Икономическа тема
Модератор: Общи модератори
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: хората към оринджпилване
- Детайли за колата: разделена на 21 млн. бройки
Re: Икономическа тема
Така е, това в бъдеще вероятно така ще стане.
E34 написа:Ех моНчета правилно е казал мъдреца, който трупа знания трупа печал. С една дума прекрасно е да си прост! Наскоро за мое огромно щастие посетих Москва и за мое огромно нещастие откривам колко много мъка има по нашата българска земя нещастна. Дерзайте юнаци, нямате си и на представа колко сте щастливи, защото просто нищо не знаете. Заблуждавайте се и се самоуспокоявайте. Останете си прости, така поне ще сте щастливи. Много много много ама наистина много мъка има в този форум. Див провинциализъм за когото службичка и кутийка в София или колиба в Гърция са върха на цивилизацията и просперитета. Няма такава мъка, а Матушката не я мислете. Ако можех и беше лесно да се остане и работи там вярвайте ми....... не не ми вярвайте, прави сте много е гадно.
Нали? Ходил си веднъж. За седмица- две. И си видял Москва. Формирал си мнение. Браво. Може и да прескочиш до Санкт Петербург... там всъщност е още по- красиво. ДО Крим ходил ли си? Там също е великолепно (или поне беше). Само дето това е все едно чужденеца да се пусне по Витошка в столицата, да види лъскавите магазини, коли и кифли и да извади заключението за цялата ни родина.
Аз ходя до Русия всяка година. И така от едно 20-тина години има няма. Понякога и по 2-3 пъти в годината. Отсядам в най- лъскавите им хотели и седя по месец средно. Парите не са никаква пречка защото съм командирован и руснаците на практика не ме оставят да платя -за нищо-. В тоя "режим" Русия е страната на мечтите- еле пък ако им говориш езика- а аз руския го говоря почти свободно. Ама тя и родината е така ако се замислиш... и повечето "диви" държави. Проблема идва от това, че също и доста пътувам из провинцията на тая огромна държава и виждам и другото. А то... не е за гледане дори сравнено с някои държави в Африка (щото и там много съм ходил). Средния руснак е много, много... ама много по- зле от средния българин. Много по- беден.. много по- примитивен. Социалната им среда е ужасна (винаги е била). Имат фантастично изкуство (и наука ама предимно и само за военни цели) и духовния живот би трябвало да им е в нива над останалия свят. Да ама не- живеят, чувстват се и се държат като душевни скотове защото толкова са били мачкани, че просто не знаят как да бъдат щастливи... и са си така от едно 200 години като се замисля. Човешката мъка и мизерия там е в едно съотношение/ комбинация която я няма никъде другаде по света. Чувството на тотална обреченост е -навсякъде-... как е успяло да се пропие във всичко- представа си нямам. Руснака пие от мъка, не от нещо друго. Което е доста тъжно, защото са доста читави хора като цяло и по манталитет са много близки до нас - поне тези в западната част на гиганстската им държава.
И друго- като съм там общувам с доста хора над средното ниво на научната и бизнес средата им. Един няма (буквално) на които децата да са в руски университет. Защо така бе товарищи? Написал съм сигурно 50 препоръки (не се шегувам) за децата им кандидатсващи в уни-та в западна Европа и Щатите. Самите успешни руснаци не си харесват шансовете за бъдещето на децата си. И не го крият. А това са хора със $200-300к заплати на година ... в Русия... те ако не са оптимисти- кой да е там?
Писал съм го и преди- Аз мога да живея и работя където си искам по света. Буквално. Където и да ме сложиш ще се оправя прекрасно- някъде по-бързо, някъде по- бавно ама никога не ми е било проблем. Но ако имам избор Русия е може би в дъното на класацията ми защото там просто няма схема по която да си щастлив независимо кой си и какво имаш.
Джордане - Русия никога няма да е топ дестинация защото там да си турист е мръсна дума. А като цяло са доста гостоприемни и прями хора та не знам как се получава ама факт.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- Anthony_J
- ентусиаст
-
- Кара: Е61 530xd, LCI
Икономическа тема
То е достатъчно човек да види само, че са на 137-мо място в света по продължителност на живота от 195 държави. След Бутан и Западна Сахара. А нашите русофили да не мислиш, че са такива, защото обичат Чайковски, Достоевски, Пушкин или Лермонтов? Те повечето не могат да им напишат имената правилно. За тях великите руснаци са Ленин, Сталин и Путин. Сигурен съм, че мнозина даже не знаят, че Сталин не е руснак, а тези, които знаят, са убедени, че Грузия си е руска. Нормалните руснаци ненавиждат режима там и гледат да си бият камшика, но те са мизерен процент, за жалост.
- zAcK
- Старши Алкохолик
-
- Кара: E60 LCI 535d
- Мечтае да кара: E24 635CSi
- Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D
Съотношението между продадени нови и стари автомобили през януари 2024 е най-доброто за българския пазар в досегашната му история. Традиционната справка на Automedia.bg за регистрациите в МВР показва, че за първия месец на годината на всеки нов регистриран автомобил се падат 4.2 употребявани. Съотношението през миналата година бе едно към пет, през 2021 - едно към осем, а преди 2019 не е падало под 1 към 10.
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти!

E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real

- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: хората към оринджпилване
- Детайли за колата: разделена на 21 млн. бройки
Е какво те учудва толкова? Дачия какви коли бяха едно време, какви са сега? Плюс това Българина все по-малко робува на трите премиум марки и те като държат огромна цена втора ръка, просто предпочита новото скромно. Плюс това не поддържат старите Опели защото труда стана скъп(и се разчита, че ще вървят вечно
)а ги хвърлят, пък нови евтини няма. 

- Anthony_J
- ентусиаст
-
- Кара: Е61 530xd, LCI
Абе то май премиум марките имат най-много продажби у нас.
- zAcK
- Старши Алкохолик
-
- Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D
Anthony_J написа:Абе то май премиум марките имат най-много продажби у нас.
Баш!

Прогноза за скок в цената на хотелските услуги се очаква това лято.
Според проучване сред мениджърите в бранш близо 60% от бизнеса ще вдигне цените с до 10%.
При други увеличението на услугите ще бъде между 10 и 20%.

- ivanski_2
- младши ентусиаст
-
- Кара: V8 HEMI
zAcK написа:Anthony_J написа:Абе то май премиум марките имат най-много продажби у нас.
Баш!
Прогноза за скок в цената на хотелските услуги се очаква това лято.
Според проучване сред мениджърите в бранш близо 60% от бизнеса ще вдигне цените с до 10%.
При други увеличението на услугите ще бъде между 10 и 20%.

След последния ми "спа" уикенд в Благоевград обмислям още по сериозно да почивам само в чужбина, а когато го правя в родината да е с кемпер ......
Some cars are made for maximum miles per gallon, and some are made for maximum smiles per gallon... the choice is yours... 

- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Верно ли има хора, които излизат с тъпизма, че не са отишли в Русия, щото много трудно се ходело? Едва ли там не са открили топлата вода и да нямат специални визи с преференциални условия за висококвалифицирани специалисти.
Имам една дума за тва. Кредитиране. От една страна добре, малко да се изчистим от морги... от друга като спре музиката доста хора ще ходят пеш. Ама кръговрата на природата.
То си влачи и другите неща със себе си. Вместо да спестяваш за кола, ги харчиш за хотел... преувеличено, но така работят нещата в общи линии.
За мен положението с кредитирането специално в България е доста притеснително. Ако има нещо, което да заплашва наистина (не фалшивите плашила, върху които се цикли) икономиката е тва.
Ако лихвите не тръгнат нагоре тази година, изтърваме последния вагон на последният влак за някаква плавна нормализация, ако не и вече да сме го изтървали.
zAcK написа:Съотношението между продадени нови и стари автомобили през януари 2024 е най-доброто за българския пазар в досегашната му история. Традиционната справка на Automedia.bg за регистрациите в МВР показва, че за първия месец на годината на всеки нов регистриран автомобил се падат 4.2 употребявани. Съотношението през миналата година бе едно към пет, през 2021 - едно към осем, а преди 2019 не е падало под 1 към 10.
Имам една дума за тва. Кредитиране. От една страна добре, малко да се изчистим от морги... от друга като спре музиката доста хора ще ходят пеш. Ама кръговрата на природата.
То си влачи и другите неща със себе си. Вместо да спестяваш за кола, ги харчиш за хотел... преувеличено, но така работят нещата в общи линии.
За мен положението с кредитирането специално в България е доста притеснително. Ако има нещо, което да заплашва наистина (не фалшивите плашила, върху които се цикли) икономиката е тва.
Ако лихвите не тръгнат нагоре тази година, изтърваме последния вагон на последният влак за някаква плавна нормализация, ако не и вече да сме го изтървали.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- carmanf1
- младши ентусиаст
-
steeN написа: .......
Много правилно формулирано, и съм напълно съгласен

За съжаление, много малко хора у нас го разбират това

Масата е леш от към финансова култура

- zAcK
- Старши Алкохолик
-
То хубаво, ама какво да правят раздаващите кинтите
Депозитите в България за последната година са скочили мисля с около 10%
Имат за раздаване, а и:
Отделно печалбите на банките в България за 2023 са 3.4 милиарда

Депозитите в България за последната година са скочили мисля с около 10%

Имат за раздаване, а и:
...нивата на необслужваните заеми продължават да са в низходяща тенденция.
Отделно печалбите на банките в България за 2023 са 3.4 милиарда

Печалбата за 2023 г. расте с 64.4% до малко над 3.4 млрд. лв. Това в номинално изражение е с 1.34 млрд. лв. над миналогодишния връх от 2.1 млрд. лв. Но спрямо тогава има и съществено подобрение в реално изражение - показателите за рентабилност скачат до невиждани отпреди световната финансова криза нива. Възвращаемостта на капитала (ROE) в края на годината достига 18.2%, а на активите (ROA) - 2.1%.

- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Икономическа тема
Много неща може да се направят и нямам предвид непременно или дори не изобшо задължително да са някакви ограничаващи регулаторни намеси. Основното е да се развият капиталовите пазари за да не се изливат парите само в имоти или да се паркират като депозити в банките. То става де, ама с темповете на охлюв. Дълга и широка, квото е ще го живеем, нямаме особен избор в краткосрочен план.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- zAcK
- Старши Алкохолик
-
То може, ама към момента положението е това. Говорил съм със страшно много хора,
много са малко тези, които биха инвестирали големи суми в нещо различно от имоти
Просто в България положението си е брало лайката. Като се почне от инвестиционните посредници и се стигне до банките
Самите банки се опитват да накарат клиентите с депозити да инвестират в разни фондове, ама го правят по толкова дърварски начин, че....
Да не говорим, че българинът е свикнал да го лъжат, да му крадат парите без последствия и т.н. и не се доверява лесно.
Ама и какво да се доверява. Звъни ми банкерката и ми вика, искате ли да инвестирате в нашия фонд.
Питам я има ли компенсация при фалит на брокера, тя не знаела. Прочетох си, няма...
Ай ши им еба мамата на всички. После що в БГ всички инвестират в имоти. Щото другото е говно, като всичко останало.
Стийн, SIPC компенсациите в САЩ са до $500 000, нали?
Иначе, ясно, че всеки вече може да инвестира къде ли не, ама за средностатистическия човек си е сложен и объркан шит...
P.S. За БФБ дори няма да казвам нищо, че
BTW - Алтерко

----------------
А, да. И ако сега някой напише "Какви компенсации" да попитам!
Очаквате балона да се спука и никой да не потъне ли?
много са малко тези, които биха инвестирали големи суми в нещо различно от имоти

Просто в България положението си е брало лайката. Като се почне от инвестиционните посредници и се стигне до банките

Самите банки се опитват да накарат клиентите с депозити да инвестират в разни фондове, ама го правят по толкова дърварски начин, че....

Да не говорим, че българинът е свикнал да го лъжат, да му крадат парите без последствия и т.н. и не се доверява лесно.
Ама и какво да се доверява. Звъни ми банкерката и ми вика, искате ли да инвестирате в нашия фонд.
Питам я има ли компенсация при фалит на брокера, тя не знаела. Прочетох си, няма...

Ай ши им еба мамата на всички. После що в БГ всички инвестират в имоти. Щото другото е говно, като всичко останало.
Стийн, SIPC компенсациите в САЩ са до $500 000, нали?

Иначе, ясно, че всеки вече може да инвестира къде ли не, ама за средностатистическия човек си е сложен и объркан шит...
P.S. За БФБ дори няма да казвам нищо, че

----------------
А, да. И ако сега някой напише "Какви компенсации" да попитам!
Очаквате балона да се спука и никой да не потъне ли?

- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
slatanic написа:Новите младежи не желаят да работят...нищо...това 99+ процента.
Сега имам трима младежи на възраст 23-25 години които бачкат с нас.
Боже...работи им се...и се учат бързо.Тихо да не викам лукавия.
Тия момци трябва да бъдат стимулирани за да бъдат задържани в мизерията която обаче вади пари.
Абсолютно, последните години стажанти и джуниъри за екипа набирам аз и пращам 2-3 на шефа. Досега не се е случвало да му пратя 2-ма

- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
steeN написа:Много неща може да се направят и нямам предвид непременно или дори не изобшо задължително да са някакви ограничаващи регулаторни намеси. Основното е да се развият капиталовите пазари за да не се изливат парите само в имоти или да се паркират като депозити в банките. То става де, ама с темповете на охлюв. Дълга и широка, квото е ще го живеем, нямаме особен избор в краткосрочен план.
Ако загледаш кой участва на капиталовия пазар в България това няма как да стане... реално работещите компании се броят на пръсти или се делистват полека от борсата, а тези които се търгуват са бивши приватизационни фондове и мутренски холдинги, които си нагласят резултатите и отчетите им нямат връзка с реалността. Правих грешката да "инвестирам" на нашия капиталов пазар през 3 от топ фондовете. Не мисля да повтаярм тая авантюра. Пък уж съм горе-долу грамотен. После защо имотите така...
Never mistake motion for action...