Помощ при избор на климатик
Модератор: Общи модератори
Re: Помощ при избор на климатик
Сега във вторник взех 1 Daikin от Мега Електроникс и ми дадоха дата за монтаж идния вторник - на 23-ти (учудващо бързо)
Иначе по големите вериги също ми казваха най-рано септември
Иначе по големите вериги също ми казваха най-рано септември

- SpeedyMan
- ентусиаст
-
- Кара: BMW 320 Touring
Колеги, някой ползва ли ARIELLI? От известно време наследих един такъв климатик, инвертор и с WI-FI, работи доста прилично, светещ дисплей на дистанционното... има си и тих режим и т.н.
Лятото всички работят...даже и моето 20+годишно LG в спалнята свалено преди 12 години от сграгадата на мормоните в София...
Ама зимата...не го пускам...

Ама зимата...не го пускам...

- SpeedyMan
- ентусиаст
-
Над 20 години се отоплявам с климатици зимата. Panasonic, единият е малайзийски, а другият е китайски. Имам и един FUJITSU, вземан малко по-късно, но той не може да се мери с тях.
Китайският имаше проблем с компресора на 6-тата година, отремонтираха го и няма проблеми до сега. За 20 зими никога не са замръзвали или каквото и да е, макар, че имаше доста сурови зими. В стаите си беше над 24 -25 градуса.
Та бих с удоволствие си взел малайзийски Panasonic 12-ка, не знам дали ги има. Сериозна техника, с много запас. Някой ми беше обяснявал, че бил с механика като за 14-ка или 18-ка и съм склонен да се съглася, че са доста солидна техника.
Китайският имаше проблем с компресора на 6-тата година, отремонтираха го и няма проблеми до сега. За 20 зими никога не са замръзвали или каквото и да е, макар, че имаше доста сурови зими. В стаите си беше над 24 -25 градуса.
Та бих с удоволствие си взел малайзийски Panasonic 12-ка, не знам дали ги има. Сериозна техника, с много запас. Някой ми беше обяснявал, че бил с механика като за 14-ка или 18-ка и съм склонен да се съглася, че са доста солидна техника.
- dhtj
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
- Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...
SpeedyMan написа:Колеги, някой ползва ли ARIELLI? От известно време наследих един такъв климатик, инвертор и с WI-FI, работи доста прилично, светещ дисплей на дистанционното... има си и тих режим и т.н.
Селското читалище е срещу къщата на баба ми и имат такъв климатик, нов, сложиха го преди година или две.
Зимата като съм ходил на гости съм виждал агонията му - бръмчи, трещи, целия в лед, бабата като ходи в пенсионерския клуб зимата казва, че климатика не топли и си палят печка.

- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Тея климатици, дето се водят "термопомпа" могат ли да се вържат с радиатори, които са вече поставени?
Имам съществуващо парно на пелети с изградени радиатори + бойлер със серпентина, та се чудя, ако мина на термопомпа , дали трябва да се преправя всичко?
Имам съществуващо парно на пелети с изградени радиатори + бойлер със серпентина, та се чудя, ако мина на термопомпа , дали трябва да се преправя всичко?
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Могат да се включат но не топлят като парното на котел . Могат да загреят водата около 45-50 градуса и то при оптимални външни температура . В повечето случаи това са външни температури над нулата . А радиаторите са с пасивна конвекция и това е ниска температура за да работят с високо КПД . Трябва си и конвектори за термопомпата ...
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Тоест, няма високо температурни термо помпи?
Има.Какво ти каза Данчо…какво разбра ти…
Нискотемпературните термопомпи искат конвектори за оптимална работа при температура на водата около 35/40 градуса за отопление.
Високотемпературните такива вдигат до 80 градуса и са идеални за директна замяна на котел…независимо какъв.
Просто се избира според инсталацията и нуждите,ако е за вече изградена такава.

Нискотемпературните термопомпи искат конвектори за оптимална работа при температура на водата около 35/40 градуса за отопление.
Високотемпературните такива вдигат до 80 градуса и са идеални за директна замяна на котел…независимо какъв.
Просто се избира според инсталацията и нуждите,ако е за вече изградена такава.
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Дайкин не предлагат вече високотемпературна алтерма през 2024г . Няма търсене , в момента тези които предлагат са нискотомпературни но и тези 60 и няколко градуса максимум които ги дават не са номинал а някакъв теоретичен максимум който могат да постигат при оптимални условия . Пък и да ги предлагат няма особена полза , само като видиш цената....
Сега модата е да правят подово с термопомпа и БГВ плюс стенни сплитове за охлаждане .
Сега модата е да правят подово с термопомпа и БГВ плюс стенни сплитове за охлаждане .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
- SpeedyMan
- ентусиаст
-
dhtj написа:SpeedyMan написа:Колеги, някой ползва ли ARIELLI? От известно време наследих един такъв климатик, инвертор и с WI-FI, работи доста прилично, светещ дисплей на дистанционното... има си и тих режим и т.н.
Селското читалище е срещу къщата на баба ми и имат такъв климатик, нов, сложиха го преди година или две.
Зимата като съм ходил на гости съм виждал агонията му - бръмчи, трещи, целия в лед, бабата като ходи в пенсионерския клуб зимата казва, че климатика не топли и си палят печка.
То много зависи дали го спират в студа или не. Важи за повечето климатици, особено на големи помещения.
- BMW_dreamer
- кандидат ентусиаст
-
Е.Димитров написа:Тея климатици, дето се водят "термопомпа" могат ли да се вържат с радиатори, които са вече поставени?
Нищо не се преправя, и нискотемпературна термопомпа работи чудесно с стари инсталации включително с чугунени радиатори и старите архаични тритръбни системи.
Това са директни наблюдения от десетки направени такива в последните 5-6 години.Ако къщата е изолирана и радиаторите са алуминиеви става още по добре без никакви драми.
И ако не ти пречи котела задължително го остави свързан с системата десетина чувалчета пелети резерв.
Системата бачка на 45 градуса и топлата вода в бойлера не стига особено ако е малък като обем, проблема се решава с контактор и управление като термопомпата го топли до 45 градуса и после минава та ток до 60.
- SpeedyMan
- ентусиаст
-
- drifty
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
- Мечтае да кара: Е39 М5
- Детайли за колата: Powered by шпер
Имам един климатик, с който се топля тази зима и го псувам постоянно. Та реших да питам тук дали проблема е в самия климатик, както си мисля или просто къщата не може да се стопли.
Климатикът е Gree, инверторен, 12ка, но нисък клас, преди няколко години бащата го монтира, излезе около 1050лв с монтажа. Ползваше го баба, Бог да я прости, и все казваше, че е студено. Моите наблюдения тогава бяха същите, като съм и ходил на гости и беше все хладно, а тя топлеше само една стая 12 квадрата с него и редовно беше нагласен на 27-28 градуса.
Аз топля и коридор 7-8 квадрата и кухня долу горе толкова и баня, когато не е отворен прозорецът след баня. При 3-4 градуса външна температура нещата са що годе окей, но падне ли под 0, в къщата е студено. Тази сутрин като станах беше 17.2 градуса в стаята, в която е климатика. Това което ми прави впечатление е, че въпреки, че е студено, климатикът някак си решава, че е стигнал зададените 24 градуса и спира и почива доста дълго време. Даже сега докато пиша спря да духа, а термометърът показва 17.4 градуса.
От друга страна, миналата седмица докато беше топло, по едно време в стаята беше 26.5 градуса и климатика не спираше да духа.. Което ме навежда на мисълта, че нещо не му е наред. От нов работи по този начин, прави дълги почивки, не поддържа адекватно градуси, духа, когато не трябва и съответно не духа, когато трябва. Очаквах, ако не може да стигне зададената температура, понеже топли квадратура, която може би малко му надвишава капацитета, поне да се опитва да го прави..
PS. Сега направи 16 минутна пауза.
Климатикът е Gree, инверторен, 12ка, но нисък клас, преди няколко години бащата го монтира, излезе около 1050лв с монтажа. Ползваше го баба, Бог да я прости, и все казваше, че е студено. Моите наблюдения тогава бяха същите, като съм и ходил на гости и беше все хладно, а тя топлеше само една стая 12 квадрата с него и редовно беше нагласен на 27-28 градуса.
Аз топля и коридор 7-8 квадрата и кухня долу горе толкова и баня, когато не е отворен прозорецът след баня. При 3-4 градуса външна температура нещата са що годе окей, но падне ли под 0, в къщата е студено. Тази сутрин като станах беше 17.2 градуса в стаята, в която е климатика. Това което ми прави впечатление е, че въпреки, че е студено, климатикът някак си решава, че е стигнал зададените 24 градуса и спира и почива доста дълго време. Даже сега докато пиша спря да духа, а термометърът показва 17.4 градуса.
От друга страна, миналата седмица докато беше топло, по едно време в стаята беше 26.5 градуса и климатика не спираше да духа.. Което ме навежда на мисълта, че нещо не му е наред. От нов работи по този начин, прави дълги почивки, не поддържа адекватно градуси, духа, когато не трябва и съответно не духа, когато трябва. Очаквах, ако не може да стигне зададената температура, понеже топли квадратура, която може би малко му надвишава капацитета, поне да се опитва да го прави..
PS. Сега направи 16 минутна пауза.

- Superexstatic
- младши ентусиаст
-
Да не прави чест дефрост? Моите правят на всеки час, когато е под нулата с много влажно време