Въпрос за свинско,винско и др.подобни
Модератор: Общи модератори
- Cyberloner
- младши ентусиаст
-
- Кара: е53
Re: Въпрос за свинско
Няма лошо, аз си карам на чисто месо, последния път в сушилнята събрах 2+кг месо на един път и вече 3-та седмица го дъвча и още има 
Между другото - ако има интерес мога да пусна тук линк да се види машинката за сушене, която си направих и ползвам вече втори сезон, ако някой иска да си направи да си има

Между другото - ако има интерес мога да пусна тук линк да се види машинката за сушене, която си направих и ползвам вече втори сезон, ако някой иска да си направи да си има

- _galio_
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: ///M43
- Мечтае да кара: в изтребителната авиация
- Детайли за колата: компот в сливов цвят
Cyberloner написа:Няма лошо, аз си карам на чисто месо, последния път в сушилнята събрах 2+кг месо на един път и вече 3-та седмица го дъвча и още има
Да, колега, мен силно ме интересува с подробности и каква сума ти е излязла. Благодаря предварително.
лошите шофери отиват в ада ... добрите - докъдето им стигне бензинът
- kikko
- младши ентусиаст
-
- Кара: E60 525d
_galio_ написа:Cyberloner написа:Няма лошо, аз си карам на чисто месо, последния път в сушилнята събрах 2+кг месо на един път и вече 3-та седмица го дъвча и още има
Да, колега, мен силно ме интересува с подробности и каква сума ти е излязла. Благодаря предварително.
+1
E60 M57TUD25 Sedan Silbergrau metallic
E87 M47D20 Hatch Sparkling Graphite metallic
E65 M67TUD44 Sedan Black Sapphire metallic
E34 M50B20 Sedan Calypsorot metallic
E87 M47D20 Hatch Sparkling Graphite metallic
E65 M67TUD44 Sedan Black Sapphire metallic
E34 M50B20 Sedan Calypsorot metallic
- Cyberloner
- младши ентусиаст
-
- Кара: е53
http://dox.bg/files/dw?a=72e0b6f8f9
Ето го. Честно казано може да се направи и малко по-висока(5-10см) защото сега ако е по-дълго, филето, опира в дъното - не е проблем но мен ме дразни.
Неописаните части са:
1. компютърен вентилатор 120мм(за такъв оразмерен отворът на дъното, може и с по-малък няма да е проблем, но тогава задължително се пуска на 12 волта)
2. Адаптер 220 -> 12 волта - макар че и на и на 7 и на 5 волта ще ок, а и ще е по-тихо самото нещо(ако се ползва големият вентилатор само).
Цена....дадох пари единствено за адаптер, че не намерих из нас и той беше 5 кинта - останалото го имах из гаража + вентилатора от едно старо PC захранване.
Ако трябва да се купува всичко надали ще е повече от 20 лева...
Тая играчка за 3-4 денонощия изсушава до степен годна за консумация - според това колко е студено навън
Ето го. Честно казано може да се направи и малко по-висока(5-10см) защото сега ако е по-дълго, филето, опира в дъното - не е проблем но мен ме дразни.
Неописаните части са:
1. компютърен вентилатор 120мм(за такъв оразмерен отворът на дъното, може и с по-малък няма да е проблем, но тогава задължително се пуска на 12 волта)
2. Адаптер 220 -> 12 волта - макар че и на и на 7 и на 5 волта ще ок, а и ще е по-тихо самото нещо(ако се ползва големият вентилатор само).
Цена....дадох пари единствено за адаптер, че не намерих из нас и той беше 5 кинта - останалото го имах из гаража + вентилатора от едно старо PC захранване.
Тая играчка за 3-4 денонощия изсушава до степен годна за консумация - според това колко е студено навън
- B U L L I
- Дон Хуан де Маркофф
-
- Кара: Е30 cardio,Е39,Е36 combainero
- Мечтае да кара: X6 cabrio
Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни
направих заглавието мааалко по общо 

http://bayern-bulgaria.net/
"към крайно тежките заболявания се прилагат крайно тежки форми на лечение!"
71% от повърхността на Земята е покрита от вода… Останалата площ се покрива от Мануел Нойер.
- _galio_
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: ///M43
- Мечтае да кара: в изтребителната авиация
- Детайли за колата: компот в сливов цвят
Cyberloner написа:http://dox.bg/files/dw?a=72e0b6f8f9
Неописаните части са:
Благодаря ти! Ще пробвам и ако не ми се получи нещо, ще питам пак.
лошите шофери отиват в ада ... добрите - докъдето им стигне бензинът
- madpetio
-
Новият ПИКАСО
-
- Кара: The Dark Side of the Force
- Мечтае да кара: S
- Детайли за колата: E30 325i - RIP
E30 320is - RIP,sold
E24 635csi - sold
E36 316i coupe - sold
E46 320d sedan- sold
E36 325i coupe - sold
E36 318tds SW - sold
E36 316i sedan - sold
E39 525d sedan - sold
E46 320d SW - sold
E61 530xd LCI - sold
E30 318is coupe - sold
E46 320dA SW - sold
MB CLK270-sold
Е46 320Ci
E87
E30 320 cabrio
Тази зима сезона започва добре...
Малко конско и едно прасе от ноември ,комшията закла малко теле и взех един калник... От вчера овца.
Има на пироните по гредите наредено
За януари имаме подготвено едно прасе отново щото има много празници
В мазето прибрах 60л ракия домашна 55октанова щото не пия. вуйчото е подготвил 1200л да има и за продан някой,ако закъса.
Малко конско и едно прасе от ноември ,комшията закла малко теле и взех един калник... От вчера овца.
Има на пироните по гредите наредено

За януари имаме подготвено едно прасе отново щото има много празници

В мазето прибрах 60л ракия домашна 55октанова щото не пия. вуйчото е подготвил 1200л да има и за продан някой,ако закъса.
"В крайна сметка влезнах в този спорт, защото обичам да карам коли, но не само да ги карам, а да ги карам възможно най-бързо! Ако трябва да искам да бъда запомнен с нещо, то нека нещото да бъде това!" Колин Макрей
- deyan-enchev
- старши ентусиаст
-
- Кара: малки котета на задната седалка
- Мечтае да кара: по-леко
- Детайли за колата: Черна скрап
Може ли някой да ми препоръча рецепта за суджуци - хубаво ще е да е за дивечово месо (имам някви части от глиганчета из фризера).
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far you take the wall with you. Spoilers and bodykits are how much of a mess you leave on the wall. Rollcages and windownets are how much of the wall you take with you.
Режеш месото на глигана на късове по около 50-100 гр. (не знам на теб как ти е нарязано, ако е мината тая процедура и месото е готово я пропусни). Не знам и колко ти е месото, но ако е да речем 7кг, добави още 3кг. свинско. Иначе няма да ти стане добре. Общо месото ще стане 10 кила, добави 220 гр. сол, 10 гр. селитра, 10 гр. захар, 25 гр. черен пипер, 50 гр. кимион. Остави сместа да се отцеди, най-добре върху наклонена повърхтност или някаква решетка на около 4-5 градуса. Така за около 24 часа и после кълцаш месото на дребно (може и направо с машинка, но аз съм си мераклия и си играя да го кълцам), после хващаш червата (телешки или свински, каквито на теб ти допадат, ако е направено със свинко месо, най-добре да са свински), връзваш от единия край и започваш бавно и внимателно с фуния да ги пълниш със сметта, като внимаваш да не влезе въздух. Ако все пак успее да влезе с една игла дупчи да го махнеш. Пълниш през около 10-15см, въртиш и пълниш другата. Като ги напълниш всичките, слагаш малко кърпи със сол и ако имаш с пепел от бук (става страхотно после) и ги затискаш с нещо тежко за 24 часа.
После ги връзваш да се сушат, но да не са на гъсто, трябва има място между тях да "дишат" и след около 4-5 дни така после може да ги опушиш, ако ти харесва, въпрос на вкус. Като през цялото време дебнеш за въздух, ако забележиш някъде веднага с иглата бодеш да го махаш. Ако не искаш да ги опушваш, като минат тези 4-5 дни почни да ги валцуваш с точилката веднъж дневно от двете страни, както при луканката. Така за около 10 дни, докато хванат калъп. При хладно и сухо време съхнат за 20-25 дни. После ги почваш с червено вино, а остатъка можеш да съхраняваш в фризара. Но най-доброто за съхранение е заравянето им в сандъче с дървесна пепел. Което се поставя на студено място, далеч от разни буболечки и твари.
Важното за суджука е съотношението на подправките и солта, селитрата- да не се бърка с амониева селитра
- не е задължителна; продава се в аптеки и заедно със захарта се прибавя, за да запази свежия червен цвят на месото.
После ги връзваш да се сушат, но да не са на гъсто, трябва има място между тях да "дишат" и след около 4-5 дни така после може да ги опушиш, ако ти харесва, въпрос на вкус. Като през цялото време дебнеш за въздух, ако забележиш някъде веднага с иглата бодеш да го махаш. Ако не искаш да ги опушваш, като минат тези 4-5 дни почни да ги валцуваш с точилката веднъж дневно от двете страни, както при луканката. Така за около 10 дни, докато хванат калъп. При хладно и сухо време съхнат за 20-25 дни. После ги почваш с червено вино, а остатъка можеш да съхраняваш в фризара. Но най-доброто за съхранение е заравянето им в сандъче с дървесна пепел. Което се поставя на студено място, далеч от разни буболечки и твари.
Важното за суджука е съотношението на подправките и солта, селитрата- да не се бърка с амониева селитра

- deyan-enchev
- старши ентусиаст
-
Благодаря за отговора.
Имам около 50-60 килограма месо от глиган, понеже тоя сезон даде доволно.
Рецептата ти си я записах като само махам "селитрата" което е Е252 - тоя суджук го правя главно за да го яде синът ми, а канцерогенни консерванти не бих сложил никога.
Миналата година правихме 50/50 глиган/питомно, но не ми харесаха - прекалено сухи стават, тази определено ще е 70/30 както ти казваш. Относно пълненето и сушенето съм наясно, това съм го правил, но за буковата пепел не знаех.

Имам около 50-60 килограма месо от глиган, понеже тоя сезон даде доволно.
Рецептата ти си я записах като само махам "селитрата" което е Е252 - тоя суджук го правя главно за да го яде синът ми, а канцерогенни консерванти не бих сложил никога.
Миналата година правихме 50/50 глиган/питомно, но не ми харесаха - прекалено сухи стават, тази определено ще е 70/30 както ти казваш. Относно пълненето и сушенето съм наясно, това съм го правил, но за буковата пепел не знаех.

Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far you take the wall with you. Spoilers and bodykits are how much of a mess you leave on the wall. Rollcages and windownets are how much of the wall you take with you.
На всяка цена 70/30 го прави! 50/50 е много. Това за селитрата не го знаех, аз винаги така съм ги правил. Още дядо ми със селитра си ги правеше, пък човека си отиде на 98. Тя селитрата не е толкова важна, тя е по-скоро месото да е червено, за цвят демек. Както и захарта.
Сега се замислих, вероятно с глиганско ще стане страхотна пастърма. Не съм провал никога, но тка си мисля
Аз лично бих опитал да направя малко, да видя какво ще стане. Ето ти една рецепта, ако се заинтригуваш.
любителите на телешко - вайсберг или контрафиле, а на свинско - контрафиле или бонфиле. В твоя случай "тарикатската част" от глигана. Режете на по едри парчета на 4 например. Овалвате ги обилно в морска сол и поставяте в гевгири да се отцедят и осолят между 12-24 часа. Съответно колко солено го искате на вкус.

След като изтече определеното време на осоляване и изцеждане, се измиват с вода и мокри ги овалвате в предварително приготвената смес от подправки. Чубричка, кимион, червен и черен пипер,мащерка, кориандър може и чесън на прах малко, абе каквото ви харесва, че "по вкус и цвет товарищ нет"

и пътя им е вече към обесване на проветриво и по възможност не на пряка слънчева светлина място. Хубаво е един вентилатор да сложиш да им подъхва леко на около 50см разстояние.

Краен резултат:

Сипваш червено винце и ги почваш.

Сега се замислих, вероятно с глиганско ще стане страхотна пастърма. Не съм провал никога, но тка си мисля

любителите на телешко - вайсберг или контрафиле, а на свинско - контрафиле или бонфиле. В твоя случай "тарикатската част" от глигана. Режете на по едри парчета на 4 например. Овалвате ги обилно в морска сол и поставяте в гевгири да се отцедят и осолят между 12-24 часа. Съответно колко солено го искате на вкус.

След като изтече определеното време на осоляване и изцеждане, се измиват с вода и мокри ги овалвате в предварително приготвената смес от подправки. Чубричка, кимион, червен и черен пипер,мащерка, кориандър може и чесън на прах малко, абе каквото ви харесва, че "по вкус и цвет товарищ нет"

и пътя им е вече към обесване на проветриво и по възможност не на пряка слънчева светлина място. Хубаво е един вентилатор да сложиш да им подъхва леко на около 50см разстояние.

Краен резултат:

Сипваш червено винце и ги почваш.

- deyan-enchev
- старши ентусиаст
-
Да да, 70 на 30 ще е. За жалост нямам толкова големи парчета и то "рибица" от глиган, понеже при отстрел на животно то се разделя поравно между всички от ловния излет.
Респективно не може един да вземе бут а друг бонфиле за жалост
Инъче Е252 като всички други канцерогени редом с цигарите и алкохола, невинаги водят до лоши резултати. Те просто са катализатори които отключват и забързват появата на проблеми у някои хора.
Колкото до запазването на цвета на месото, за мен лично вкуса е по-важен в случая, а и това да е полезно за всички.
Баба ми също пръскаше градината си с ДДТ ... и аз съм жив, но това не обезмисля ползването на по-добри аналози.
Със здраве.
Респективно не може един да вземе бут а друг бонфиле за жалост

Инъче Е252 като всички други канцерогени редом с цигарите и алкохола, невинаги водят до лоши резултати. Те просто са катализатори които отключват и забързват появата на проблеми у някои хора.
Колкото до запазването на цвета на месото, за мен лично вкуса е по-важен в случая, а и това да е полезно за всички.
Баба ми също пръскаше градината си с ДДТ ... и аз съм жив, но това не обезмисля ползването на по-добри аналози.
Със здраве.
Колеги, кажете някой ДОБЪР месарски магазин в София? Да има свинско, телешко, всичко необходимо. Ако има магарешко е голям +. Преди пазарувах от един домашен месар в Банкя, но почина човека. Цената не ме интересува, но да е добър материала
Рових из гугъл, но ми се ще да е нещо проверено.

Рових из гугъл, но ми се ще да е нещо проверено.

- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
- Кара: както може
- Мечтае да кара: както не може...
- Детайли за колата: от миналия век
Добра тема
Аз тая година реших да се пробвам с нещо модерно - Прошуто ди Плевен
Та бута вече се суши близо 2 месеца в хладилника, но ме мъчи една мисъл... Всички рецепти казват, че трябва да се суши при температура 3-5 градуса и относителна влажност 75%. И нещо не ми се връзва - влажния въздух в хладилника кондензира и се изсушава...
Та въпроса е може ли и как да се поддържа такава влажност в хладилник?
П.П.: И без тая влажност бута засега се "развива" добре

Аз тая година реших да се пробвам с нещо модерно - Прошуто ди Плевен

Та бута вече се суши близо 2 месеца в хладилника, но ме мъчи една мисъл... Всички рецепти казват, че трябва да се суши при температура 3-5 градуса и относителна влажност 75%. И нещо не ми се връзва - влажния въздух в хладилника кондензира и се изсушава...
Та въпроса е може ли и как да се поддържа такава влажност в хладилник?
П.П.: И без тая влажност бута засега се "развива" добре

I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.
- deyan-enchev
- старши ентусиаст
-
Ти погазваш всички закони при сушенето на мезе
. Трябва му СВЕЖ въздух и проветриво помещение.