото се сетиш само не и по заплати .
Така че караме германски коли по германски магистрали , плащаме германски глоби пък нещо не сме ги стигнали германците ... :dunno:
Ушевите имат събираемост на глобите около 30% , незнам колко е тоя процент в Германия обаче и двойно да ги направят от това в момента все ще е тая .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 03 Окт 2020, 19:01

bum_bum написа:
streetz написа:Високата скорост убива.

Това е възможно най-тъпия и олигофренски лозунг измислян някога. Естествено, че убива. Но убива и лошия път, убива и техническото състояние на колата, убиват и фалшивите шофьорски курсове, убиват и милионите взети по разни проекти за пътна безопасност, а похарчени за какво ли не друго. Ама това никой не го споменава.

А, че с най-лошите пътища в Европа, с най-стария автопарк и най-амортизираните автомобили не сме с двойно повече смъртни случаи, отколкото в останалите страни е жив подвиг.

Бум Бум, знаеш, че не си прав. Когато караш като луд по път с дупки, липсващи капаци на каналите, неосветен, с кола, неотговаряща на никакви технически изисквания, ми сори ама...
Да вдигнат глобите, събираемостта им (Това е много лесно), данъците, застраховките, цената на паркинга и нещата ще се регулират от самосебе си. 10 лв (десет лева) данък на двустаен апартамент в Световрачане. Ми този блок не може да си плати само тока на стълба пред него. Как да стане?

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от seimo » 03 Окт 2020, 19:26

BMW_POWER написа:
bum_bum написа:

Това е възможно най-тъпия и олигофренски лозунг измислян някога. Естествено, че убива. Но убива и лошия път, убива и техническото състояние на колата, убиват и фалшивите шофьорски курсове, убиват и милионите взети по разни проекти за пътна безопасност, а похарчени за какво ли не друго. Ама това никой не го споменава.

А, че с най-лошите пътища в Европа, с най-стария автопарк и най-амортизираните автомобили не сме с двойно повече смъртни случаи, отколкото в останалите страни е жив подвиг.

Бум Бум, знаеш, че не си прав. Когато караш като луд по път с дупки, липсващи капаци на каналите, неосветен, с кола, неотговаряща на никакви технически изисквания, ми сори ама...
Да вдигнат глобите, събираемостта им (Това е много лесно), данъците, застраховките, цената на паркинга и нещата ще се регулират от самосебе си. 10 лв (десет лева) данък на двустаен апартамент в Световрачане. Ми този блок не може да си плати само тока на стълба пред него. Как да стане?

В грешка си. Глобите са огромни спрямо доходите, а днес видях поне няколко талиги на които нарушенията им бяха за повече пари от самата бракма.

П. С Това с данъците и застраховките не ти ли омръзна да го повтаряш :mhihi: На бай мангал дали му дреме колко са като не плаща нищо и не можеш да му вземеш нищо.

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 03 Окт 2020, 19:44

seimo написа:
BMW_POWER написа:
bum_bum написа:

В грешка си. Глобите са огромни спрямо доходите, а днес видях поне няколко талиги на които нарушенията им бяха за повече пари от самата бракма.

П. С Това с данъците и застраховките не ти ли омръзна да го повтаряш :mhihi: На бай мангал дали му дреме колко са като не плаща нищо и не можеш да му вземеш нищо.

Колко огромни???
. за превишаване над 50 км/ч. – с глоба 700 лв. и три месеца лишаване от право да управлява моторно превозно средство, като за всеки следващи 5 km/h превишаване над 50 km/h глобата се увеличава с 50 лв.
Я превиши с +50км в някоя европейска страна :ok: Франция да речем. Или в САЩ. Тук ще ти вземат колата (много вероятно да я скрапират) и ще видиш книжка след много години. Глобата стига $10К. Съдията решава.

Не ми омръзна за данъците, защото са смешни. Всичките!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от seimo » 03 Окт 2020, 19:56

Ей ще ви убие тая злоба :mhihi: . Кво да гледам Франция. Добре даваш ми за пример държавата сигурно с най големи глоби в Европа. И кво глобата е 1500евро в България е 350 Евро. Мин раб заплата Франция 1500евро в България 300евро :mhihi:

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 03 Окт 2020, 20:12

seimo написа:Ей ще ви убие тая злоба :mhihi: . Кво да гледам Франция. Добре даваш ми за пример държавата сигурно с най големи глоби в Европа. И кво глобата е 1500евро в България е 350 Евро. Мин раб заплата Франция 1500евро в България 300евро :mhihi:

Пак не позна :bchug: Завиждам, не злобея. Какво Франция? Каква кола ще караш там с минимална заплата? Никаква. А в бг-то просто се огледай.

Българинът трябва да се научи, че глаголът "ИСКАМ" е свързан с глагола "ПЛАЩАМ".

И аз искам $10 годишен данък и да плача за пътища и инфраструктура. Искам да направя направя фирма и през нея да прекарвам дори ароматизираната тоалетна хартия, пък каквото не успея, ще платя 10% данък. Да скрапирам колата всяка втора година и застрахователя да ми купува нова, без да ми вдига вноските.
Да, ама "не влАа...".

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 03 Окт 2020, 20:25

BMW_POWER написа:
bum_bum написа:

Ми не може ли да имаме първо път, а после да ти взимат колата, ако караш неправилно?

Данък 10лв не знам да има някъде. Имаме 2дка празен двор, който дори няма физически достъп до него по съществуващ път. Такъв има само на хартия. В село в Плевенско, където населението е да има макс 100 човека. Данък не помня точно, такса смет - 80лв. Евтино ли ти се вижда? Предполагам да. Колко трябва да е, 800, 80 000, 8 милиона?!?! Да си продам дроба, щото имам двор на село? Да работя два месеца в годината за да платя данъка, щото имам наглоста да имам някакъв наследствен имот на село?

Тая година до 15 май съм работил за държавата, данъци, такси и други държавни взимания. Малко ли е? Догодина да работим до юни, юли, до кога? Да направят годината 13-14 месеца, че да работим повече за да си платим данъците? Че в Канада, САЩ или Германия някой платил повече нетен данък от мен, аз какво да направя??!? Работя точно толкова, колкото и ти като време за да си платя данъците. Били малко. Аз какво да направя? Толкова съм изкарал и толкова съм дал. Само с тая разлика, че насреща виждам не пътища, чистота и нещо реално, а пейки за 20 бона, кошчета по 10, беседки по 30 хиляди и кайени и с класи повече, отколкото в Германия.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от seimo » 03 Окт 2020, 20:28

Поверка пак се омота :mhihi: И в двете държави брой автомобила на глава от населението са горе долу еднакво число. Сега да ти снимам ли обществения транспорт и в едната и в другата :mhihi: Само не мойм да разберем кво чиниш в Канада като тук е данъчния рай на земята. Идвай прави милиони кво прайш там :mhihi:

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 03 Окт 2020, 21:08

Бум Бум, не си прав. Никой не иска бъбреци или каквито и да е органи. Цените в София вече гонят тези в Монреал и Отава. Ми щом можеш да удариш на масата +100К евро за панела в краен квартал, защо да не можеш да платиш 2К годишен данък? Или караш кола за 50 минимални месечни заплати, ще си плащаш за това.

seimo написа:Поверка пак се омота :mhihi: И в двете държави брой автомобила на глава от населението са горе долу еднакво число. Сега да ти снимам ли обществения транспорт и в едната и в другата :mhihi: Само не мойм да разберем кво чиниш в Канада като тук е данъчния рай на земята. Идвай прави милиони кво прайш там :mhihi:

Я дай пак? За какво конкретно говорим???

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от seimo » 03 Окт 2020, 21:20

BMW_POWER написа:

seimo написа:Поверка пак се омота :mhihi: И в двете държави брой автомобила на глава от населението са горе долу еднакво число. Сега да ти снимам ли обществения транспорт и в едната и в другата :mhihi: Само не мойм да разберем кво чиниш в Канада като тук е данъчния рай на земята. Идвай прави милиони кво прайш там :mhihi:

Я дай пак? За какво конкретно говорим???

Кажи чесно :ok:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата