Емиграция. Англия или немскоговоряща държава?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Re: Емиграция. Англия или немскоговоряща държава?

Мнение от Nickelback » 10 Сеп 2021, 18:29

zAcK написа:-----

Относно технологиите, някои от тях ги има и тук, но за други не сте прави.
Само да вземем предвид дейтацентровете на сума финансови институции там и оборудването осигуряващо low-latency комуникации и всичко приключва.
С какво в БГ може да се сравни :?: :dunno:

Да де именно - всеки си гледа от неговата камбанария :ok:
Ако говорим за хардуер е малко по-друга работата :ok: Въпреки, че на мен ми го пращат у нас хардуера по DHL (30x30см, кило-две-пет :mhihi: ) и си бачкам, ама дейтацентър няма как да ми пратят по обясними причини :mhihi: :ok:
По-скоро имах предвид, че имаме достъп и прилагаме най-новите разработки и методологии (стига да си читав и да си попаднал, където трябва), а и участваме в самите разработки на доооста иновативни и технологични продукти, било то чисто софтуерни, било то и на по-системно ниво обвързани с по-"особен" хардуер...
Как да е, отделна тема (отдавна пусната във форума, ама само аз си пиша там май май :mhihi: )...
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 10 Сеп 2021, 18:34

nero_ написа:Имам служители в UK и в няколко западноевропейски държави (не в Германия) и заплатите им са изненадващо близки до тези тук

това мога съвсем отговорно да ти кажа, че не е вярно- освен ако в родината вече айти-тата на средно ниво не правят по 4000-5000 евра на месец нето.

родините айти-та са на 50-75% от европейските които са пък на 50-75% от американските най- грубо казано. има и изключения разбира се ама така- за принципа
алекс
трабант 601с
разни други возила

ентусиаст
Аватар

Мнение от slatanic » 10 Сеп 2021, 18:41

Ей чак ми се приисква едно време да бях останал на тая вълна вместо да потъна в дълбините на енергетиката и всичко останало... :mhihi:
Ма нямам нерви да седя на едно място та няма как ....
По темата....
Пробвай на село до голям град...ще има и минуси,но ще е космос от живота в града...
Аз миналата година поживях по неволя в апартамент... и такова отвращение скоро не съм изпитвал като това което ми се налагаше всеки ден тогава...
За радост и надявам се никога повече да не ми се наложи за постоянно. ;)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от madafaka_donkele » 10 Сеп 2021, 19:04

alx написа:
nero_ написа:Имам служители в UK и в няколко западноевропейски държави (не в Германия) и заплатите им са изненадващо близки до тези тук

това мога съвсем отговорно да ти кажа, че не е вярно- освен ако в родината вече айти-тата на средно ниво не правят по 4000-5000 евра на месец нето.

родините айти-та са на 50-75% от европейските които са пък на 50-75% от американските най- грубо казано. има и изключения разбира се ама така- за принципа

7-8к лв. чисти не са нещо извънземно, но само в София, само за програмисти и то сериозни. Убер и някои други американи дават и по 10к, но е по-скоро изключение и самите хора, на които се дават са на ниво гуру-архитект. Повече от 10к само сериозните мениджъри тип SDM и нагоре. За щатите нямам инфо от 1-ва ръка, но за УК и ДЕ заплатата на масовото ИТ наистина не е кой знае колко по-висока в сравнение с България. Не знам какви позиции визираш, но 4-5к евра чисти в немско са 90-110к брутна годишна и тва изобщо не е масовата ИТ заплата, по-скоро поне някакъв ТЛ, въпреки, че дори бившия ми ТЛ, немец в берлин не взимаше такива кинти. И пак казвам зависи какви позиции визираш. Инфраструктурните, които ги работя от дълги години например са 1:1 с немските и британските откъм заплати. Дивелъпърските не съм на 100% запознат, но ако съдя по немалкото девове, които се върнаха в България след немалко години странство и споделеното от тях съм останал с впечатлението, че положението е горе-долу същото. Имам и няколко "агента" дето цъкат само и единствено контракти. Обиколили са доста свят и те, но накрая пак са се установили в България.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nickelback » 10 Сеп 2021, 19:19

:mhihi:

https://www.facebook.com/groups/6577867 ... 536490261/
Изображение

Sent from my M2102J20SG using Tapatalk
Изображение Изображение

Лето две и седемнаесто.

ентусиаст
Аватар

Мнение от slatanic » 10 Сеп 2021, 19:39

Илон Мъск ще напуска работа и ще почва при тия... :ok: :mhihi: :mhihi: :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от madafaka_donkele » 10 Сеп 2021, 20:31

Nickelback написа::mhihi:

Изображение

Ключови думи stock options, не company stocks :mhihi: Бърка ги двете, но поне малко по-надолу е написал как се получават заветните 500к:

- 2-3 години опит, тоест дават му се таскове и той/тя ги grind-и: base salary - 57-61k лв брутно годишно, бонус ~6k в зависимост от performance-a + stock options $13-20k годишнo
- 4-5 години: 80-90k лв, бонус ~13k (отново казвам, че зависи от performance-a, може и да е повече) + $30-50k годишно stock options
- senior (5-6) - да може да износи всякакъв тип проблем в контекста на вътрешния им екип: 110-150k лв год.заплата + 23k бонус baseline + $50-75k от stocks
- senior (7-8) - може да design-ва и да води други инженери да build-ват неща across systems & departments, не само за техния вътрешен екип) - 150k лв + 30k baseline бонус + $90k - $200k от stock options
- Staff engineer (9+) - заплати над 200k лв, equity над $250k

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 318td compact '03
Мечтае да кара: M3
Детайли за колата: с две порти

Мнение от vvasilev1 » 10 Сеп 2021, 20:34

Е, струва ли си за тия къси пари да си евеш душата?

Подигравка с труда на хората!

Аз заминавам.

Изпратено от моят SM-A405FN с помощта на Tapatalk

ентусиаст
Аватар
Кара: 520i face

Мнение от bioz » 10 Сеп 2021, 20:54

Nickelback написа::mhihi:

Изображение

Е след тоя пост СофтУнито се напълни с бавно развиващи се...

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 11 Сеп 2021, 2:45

madafaka_donkele написа:
alx написа:

7-8к лв. чисти не са нещо извънземно, но само в София, само за програмисти и то сериозни. Убер и някои други американи дават и по 10к, но е по-скоро изключение и самите хора, на които се дават са на ниво гуру-архитект. Повече от 10к само сериозните мениджъри тип SDM и нагоре. За щатите нямам инфо от 1-ва ръка, но за УК и ДЕ заплатата на масовото ИТ наистина не е кой знае колко по-висока в сравнение с България. Не знам какви позиции визираш, но 4-5к евра чисти в немско са 90-110к брутна годишна и тва изобщо не е масовата ИТ заплата, по-скоро поне някакъв ТЛ, въпреки, че дори бившия ми ТЛ, немец в берлин не взимаше такива кинти. И пак казвам зависи какви позиции визираш. Инфраструктурните, които ги работя от дълги години например са 1:1 с немските и британските откъм заплати. Дивелъпърските не съм на 100% запознат, но ако съдя по немалкото девове, които се върнаха в България след немалко години странство и споделеното от тях съм останал с впечатлението, че положението е горе-долу същото. Имам и няколко "агента" дето цъкат само и единствено контракти. Обиколили са доста свят и те, но накрая пак са се установили в България.

Вярвам ти. Но пак отговорно да заявя (дори сега погледнах) без да изпадам в детайли на публичен форум, че цифрите на мойте хора са други…… имам хора със 2 годишен стаж и такива със 30… много скочиха цифрите последните 2-3 години поне при мене.

За тоя дето наема на 200-300к в родината- баси тъпото парче съм- аз се чудя що не мога да намеря читави хора а то те всичките при него отишли…. Браво бе юнак…. :ok:
алекс
трабант 601с
разни други возила

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 11 Сеп 2021, 4:14

Тези суми преди или след бонусите са? Защото някой тук беше фен на една трибуквена американска компания, дето мениджърите взимат бонус за всеки новоназначен и изкарал три месеца в компанията :OT:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Купе с 2 врати
Мечтае да кара: Купе с 4 врати
Детайли за колата: Седем напред, две назад

Мнение от ARR_ » 11 Сеп 2021, 5:12

zAcK написа:Иначе Германия към момента изглежда най-добре, ама за там ще трябва да се учи немски.

Аз като един "сериен" емигрант силно ще ти препоръчам държава в която вече знаеш езика и имаш някакви познати.
Език се учи, но първите 1-2 месеца докато се установиш е най-големия филм, вадене на документи и егн, нямаш кредитна история съответно всичко става значително по-трудно (и скъпо), последното нещо дето ще ти е на акъла е да учиш език, а точно тогава ще ти е много нужен!
Другото е че по "западните" страни квото си направил като приятелства до колежа, това е, в повечето случей. Ако имаш колеги на твоята възраст най-вероятно ще са семейни и времето им ще утива там.

Понеже видях че ще си с жена ти, друго много важно нещо е тя да говори езика и да има някаква среда или да може да си създаде такава, в противен случей шанса да си дойдете пак в Бг или да станеш ерген е доста доста голям, повярвай ми... :D

Колкото до самите държави, през Германия съм минавал само тразнит, но съм живял в Лондон известно време и не мисля че е чак толкова страшно колкото го описват някои колеги тук. Да скъпо е, особено жилищата и транспорта, който също може да отнема и доста време което никой не ти плаща. Но климата поне аз не го намирах за толкова лош, да вали и често е мрачно, но мисля че това също си има чар, особено в комбинация с чаша добро питие. Зимите са меки, пестиш от зимни гуми също :D .
За кофти храната, така е с уточнението че говорим за бърза храна и полуфабрикати, а за мен това е само още една причина да не пипаш тия пумии. Иначе ако смятате да си готвите има значително по-голямо разнообразие на качествени храни от Бг примерно, разбира се на съответната цена.
Иначе като плюсове, Лондон е пълен с история и културен живот, ако имаш време можеш всеки ден да ходиш на ново място или събитие. Много и различни хора, всеки със своята история и виждане.

Понеже гледам че други колеги препоръчват държави различни от Германия и Англия, бих искал и аз да дам моя принос с Ирландия :D
Не съм ходил до сега, но имам фирма там и поне от разговори със счетоводители и адвокати ми се струва "по-айляк" от Англия, говорят английски, имат страхотна природа и исторически забележителности, а и са в ЕУ. За работата обаче нямам представа как седи въпроса.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F15 X5; F10 M5 Stage 2

Мнение от b2 » 11 Сеп 2021, 8:12

Аз бих погледнал Истанбул на твое място. Виж примерно Sariyer и Bebek. Изглежда за 1000е месечно можеш да живееш в доста добър апартамент практически на Босфора. Често споменаваш здравеопазване явно ти е важно - там са топ. С тази ниска лира доста неща са лесно достъпни само не знам как е положението с IT Jobs и дали ниската лира влияе..
Dark Side of the Force is а pathway to many abilities some considered to be unnatural.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nickelback » 11 Сеп 2021, 8:19

alx написа:Вярвам ти. Но пак отговорно да заявя...
...баси тъпото парче съм- аз се чудя що не мога да намеря читави хора...

Да, не е лошо да си сверяваш чат-пат часовника :mhihi: Да не говорим за по-нишови области от "индустрията" (а не C++/Java/JS копач на цяло) :mhihi:

Изображение

Изображение

Изображение
Последна промяна Nickelback на 11 Сеп 2021, 8:28, променена общо 1 път
Изображение Изображение

Лето две и седемнаесто.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 11 Сеп 2021, 8:27

Абе забелязвате ли че емигрантите дето са пуснали котва навън са най големите мрънкачи ? А би трябвало да е обратното , да се успокоят да се кротнат , по малко нерви и да се сещат откъде са тръгнали ..Зак познай какво бате ако емигрираш , ще станеш и ти един мрънкащ емигрант недоволен от всичко :mhihi:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата