Емиграция. Англия или немскоговоряща държава?
Модератор: Общи модератори
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
- Кара: BigBlockV8
- Мечтае да кара: бангия с предно
- Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.
Re: Емиграция. Англия или немскоговоряща държава?
zAcK написа:-----
Относно технологиите, някои от тях ги има и тук, но за други не сте прави.
Само да вземем предвид дейтацентровете на сума финансови институции там и оборудването осигуряващо low-latency комуникации и всичко приключва.
С какво в БГ може да се сравни![]()
Да де именно - всеки си гледа от неговата камбанария

Ако говорим за хардуер е малко по-друга работата

По-скоро имах предвид, че имаме достъп и прилагаме най-новите разработки и методологии (стига да си читав и да си попаднал, където трябва), а и участваме в самите разработки на доооста иновативни и технологични продукти, било то чисто софтуерни, било то и на по-системно ниво обвързани с по-"особен" хардуер...
Как да е, отделна тема (отдавна пусната във форума, ама само аз си пиша там май май

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.
nero_ написа:Имам служители в UK и в няколко западноевропейски държави (не в Германия) и заплатите им са изненадващо близки до тези тук
това мога съвсем отговорно да ти кажа, че не е вярно- освен ако в родината вече айти-тата на средно ниво не правят по 4000-5000 евра на месец нето.
родините айти-та са на 50-75% от европейските които са пък на 50-75% от американските най- грубо казано. има и изключения разбира се ама така- за принципа
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
Ей чак ми се приисква едно време да бях останал на тая вълна вместо да потъна в дълбините на енергетиката и всичко останало...
Ма нямам нерви да седя на едно място та няма как ....
По темата....
Пробвай на село до голям град...ще има и минуси,но ще е космос от живота в града...
Аз миналата година поживях по неволя в апартамент... и такова отвращение скоро не съм изпитвал като това което ми се налагаше всеки ден тогава...
За радост и надявам се никога повече да не ми се наложи за постоянно.

Ма нямам нерви да седя на едно място та няма как ....
По темата....
Пробвай на село до голям град...ще има и минуси,но ще е космос от живота в града...
Аз миналата година поживях по неволя в апартамент... и такова отвращение скоро не съм изпитвал като това което ми се налагаше всеки ден тогава...
За радост и надявам се никога повече да не ми се наложи за постоянно.

- madafaka_donkele
- младши ентусиаст
-
alx написа:nero_ написа:Имам служители в UK и в няколко западноевропейски държави (не в Германия) и заплатите им са изненадващо близки до тези тук
това мога съвсем отговорно да ти кажа, че не е вярно- освен ако в родината вече айти-тата на средно ниво не правят по 4000-5000 евра на месец нето.
родините айти-та са на 50-75% от европейските които са пък на 50-75% от американските най- грубо казано. има и изключения разбира се ама така- за принципа
7-8к лв. чисти не са нещо извънземно, но само в София, само за програмисти и то сериозни. Убер и някои други американи дават и по 10к, но е по-скоро изключение и самите хора, на които се дават са на ниво гуру-архитект. Повече от 10к само сериозните мениджъри тип SDM и нагоре. За щатите нямам инфо от 1-ва ръка, но за УК и ДЕ заплатата на масовото ИТ наистина не е кой знае колко по-висока в сравнение с България. Не знам какви позиции визираш, но 4-5к евра чисти в немско са 90-110к брутна годишна и тва изобщо не е масовата ИТ заплата, по-скоро поне някакъв ТЛ, въпреки, че дори бившия ми ТЛ, немец в берлин не взимаше такива кинти. И пак казвам зависи какви позиции визираш. Инфраструктурните, които ги работя от дълги години например са 1:1 с немските и британските откъм заплати. Дивелъпърските не съм на 100% запознат, но ако съдя по немалкото девове, които се върнаха в България след немалко години странство и споделеното от тях съм останал с впечатлението, че положението е горе-долу същото. Имам и няколко "агента" дето цъкат само и единствено контракти. Обиколили са доста свят и те, но накрая пак са се установили в България.
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
Лето две и седемнаесто.
- madafaka_donkele
- младши ентусиаст
-
Nickelback написа::mhihi:
https://www.facebook.com/groups/6577867 ... 536490261/
Sent from my M2102J20SG using Tapatalk
Ключови думи stock options, не company stocks

- 2-3 години опит, тоест дават му се таскове и той/тя ги grind-и: base salary - 57-61k лв брутно годишно, бонус ~6k в зависимост от performance-a + stock options $13-20k годишнo
- 4-5 години: 80-90k лв, бонус ~13k (отново казвам, че зависи от performance-a, може и да е повече) + $30-50k годишно stock options
- senior (5-6) - да може да износи всякакъв тип проблем в контекста на вътрешния им екип: 110-150k лв год.заплата + 23k бонус baseline + $50-75k от stocks
- senior (7-8) - може да design-ва и да води други инженери да build-ват неща across systems & departments, не само за техния вътрешен екип) - 150k лв + 30k baseline бонус + $90k - $200k от stock options
- Staff engineer (9+) - заплати над 200k лв, equity над $250k
- vvasilev1
- старши ентусиаст
-
- Кара: 318td compact '03
- Мечтае да кара: M3
- Детайли за колата: с две порти
Е, струва ли си за тия къси пари да си евеш душата?
Подигравка с труда на хората!
Аз заминавам.
Изпратено от моят SM-A405FN с помощта на Tapatalk
Подигравка с труда на хората!
Аз заминавам.
Изпратено от моят SM-A405FN с помощта на Tapatalk
Е след тоя пост СофтУнито се напълни с бавно развиващи се...Nickelback написа::mhihi:
https://www.facebook.com/groups/6577867 ... 536490261/
Sent from my M2102J20SG using Tapatalk
madafaka_donkele написа:alx написа:nero_ написа:Имам служители в UK и в няколко западноевропейски държави (не в Германия) и заплатите им са изненадващо близки до тези тук
7-8к лв. чисти не са нещо извънземно, но само в София, само за програмисти и то сериозни. Убер и някои други американи дават и по 10к, но е по-скоро изключение и самите хора, на които се дават са на ниво гуру-архитект. Повече от 10к само сериозните мениджъри тип SDM и нагоре. За щатите нямам инфо от 1-ва ръка, но за УК и ДЕ заплатата на масовото ИТ наистина не е кой знае колко по-висока в сравнение с България. Не знам какви позиции визираш, но 4-5к евра чисти в немско са 90-110к брутна годишна и тва изобщо не е масовата ИТ заплата, по-скоро поне някакъв ТЛ, въпреки, че дори бившия ми ТЛ, немец в берлин не взимаше такива кинти. И пак казвам зависи какви позиции визираш. Инфраструктурните, които ги работя от дълги години например са 1:1 с немските и британските откъм заплати. Дивелъпърските не съм на 100% запознат, но ако съдя по немалкото девове, които се върнаха в България след немалко години странство и споделеното от тях съм останал с впечатлението, че положението е горе-долу същото. Имам и няколко "агента" дето цъкат само и единствено контракти. Обиколили са доста свят и те, но накрая пак са се установили в България.
Вярвам ти. Но пак отговорно да заявя (дори сега погледнах) без да изпадам в детайли на публичен форум, че цифрите на мойте хора са други…… имам хора със 2 годишен стаж и такива със 30… много скочиха цифрите последните 2-3 години поне при мене.
За тоя дето наема на 200-300к в родината- баси тъпото парче съм- аз се чудя що не мога да намеря читави хора а то те всичките при него отишли…. Браво бе юнак….

алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
Тези суми преди или след бонусите са? Защото някой тук беше фен на една трибуквена американска компания, дето мениджърите взимат бонус за всеки новоназначен и изкарал три месеца в компанията 

- ARR_
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Купе с 2 врати
- Мечтае да кара: Купе с 4 врати
- Детайли за колата: Седем напред, две назад
zAcK написа:Иначе Германия към момента изглежда най-добре, ама за там ще трябва да се учи немски.
Аз като един "сериен" емигрант силно ще ти препоръчам държава в която вече знаеш езика и имаш някакви познати.
Език се учи, но първите 1-2 месеца докато се установиш е най-големия филм, вадене на документи и егн, нямаш кредитна история съответно всичко става значително по-трудно (и скъпо), последното нещо дето ще ти е на акъла е да учиш език, а точно тогава ще ти е много нужен!
Другото е че по "западните" страни квото си направил като приятелства до колежа, това е, в повечето случей. Ако имаш колеги на твоята възраст най-вероятно ще са семейни и времето им ще утива там.
Понеже видях че ще си с жена ти, друго много важно нещо е тя да говори езика и да има някаква среда или да може да си създаде такава, в противен случей шанса да си дойдете пак в Бг или да станеш ерген е доста доста голям, повярвай ми...

Колкото до самите държави, през Германия съм минавал само тразнит, но съм живял в Лондон известно време и не мисля че е чак толкова страшно колкото го описват някои колеги тук. Да скъпо е, особено жилищата и транспорта, който също може да отнема и доста време което никой не ти плаща. Но климата поне аз не го намирах за толкова лош, да вали и често е мрачно, но мисля че това също си има чар, особено в комбинация с чаша добро питие. Зимите са меки, пестиш от зимни гуми също

За кофти храната, така е с уточнението че говорим за бърза храна и полуфабрикати, а за мен това е само още една причина да не пипаш тия пумии. Иначе ако смятате да си готвите има значително по-голямо разнообразие на качествени храни от Бг примерно, разбира се на съответната цена.
Иначе като плюсове, Лондон е пълен с история и културен живот, ако имаш време можеш всеки ден да ходиш на ново място или събитие. Много и различни хора, всеки със своята история и виждане.
Понеже гледам че други колеги препоръчват държави различни от Германия и Англия, бих искал и аз да дам моя принос с Ирландия

Не съм ходил до сега, но имам фирма там и поне от разговори със счетоводители и адвокати ми се струва "по-айляк" от Англия, говорят английски, имат страхотна природа и исторически забележителности, а и са в ЕУ. За работата обаче нямам представа как седи въпроса.
- b2
- старши ентусиаст
-
- Кара: F15 X5; F10 M5 Stage 2
Аз бих погледнал Истанбул на твое място. Виж примерно Sariyer и Bebek. Изглежда за 1000е месечно можеш да живееш в доста добър апартамент практически на Босфора. Често споменаваш здравеопазване явно ти е важно - там са топ. С тази ниска лира доста неща са лесно достъпни само не знам как е положението с IT Jobs и дали ниската лира влияе..
Dark Side of the Force is а pathway to many abilities some considered to be unnatural.
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
alx написа:Вярвам ти. Но пак отговорно да заявя...
...баси тъпото парче съм- аз се чудя що не мога да намеря читави хора...
Да, не е лошо да си сверяваш чат-пат часовника

Последна промяна Nickelback на 11 Сеп 2021, 8:28, променена общо 1 път
Лето две и седемнаесто.
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Абе забелязвате ли че емигрантите дето са пуснали котва навън са най големите мрънкачи ? А би трябвало да е обратното , да се успокоят да се кротнат , по малко нерви и да се сещат откъде са тръгнали ..Зак познай какво бате ако емигрираш , ще станеш и ти един мрънкащ емигрант недоволен от всичко 

Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...